Plen
Ședința Camerei Deputaților din 14 aprilie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.38/24-04-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-04-2021
13-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 14-04-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 14 aprilie 2008

15. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului-ministru și membrilor Guvernului de către deputații:  

   

Domnul Valer Dorneanu:

    ................................................
 

Trecem la partea a doua a ședinței de astăzi, destinată întrebărilor și interpelărilor.

Domnului deputat Nicolae Păun de la Grupul parlamentar al minorităților îi va răspunde domnul secretar de stat Gigel Sorinel Știrbu cu privire la întârzierea cu un cincinal a dării în folosință a Centrului Național de Cultură a Romilor.

Dacă domnul Păun este aici? Lipsește. În aceste condiții, domnule secretar de stat, vă rog să-i transmiteți în scris răspunsul dumneavoastră.

Domnul deputat Mihai Dumitriu? este, dar încă n-a venit domnul secretar de stat Cătălin Doică.

 
Liana Dumitrescu

Doamna Liliana Dumitrescu este prezentă. Vă va răspunde domnul Marin Pătuleanu cu privire la întrebarea dumneavoastră referitoare la aplicarea Legilor proprietății.

Domnule Pătuleanu, aveți cuvântul.

 

Domnul Marin Pătuleanu (secretar de stat, Ministerul Internelor și Reformei Administrative):

În legătură cu interpelarea dumneavoastră, înregistrată la Camera Deputaților prin care solicitați ministrului internelor și reformei administrative să ia măsurile ce se impun în vederea soluționării unui litigiu de fond funciar existent în județul Dolj, vă comunicăm următoarele: potrivit legii, în scopul stabilirii dreptului de proprietate privind reconstituirea sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate, în fiecare comună, oraș sau municipiu este constituită prin ordin al prefectului o comisie locală condusă de către primar. Comisia locală este autoritate publică cu activitate administrativă și funcționează sub îndrumarea unei comisii județene numită prin ordin al prefectului și condusă de către acesta.

Pentru preluarea și analizarea cererilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate, verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de actele normative incidente domeniului, stabilirea mărimii și amplasamentului suprafeței de teren pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie, potrivit legii, întocmirea situației definitive privind persoanele fizice și juridice îndreptățite să li se atribuie teren, precum și punerea în posesie a beneficiarilor sunt atribuții ale comisiei locale.

Comisia județeană este competentă să soluționeze contestațiile formulate de către persoanele care au cerut reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate privată asupra terenului, să valideze ori să invalideze prin hotărâre măsurile stabilite de comisiile locale și să emită titlurile de proprietate pentru cererile validate. Având în vedere dispozițiile art.52 alin.2 din Legea nr.18/1991, potrivit cărora comisiile de fond funciar pot avea calitate procesuală pasivă, evidențiem că în eventualitatea apariției unor nemulțumiri cu privire la activitatea desfășurată de către comisiile de fond funciar, competența de soluționare a litigiilor respective aparține exclusiv instanțelor de judecată, ministrului internelor și reformei administrative, nefiind abilitat să impună decizii cu privire la această materie. Semnează ministrul internelor, Cristian David.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Doamna Dumitrescu, dacă sunteți mulțumită de acest răspuns? Aveți dreptul la un comentariu.

 
 

Doamna Liana Dumitrescu:

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Domnule secretar de stat,

În primul rând, aș vrea să remarc faptul că acest răspuns nu se referă la problema solicitată de mine sau pe care am pus-o în discuție Guvernului. nu m-am referit la hotărârea locală a Consiliului local Pielești, ci la decizia, hotărârea de validare pe care a emis-o Prefectura Dolj, în sensul că Prefectura Dolj a emis două hotărâri contradictorii, și discutam despre modul în care Ministerul Administrației și Internelor verifică modul în care Prefectura Dolj își îndeplinește atribuțiile prevăzute expres de lege. Și nu vorbeam despre un litigiu, pentru că nu suntem încă în această situație, ci suntem într-o situație în care Prefectura Dolj dă două hotărâri contradictorii pe același teren, validând hotărârile Consiliului local Pielești, cât și a altui consiliul local pe o aceeași proprietate, pe același teren.

De aceea, cred că răspunsul nu se referă la situația pe care eu v-am semnalat-o, ci este un răspuns care ne trimite într-o cu totul altă zonă a litigiilor și a hotărârilor consiliilor locale și nu este cazul, pentru că nu aceasta a fost întrebarea, ci modul în care Guvernul prin Ministerul Administrației Publice controlează și supraveghează faptul în care prefecturile pun în practică legea și modul în care se corectează eventualele abuzuri, abuz semnalat de mine în această situație.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Domnul secretar de stat dorește la rându-i să facă o completare.

 
 

Domnul Marin Pătuleanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimată doamnă deputat,

Trebuie să facem o distincție clară între hotărârile Prefecturii și hotărârile Comisiei județene de fond funciar. Dacă în ce privește actele prefectului, acestea pot fi controlate și cenzurate de Ministerul Internelor și Reformei Administrative, hotărârile Comisiei județene de fond funciar pot fi cenzurate numai de către instanțele judecătorești. În speță, hotărârea comisiei, pe care am văzut-o și eu, nu stabilește amplasamentul, ci doar validează anexele. Amplasamentul fiind de competența exclusivă a comisiilor locale.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Străchinaru, dacă este? Nu este.

În asemenea situație, domnule Pătuleanu, v-aș ruga să-i transmiteți în scris răspunsul pentru domnul deputat Străchinaru.

