Diana Maria Bușoi
Diana Maria Bușoi
Ședința Camerei Deputaților din 3 martie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.21/13-03-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
07-04-2021
06-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 03-03-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 3 martie 2008

10. Primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului de către:
    10.1 Diana Maria Bușoi  
 
consultă:

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Stimați colegi,

S-a prezentat reprezentanta Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, doamna Zvetlana Preoteasa, care va răspunde întrebării formulate de doamna Diana Maria Bușoi, cu privire la demiterea pe criterii politice a unor directori din Dolj.

Doamna Bușoi, v-aș ruga să vă prezentați în față, pentru a asculta.

Aveți cuvântul, doamna secretar de stat.

 

Doamna Zvetlana Preoteasa (din bancă):

La Senat merge să vorbim...

Domnul Valer Dorneanu:

Da, ar fi mers și la noi, dacă am fi avut instrumente, dar instrumentele noastre sunt la pupitru.

Doamna Zvetlana Preoteasa (secretar de stat, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului):

Bună seara!

Stimată doamnă deputat,

S-au verificat toate aspectele pe care ni le-ați consemnat și am vrea să vă dăm următorul răspuns.

Cum știți și dumneavoastră, toate sancțiunile se dau de către inspectoratele școlare, în urma analizării aspectelor sesizate de anumite persoane.

În cazul respectiv s-a făcut o plângere împotriva directorului de la școala respectivă, din Bucovăț și, la această inspecție care a avut loc, au fost prezenți: profesorul Iuliana Gheorghe, inspectorul de specialitate; profesorul Nicolae Costinescu, inspectorul de management școlar; profesorul Nicolae Cojocaru, inspector - la fel - de specialitate; reprezentantul sindicatelor, domnul Rada, și profesor Ion Cepoi, președinte la SIP - Dolj.

Aș vrea să vă spun puțin ce s-a descoperit acolo, v-am scris și în răspunsul scris.

În primul rând, documentele folosite pe parcursul cercetării au fost documentele școlare și manageriale, declarații ale persoanelor menționate în petiție, declarații ale altor persoane.

Modul de desfășurare a controlului a fost în felul următor: audierea persoanelor semnatare, audierea directorului unității, respectiv profesorul Licuț Marian, verificarea respectării legislației în evaluarea personalului didactic.

S-a ajuns la următoarele concluzii: managementul defectuos, neperformant; inexistența documentelor manageriale; nu există decizii pentru desemnarea secretarului CA; nu există fișa postului pentru directorul adjunct; dezinteres față de asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ.

Și putem continua: starea conflictuală de la nivelul școlii a condus la crearea unei imagini negative a instituției de învățământ în comunitate; apoi fondul comitetului de părinți a fost strâns fără nicio evidență; fondul de premiere de 2% se acordă preferențial, numai la sugestia directorului; au avut loc jigniri, amenințări repetate aduse cadrelor didactice. Deci raportul comisiei care a fost acolo este foarte mare și dumneavoastră îl puteți studia.

Apoi: Decizia Inspectoratului școlar general privind încetarea numirii, prin detașare în interesul învățământului, a doamnei profesoare Secu Eugenia în funcția de director adjunct de la Liceul teoretic Constantin Brâncoveanu - Dăbuleni, a fost emisă pentru următoarele motive temeinice.

În urma inspecțiilor efectuate în școală, deși s-au solicitat de fiecare dată diverse documente, a refuzat să le prezinte, sub diverse motive.

La inspecția RODIS, derulată în școală, din materialele care s-au prezentat, s-a constatat că: doamna director, din păcate, nu are un grafic de control pe domenii; a efectuat un număr foarte mic de inspecții, respectiv numai 12 pe tot parcursul anului, de la început până în momentul controlului; nu are o evidență exactă a membrilor comisiilor; în cadrul catedrelor au loc ședințe periodice consemnate în procesele-verbale, dar nu a prezentat un centralizator al rapoartelor de activitate ale șefilor de comisii metodice (nu există materiale prezentate); nu prezintă planul managerial anual și nici pe cele semestriale.

De asemenea: nu există o situație clară a elevilor capabili de performanță; nu are centralizată situația la dosarele catedrelor cu programele de pregătire pentru elevii capabili de performanță; nu există nicio situație referitoare la organizarea recapitulărilor finale; a produs tensiune în școală între trei cadre didactice prin alocarea a două ore de geografie la plata cu ora în mod abuziv, de la o profesoară care le avea în încadrare prin decizie ISJ, la o învățătoare; prin activitatea sa și prin modul în care a știut să se poarte cu colegii, i-a determinat pe aceștia să facă numeroase reclamații și sesizări la ISJ - Dolj, dar și la minister.

A treia problemă. Măsura Inspectoratului Școlar privind încetarea numirii prin detașare în interesul învățământului a doamnei profesor Chirea Adina, din funcția de director adjunct la Colegiul Național Carol I - Craiova.

