Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 18-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 18 martie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.84 Constantin Tudor - declarație politică intitulată "Mită electorală cu locuințe ANL";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Constantin Tudor:

"Mită electorală cu locuințe ANL"

Scandalul locuințelor ANL din municipiul Călărași a făcut deliciul presei locale, în săptămâna trecută. Construcția celor 160 de unități locative cu destinație socială, a început în anul 2003, încă din perioada mandatului fostului primar al municipiului Călărași, Mirel Daniel Țuțuianu. Dar cum fostul primar fusese pesedist, Nicolae Dragu, actualul primar liberal al Călărașiului, a găsit de cuviință, cu sprijinul PNL-ului central, să sisteze lucrările, motivând că ANL-ul nu mai finanțează locuințele sociale de la Călărași. Dar cum prea multe alte realizări nu prea are primarul nostru, în anul 2006, s-a decis continuarea lucrărilor de construcție la ceea ce noi, călărășenii, numim Cartierul ANL II, cu 160 de unități locative. Lucrările au mers prost, deși a existat finanțare. Așa se face că nici în momentul de față nu sunt finalizate în totalitate.

Dar ce mai contează! Suntem deja în preajma alegerilor locale și primarul penelist, Nicolae Dragu, aflat în cădere liberă în preferințele electoratului călărășean, a hotărât să mai facă un gest populist, în speranța că măcar familiile celor 160 de beneficiari ai unităților locative ANL îl vor vota cu siguranță. În consecință, s-a procedat la recepționarea în mare grabă a celor 160 de locuințe ANL, după care primarul Dragu a obligat locatarii să semneze contractele, în ciuda faptului că la ora actuală majoritatea caselor nu sunt conectate la rețelele de utilități. Chiar dacă tinerii locatari nu au posibilitatea să se mute în noile case, aceștia sunt obligați să plătească chiria, care nu este una oarecare. Pentru o garsonieră este percepută suma de 70 de lei/lunar, iar pentru un apartament aproximativ 100 de lei pe lună.

Mai mult decât atât, prefectul județului, Jenel Șerban, a declarat în conferința de presă de săptămâna trecută că încă nu s-a dat aviz de legalitate privind repartiția ANL -urilor, întrucât s-a cerut printr-o adresă scrisă comisiei de repartiție să rezolve două contestații în care solicitanții erau îndreptățiți să primească locuințe ANL " Este vorba de Nițu Cristina, al cărei caz a fost semnalat de presa locală, și cel al lui Cioboacă Carol. Prefectul Jenel Șerban a mai precizat faptul că în situația în care nu vor fi soluționate favorabil cele două contestații, hotărârea de repartiție a locuințelor ANL va fi atacată în instanță. În asemenea situație, tinerii locatari s-ar putea trezi fără locuințele repartizate, deoarece se va face o nouă analiză a dosarelor, și cu banii luați pentru chirie, chiar dacă nu au locuit nici măcar o zi în casele repartizate.