Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 11-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 11 martie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.21 Alecsandru Știucă - declarație politică cu titlul "Inconsecvența - marca esențială a dreptei!";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul Alecsandru Știucă și îl rog să se pregătească pe ultimul vorbitor pentru ședința de astăzi, domnul deputat Dan Grigore din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnule Alecsandru Știucă, aveți microfonul.

Domnul Alecsandru Știucă:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

"Inconsecvența - marca esențială a dreptei!"

De-a lungul ultimilor patru ani, guvernările de dreapta din România au avut drept note dominante ale activității de administrare a țării: inconsecvența, inconstanța, disputele interne între cele două palate, dezechilibrul și graba în adoptarea unor măsuri care mai apoi s-au dovedit a fi nepotrivite, contraproductive, contestate și revocate.

În susținerea afirmațiilor anterioare, putem aduce câteva exemple concrete de măsuri care s-au dovedit lipsite de consecvență, fie din cauza fricțiunilor existente între partidele care au compus coaliția guvernamentală, fie cauzate de lipsa de popularitate a acestor măsuri. În acest sens, putem menționa: tentativa premierului de declanșare a alegerilor anticipate; introducerea, în anul 2006, a taxei de primă înmatriculare de către Ministrul Mediului de la acea vreme, Sulfina Barbu, apreciată de guvernanții Alianței D.A. ca un mare succes, fiind îndelung contestată de către Comisia Europeană.

Însă, cel mai elocvent și recent exemplu de inconstanță și inconsecvență politică a guvernării de dreapta este reprezentat de cazul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse, domnul Paul Păcuraru, și al faimosului său ordin.

Acesta a extrapolat, prin Ordinul ministrului nr. 92/2008, definiția "venitului brut realizat lunar", pentru care se plătește contribuția de asigurări sociale, incluzând în categoria aceasta atât veniturile în bani, cât și pe cele în natură. De asemenea, potrivit actului normativ anterior menționat, salariatul care folosește mașina de serviciu și în interes personal, iar angajatorul îi acoperă acest cost, va trebui să plătească contribuții sociale pentru pensii. Emiterea acestui Ordin a generat puternice reacții adverse din partea salariaților, a sindicatelor, patronatelor, societății civile și a mass-media.

Realizând impactul social puternic pe care îl avea acest ordin și analizând reacțiile total negative ale majorității populației, câteva zile mai târziu, domnul Păcuraru revine, adoptând un nou Ordin ministerial cu nr. 122/2008, pentru a modifica ordinul anterior și restrânge categoriile de venituri pentru care se plătesc contribuții la CAS.

Cum explică "Guvernul Răzgândeanu" această subită revenire? Prin faptul că este dispus la orice pentru a se menține în scaun? Prin faptul că nu are o politică coerentă, ci una alcătuită din măsuri adoptate de azi pe mâine, între două drumuri la Parchet?

Aceeași nehotărâre am sesizat-o și în cazul "taxei auto de primă înmatriculare", care azi este taxă fiscală, mâine este măsură ecologică.

Din păcate, aceste gafe fără sfârșit dovedesc din nou că maniera de guvernare a forțelor din partea dreaptă a eșichierului politic este una lipsită de viziune și coerență, care determină ca sloganul "Să trăiți bine!" să fie unul stric electoral, dovedindu-se în practică un eșec penibil.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.