Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 30, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.90/10-10-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-12-2021
06-12-2021 (joint)
06-12-2021
25-11-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 30-09-2008 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 30, 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,30.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și, în a doua parte, de domnii Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților, și Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistați de doamna Daniela Popa și domnul Valeriu Tabără, secretari.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Bună dimineața, stimați colegi!

Deschid ședința consacrată astăzi declarațiilor politice. Vă reamintesc că, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaților, durata intervenției unui deputat nu poate depăși 3 minute.

 
Kerekes Karoly - declarație politică cu titlul Angajamente nerespectate;

Astăzi începem cu un reprezentant al Puterii. Îl rog pe domnul Kerekes Károly să poftească la microfon.

Și pe urmă pe domnul deputat Dumitru Bentu, tot de la Putere, dar la "puterea a doua", să se pregătească și să intervină.

Vă mulțumesc.

Aveți microfonul, domnule coleg.

 

Domnul Kerekes Károly:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Angajamente nerespectate".

Adunarea Generală a ONU a desemnat anul 2008 ca fiind "Anul Internațional al Limbilor", context în care două evenimente sunt de remarcat: aniversarea Zilei Internaționale a Limbilor Materne la 21 februarie, precum și Ziua Europeană a Limbilor aflată la 26 septembrie la cea de-a șasea ediție.

Unul dintre elementele fundamentale ce dau identitate unui individ sau unui grup îl reprezintă limba în care acesta comunică, limba fiind depozitul neprețuit de cunoaștere al unui popor. Or, comunicarea este un factor strategic în dezvoltarea unei națiuni, iar modul în care națiunile și grupurile se conectează la circuitele economice și sociale ale lumii, le influențează decisiv progresul și integrarea armonioasă în contextul local, regional și global.

În acest fel, limbile joacă un rol deosebit de important în atingerea obiectivelor considerate primordiale de ONU: eradicarea sărăciei, lupta împotriva bolilor, educația primară universală etc.

Din rolul de purtător de cunoaștere și, implicit, de cultură și civilizație, reiese înalta considerație acordată diversității culturale și lingvistice a lumii.

Am remarcat faptul că în zilele de 25-26 septembrie a avut loc la București, în organizarea Guvernului României și beneficiind de sprijinul Comisiei Europene și Parlamentului European, conferința intitulată Carta europeană a limbilor, suport al multilingvismului și al dialogului intercultural. Pe ordinea de zi a manifestării a figurat și monitorizarea aplicării de către România a prevederilor Cartei.

Anul 2008, anul internațional al limbilor, ne-a dat și nouă, minorității maghiare din România, speranțe justificate că diversitatea lingvistică și multilingvismul vor fi promovate în educație, administrație publică, justiție, atât în viața cotidiană cât și în spațiul virtual.

Însă încercarea noastră de a legifera prin inițiativa legislativă relația medic-pacient a fost întâmpinată cu numeroase împotriviri în Camera Deputaților. În cadrul plenului din 12 februarie, în preajma aniversării Zilei Internaționale a Limbilor Materne, am fost martorii unor manifestări ostile față de această propunere legislativă. A fost total ignorată importanța comunicării eficiente dintre bolnav și medicul său curant, deși este evident că în lipsa acesteia, actul medical devine imposibil: simptomele pacientului rămân o necunoscută pentru medic, diagnosticul un mister, iar recomandările doctorului o enigmă.

E clar că situația devine absurdă, fără să mai menționez inechitatea din spatele ei, deoarece asigurații sistemului social de sănătate nu pot beneficia de serviciile la care sunt îndrituiți prin contribuțiile pe care le achită. Spre surprinderea noastră, protestatarii cei mai vehemenți ai inițiativei legislative au fost reprezentanții unui partid care se intitulează democrat și liberal.

Aș vrea să reamintesc celor care au uitat că în anul 2007 Parlamentul a ratificat Carta europeană a limbilor regionale și minoritare, care la art. 13 lit. c) prevede faptul că părțile semnatare se angajează să vegheze ca instituțiile sociale, cum ar fi spitalele și căminele de bătrâni, azilurile să ofere posibilitatea de a primi și de a îngriji, în propria lor limbă, pe vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare, care necesită îngrijiri din motive de sănătate, vârstă etc.

Să mai ofer un exemplu de încălcare a dreptului de a folosi limba maternă? La Târgu-Mureș, primarul municipiului, reales și mulțumită voturilor acordate de minoritatea maghiară, împiedică în mod abuziv aplicarea hotărârii Consiliului local privind inscripționarea bilingvă a denumirilor străzilor.

Au mai rămas trei luni din anul dedicat limbilor și ar fi onorant pentru România să îl încheie cu un bilanț pozitiv, acest lucru însemnând mai mult decât celebrarea fastuoasă și cuvintele goale.

Un element într-un astfel de bilanț ar fi respectarea angajamentelor asumate în fața forurilor internaționale în ceea ce privește utilizarea limbilor minoritare. Dacă nu toate, măcar cea despre care am vorbit astăzi.

Mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule coleg.

Domnul deputat Dumitru Bentu, din partea Grupului parlamentar al Partidul Social Democrat.

 
Dumitru Bentu - declarație politică intitulată Dreapta;

Se pregătește domnul deputat Valeriu Tabără, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal.

Domnule deputat Bentu, aveți cuvântul.

 

Domnul Dumitru Bentu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Dreapta".

Am analizat, relativ succint, în ultima declarație politică, discursul premierului Tăriceanu la "Polivalentă", discurs evident aservit ideologiei de dreapta.

Ca social-democrat, aș putea fi acuzat de parti pris și, drept consecință, nivelul meu de obiectivitate s-ar plasa la limita inferioară a acesteia.

A fost dat publicității, însă, un raport al Băncii Mondiale, care surprinde nemilos realitatea românească sub guvernarea liberală. Conform datelor din respectivul document, 3.000.000 de români au ca reper al existenței lor sărăcia lucie. Adăugați la aceștia pe românii care se târâie pur și simplu între două întrețineri și ajungem la concluzia că jumătate din populația României doar subzistă.

Toate acestea se întâmplă într-o țară în care economia "duduie", dar adâncește prăpastia dintre cei bogați "prin ei înșiși" și cei care sunt "beneficiarii" modalității de distribuire a veniturilor, într-o țară aflată în veșnică tranziție.

Vom vedea și în campania electorală, cum actualii deținători ai Puterii vor arunca sume imense în stânga, pentru a-și conserva privilegiile de dreapta, susținute din bani drenați din licitații trucate, investiții cu adresantul cunoscut, achiziții cu comision anunțat, aranjamente în și de grup.

Polarizarea excesivă a societății are ca elemente de referință, pentru cei avuți, șampania de 10.000 euro, automobilele Maybach și Porche, vacanțele exotice, prânzurile ultrarafinate și, de ce nu, cortegiile funerare fastuoase. La polul opus, românii năpăstuiți, dintre care cei mai săraci sunt pensionarii, pentru care fructele, laptele și mai ales carnea sunt rarități și delicatese pe mesele lor.

Rata sărăciei absolute este de 35% din populație în Moldova, față de 10% în Capitală; 32% dintre bătrânii noștri, și deloc ai lor, au restanțe la întreținere; 17% nu și-au putut achita (în 2007) curentul electric, iar 7% nu și-au achitat facturile pentru serviciile de radio-TV, de fapt, abonamentele. Măcar ei nu i-au putut auzi sau vedea pe atotputernicii guvernanți, care s-au spetit pentru binele tuturor și, mai ales, cât de nepricepuți sunt cei mulți dacă n-au reușit decât să trăiască la marginea vieții.

Stimați colegi,

Dihotomia dreapta/stânga politică își are sorgintea într-un cadru strict topografic. În spațiul Statelor Generale franceze (la 1789) oamenii din popor stăteau în stânga regelui, iar nobilii, bogații vremii, în dreapta suveranului.

