Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 06-05-2008

Ședința Camerei Deputaților din 6 mai 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.11 Aledin Amet - declarație politică intitulată "În favoarea olimpiadei de limbă turcă, în favoarea olimpiadei de limba tătară";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Aledin Amet, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Domnule coleg, vă rog să luați cuvântul.

Domnul Aledin Amet:

Bună dimineața.

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "În favoarea olimpiadei de limbă turcă, în favoarea olimpiadei de limbă tătară".

Progresul prinde contur, înainte de toate, datorită educației. Iar educația se capătă în urma anilor de studii. Școala joacă în acest sens un rol esențial: modelează caracterele, suprimă blazarea, netezește destinul.

Iată de ce acțiunile dedicate învățământului în limba maternă sunt binevenite. Demonstrează puterea de a exista a unor concepte puse în practică.

În perioada 2-4 aprilie anul curent, la Liceul "Kemal Ataturk" din Medgidia, s-a desfășurat faza județeană a olimpiadei de limbă turcă. A fost încă o dată demonstrată preocuparea noastră pentru a ne păstra identitatea. A fost încă o dată confirmată valoarea unor elevi dornici de a desluși cât mai bine aspectele lingvisticii.

Lumea turcică, ca întindere geografică, este indiscutabil printre cele mai importante. Dincolo de aparenta separare dictată de particularitățile fiecărei națiuni, există unitatea valorilor supreme: limbă, religie, tradiție.

Se dorește păstrarea lor pentru că se dorește păstrarea propriei identități. În același timp, însă, nu pot fi neglijate limbile turcice colaterale, cum este, de exemplu, limba tătară. De dorit este chiar protejarea și promovarea acestei limbi.

Firesc, cadrul organizat asigură pregătirea elevată. Cunoștințele de bază se dobândesc în familie. Gesturile simple și oamenii nesofisticați asigură, până la urmă, permanentizarea spiritualității.

Sperăm că vom avea puterea și inspirația de a organiza la nivel instituțional, începând cu anul următor, și olimpiada de limbă tătară. Este o dorință a tuturor conaționalilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.