Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 04-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 4 martie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Gheorghe Firczak - declarație politică cu tema "Din nou, salvați monumentele noastre!";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Domnule deputat Dan Motreanu, vă rog să nu interveniți fără să vi se dea cuvântul.

Da, îl rog să poftească la microfon pe domnul Gheorghe Firczak și se pregătește domnul deputat Constantin Tudor, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal.

Domnule deputat, aveți microfonul.

Domnul Gheorghe Firczak:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Din nou, salvați monumentele noastre!".

Revin asupra acestei chestiuni, poate cu o insistență care unora le poate părea desuetă, dar dacă ținem cont că din anul 1992 se tot încearcă protejarea monumentelor istorice și nu s-a ajuns la nici un rezultat, cred că intervenția mea este absolut necesară.

De altfel, noi, deputații minorităților naționale, avem, sigur, datoria de a ne promova identitatea noastră prin cultură, prin limbă, prin tradiție, dar, în același timp, avem și datoria de a lua parte la acele evenimente generale care reprezintă identitatea noastră românească, a tuturor. Și ce poate fi mai semnificativ decât faptul că trebuie să ne protejăm monumentele istorice.

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de serbările pascale, de Paște ca un element semnificativ, cel mai important al creștinismului, vreau să aduc aminte că, la intrarea în Ierusalim, Iisus a fost întrebat dacă trebuie plătite dările la romani. Și, imediat a răspuns "să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu". Sigur că dacă, legat de monumentele istorice, vin doar eu să precizez că trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu, autoritatea mea poate părea mai puțin semnificativă. De aceea, am apelat la o serie de somități ale științei istorice din România, legate de istorie, de protejarea monumentelor istorice. Și astfel, proiectul de lege pe care vreau să-l promovez pentru protejarea cetăților dacice din Munții Orăștiei, a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa și a Miciei, toate în județul Hunedoara, vreau să menționez că este susținut de o serie de importante personalități științifice ale României. Mă refer la academicianul Camil Mureșanu, directorul Institutului de Istorie "Gheorghe Barițiu" din Cluj-Napoca, președintele Filialei Cluj-Napoca al Academiei Române. Mă refer la academicianul Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca, mă refer la profesorul universitar Ioan Glodariu, șeful Șantierului Arheologic de la Sarmizegetusa Regia, la profesorul universitar Ioan Pisu, șeful șantierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa și, evident, nu în ultimul rând, la distinsul coleg parlamentar, profesorul universitar Vasile Pușcaș.

Sper din toată inima, vă rog să mă credeți că atât ziua cât și noaptea doar la acest proiect de lege mă gândesc, deoarece pentru mine și din punct de vedere sufletește are o importanță deosebită, din două motive: sunt născu în județul Hunedoara și, în același timp, sunt istoric și muzeograf.

Să dea Dumnezeu să putem să ne protejăm monumentele istorice!

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.