Respectiva dihotomie spațială s-a prelungit și și-a amplificat sensurile până în zilele noastre, când neoliberalismul și social-democrația sunt percepute în termenii distincției dintre dreapta și stânga.

Iată de ce P.S.D., partid autentic de stânga, trebuie să fie speranța și soluția pentru oamenii simpli și cinstiți ai acestei țări, lăsând liberalismul să se odihnească pentru mulți ani de acum înainte, la umbra marilor "realizări" făcute doar pentru ei înșiși.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Valeriu Tabără - declarație politică: Jaf în cercetarea agricolă românească - Dezvoltarea jafului;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Valeriu Tabără, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal.

Îl rog să se pregătească pe domnul deputat Adrian Moisoiu.

Mă uitam pe listă, domnule deputat Baban, dar dacă domnul Moisoiu este de acord, atunci o să facem o inversare.

Îl rog să se pregătească pe domnul deputat Ștefan Baban, din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare.

Domnule deputat Tabără, aveți cuvântul.

 

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu am făcut o declarație scrisă. Este doar o declarație bazată pe documentele pe care le am în mână, dar aș putea să intitulez această prezentare de astăzi, în cadrul declarațiilor politice "Jaf în cercetarea agricolă românească - Dezvoltarea jafului". Și mă refer aici la ceea ce se întâmplă de câțiva ani buni în acest sector de importanță extraordinar de mare pentru ceea ce înseamnă agricultura României.

Și aș putea să spun că orice strategie pe care orice guvern o face, și cu atât mai mult cel actual, care pozează într-un susținător al agriculturii și agricultorilor, nu o poate duce fără să participe cercetarea științifică românească.

La ce mă refer? Deși Legea privind organizarea unităților de cercetare a ieșit din Camera Deputaților cu un vot zdrobitor, 202 voturi pentru, săptămâna trecută, iată că pe data de 18 septembrie a.c., la Cabinetul ministrului agriculturii sosește o adresă, semnată de către un consilier de stat, Dan Iliescu, iată consilierii de stat sau consilierii primului-ministru sunt mai mari în grad decât miniștri, și care spune cam așa: "Stimate domnule ministru, stimate domnule Cioloș, am plăcerea să vă reamintesc că, în conformitate cu discuțiile avute în cadrul ședinței de Guvern din data de 10 septembrie - vă dați seama ce lucruri importante discută Guvernul acum - va trebui să prezentați o notă referitoare la proiectul pentru reorganizarea Institutului de Cercetare în Agricultură din jurul orașelor." Vă fac precizarea că marea majoritate a stațiunilor și institutelor de cercetare și cercetare agricolă din România sunt la această dată în apropierea marilor orașe sau a câtorva orașe mai mici. "Vă comunicăm, totodată, că o copie a acestei note va trebui înaintată la Cabinetul primului-ministru, înainte de prezentarea în ședință de Guvern".

Domnul ministru Cioloș dă o rezoluție pentru secretarul de stat Albu și îi spune următoarea chestiune: "Rog să vă ocupați personal de elaborarea acestei note, care trebuie să cuprindă: condițiile în care se poate face strămutarea unor stațiuni din jurul orașelor, prin schimburi de teren cu ADS-ul - de parcă simplul schimb de teren cu ADS-ul rezolvă și problema acestor instituții. necesitatea susținerii financiare a acestor stațiuni pentru strămutare.

De unde bani?, pentru că la această dată sunt restante plățile pentru fazele de decontare a celor mai multe dintre contractele de cercetare și la institute, și la unitățile de învățământ superior.

Actele normative ce ar trebui adoptate - când? - probabil ordonanțele de urgență de spoliere a acestor instituții. Evaluarea timpului necesar presează mult, pentru că se știe că un astfel de guvern nu cred că va mai avea ocazia să ia decizii începând din 14 decembrie 2008.

Concluzie: acțiuni ce trebuie întreprinse pentru a crea cadrul juridic financiar și tehnic; lista cu stațiuni ce ar putea intra în această acțiune, iar termenul de dezbatere, 3 octombrie 2008.

Iată un demers și vreau să vă spun cu absolut toată răspunderea, nu este făcut acest demers al Guvernului pentru o mai bună funcționalitate a sistemului de cercetare românesc și, efectiv, este un demers, inclusiv o preocupare a ministerului, acum, într-un moment delicat, de a prelua aceste terenuri, aceste valori imobiliare, care în cea mai mare parte sunt proprietate publică, și a le da clientelei politice.

Acest lucru se întâmplă la Șimnic, se întâmplă la Fundulea, se întâmplă la Brașov, se întâmplă la Dancu, la Iași și în foarte, foarte multe din aceste instituții.

Totodată, fac precizarea că actualul Guvern, în frunte cu domnul prim-ministru, poartă marea răspundere legată de neonorarea unor prevederi ale Legii nr.290/2002 privind elaborarea hotărârilor de guvern de funcționare a unor stațiuni de cercetare agricolă și în special cele din sectorul pomicol.

Așa că nu este niciun fel de problemă să vedem de ce situația în acest sector este așa cum este, din moment ce aceste stațiuni - în cea mai mare parte - sunt vizate pentru a fi plocon pentru, probabil, o mare parte din clientela politică și acei oameni care se pregătesc să investească milioane de euro într-o campanie electorală numai pentru a pune mâna pe averile țării și, de fapt, pentru a o spolia și a determina colapsul unor sectoare de importanță capitală pentru această națiune.

Mulțumesc.

Aș vrea să fac precizarea că această stenogramă sau conținutul ei să ajungă pe masa domnului ministru Cioloș, a primului-ministru și, dacă se poate, și la domnul președinte Băsescu.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Luăm act de solicitarea dumneavoastră.

 
Ștefan Baban - declarație politică intitulată Inteligența românească migrează...;

Îl rog acum să-și citească intervenția pe domnul deputat Ștefan Baban.

Se pregătește pentru următoarea intervenție domnul deputat Andrian Mihei, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

 

Domnul Ștefan Baban:

Mulțumesc, domnule președinte, cu observația că, în mod normal, cei care ar trebui să vorbească mai întâi sunt cei din Opoziție, pentru că ei au de spus ceva la adresa guvernanților, și apoi cei care sunt la Putere.

Vă mulțumesc că mi-ați acceptat această observație scurtă, repet, într-o democrație normală.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică se intitulează "Inteligența românească migrează ...".

De mâine începe noul an universitar. La fel ca și cel școlar, pentru clasele I - XII, va fi plin de neîmpliniri, de "cotizații" mai mult sau mai puțin ortodoxe, de degringoladă și haos și mai ales de nepăsare, atât din partea cadrelor didactice, cât și din partea studenților.

Nu e de mirare că de cel puțin 10 ani încoace, studenții merituoși și absolvenții străluciți ai învățământului românesc aleg, după obținerea unei burse de studii și/sau specializare în străinătate, să rămână acolo și să-și pună talentul și cunoștințele în slujba acelor comunități.

Este dureros să vezi cum statul român, așa sărac și corupt cum este considerat, investește destui bani în educația unui tânăr, dar acesta ajunge să lucreze în străinătate, pentru că după ani de frustrări și cheltuieli suplimentare, leafa pe care o câștigă în țară, nu-i asigură măcar lui un trai decent, darămite unei familii.

Veți spune că tinerii din ziua de azi sunt mult mai pretențioși decât am fost noi, dorind să aibă totul (bani, mașină, confort etc.) chiar din prima zi de angajare. Aveți dreptate, dar societatea evoluează, nu poate să rămână la nivelul anilor 1960 - 1980, iar având în vedere că în jurul nostru sunt destule exemple de persoane care n-au sacrificat nici timp liber și nici resurse financiare pentru a se "umple" de bani, este normal ca acești tineri bine pregătiți și de valoare să emită pretenții pe piața muncii din România. Iar dacă pretențiile lor fie nu sunt satisfăcute, fie sunt supuși unui tratament inadecvat, renunță la tot și iau calea străinătății, chiar dacă mulți dintre ei prestează o activitate inferioară celei pentru care s-au pregătit în țară.

