Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 03-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 3 martie 2008

11. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului:  
  11.2 Dumitru Bentu
 
consultă:

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Domnul Anghel Stanciu va prezenta în scris; domnul Dumitru Bentu. Vă amintesc că este vorba de prezentarea interpelării, nu de dezvoltarea ei; dezvoltarea o veți face la ședința când veți primi răspunsul.

Vă rog.

Domnul Dumitru Bentu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului ministru al transporturilor, domnul Ludovic Orban, și se referă la șoseaua de centură a municipiului Bârlad.

Domnule ministru,

După cum vă este cunoscut foarte bine, municipiul Bârlad este traversat de drumul european E 581 Tecuci-Albița. Pe teritoriul municipiului, acest drum străbate, pe o lungime de 7,5 km, bulevardul Republicii, adică strada principală a orașului.

Prin reglementări locale, ce țin de nevoia unui trafic fluent prin centrul municipiului, traficul greu (autovehicule mai mari de 7,5 tone, peste 3100 anual) a fost deviat pe două străzi paralele, Vasile Pârvan și Manolache Costache Epureanu. Din nefericire, pe aceste străzi de categoria a III-a, cu o lățime maximă de 7,5 metri, se află clădiri de locuit, cu o vechime considerabilă, afectate de cutremure, care au slăbit - de-a lungul vremii - rezistența acestora.

Conform Ordonanței de Guvern nr. 20/1994, în aceste zone au fost expertizate 102 blocuri, din care 28 au fost evidențiate în clasa I de risc seismic. Celor 28 de blocuri le corespund 1207 apartamente expertizate și care au fost afectate în totalitate de cutremure.

Aceste locuințe, cât și rețelele de apă și canalizare sunt supuse, în continuare, degradării de trepidațiile provocate de autovehicule de tonaj greu, aflate în tranzit prin municipiul Bârlad către punctul de frontieră de la Albița. Respectivele autovehicule nu respectă viteza impusă, de 30 de km pe oră, iar în lipsa unor variante ocolitoare, viața locuitorilor din municipiul Bârlad este în pericol în fiecare zi.

Tot pe aceste sectoare de drum se află amplasate un liceu, trei școli, două grădinițe și o creșă, lucru ce a dus, datorită neatenției șoferilor, la producerea - în ultimii ani - a unor accidente deosebit de grave în rândul copiilor.

Am vrea să știm, domnule ministru, dacă s-au alocat bani pentru proiectul tehnic, stadiul procedurii de achiziție și când estimați începerea efectivă a lucrărilor de execuție pentru șoseaua de centură a municipiului Bârlad, atât de necesară.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.