Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 23-09-2008

Ședința Camerei Deputaților din 23 septembrie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Mihai Dumitriu - declarație politică intitulată "Salarizarea cadrelor didactice și guvernarea de dreapta";

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, domnul Mihai Dumitriu.

Domnul Mihai Dumitriu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Salarizarea cadrelor didactice și guvernarea de dreapta".

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Învățământul este unul din domeniile sensibile ale societății românești.

De toate guvernele, de stânga sau de dreapta, de toate partidele politice, sistemul de învățământ preuniversitar și universitar a fost consemnat în programele de guvernare și considerat prioritate națională.

Într-adevăr, pentru orice țară, pentru orice popor care se respectă, pentru viitorul său, educația tinerei generații și a adulților a fost, este și va fi prima prioritate națională a guvernării pe toate componentele domeniului: organizare, administrare, finanțare.

Din păcate, totul s-a rezumat la acțiuni declarative: atât importanței care i s-a dat, mă refer la structură, organizare și eficientizarea sistemului pentru a corespunde nevoilor societății românești actuale, cât și alocării fondurilor pentru creșterea calității, atât a condițiilor materiale, cât și a rezultatelor procesului de învățământ.

Stimați colegi,

Dacă învățământul nu îl facem cât de cât atractiv prin creșterea salariilor, pentru a-i determina pe cei mai buni elevi din clasele a XII-a să urmeze facultăți cu profil didactic și pedagogic și să profeseze în învățământ, periclităm viitorul țării, a României.

După cum se știe, cei mai buni elevi se îndreaptă spre facultăți care să le permită în a opta pentru un loc de muncă bine plătit, unde salariul minim inițial este de 800-1000 de euro.

Umilirea cadrelor didactice, ignorarea elementului fundamental în implementarea măsurilor reformei și înnoirii sistemului de învățământ de către aroganții bogați ai guvernării de dreapta continuă și în prezent prin refuzul de a pune pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.15/2008 privind creșterile salariale ce se acordă în anul 2008 personalului din învățământ.

Încă o dată guvernanții de dreapta, așa cum au făcut-o de multe ori, de-a lungul istoriei, în perioada interbelică, nu-și respectă programul de guvernare, înșelând și mințind comunitățile educaționale: părinți, dascăli, studenți, elevi.

Datorită salarizării, în învățământ vor ajunge persoane, cadre didactice cu un nivel intelectual și de pregătite precar, care va fi în conformitate cu salariul actual. Din această cauză, educația și pregătirea tinerei generații va înregistra un nivel foarte scăzut.

Această situație deja există și tinde să ia amploare, care va duce la creșterea "rebuturilor" umane, dur cuvântul, dar adevărat, care la rândul lor, datorită deficitului de educație și instrucție, vor fi implicate în multe fenomene negative și vor produce probleme societății.

Eludarea problemelor fundamentale cu care se confruntă învățământul românesc în structură, organizare, administrare, finanțare de către guvernarea de dreapta Tăriceanu a determinat o criză profundă a sistemului, prevestind un dezastru.

Guvernanții bogați nu doresc o educație de calitate pentru copiii tuturor românilor?

Stimați colegi și guvernanți de dreapta,

Calitatea educației, calitatea pregătirii copiilor, a cetățenilor depinde de calitatea celor de la catedră. Oamenii de calitate, adevărații dascăli vor opta pentru învățământ dacă sunt motivați din punct de vedere financiar (în actuala societate, totul se învârte în jurul banului). Un cadru didactic din învățământul preuniversitar sau universitar nu poate trăi în actuala societate cu 200-300 euro pe lună.

Rugămintea mea este să depuneți toate eforturile pentru a aproba salarii decente și normale cadrelor didactice, care vor duce la creșterea calității procesului educațional și care va asigura un viitor copiilor noștri și un viitor României.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Vă mulțumesc.