Semnalul de alarmă a fost tras de absolvenții de medicină, care, mai ales după terminarea rezidențiatului, au preferat să plece în Europa, America, Australia etc., fiind destinațiile care le-au adus locuri de muncă bine plătite. Desigur, munca pe care o prestează acolo este mult mai mare decât aici în țară, dar măcar pot să aplice ceea ce au învățat, în condiții medicale decente și pe bani adecvați, care susțin statutul de medic.

Trist este că, în România, rămân doar cei care reușesc să absolve 8 clase sau cei care au banii lui tata și i-au ajutat să obțină o diplomă la una din miile de facultăți particulare, care au avut ca scop doar colectarea de fonduri și nu procesarea de cunoștințe teoretice pentru aplicarea lor în practică. Dacă facem o scurtă analiză, sesizăm că acești deținători de diplome nu reușesc să se integreze în realitatea economică, locurile de muncă în care-și desfășoară activitatea fiind găsite tot de părinți, și tot pe bani grei.

Dacă dorim ca tinerii români bine pregătiți și avizi de informații pe care să le aplice în domeniile în care-și desfășoară activitatea, să rămână în țară, este timpul să intervenim pentru a stopa exodul "creierelor eminente".

Dacă vom aplica aceeași tactică pasivă, vom avea surpriza ca peste 10 ani, România să fie țara celor inculți sau a "tinerilor" pensionari. Pentru că pe ceilalți îi vom întâlni prin Italia, Spania, Franța, Germania sau S.U.A.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Andrian-Mihei Sirojea - intervenție cu titlul Ziua maritimă internațională;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Andrian Mihei, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Rog să se pregătească distinsul nostru coleg Adrian Moisoiu, din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sindicatul Liber al Navigatorilor a luat decizia ca astăzi, 30 septembrie 2008, să sărbătorească Ziua Marinei Civile.

De aceea, declarația politică de astăzi este: "Ziua maritimă internațională".

Stimați colegi,

În fiecare an, Organizația Maritimă Internațională sărbătorește Ziua maritimă internațională în ultima săptămână din septembrie.

Data exactă este lăsată la latitudinea fiecărui Guvern și scopul acestei celebrări este de a accentua importanța siguranței navigației, securității maritime și a mediului marin, precum și de a sublinia aspecte particulare ale muncii desfășurate de Organizația Maritimă Internațională (IMO).

Ziua maritimă internațională 2008 a fost sărbătorită pe data de 25 septembrie la sediul central, având tema "IMO: 60 de ani în serviciul navigației", pentru a marca 60 de ani de la adoptarea convenției de înființare și 50 de ani de la intrarea sa în vigoare.

Organizația și-a asumat atunci responsabilitatea pentru elaborarea unor convenții și standarde, în colaborare cu guvernele membre, aplicabile tuturor navelor, pentru asigurarea siguranței și securității navigației și pentru prevenirea poluării marine, sub deviza "Safe, secure and efficient shipping on clean oceans", siguranță, securitate și un transport eficient pe oceanele curate.

În acest răstimp, IMO a adoptat o serie de instrumente internaționale care au creat cadrul juridic corespunzător organizării și funcționării activităților de intervenție pentru salvare sau în caz de poluare, locul central al preocupărilor acestui organism internațional fiind ocupat de ocrotirea vieții omenești pe mare și de prevenirea poluării marine.

România a devenit membru al acestei Organizații prin Decretul Consiliului de Stat nr. 114/1965.

Principala Convenție adoptată de Organizația Maritimă Internațională este Convenția internațională pentru ocrotirea vieții omenești pe mare - SOLAS 1974 care, printre altele, prevede: "Fiecare guvern contractant se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a asigura supravegherea coastelor și salvarea navelor aflate în pericol aproape de coastă. Aceste măsuri trebuie să includă instalarea, utilizarea și întreținerea unor echipamente de siguranță maritimă considerate necesare și realizabile, ținând cont și de intensitatea traficului maritim și de pericole de navigație și trebuie să furnizeze, pe cât posibil, mijloace adecvate pentru reperarea și salvarea persoanelor aflate în pericol".

În paralel cu intervenția pentru salvare, IMO tratează și problematica legată de prevenirea și intervenția în caz de poluare marină. Pe această linie a fost adoptată Convenția internațională pentru prevenirea poluării de către nave MARPOL 73/78 și Convenția internațională privind pregătirea, răspunsul și cooperarea în caz de poluare cu hidrocarburi OPRC 90, convenții la care România a aderat.

România, ca stat riveran al Mării Negre și punte de legătură între orient și occident, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să se alinieze permanent la condițiile și la realitățile privind transporturile internaționale.

Deși de la dispariția flotei românești nu au existat preocupări susținute pentru refacerea acesteia, tradiția din domeniu, existența portului Constanța - cel mai mare port situat la Marea Neagră, precum și a celorlalte porturi maritime și fluviale, tradiția în învățământul de marină de peste un secol, personalul navigant maritim de înaltă calificare ne îndreptățesc și ne determină să avem ca deziderat dezvoltarea unei flote românești adevărate, corelată cu piața de export-import a României, dar și cu potențialul de transporturi maritime pe care aderarea la Uniunea Europeană ni-l oferă.

Acest deziderat, însă, nu se poate atinge fără voință politică în acest sens, voință prin care să fie impusă sprijinirea de către statul român a investitorilor, ori prin suport financiar, ori prin acordarea unor facilități de pavilion, care să permită atât atragerea armatorilor străini, cât mai ales să permită proprietarilor români să exploateze eficient navele și protejând și respectând statutul personalului navigant.

Vă mulțumesc.

De asemenea, pentru că ziua de mâine, 1 octombrie, este o zi destul de importantă în calendarul nostru, pentru că avem trei evenimente deosebite, aș vrea să depun în scris alte trei declarații politice.

A doua este "Ziua scafandrului român". Se împlinesc 32 de ani de la înființarea, la 1 octombrie 1976, a Centrului de scafandri - Constanța.

Cea de a treia declarație politică se referă la educație și are numele de "Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește". - Confucius începerea anului universitar 2008 - 2009.

De asemenea, știți că prin sesiunea ONU din 1991 s-a stabilit ca Ziua de 1 octombrie să fie Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Deci, a patra declarație politică este intitulată "Ziua internațională a persoanelor în vârstă".

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Adrian Moisoiu - declarație politică cu titlul Securea a putut tăia pădurea doar...;

Îl rog pe domnul deputat Adrian Moisoiu să poftească la microfon.

Se pregătește domnul deputat Emilian Frâncu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnule deputat Adrian Moisoiu, trei minute microfonul este al dumneavoastră.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

"Securea a putut tăia pădurea doar..."

Parabola biblică ne spune despre securea care nu a putut tăia pădurea decât atunci când a avut coadă.

O asemenea coadă o reprezintă fiecare dintre cei "10 români" din București, Galați, Gorj și Mehedinți, care ne-au fost anunțați că au acceptat să candideze pentru colegii uninominale, opt pentru Camera Deputaților și doi pentru Senat, pe lista U.D.M.R.-ului din aceste județe, la alegerile din 30 noiembrie a.c. Maghiarii fiind prea puțini în aceste locuri, U.D.M.R.-ul este decis să acopere toate cele 452 de colegii, chiar și cu români, pentru a nu pierde nici măcar un vot.

Cele "10 cozi de topor" demonstrează că în politică nu există patriotism, că pentru o pungă de galbeni, adică pentru "30 de arginți", mulți sunt în stare de orice.

