Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 04-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 4 martie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.9 Leonida Lari-Iorga - remember: "90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

O invit la microfon pe doamna deputat Leoninda Lari-Iorga și rog să se pregătească doamna deputat Mirela Adomnicăi, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Doamna Leonida Lari-Iorga:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În acest an, 2008, se împlinesc 90 de ani de la Marea Unire din 1918 a Basarabiei cu Patria Mamă. Evenimentele istorice care s-au perindat de atunci și până astăzi sunt atât de multe, grele și pline de vânzări și trădări, încât am să-mi permit să le evoc în cel mai scurt timp cu putință. Însă, înainte de aceasta, trebuie neapărat să spun că acei 22 de ani de suflu în suflu cu Țara Mamă i-au ajutat pe chinuiții români basarabeni să ridice de sub jugul colonial rusesc, generații întregi de români adevărați, printre care și părinții noștri.

Știm cu toții că minunea conviețuirii Basarabiei cu Țara Mamă a durat până la 28 iunie 1940, dată fatidică pentru România, când Rusia, (cu sprijinul Ucrainei și al Germaniei), a năvălit mișelește peste România și a rupt-o în bucăți, smulgându-i din teritoriile strămoșești Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Astfel, într-un mod absolut tâlhăresc, a fost creată de urgență Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, pe 2 august 1940, apoi a urmat fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească și actuala Republică Moldova.

Tot așa, Ungaria și Bulgaria, având precedentul Rusiei și al Ucrainei, au pretins la nordul Transilvaniei, prima, și la sudul Dobrogei Cadrilaterul, a doua.

Dar, să vedem cine i-a ajutat pe vecinii noștri hrăpăreți în poftele lor nesăbuite de pământ românesc. Germania și Italia, prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Ei bine, mai înțelegem, Germania și Rusia au legat acel Pact Molotov-Ribbentrop cu Actul adițional încă în 1939. Și aveau ceva de făcut. Și ne erau dușmani înrăiți, dar Italia, de aceeași sorginte latină, ce a avut cu noi, românii?

Să mergem, însă, mai departe. În urma Ultimatumului URSS, în urma Dictatului germano-italian, românilor le-a fost substituit orice drept la autodeterminare și la crearea unor frontiere firești, viabile între agresați și agresori. Așa a început calvarul românilor basarabeni cu valuri de deportări, dar și cu valuri de rezistență. Abia în 1989 s-au adunat mari energii spirituale, aș putea spune demiurgice, și s-a produs Marea Mișcare de Eliberare și de Reîntregire națională. Victoriile obținute le cunoaștem cu toții, și anume: limba română, limbă de stat, grafie latină, istoria românilor, însemnele naționale. O întreagă falangă de patrioți basarabeni a pătruns și în Parlamentul URSS. Nu se mai vorbise vreodată pe față, direct în chiar sânul Imperiului Sovietic de rapturile teritoriale săvârșite de URSS contra României. Mi-am asumat această răspundere, am spus clar și răspicat, nici Constituția URSS, cea mai reacționară, din 1936, nu admitea rupturile teritoriale, darămite fondarea unor state pe teritoriile cotropite precum a procedat URSS vizavi de România.

Dar am avut vreo susținere, ne întrebăm, vreo luare de atitudine din Țara Mamă? A piuit vreun politician sau vreun ziarist de necesitatea condamnării Pactului Molotov-Ribbentrop și a consecințelor sale? Nu se cunosc asemenea lucruri care ar ține de vremea aceea grea, de neîndurat aproape.

Cunosc, însă, eu, cum am fost "răsplătită frumos" cu cele mai urâte cuvinte la venirea mea în Țara Mamă după înăbușirea Mișcării de Eliberare Națională. Da, groaznică lovitură a primit Basarabia atunci, în 1991, când România a recunoscut un stat în stat, Republica Moldova. Și eu am s-o repet, ori de câte ori va fi nevoie, adică avem de-a face cu aceeași RSS Moldovenească, atât că fără doi de S. Și întrebarea mea sună așa: ale cui interese le-a servit România în 1991? Ale sale sau ale Rusiei? Bineînțeles, ale Rusiei.

Ne aflăm în anul 2008, au trecut zeci de ani de luptă și suferință și la ce rezultate am ajuns? Că trebuie s-o luăm de la început în privința limbii române, a istoriei românilor, a însemnelor naționale, a simplului drept la existență, ca români basarabeni?! Și, toate acestea, din mila fraților noștri care ne-au dat, fără vreun război, pe mâna rușilor, recunoscând în Parlamentul României independența Republicii Moldova, astfel dezintegrând o parte a țării de întregul său. Dar, ia să vedem cum disociem noi treburile actuale?

Tot România, în 2008, și tot în Parlamentul său, a votat pentru integritatea Serbiei. Nu am nimic împotrivă. Dar de ce n-a procedat la fel și în privința Basarabiei? E clar ca bună ziua că uneori niște creiere străine conduc brațul votului în Parlamentul României. Uitați-vă măcar și la atitudinea neglijentă a Guvernului actual în legătură cu o dată marcantă în istoria tuturor românilor, nu numai a celor basarabeni - 90 de ani de la Marea Unire din 1918. La toate demersurile Asociației Pro Basarabia, Pro Bucovina, nici o atenție, nici un sprijin cât de mic pentru omagierile cuvenite acestei sărbători naționale. Și acum, când noi românii basarabeni nu ne mai facem iluzii în ce privește ajutorul din partea Țării Mamă, o singură speranță mai avem... Dat fiind faptul că, sub Dumnezeu, fiecare popor are Demiurgul său, care ne vede și ne apără de sus, se va închega o mână de patrioți români cu spirit de sacrificiu pentru țară și vor dispare o dată și o dată hotarele strâmbe. Doar nu e cazul să așteptăm să se împlinească o sută de ani de la Marea Unire!

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, doamnă deputat.

Grupul dumneavoastră parlamentar și-a consumat integral timpul alocat pentru declarații politice astăzi.