Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 15-04-2008

Ședința Camerei Deputaților din 15 aprilie 2008

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Mihai Dumitriu

Declarații politice și intervenții ale deputaților: Mihai Dumitriu - declarație politică: Privatizarea și guvernarea de dreapta;

Domnul Mihai Dumitriu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Privatizarea și guvernarea de dreapta".

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Privatizarea, unul din jafurile naționale prin care proprietatea de stat, rezultat al osârdiei depuse de întregi generații prin care statul comunist a ridicat combinate, fabrici, baraje, canale, scoli, grădinițe s-a făcut pe baza anticomunismului primitiv, esențialmente ipocrit promovat exact de cei care profitaseră din plin de comunism. Propaganda de tip bolșevic folosită cu brio de noii ștabi ai României prin negarea a tot ceea ce realizase statul socialist în plan economic au creat climatul necesar furtului cu acte în regulă.

Dacă industria românească se reducea la un morman de "fiare vechi" era normal ca nimeni sa nu se mai întrebe de ce se vindeau pe nimic nu numai întreprinderi neperformante, ci și întreprinderi care cu un mic efort de modernizare ar fi putut rivaliza rapid cu cele din Occident.

Privatizate pe sume infime, fabricile comuniste au fost vânate rând pe rând pentru terenurile de sub ele: prețul pentru fiecare metru pătrat "a explodat" după demolarea clădirilor. Procedeele folosite de AVAS sunt simple:

1. Segmentarea fluxului tehnologic prin împărțirea în întreprinderi mai mici cu management propriu, directori proprii cu salarii de sute de milioane, cu consilii de administrație proprii formate din persoane care nu erau interesate de bunul mers al unității, ci de indemnizațiile primite, procentual din retribuția directorului.

Exemple:

2. Privatizarea pe module cu sprijinul firmelor căpușă care aparțineau celor din administrația unităților sau sindicaliștilor.

  1. Uzinele "Republica" (9800 salariați) a căror privatizare s-a făcut în anul 2003 cu 1,9 milioane de Euro, producea țevi petroliere, având o suprafață de 30 de hectare, în prezent metrul pătrat a ajuns la 1000 Euro.
  2. Uzinele "Semănătoarea" au fost privatizate în anul 2000 cu 1,1 milioane Euro, cu o suprafața de 43 de hectare, acum costă 1200 Euro metrul pătrat.
  3. Uzinele "Tractorul" Brașov, privatizate în anul 2007 cu 77 milioane de Euro, în suprafață de 121 hectare, pe suprafața căreia se ridică un proiect imobiliar de 800 milioane de Euro.
  4. "Aro" Câmpulung, privatizată cu 150.000 de Euro, valorificată pe bucăți cu 3 milioane Euro.

În județul Iași, de aceleași tratamente "s-au bucurat" Uzina de Fibre Sintetice, Uzina Metalurgică Nicolina, CUG, Fabrica de Ulei "Unirea" și, mai nou, Fabrica de Antibiotice. În locul lor se construiesc spații comerciale, blocuri și clădiri pentru birouri.

Guvernanții aduși la putere de Președintele Băsescu, prin Alianța PNL-PD, continuă jaful cu privatizarea întreprinderilor românești, fabricile din țară dispărând una după alta și "se plâng" că importurile sunt mai mari decât exporturile, că se consumă mai mult decât se produce. O miză majoră este falimentarea industriei de apărare și în mod deosebit a Uzinei Mecanice București, producătoare de tancuri.

Nu trebuie să pierdem din vedere fetișizarea privatizării. Nenorocirea economiei socialiste n-a constituit-o proprietatea de stat, deoarece ea a fost și mai este încă și în țările capitaliste cele mai performante economic. Nenorocirea a constat în absența liberei concurențe. Prin trecerea la economia de piață nu numai proprietatea individuala, ci și cea cooperatistă și cea de stat se supune legilor concurenței.

Acționar, asemenea celorlalți acționari capitaliști, statul avea tot interesul în numirea unor manageri eficienți cel puțin în unitățile economice considerate strategice pentru o țară. Am în vedere întreprinderile pentru medicamente, armament, energetice, pentru producerea alimentelor de bază.

Guvernanții Alianței D.A. - PNL-PD prin vocile autorizate, Emil Boc și Călin Popescu-Tăriceanu afirmă: "Avem de apărat interesele celor mulți, interesele în democrație, interesele poporului, adică interesul public." Sunt de crezut?

Stimați guvernanți și parlamentari,

Vă solicit o analiză serioasă și profesională mai presus de bătăliile politice, Puterea și Opoziția împreună, pentru a stabili drumul pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a se alătura Uniunii Europene, în parcursul dezvoltării durabile, printr-o economie nu numai profitabilă clasic, ci și profitabilitatea într-un raport cu protecția mediului, conservarea resurselor și eficientizarea energetică a activităților desfășurate.

Diferența mare de preocupări între UE și România pune în pericol statutul de țara membră a UE în contextul măsurilor care se preconizează la nivel european și global.

Vă mulțumesc.