Foamea de putere a acestor personaje rămase pe dinafară la împărțitul bucatelor nu cunoaște margini. Ei sunt "Iuda" timpurilor noastre și dovedesc încă o dată cât de ahtiați sunt pentru putere și bani.

Oare aceștia să fie parlamentarii de care are nevoie țara aceasta și pe care electoratul îi așteaptă în urma noului sistem de vot?

Îi întreb pe acești "fomiști": Ce cunosc ei din doctrina U.D.M.R.-ului pe care vor trebui să o susțină? Știu ei ce înseamnă autonomie teritorială? Au auzit sau au citit de masacrele de la Treznea, Ip, Moisei sau Sărmașu? De atrocitățile care s-au comis în timpul când Transilvania a fost cedată prin Diktatul de la Viena?

De fapt, cu ce sunt ei mai buni decât pachetul de parlamentari ai P.S.D. și actualmente ai P.N.L., care împreună cu U.D.M.R.-ul conduc România de 18 ani. S-au gândit că prin această decizie ei, de fapt, își trădează cu seninătate părinții și înaintașii? Categoric nu.

Cât privește U.D.M.R.-ul, acesta merită felicitări pentru mișcarea abilă pe care a făcut-o și care s-ar putea defini drept "machiavelică". Astfel, ei s-au strecurat în județe, din afara "reprezentativității" maghiare, folosindu-se de lipsa de caracter a unora.

Puteau să facă apel la diverși etnici, ca de exemplu: germani, țigani, tătari, turci, bulgari, ruteni etc., dar aceștia sunt înregimentați conștiincios în diversele partide, forum-uri sau uniuni proprii.

U.D.M.R.-ul nu a riscat să ofere această posibilitate românilor din Harghita sau Covasna, căutându-i în afara județelor transilvane și construind astfel o componentă cu aparență românească. Gândire diabolică și plină de substanță, ce are în principal ca scop adunarea fiecărui vot pentru atingerea pragului de 5 %, în condițiile existenței concurențiale, de această dată, a Partidului Civic Maghiar, și prin care în același timp se dorește o demonstrație a deschiderii intențiilor "europene" ale U.D.M.R.-ului.

Oare de ce nu se duce domnul Marko Bela și ai lui să se înscrie în P.N.L.? Sau într-un alt partid, mai ales că domnul Tăriceanu, și nu numai el, i-a luat cu atâta drag și încredere la guvernare. Este de sesizat faptul că gestul are și conotații de maghiarizare fățișă. El reprezintă o formă modernă a modului în care, în timpuri nu demult trecute, au fost cumpărați români, maghiarizându-se o parte a populației din Transilvania. Chiar dacă nu recunosc, mulți maghiari și secui au strămoși români.

Reamintesc că, în legislaturile 1996 - 2000 și 2000 - 2004, când se vota pe liste de partid, U.D.M.R.-ul a avut parlamentari din județele românești: un senator de Giurgiu, ulterior unul de Călărași; iar la deputați unul de Tulcea și apoi de București, dar aceștia erau maghiari. De această dată, candidații sunt români, care nu știu ungurește, dar care au promis să învețe rapid limba maghiară, pentru a înțelege ce se discută la Grupul parlamentar al U.D.M.R.

De fapt, la Târgu-Mureș, președintele U.D.M.R., Marko Bela, a declarat că deoarece în cadrul grupului se vorbește ungurește, dacă vreunul din cei zece va ajunge parlamentar, el va fi obligat să învețe limba maghiară. Iată un alt risc al votului uninominal, vot profund păgubos pentru țară: întinderea tentaculelor de autonomie peste diverse zone ale țării.

În fața justiției, cele "10 cozi de topor" nu au nicio vină, dar în fața neamului, sunt curios cum se vor deconta. Sper ca electoratul din județele respective să-i trateze așa cum merită.

În ce hal de frustrare trebuie să fii ajuns acești candidați la fotolii parlamentare, dacă au acceptat un asemenea gest deplorabil. Ei sunt pionii otrăviți ai viitoarei ofensive pentru declanșarea unei largi campanii autonomiste. Doamne, oare ce ne mai așteaptă?!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat Adrian Moisoiu.

 
Emilian Valentin Frâncu - declarație politică intitulată P.S.D. face o propagandă perversă la adresa pensionarilor;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Emilian Frâncu.

Rog să se pregătească domnul deputat Aledin Amet, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Domnule deputat Frâncu, microfonul vă aparține.

 

Domnul Emilian Valentin Frâncu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

"PSD face o propagandă perversă la adresa pensionarilor"

După ce a asigurat creșterea pensiilor, guvernul Tăriceanu a făcut tot ce era posibil ca această majorare să fie devansată de la 1 ianuarie 2009 la 1 octombrie 2008.

Din păcate, vechea zicală "unii cu munca, alții cu gura" se adeverește.

În preajma campaniei electorale, PSD își arogă, acum, un așa-zis merit din aceea că ne-ar fi convins pe noi, liberalii, să devansăm majorarea pensiilor.

Mai mult chiar, deși încearcă să tragă spuza pe turta sa, PSD se străduiește să minimalizeze importanța măsurii adoptate de guvernarea PNL, susținând că această devansare ar fi doar un fel de "reparație morală" pentru o presupusă devalorizare a pensiei în raport cu salariul mediu brut.

Este o exprimare tactică extraordinar de perversă, menită să zăpăcească electoratul și să inducă ideea că PNL nu ar avea niciun merit și, deci, PNL nu ar trebui votat.

Dar, dacă PSD ar fi, așa cum pretinde, un partid care merită voturile românilor, oare de ce domnul Mircea Geoană și ai lui nu au majorat, ei, pensiile în perioada cât au stat la guvernare ?

Au uitat, oare, domnii și doamnele din PSD, cum, pe vremea lor, pensia scăzuse vertiginos în raport cu salariul, iar nivelul de trai al pensionarilor coborâse mult, foarte mult sub limita de subzistență ?

 
Emilian Valentin Frâncu - declarație politică intitulată Goarna spartă batjocorește majorarea salariilor profesorilor;

"Goarna spartă batjocorește majorarea salariilor profesorilor"

La fel ca în privința pensiilor, Guvernul Tăriceanu a reușit să asigure posibilitatea majorării în devans a salariilor profesorilor.

Nici de această dată, propaganda politică perversă nu se dă bătută, încercând să deturneze valoarea unui gest de decență și de responsabilitate exprimat în plan social.

De această dată, corul descântătorilor PSD este acompaniat - oare de ce nu mă mir?! - de sopranele PD-L, plantate strategic în structurile de conducere ale unor sindicate ale cadrelor didactice.

Să le fie de bine!

Noi cu asigurarea resurselor, dumnealor - cu gura bogată.

Românii știu, însă, că Guvernul PNL este cel care a creat cadrul politico-economic și financiar ce permite majorarea tuturor salariilor, inclusiv a salariilor profesorilor.

Românii nu au nevoie să vină cineva să le spună că albul e negru și negrul e alb, așa cum procedează goarnele sparte din PSD și din PD-L.

Emilian Valentin Frâncu - declarație politică intitulată Liberalii desființează și cozile din farmacii;

"Liberalii desființează și cozile din farmacii"

Ministrul liberal al sănătății a anunțat, ieri, că, începând din luna octombrie, va dispărea plafonul de compensare a medicamentelor din farmacii.

După ce a făcut ordine în sistem, după ce a asigurat fonduri pentru cea mai eficientă înnoire a aparaturii medicale (printr-un program de investiții fără precedent în ultimele peste trei decenii), după ce a finanțat, la un nivel mai mult decât decent, programele naționale de sănătate și după ce a fundamentat politicile în domeniul sănătății pe un program de tip occidental de evaluare a stării de sănătate a populației - iată că ministrul Eugen Nicolăescu a făcut ceea ce "marii doctori" ai PSD și ai altor partide doar au promis.

Farmaciile nu mai sunt jugulate de un plafon financiar lunar pentru compensarea medicamentelor pentru populație.

Iar cetățenii pot merge oricând la farmacie, fără teama că rețeta prescrisă de medic devine un petec de hârtie fără valoare practică.

Justețea liberalismului s-a adeverit și de această dată.

Mulțumesc.

 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Aledin Amet - declarație politică intitulată O mare sărbătoare a lumii islamice;

Îl poftesc la microfon pe domnul deputat Aledin Amet și îl rog să se pregătească pe domnul deputat Mocanu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

 

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "O mare sărbătoare a lumii islamice".

Lumea islamică s-a aflat, timp de o lună, în perioada postului, premergătoare sărbătorii Ramazan Bayram. Este, alături de cealaltă mare sărbătoare, Kurban Bayram, evenimentul religios cel mai important al musulmanilor.

În țara noastră trăiesc în prezent 70.000 de cetățeni români de etnie tătară și turcă, a căror religie este Islamul. Cei mai mulți se găsesc în zona Dobrogei, strămoșii noștri stabilindu-se în anii în care respectiva provincie era componentă a Imperiului Otoman. După Tratatul de la Berlin din anul 1878, când Dobrogea a devenit ținut românesc, populația musulmană în mare parte a rămas în țară, continuând să-și păstreze și să-și promoveze tradițiile religioase.

Există, în România, un număr important de geamii, unele foarte vechi, cum ar fi cele din Babadag, Mangalia, altele datând din secolul 19, precum geamia Hunchiar, din Constanța, construită în anul 1869, dar și geamii noi, ridicate în ultimii ani. Dintre acestea, putem aminti cele din localitățile Ovidiu, Năvodari, Eforie Sud, Eforie Nord.

În Constanța se află și geamia Regală, construită la începutul secolului 20, și care reprezintă un dar al regelui Carol I, făcut populației musulmane din Dobrogea.

Învățământul religios este, cu siguranță, unul bine structurat, preocuparea majoră constând în cultivarea acestor valori spirituale în rândul tinerei generații.

Astăzi este prima zi de sărbătoare. Doresc să transmit tuturor musulmanilor din România urarea tradițională "Ramazan Bayramânâz kairlă bolsân" - "Să aveți parte de un Bayram fericit".

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule coleg.

 
Vasile Mocanu - declarație politică intitulată Atenție la Fortus!;

Domnul deputat Mocanu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, este invitat la microfon și îl rog să se pregătească pe domnul deputat Mihai Dumitriu, din partea aceluiași grup.

 

Domnul Vasile Mocanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Atenție la Fortus!"

Pe vremuri, Combinatul de Utilaj Greu din Iași era una dintre cele mai mari întreprinderi ale Moldovei. În deceniul nouă al secolului trecut, societatea ieșeană, care se întindea pe o suprafață colosală de câteva zeci de hectare număra 15.000 de salariați și producea circa un milion de tone de oțel. Adică o producție de patru ori mai mare decât cea a României din anul 1938. Nu sunt un nostalgic, dar vreau doar să scot în evidență un reper de importanță istorică.

Astăzi, CUG Iași, rebotezat Fortus, a ajuns un teritoriu al intereselor oculte. Unii îl vor demolat, pentru a pune mâna pe suprafețele uriașe de teren de sub halele de producție. Alții, mai înțelepți, luptă pentru transformarea unei părți a societății în parc industrial. Iar muncitorii, ajunși acum doar la câteva sute, doresc pur și simplu să muncească și să fie remunerați decent.

Intenția Guvernului de a forța întreprinderea ieșeană să plătească toate datoriile restante într-un singur an i-a scos pe muncitori în stradă. Sindicatele au cerut Agenției Naționale de Administrare Fiscală să accepte o plată a datoriilor eșalonată pe doi ani. Muncitorii sunt convinși că, dacă autoritățile vor insista ca plățile să se facă într-un singur an, activele întreprinderii vor fi vândute "la plesneală". Este chiar termenul pe care l-au folosit salariații în discuțiile cu prefectul de Iași. Mai mult, sindicatele suspectează faptul că Guvernul nu ia în calcul niciun fel de plan de organizare a acestei întreprinderi. Oare de ce? Cine vrea să distrugă definitiv Fortus Iași?

Atrag atenția că Iașiul face parte din cea mai săracă zonă a Uniunii Europene. Încă o bombă socială amorsată la Iași va aduce doar multă suferință, disperare și mizerie. Situația de la Fortus trebuie rezolvată inteligent și eficace. Dacă vrem să ajungem cea de-a șaptea putere economică a Europei, nu ne mai permitem să distrugem capacitățile de producție ale României. Dimpotrivă, trebuie să le modernizăm, pentru a face față competiției europene.

De aceea, mare atenție la Fortus!

Domnilor guvernanți,

nu vă jucați cu focul!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Mihai Dumitriu - declarație politică intitulată Educația și cei trei miniștri D.A.;

Microfonul va aparține în următoarele trei minute domnului deputat Mihai Dumitriu și îl rog să se pregătească pe domnul deputat Kiraly Andrei-Gheorghe, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Mihai Dumitriu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Educația și cei trei miniștri D.A."

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Educația este unul din domeniile prioritare și sensibile ale oricărei societăți, implicit a societății românești.

Pentru sistemul de învățământ universitar și preuniversitar, guvernarea de dreapta PNL-PD, instaurată samavolnic de președintele Băsescu în decembrie 2004, la conducerea țării, a promis depolitizarea, descentralizarea și o calitate superioară a actului educațional pe toate componentele sale.

În consecință, și-au propus să atingă câteva din obiective, cum ar fi: refacerea infrastructurii, construcția de cămine studențești și campusuri școlare, reconstrucția învățământului rural, accesul egal și sporit la educație a tuturor copiilor și tinerilor, creșterea calității celor de la catedră prin motivarea financiară corespunzătoare.

Din nefericire pentru învățământul românesc, promisiunile Guvernării Tăriceanu PNL-PD au rămas doar pe hârtie, pură demagogie, sub conducerea celor trei miniștri: Miclea, Hărdău, Adomniței.

Depolitizarea s-a transformat într-o politizare cu performanțe maxime, de la portar, femeie de serviciu, până la cea mai înaltă funcție, iar Guvernarea PNL o continuă și în prezent.

Școala, instituție publică finanțată din bani publici, este folosită de Guvernarea de dreapta PNL-PD, prin cei puși în funcție, ca tribună de propagandă politică - a se vedea primirea olimpicilor din septembrie 2008 la nivel național și județean cu tricouri galbene, obligați, copiii, spre a le îmbrăca.

Descentralizarea s-a transformat într-o centralizare excesivă, toate fondurile fiind repartizate discreționar de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, prin Inspectoratele Școlare Județene, școlilor și comunelor cu conducere liberală sau, mai nou, în colegiile unde candidează liberalii de frunte - inclusiv microbuzele școlare, și nu acolo unde era nevoie stringentă de fonduri și microbuze.

Actuala Guvernare de dreapta PNL-Tăriceanu și UDMR "se laudă" cu cei 6% din p.i.b. alocați învățământului și cota unică de impozitare de 16%, care ar fi adus bani la buget și ar fi determinat creșterea economică.

Fals - minciună - fals.

Cota unică de 16% a majorat veniturile celor puțini și bogați din populația României și nu numai, determinând o creștere a consumului, deci o creștere economică pe produse de consum, și nu pe o dezvoltare durabilă.