 
Adrian Moisoiu

Domnul Adrian Moisoiu este prezent și așteaptă un răspuns de la dumneavoastră, domnule Pătuleanu, cu privire la asociația "Noi, Românii" din municipiul Sfântu Gheorghe.

 

Domnul Marin Pătuleanu:

Stimate domnule deputat,

În legătură cu interpelarea dumneavoastră, înregistrată la Camera Deputaților, prin care prezentați ministrului internelor și reformei administrative scrisoarea Asociației "Noi, Românii", în care se solicită anularea hotărârii Consiliului local Covasna prin care a fost adoptat proiectul stemei acestei localități, precum și anularea hotărârii consiliului județean Covasna prin care a fost aprobat drapelul acestui județ, vă comunicăm următoarele.

Aspectele prezentate de dumneavoastră în interpelare au fost supuse analizei instituției prefectului județului Covasna. Prefectul a apreciat că sesizarea Asociației "Noi, Românii" este întemeiată și a solicitat Consiliului local Covasna să revoce Hotărârea nr.97/2005 privind însușirea variantei finale a stemei orașului Covasna sub sancțiunea anulării acestui act în contencios administrativ în cazul nerevocării.

În ceea ce privește aprobarea drapelului județului Covasna, se impune a fi remarcat faptul că Hotărârea Consiliului județean Covasna a fost deja revocată.

Și o completare, domnule președinte, dacă-mi permiteți, din informațiile pe care le-am primit acum câteva minute, instituția prefectului a atacat Hotărârea nr.97, întrucât ea nu a fost revocată.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Moisoiu dorește să comenteze răspunsul dumneavoastră.

 
 

Domnul Adrian Moisoiu:

Mulțumesc, domnule președinte, și îi mulțumesc și domnului secretar de stat pentru răspunsul pe care l-a dat, dar în același timp, aș dori să subliniez exact sfârșitul, ceea ce spunea domnul secretar de stat, și anume că s-a atacat hotărârea. Păi, dacă s-a atacat hotărârea, atunci înseamnă că Consiliul local Covasna nu dorește să modifice stema respectivă și, atunci, de fapt, venim la fondul problemei, domnule președinte. Și anume, fondul problemei este acesta: că ne găsim într-o zonă a țării unde se dorește separare sau secesiune, acesta este, de fapt, fondul. Și pe acest fond trebuie undeva de găsit niște soluții.

Prea s-au înmulțit toți aceștia care vor să muște din România și pe care nimeni nu o apără. Instituțiile statului, din păcate, sunt chiar deseori obediente, pentru că așteaptă vot din partea UDMR-ului care să le susțină în diversele proiecte. Și, atunci, față de aceasta se fac fel de fel de concesii.

La urma urmei, domnul prefect trebuia să se sesizeze după ce Asociația "Noi, românii" a depus-o sesizare în acest sens? Sau, poate domnul prefect, în primul rând, având în vedere că dânsul apără legalitatea în această țară, putea din proprie inițiativă să atace această hotărâre a consiliului local.

Pe de altă parte, aș dori ca în decurs de câteva secunde să comentez numai ideea în sine. N-avea cum această localitate Covasna să aibă o stemă până acum, pentru că până în 1952 a fost comună și abia ulterior a devenit oraș. În același timp, în această localitate trăiesc români și maghiari în proporții egale. Deci trebuie undeva să se recunoască aceasta și prin aceste însemne oficiale. Iar însemnele oficiale nu sunt cele 3 coline matra, tatra și nu mai știu eu care, fatra, care apar pe aceste steme, după cum nici stema județului Covasna nu poate să fie o stemă care să ne facă să ne gândim la perioade mai puțin frumoase, mă gândesc la cele ale dualismului austro-ungar din anii de la începutul secolului XX, deci din anii 1867-1918 și, în consecință, nu avem de ce să ne referim la asemenea însemne, pentru că, de fapt, și Covasna ca și Harghita fac parte dintre județele românești.

Și, în consecință, fiind locuite și de români, trebuie ca și acești locuitori, toți plătitori de taxe, să fie recunoscuți.

Vă mulțumesc pentru toate.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnule secretar de stat, nu mai aveți ce să adăugați.

Pentru domnul Mircea Costache ar fi trebuit să răspundă din partea Ministerului Justiției și se solicită amânarea.

Pentru domnul deputat Mihai Dumitriu ar trebui să răspundă Ministerul Economiei și Finanțelor, domnul Cătălin Doică, secretar de stat. A anunțat că nu poate să vină. În consecință, se amână primirea răspunsului domnului deputat.

Același răspuns pentru domnul deputat Ioan Țundrea din partea Ministerului Economiei și Finanțelor prin domnul Cătălin Doică și pentru domnul Vlădoiu, cu privire la situația din Ocnele Mari. Se amână, așadar, în toate 4 cazurile, primirea răspunsurilor până când domnul secretar de stat se va prezenta.

Pentru domnul Valeriu Tabără ar fi trebuit să se prezinte domnul Istvan Töke. Nu s-a prezentat încă. De asemenea, pentru domnul Mihai Dumitriu. Veți primi răspunsurile data viitoare, stimați colegi.

Cu aceasta, vă rog să constatați că am epuizat lista celor care urmau să primească răspunsuri la interpelări.

Declar închisă cea de-a doua parte a ședinței de astăzi.

Ne vedem mine dimineață la declarații politice și apoi la dezbatere cu privire la problemele înscrise pe ordinea de zi.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18,25.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 16 aprilie 2021, 5:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro