Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 17-06-2008

Ședința Camerei Deputaților din 17 iunie 2008

16. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  16.47 Dumitru Bentu - declarație politică intitulată: "Mash-ul";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Dumitru Bentu:

................................................

Declarație politică intitulată "Mash-ul".

Mash-ul reprezintă un element de recuzită electorală utilizat violent și abundent în aceste săptămâni de campania pentru "locale".

Diverși candidați ne avertizează, ne somează, ne imploră, ne stimulează să-i votăm pentru că ei dețin miraculoase soluții, ei dispun de resurse intelectuale și factice pentru mai binele nostru, ei știu ce ne trebuie, ei pot, ei vor, ei ne salvează, ei ne respectă, ei sunt buni, atenți, responsabili etc., etc., etc.

Astfel de megapostere au împânzit și Iașiul actualului ministru al educației, liberalul Adomniței, aflat în cursa pentru Primăria municipiului de pe Bahlui. Ce se întâmplă prin ograda domniei sale, mare cât o țară întreagă, îi mai amintim noi, întrucât, în mod cert, nu se "preocupă" de învățământul românesc decât scriptic.

Aflați, domnule ministru, că nivelul violenței în școli a atins cote fără precedent în mandatul dumneavoastră, iar problema, atât de gravă, nu are nicio șansă de rezolvare.

Vă informăm, domnule ministru, că România ocupă primul loc în lume între cele 37 de țări ai căror profesori au raportat acte de violență ale elevilor în timpul orelor: 70% dintre tineri se tem să meargă la ore din cauza actelor de huliganism - locul al II-lea după Ungaria.

Aflați, domnule ministru, că "ora de bătaie" din opțională tinde să devină obligatorie, mai ales pentru elevul violent al cărui motto este cutremurător: "În viață îți ajută tare mult dacă știi să te bați".

Vă aducem la cunoștință că șefului statului (mă rog, președintelui) i se cere să intervină în afacerea "subiectele la Bac" (pentru care s-au cheltuit patru miliarde lei vechi) din cauza gravei bulversări a examenelor de sfârșit de an.

Luați la cunoștință că sub "managementul" dumneavoastră politizarea învățământului a depășit orice precedent, ba mai mult, urmându-vă luminosul exemplu, 60 de inspectori școlari se află în concediu de campanie electorală. În tot acest timp dumneavoastră zâmbiți giocondin, de pe un mash gigantic, aflat pe unul din blocurile din centrul civic al capitalei spirituale a Moldovei. Pânza respectivă are un singur efect cert, face umbră locatarilor din respectiva clădire, așa cum și dumneavoastră ați făcut la ministerul încredințat de premierul Tăriceanu cu o nemaiîntâlnită naivitate.

Poate, spre binele învățământului românesc, veți ajunge primar dar, dacă stăm bine să ne gândim, ce i-ar aștepta pe bieții ieșeni, "să sparie gândul".