Cei 6% din p.i.b. au fost legiferați de Guvernarea Partidului Social Democrat în 2004, fiind amânată pentru anii 2006, 2007 de Guvernarea de dreapta D.A. - PNL - PD - UDMR, prin modificarea legii, și a fost impusă din nou de parlamentarii PSD în bugetul pe 2008.

Din nefericire, procentul de 6% din p.i.b. este mai mult pe hârtie și nu a dus la atingerea speranțelor scontate de guvernanții de dreapta și nu numai.

Foarte multe școli sunt insalubre, pentru care nu au fost eliberate autorizațiile sanitare.

Zeci de mii de copii de vârste între 3-6 ani nu au găsit locuri în grădinițele de stat, pentru că foarte mulți părinți nu-și permit să-i dea la grădinițele particulare.

În unitățile școlare din mediul rural au fost încadrate mii de cadre didactice necalificate, având ca studii un liceu agricol sau tehnologic - și acestea foarte greu de găsit. La nivelul județului Iași sunt peste 700 de astfel de persoane, care funcționează în învățământ și care, în parte, produc rebuturi umane.

Din cauza sărăciei, probabil voit, s-a dorit creșterea numărului copiilor care abandonează școala - prin restricționarea accesului copiilor din mediul rural la liceu sau în învățământul superior - unde ajung cel mult 2% dintre ei.

După spusa domnului Băsescu, plecarea copiilor din localitățile rurale produce fenomenul de depopulare a satelor de copiii deștepți.

Dar ce vină au copiii și tinerii că liberalii guvernează România?

Haosul și proasta gestionare continuă și în învățământul universitar, unde, pe lângă universități de prestigiu, funcționează și multe universități particulare acreditate sau cu aviz de încredere, fiind adevărați agenți economici, producători de profit și diplome.

De multe ori, conținuturile programelor învățământului universitar nu sunt armonizate cu principiile funcționării societății actuale capitaliste din România și cu standardele europene.

Nu există o prognoză, o strategie pe termen mediu și lung a calificărilor solicitate de piața muncii.

Intervențiile legislative ale deputaților PSD și independenți de a transforma căminele fostelor grupuri școlare industriale și cazărmile dezafectate în cămine studențești prin renovare și modernizare, nu au fost sprijinite de partidele de dreapta PNL - PD-L.

De aceea, peste 50 de mii de studenți în acest an școlar universitar, care se deschide la 1 octombrie 2008, nu vor locui în camere de cămin, fiind nevoiți a plăti sume exorbitante pentru a închiria un spațiu, supunând la eforturi deosebite familia pentru a-i finanța.

Deci, conform politicii de dreapta liberale numai cei cu bani au dreptul la educație, la instrucție, la o diplomă universitară, la un post mai bun.

Stimați colegi,

Sper ca din 2009, politica de dreapta PNL și PD-L să fie stopată, să înceteze acțiunile întreprinde de guvernanți, care măresc prăpastia dintre cei puțini și bogați și cei foarte mulți și săraci, care distrug ce este mai bun, sufletul și speranța copilului și tânărului, viitorul țării.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu, domnule coleg.

 
Kiraly Andrei-Gheorghe - comemorare celor 13 generali ai Armatei Revoluționare Maghiare executați la Arad la 6 octombrie 1849;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Kiraly Andrei-Gheorghe.

Domnule deputat, aveți trei minute.

 

Domnul Kiraly Andrei-Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Peste câteva zile, maghiarii de pretutindeni comemorează un eveniment de tristă amintire.

La 6 octombrie 1849, au fost executați la Arad 13 generali ai Armatei Revoluționare Maghiare.

Începând cu anul 2001, ziua de 6 octombrie a fost decretată zi de doliu național pentru maghiarii de pretutindeni.

Ce vină au avut acești generali și cum au ajuns în această situație neîntâlnită pentru acele vremuri? Generalii au fost ofițerii Armatei Imperiale, având taberele militare pe teritoriul Ungariei în momentul izbucnirii Revoluției pașoptiste la data de 15 martie 1848.

Presat de revoluțiile din Imperiul Habsburgic, împăratul a promulgat legile din aprilie, prin care Ungaria putea să formeze guvern propriu și, în urma unor alegeri, un organ național legislativ.

În urma acestor hotărâri, ofițerii și trupele aflate în Ungaria intrau sub comanda ministerului de resort al noului guvern. Guvernul instalat la 11 aprilie 1848 a introdus o serie de legi prin care s-a asigurat dezvoltarea democratică a noii societăți, în urma desființării totale a vechiului regim feudal.

Însă, noul împărat, Franț Iosif, n-a recunoscut legile promulgate de predecesorul său și a inițiat o serie de acțiuni militare împotriva revoluției din Ungaria, în vederea refacerii Imperiului Habsburgic.

După mai multe înfrângeri din primăvara anului 1849, habsburgii au cerut sprijinul Rusiei Țariste. În urma acestor acțiuni militare comune, revoluția a fost înfrântă. Generalii Armatei Revoluționare au hotărât să depună armele în fața trupelor rusești la data de 13 august 1849, la Șiria, lângă Arad.

Pentru pedepsirea revoluționarilor s-au instituit tribunale militare. Tribunalul Militar de la Arad a fost prezidat de baronul Hainau, care a hotărât pedeapsa capitală pentru cei 13 generali, considerați rebeli.

De remarcat că acești generali executați lângă Cetatea Aradului, dar o parte din ei au fost maghiari, trei au fost austrieci, câte unul dintre executați a fost de naționalitate germană, sârbă și croată.

Memoria celor 13 generali-martiri la Arad este marcată de obeliscul din platoul execuției, unde se află și mormântul comun al generalilor și Statuia libertății, reamplasată în aprilie 2004, aflată în prezent în Parcul reconcilierii.

Comemorările decente sunt organizate la cele două monumente în fiecare an, ca un însemn al recunoașterii idealului în numele căruia s-au ridicat revoluțiile europene din '48-'49, al idealului libertății.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
 

Până mai apare vreun coleg de-al nostru care dorește să dea citire declarației politice, îngăduiți-mi să amintesc numele acelor colegi care au depus declarațiile politice la secretariatul de ședință al Camerei Deputaților.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat: domnul deputat Gheorghe Chiper.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal: deputații Cezar Preda, Grațiela Iordache, Petru Călian și Ioan Oltean.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal deputații: Emil Strungă și Rareș Mănescu.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare deputatul Magheru Paul.

Din partea Grupului parlamentar al UDMR-ului deputatul Kelemen Hunor.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale domnul deputat Ignat Miron.

Și din partea Grupului parlamentar al deputaților fără apartenență domnul deputat Mircia Giurgiu.

Luăm o pauză de cinci minute pentru a vedea dacă mai apar colegi de-ai noștri și, dacă nu, vom suspenda ședința.

Vă mulțumesc.

 
   

- După pauză -

 
  Constantin Tudor - declarație politică intitulată Feribotul călărășean se află în moarte clinică;

Domnul Ioan Oltean:

Continuăm ședința noastră consacrată depunerilor de declarații politice.

O să-l rog să poftească la microfon pe domnul Constantin Tudor, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal.

Domnule coleg, vă rog să dați citire declarației politice pregătite.

   

Domnul Constantin Tudor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Am pregătit pentru astăzi trei declarații, bineînțeles că o să citesc numai una, pe celelalte o să le depun la stenogramă.

Prezentat, până nu demult, ca o mare realizare liberală, feribotul călărășean se află în moarte clinică.

În cadrul ședinței de Consiliu județean, ce a avut loc săptămâna trecută, s-a pus în discuție situația feribotului călărășean. Vicepreședintele psd-ist al Consiliului județean Călărași, Liviu Vârtejeanu, a adus în atenție faptul că feribotul călărășean nu mai funcționează de 10 zile, datorită nivelului scăzut al Dunării. Acest aspect este insignifiant față de situația gravă în care se află feribotul călărășean.

Datorită lipsei unor contracte ferme din partea transportatorilor care uzitează această linie navală de tranzit devine tot mai evident faptul că feribotul călărășean a devenit o gaură neagră în care se topesc banii publici din bugetul Consiliului județean Călărași.

Potrivit declarației vicepreședintelui Liviu Vârtejeanu, punerea în funcțiune a feribotului a fost total nepregătită, deoarece nu au fost asigurate contracte ferme cu transportatori care să beneficieze de serviciile feribotului călărășean. Liviu Vârtejeanu a dat și unele soluții: fie vânzarea navei, fie sistarea curselor până la găsirea unor clienți viabili.

Consilierul județean Marian Dinulescu, de la PD-L, a fost însă mai tranșant, afirmând că este necesară luarea imediată a unor măsuri radicale, care să ducă la rentabilizarea feribotului, întrucât în viitor ar putea să apară încă un alt operator de transport, care să folosească ca mijloc de transport un alt feribot, și astfel ambarcațiunea noastră nu-și va mai justifica existența.

În timp ce feribotul nostru trage să moară, nava de pe malul bulgăresc, a firmei Caolin, nu duce lipsă de clienți, circulând și în această perioadă, când Dunărea are în prezent un nivel scăzut. La ei se poate, dar la noi nu!

Și atunci te întrebi, pe bună dreptate, ce a făcut Răducu Filipescu, președintele liberal al Consiliului județean Călărași, cu fondurile europene, dar și cu banii noștri, ai contribuabililor călărășeni.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule coleg.

 
  Alecsandru Știucă - declarație politică intitulată Un Guvern fără scrupule;

Precizez că, între timp, au mai fost depuse la secretariatul de ședință declarațiile politice de către domnii deputați: Vasile Soporan, din partea Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, Petre Străchinaru, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat, și domnul Constantin Faina, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Nemaiexistând... iertați-mă, domnul Alecsandru Știucă, nu v-am observat; doriți să vă susțineți de la microfon? Da. Deci îl rog pe domnul Alecsandru Știucă, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, să poftească la microfon pentru a-și susține declarația politică.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

   

Domnul Alecsandru Știucă:

Domnule președinte, vă mulțumesc.

Declarația mea politică vizează atitudinea Guvernului aflat în plină campanie electorală.

Deși nivelul de trai în Uniunea Europeană este unul din cele mai înalte din lume, se înregistrează un număr de circa 43 de milioane de cetățeni europeni care, din diferite motive, nu sunt în stare să își asigure hrana adecvată. "Programul european de ajutor alimentar în beneficiul persoanelor celor mai defavorizate" este o modalitate prin care Uniunea Europeană își distribuie anumite surplusuri de rezerve alimentare către persoanele cele mai sărace din țările membre, respectiv acei cetățeni cu venituri mici și foarte mici. Acest program se realizează în țările Uniunii prin intermediul organizațiilor de caritate care sunt sprijinite de stat.

Este evident că, dacă vom aplica standardele occidentale, vom regăsi în România foarte multe persoane care se încadrează în această categorie, în mod special bătrâni cu pensii mici și familii tinere din mediul rural. Acest Program este denumit, pe scurt, P.E.A.D. Cum participă România la programul P.E.A.D., de când este stat membru al Uniunii Europene? Răspunsul este simplu: nu participă.

În anul 2007, deși României i se alocaseră 17 milioane de euro pentru achiziționarea de alimente, guvernul PNL-PD nu a fost în stare să respecte termenele impuse pentru a organiza licitațiile (?!) sau, în fine, asta a fost scuza prezentată de guvernanți. Crucea Roșie Națională și filialele din județe au întocmit liste nominale cu potențialii beneficiari ai ajutoarelor, iar aceștia credeau că nu au primit ajutorul de la Uniunea Europeană din cauza Filialelor sau a Consiliului Național de Cruce Roșie.

În anul 2008, organizațiile non-profit care au dorit să se implice - Biserica Ortodoxă și Crucea Roșie - s-au lovit de un zid al nepăsării la Ministerul Agriculturii și Ministerul Internelor, care au refuzat acordarea de sprijin pentru transportul alimentelor prin prefecturi, primării și celelalte instituții ale statului, pentru motivul că atribuțiile lor legale nu permiteau acest lucru. Ca urmare, organizațiile de caritate s-au retras din program, acuzând lipsa de interes și indolența Guvernului.

Iată că, la sfârșitul lunii iulie 2008, guvernul actual descoperă - surprinzător - că se poate implica, împreună cu toate prefecturile, cu APIA și celelalte instituții, în derularea Programului European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate. După ce a primit semnalul așteptat - retragerea și a ultimei organizații non-guvernamentale din Program - Ministerul Agriculturii se trezește din letargie și convoacă toți prefecții la o video-conferință, instruindu-i să treacă ei înșiși la aplicarea programului.

Cum poate fi caracterizată această grosolană manevră a Guvernului Tăriceanu, altfel decât o ipocrizie și o lipsă de scrupule, atât față de populația săracă, cât și față de Biserică și Crucea Roșie (poate cea mai importantă și mai respectată organizație de caritate internațională), care s-au văzut excluse din derularea programului PEAD, doar pentru ca Partidul Național Liberal să își facă campania electorală cu banii Uniunii Europene?

Demersurile întreprinse de aceste organizații neguvernamentale, numărul nesfârșit de adrese și ședințe cu reprezentanții APIA, toate eforturile depuse de membrii acestor organizații pentru sprijinirea cetățenilor care se află în nevoie, au fost pur și simplu zadarnice, deoarece calculul Partidului Național Liberal a fost, de la bun început, unul rece și precis - PNL dorea să împartă făina și zahărul în timpul campaniei electorale, după "bunul" obicei al Alianței D.A., care împărțea la sate papuci, găleți și alimente în toamna lui 2004.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat Alecsandru Știucă.

 
  Lia Ardelean - declarație politică intitulată Parlamentul trebuie să declare împotriva legalizării vârstei de pensionare dintre femei și bărbați;

Domnilor colegi, statistic... a mai apărut o colegă, colega noastră Lia Ardelean.

Doriți să vă susțineți? Doamna Ardelean, doriți să vă susțineți declarația? Deci o rog acum să ia cuvântul pe doamna deputat Lia Ardelean, din partea Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Doamna deputat, aveți cuvântul.

   

Doamna Lia Ardelean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația politică se intitulează: "Parlamentul trebuie să se declare împotriva egalizării vârstei de pensionare dintre femei și bărbați".

Am depus recent la Biroul permanent al Camerei Deputaților spre dezbatere și adoptare o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale. Inițiativa prevede completarea articolului 41 alineatul (2), din Legea nr.19/2000, cu un alineat nou, cu următorul cuprins: "Vârsta standard de pensionare de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați va rămâne în vigoare cel puțin până în anul 2050." Menționez că în forma actuală a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale se prevede atingerea vârstei standard de pensionare de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați în anul 2013.

Îmi exprim dezacordul față de pericolul egalizării vârstei de pensionare dintre femei și bărbați, întrucât egalitatea nu trebuie să înceapă cu finalul, adică cu egalizarea vârstei de pensionare. Mai întâi, trebuie să avem drepturi egale din toate celelalte puncte de vedere și abia apoi, în timp, să ajungem să avem o vârstă egală pentru pensionare.

Femeile sunt în continuare singurele care se ocupă de copii, curățenie, mâncare, îngrijirea bătrânilor. Ele au două locuri de muncă permanente, unul acasă, iar celălalt la serviciu. În plus, condițiile în care româncele muncesc acasă sunt încă foarte departe de cele din țările europene.

