Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 15-04-2008

Ședința Camerei Deputaților din 15 aprilie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.8 Paul Magheru - declarație politică intitulată "Bătălia zadarnică pentru România";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

L-aș invita pe domnul deputat Paul Magheru să poftească la microfon să-și susțină declarația politică. Astăzi avem o zi mai puțin interesantă, se pare.

Domnule deputat, aveți microfonul.

Domnul Paul Magheru:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi am intitulat-o "Bătălia zadarnică pentru România".

Președintele UDMR, Marko Bela a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că maghiarii din România trebuie să ceară autonomia Ținutului Secuiesc, iar felul în care se va rezolva problema Kosovo va constitui un precedent nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci pentru toate minoritățile. "Teritoriul locuit de maghiarii din România se află în centrul țării și trebuie să cerem autonomia acestuia, nici nu se pune problema sciziunii. Kosovo va crea un precedent și pentru Ținutul Secuiesc, dar și pentru celelalte minorități din Europa. În campania electorală trebuie să spunem răspicat ce vrem în următorii patru ani, ce ne asumăm pentru viitor: descentralizarea în administrația publică locală, reprezentare la guvernare și autonomie locală și teritorială", am încheiat nerușinatul citat, a spus Marko Bela.

Apropiatele alegeri locale îndârjesc forțele extremiste maghiare, care, în virtutea șantajului aplicat guvernului liberal, par a-și permite în voie afirmații de-a dreptul insultătoare la adresa integrității teritoriale a României. Marko Bela îndeamnă la unitate comunitatea maghiară, cu gândul la votul mult dorit, dar și la o convergență a forțelor menite a izbândi în lupta pentru autonomie.

Recent, revendicările extremiștilor maghiari, și prin asta putem înțelege deja atât a UDMR cât și a lui Laszlo Tokes, au ajuns subiect de analiză pentru prestigioasa publicație americană, International Herald Tribune. Cotidianul american remarcă iminența unei realități de tip Kosovo în Ținutul Secuiesc, precum și faptul că instabilitatea teritorială poate afecta și țări membre ale UE, nu doar pe cele aflate în afara spațiului comunitar, cum este cazul Abhaziei și a Osetiei de Sud (Georgia) sau a Transnistriei (Republica Moldova). Evaluând fidel realitățile din zona secuiască, cei de la Internațional Herald Tribune conchid astfel, citez de data aceasta ca avertizare: "Șansele lor de succes par reduse, dar secuii insistă pe această cale, spre mâhnirea românilor din zonă, care afirmă că, în calitate de minoritate locală, au mai puține drepturi decât au etnicii maghiari, minoritari la nivel național".

Dacă Laszlo Tokes se ilustrase de mult timp ca fiind un radical, UDMR-ul a jucat în toți acești ani comedia moderației, prezentându-se ca fiind alternativa acceptabilă la aberațiile euro-pastorului. Iată că recentele declarații, și nu numai ale lui Marko Bela, scot la iveală parșivenia și fățărnicia acestei formațiuni ilegale, față de care PRM, prin vocea sonoră a liderului său, a luat atitudine de fiecare dată. Nu demult, Marko Bela ținea în cadrul conferinței "Regiuni într-o Uniune a valorilor", desfășurată la Sovata, un discurs meschin prin care încerca să inducă nevoia de descentralizare în ideea eficientizării euro-regiunilor, prin tot acest discurs spoit cu tot felul de poliloghii aberante pe marginea ideii de euro-regiune, liderul UDMR încearcă de fapt să-și mascheze intențiile de autonomie teritorială.

Jocul politicianist al partidelor, lipsite de orice demnitate națională, e posibil să aducă din nou mari avantaje UDMR-ului, care nu va întârzia să speculeze dezbinarea internă și lupta pentru ciolan. Partidul România Mare a luat mereu poziție față de pretențiile absurde ale iredentismului maghiar, fiind un fel de lupi solitari în lupta cu această haită. În tot răul este și un bine, după cum spune românul, deoarece poporul va putea vedea astfel cine îi reprezintă cu adevărat. În lupta noastră izolată pentru reînsuflețirea conștiinței naționale, vom fi susținuți de tot mai mulți români, sătui să li se tot promită verzi și uscate. PRM-ul poate să realizeze ceea ce ceilalți nici măcar nu pot să promită, și anume revigorarea forțelor naționale. Poporul s-a săturat de perindarea ciclică la putere a acelorași figuri compromise, destul cât au fost schimbați unii cu alții, e nevoie de forțe proaspete pentru a reda identitatea profundă a poporului român.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.