Au fost următoarele motive: în primul rând, la Carol I, controlul s-a efectuat pe data de 04.02.2008, după Consiliul profesoral, constatându-se că la clasele I-IV nu sunt trecute în cataloage matricolele elevilor; cataloagele nu au fost semnate și ștampilate de director; există multe medii greșite, corectate și reștampilate de director; există, la limba engleză, media 9,00, modificată în 10,00 ș.a.m.d.

Deși se știa de abaterea disciplinară - ne referim la actul de vandalism săvârșit de cei patru elevi ai clasei a XI-a D, conducerea școlii fiind înștiințată de doamna profesor Miulescu Carmen, în Consiliu profesoral nu a fost discutată situația acestor elevi, deși, cum știți și dumneavoastră, trebuia discutată. Media lor la purtare, ca urmare, a fost încheiată 10,00.

Tot la Colegiul Național Carol I - Craiova, există un sistem de urmărire video, legat la Poliția comunitară, iar părinții copiilor din ciclul gimnazial sunt nemulțumiți datorită faptului că în curtea școlii sunt prea multe mașini, sunt aduși delincvenți, punând în pericol viața copiilor lor, deși un colegiu de prestigiu, nu are încă stabilite însemnele distinctive ale școlii.

În clădirea unde funcționează liceul, centrala fiind veche, nu se mai poate asigura căldură suficientă, iar la etajul doi, o sală de clasă nu mai poate fi folosită, fiind capăt de coloană și nemaiavând căldură.

Și se continuă. Există profesori care, deși regulamentul interzice, au o zi liberă pe săptămână; știți foarte bine că nu este voie ca atunci când se face orarul să existe zi liberă - la dânsa în școală există.

Conducerea școlii nu a efectuat asistențele prevăzute în fișa postului.

Apoi mai este situația cantinei școlare, care nu este una foarte clară.

Domnul Valer Dorneanu:

Aș avea rugămintea să sintetizați; după cum bine știți, răspunsul se dă în trei minute, iar dumneavoastră vorbiți cam de multișor.

Doamna Zvetlana Preoteasa:

Am vrut să-i explic doamnei deputat și o rog să înțeleagă că nu există nicun fel de schimbare pe criterii politice. Este vorba de inspecțiile pe care colegii, foștii dumneavoastră colegi de la Inspectoratul Școlar Județean, le-au efectuat, și dânșii au ajuns la această concluzie.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Valer Dorneanu:

Și eu vă mulțumesc.

Doamna deputat, dacă doriți să comentați acest răspuns.

Doamna Diana Maria Bușoi:

Domnule președinte,

Doamna secretar de stat,

Aș vrea să fiu foarte concisă.

Dumneavoastră mi-ați prezentat foarte detaliat și foarte pe larg niște aspecte prevăzute în rapoartele de control - nicio școală din România nu cred că este perfectă - și aspectele pe care le-ați semnalat dumneavoastră, în niciun caz nu sunt de domeniul demiterii unui director.

Trebuie să vă spun că Ministerul Educației și Cercetării a elaborat metodologiile după care se fac aceste verificări și trebuie să vă reamintesc că RODIS-ul nu are ca rezultat demiterea directorilor sau schimbarea acestora ci, în cel mai rău caz, o inspecție de revenire, așa că nu puteți să spuneți că, în urma unei inspecții RODIS, ați schimbat un director, din întâmplare punând un membru marcant PNL.

La Colegiul Național Carol I, care este un colegiu de prestigiu în județul Dolj, tot inspectoratul școlar a realizat o inspecție care nu a fost nici măcar cercetare, în care s-au constatat nereguli - consider eu - minore și în niciun caz ceea ce se scrie în rapoartele pe ni le prezentați dumneavoastră sau pe care le face inspectoratul școlar și sunt dezamăgită de faptul că puneți într-o lumină neagră cel mai bun colegiu din județul Dolj.

Trebuie să știți că am fost în funcția de inspector școlar general până a veni în funcția de deputat și știu foarte bine ce se întâmplă și care este legislația din domeniu, iar la Colegiul Național Carol I a fost numit director adjunct chiar soțul inspectoarei care a făcut această inspecție, la fel, membru marcant PNL.

Prin urmare, nu mă puteți convinge, prin amănuntele pe care mi le dați, și care sunt amănunte de domeniul tehnic și care nu au legătură cu realitatea, că ceea ce se întâmplă acolo nu este așa cum am prezentat eu în interpelare.

Aș vrea să vă rog încă o dată să vă aplecați mai cu atenție asupra modului în care se fac inspecțiile și cercetările la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, și răspunsurile să fie reale, și nu de domeniul - nu vreau să zic fantasticului - ci de a acoperi conducerea ISJ - Dolj.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă doamna secretar de stat mai dorește să facă vreo precizare? Nu.

Dacă domnul deputat Alecsandru Știucă este prezent, pentru că a adresat aceluiași minister o interpelare? Nu este. V-aș ruga, doamna secretar de stat, să-i comunicați răspunsul scris, lăsați-l la secretariat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 10 aprilie 2021, 22:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro