Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 11-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 11 martie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.19 Constantin Tudor - declarație politică cu titlul "Dacă ei pot, noi de ce nu putem?";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Sorin Paveliu... O.K.! Se pregătește domnul deputat Tudor Constantin din partea Grupului parlamentar...

Vă cer scuze, facem o inversare de luări de cuvânt. Ofer întâi cuvântul domnului deputat Tudor Constantin din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal și se pregătește domnul deputat amintit mai înainte, Sorin Paveliu.

Domnule coleg, aveți microfonul.

Domnul Constantin Tudor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi se intitulează "Dacă ei pot, noi de ce nu putem?"

Am efectuat, recent, o vizită în Ungaria. Era prima mea întâlnire cu spațiul și poporul maghiar după intrarea Ungariei în Uniunea Europeană, fapt petrecut în urmă cu aproape patru ani. Mă așteptam să găsesc anumite schimbări în bine, atât în ceea ce privește aspectul general al localităților urbane și rurale, cât și al comportamentului autorităților maghiare față de cetățenii străini, în general, și față de români, în special. Constatările mele au depășit însă cu mult nivelul așteptărilor și o spun aici cu toată responsabilitatea: Ungaria este cu adevărat o țară europeană!

Încă de la trecerea frontierei de stat a României încep surprizele plăcute. Oficialii maghiari își fac datoria cu decență și politețe, fără ca noi, românii, să mai simțim resentimentele de altădată. Starea drumurilor, pe rute considerate strategice pentru vecinii maghiari, era foarte bună. Mai mult, am constatat că, în aproape 18 ani, Ungaria a construit peste 1000 de km de autostrăzi moderne, care sunt întreținute impecabil, iar parcările laterale dispun de toate utilitățile necesare celor aflați în trafic.

Dar cel mai spectaculos salt consider că s-a realizat în ceea ce privește spațiul rural al Ungariei. Câmpurile lor arată splendid, fără buruieni și plasticăraia care a invadat terenurile agricole din țara noastră. Multă grijă au maghiarii pentru zonele împădurite și, deși Ungaria este o țară prin excelență de câmpie, te surprinde plăcut multitudinea de perdele forestiere de protecție. Cât despre aspectul edilitar-urbanistic al satelor din Pusta maghiară, nici nu poate exista termen de comparație cu cele din Bărăgan, de unde sunt eu, spre exemplu. Multă curățenie, flori la tot pasul, străzi asfaltate sau pietruite și pancarte în limbile engleză și germană, în care turiștii erau înștiințați că pot găsi camere curate și confortabile.

Și mai mare ne-a fost surpriza la Budapesta, acolo unde am văzut și noi cum se pot obține mulți bani din turism. La hoteluri de trei-patru stele prețuri în euro mai mici decât cele din capitala României, firme de turism care se bat pentru a oferi doritorilor servicii cât mai bune, iar tururile Budapeste cu cabrioleta (un fel de autocar descoperit), cu ghidaj electronic în 27 de limbi, îți lasă amintiri din cele mai plăcute.

În tot acest timp, m-am gândit la stadiul în care ne aflăm noi acum, după ce a trecut un an de la aderarea noastră la Uniunea Europeană și constatările mele nu sunt deloc îmbucurătoare. Și parcă mă încearcă un sentiment de invidie atunci când mă întreb, mai mult sau mai puțin retoric: Dacă ei pot, noi de ce nu putem?

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule coleg.