Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 23-09-2008

Ședința Camerei Deputaților din 23 septembrie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.35 Grațiela Denisa Iordache și Cezar Florin Preda - declarație politică intitulată "Comunitățile românești - uitate din nou de Guvernul Tăriceanu";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Doamna Grațiela Denisa Iordache și domnul Cezar Florin Preda:

"Comunitățile românești - uitate din nou de Guvernul Tăriceanu "

Așa cum am prevăzut în declarațiile noastre politice anterioare, Guvernul Tăriceanu a recidivat din nou în privința ignorării comunităților românești de peste hotare.

Reamintim: conform articolului 23 din Legea nr.373/2004, cu completările din Ordonanțele de urgență nr.31 și 35 din 2007, Ministerul Afacerilor Externe este obligat să organizeze și să doteze secțiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice și consulare și din alte localități din afara țării.

Ca și în cazul referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu din 19 mai 2007, Guvernul încearcă să îi împiedice pe românii din afara țării să își exercite dreptul constituțional de a vota, deoarece nici până acum, cu două luni înainte de data referendumului, nu se vede preocuparea pentru stabilirea secțiilor de votare pentru milioanele de români care locuiesc în afara țării.

Probabil așa crede prim-ministrul Tăriceanu că îi poate împiedica pe români să voteze. Cine știe?

Domnule prim-ministru Tăriceanu, cât timp trebuie să mai treacă pentru ca cele aproximativ 2 milioane de români din străinătate să afle de la ministrul de externe al României unde trebuie să voteze?

În încheiere sperăm ca măcar acum, Guvernul Tăriceanu II să-și asume responsabilitatea pentru situația creată, astfel încât comunitățile românești să nu mai fie ignorate și cetățenii români aflați în afara granițelor țării să-și poată exercita drepturile constituționale.