Nici măcar în statele Uniunii Europene nu s-a derulat această operațiune în asemenea mod abrupt, iar Austria este un exemplu concludent în acest sens. Consider că în ciuda recomandărilor UE în această direcție, trebuie să pledăm pentru menținerea vârstelor standard de pensionare, respectiv 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Consider că egalizarea se va putea realiza doar în timp, și va trebui făcută eșalonat, începând cu domeniile de activitate în care femeile doresc acest lucru. De altfel, președintele Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitate între sexe a Parlamentului European, Anna Zaborska, a precizat că nici dumneaei nu este de acord cu egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați, deși este o poziție oarecum neeuropeană. Nu putem aștepta ca parlamentele naționale, care sunt reprezentate majoritar de bărbați, să ia decizia de egalizare a vârstei de pensionare. Este nevoie de o coalizare la scară largă a femeilor parlamentar împotriva acestei egalizări și de identificare a unor soluții care să permită ca valoarea pensiilor să nu fie afectată de diferențierile dintre vârstele de pensionare. Consider că poziția împotriva egalizării vârstei de pensionare nu este una neeuropeană, ci una realistă, având în vedere condițiile de muncă, inclusiv cele de acasă, ale româncelor care urmează să se pensioneze.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

 
 

Salutăm și prezența domnului deputat Stanciu, căruia îi urăm astăzi să aibă o zi plină de succese și salariu mărit și în calitate de profesor universitar.

Îngăduiți-mi să vă precizez că doamna deputat Lia Ardelean depune și în scris 6 declarații politice. În același timp, domnul deputat Bogdan Ciucă a depus în scris declarația politică.

Statistic, domnilor colegi, astăzi, 14 deputați au trecut pe la microfonul Camerei, pentru a-și prezenta declarațiile politice, iar alți 16 deputați au depus în scris la secretariatul de ședință a plenului Camerei Deputaților declarațiile redactate.

Cum nu mai avem alți deputați interesați să-și susțină sau să-și depună declarațiile politice, îngăduiți-mi să suspend ședința consacrată declarațiilor politice din ziua de astăzi, să vă reamintesc că la ora 10,00 începe ședința consacrată dezbaterilor actelor normative de pe ordinea de zi și să vă urez tuturor o zi plină de succese și bani mai mulți, nu numai profesorilor, ci tuturor. Doamne ajută!

Doamna deputat Elena Ehling, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat va depune în scris propria declarație politică la secretariatul tehnic al nostru.

Și, cu acestea, ședința este definitiv închisă.

Vă mulțumesc.

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Ștefan Baban - declarație politică cu titlul Aceleași obiceiuri în altă vacanță... politică;

Domnul Ștefan Baban:

"Aceleași obiceiuri în altă vacanță... politică"

A trecut încă o vacanță peste România. Temperaturile caniculare și-au pus amprenta și în viața politică a acestei țări, ținând seama că anul acesta este un an electoral în care promisiunile partidelor sunt de această dată doar ale candidaților care și-au dorit și-și doresc o funcție politică.

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani ai democrației autohtone, nici măcar o calamitate naturală nu reușește să împace și mai ales să unească interesele primilor doi politicieni din România. Mă refer la faptul că în timpul inundațiilor din luna iulie din Moldova, atât președintele acestei țări, dar și premierul au făcut tot posibilul să se ignore, să se întreacă în declarații care de care mai fantasmagorice, în timp ce mii de oameni erau disperați văzând că au pierdut totul, după o viață grea de muncă și nici într-un caz nu se așteptau la declarații, ci la ajutoare.

Competiția prostească dintre cei doi demnitari s-a transferat apoi și asupra partidelor pe care le păstoresc, atât PNL-ul cât și PD-L-ul lăudându-se peste tot cu cât au contribuit la ajutorarea sinistraților, cum ar fi trebuit să se laude și marea majoritate a populației acestei țări, care a ajutat zonele sinistrate din spirit de omenie și mai puțin urmărind reclama făcută în mass-media.

Tot această vară a adus și o nouă administrație locală, aleasă democratic de către cetățenii fiecărei localități din România. Și poate tot canicula a fost de vină că dintr-odată toată forfota urbanistică ( curățirea spațiilor verzi, plantarea de flori și udarea lor, repararea străzilor, înlocuirea bordurilor, amenajarea parcurilor etc.) a încetat ca prin farmec, românii convingându-se încă o dată că doar peste patru ani vor beneficia de atenția celor aleși pentru binele lor și a comunităților locale.

Tot această vară a reprezentat și o armă de înfruntare a principalilor candidați în "sesiunea de toamnă - iarnă" la una dintre funcțiile cele mai importante din țară: cea de premier. Păcat de declarațiile ce au fost făcute la școlile de vară ale tinerilor din partide și care nu au putut respecta un limbaj plin de decență, împroșcându-se cu noroi unii pe alții. Ce învață tinerii politicieni de la garda veche? Nimic, este concluzia românului de rând.

După o vară fierbinte, automat va urma o toamnă și mai fierbinte, având în vedere bătălia electorală și așa-zisul vot uninominal care se va da anul acesta. Speranța că totul va fi în limitele bunei cuviințe și a decenței nu-și are rostul, deoarece lupta pentru putere a început încă din vară și, pentru a fi obținută, nu se va ține cont de nimeni și nimic. Cetățeanul de rând, pentru exercițiu politic, va fi din nou mințit și păcălit, pentru un vot.

În 30 noiembrie vom avea cu toții din nou pâine și circ.

  Bogdan Liviu Ciucă - declarație politică având ca temă Criza economică;

Domnul Bogdan Liviu Ciucă:

"Criza economică"

Criza economică mondială se amplifică pe fiecare zi ce trece, iar România începe tot mai mult sa resimtă această recesiune economică. marii economiști de la nivel mondial nu reușesc să-i găsească antidot, iar cel mai tare se va resimți această criză la nivelul companiilor din România. Pe de o parte, cele care au contractate credite pentru dezvoltare sau acoperirea altor nevoi de lucru se vor trezi în fața imposibilității de a restitui aceste împrumuturi, concomitent cu îngreunarea posibilității de plată a furnizorilor, mai ales în cazul celor care au de făcut plăți în valută. Astfel, întrucât bursele mondiale se prăbușesc, iar Bursa de Valori București a pierdut în doar câteva zile peste 2 miliarde de euro, companiile nu mai pot miza pe acestea ca și surse de finanțare, astfel încât o altă variantă de acoperire a nevoilor financiare este total blocată.

Pe fondul crizei economice, este de așteptat ca și solicitările de creditare din partea companiilor adresate băncilor să scadă, se conturează astfel tabloul complet al unei crize financiare care va arunca în faliment extrem de multe companii din România. Am putea spune că astfel se va cerne mediul de afaceri de companii care nu rezistă seismelor economice, dar întrebarea care se pune este: va fi capabilă România să găsească managerii și resursele care să evite acesta criză economică care se configurează a fi cea mai mare din ultimul secol? De asemenea, oficialii europeni încep sa fie îngrijorați de faptul că încetinirea economică a unor țări dezvoltate din Uniunea Europeană ar putea afecta per total economia comunitară.

Comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Joaquin Almunia, atrage atenția că există semne ale unei posibile spirale inflaționiste în Europa, însă exclude riscul unei recesiuni. Cu toate acestea, se poate simți o oarecare incertitudine la nivelul marilor companii de investiții sau bancare, care încep să nu mai facă investiții spre vestul Europei, ci se orientează spre estul continentului. Pe de altă parte, partea bună a crizei economice ar putea fi aceea că, scăzându-le puterea de cumpărare, consumatorii europeni s-ar putea orienta spre produsele mai ieftine, cum ar fi cele românești. De asemenea, numărul investitorilor străini în România ar putea crește, vestul fiind afectat de criză, aceștia se mută în est, unde forța de muncă este mai ieftină. Cred că aceasta problemă trebuie privită cu maxim interes și în România, unde se impune adoptarea unor politici monetare solide și coerente, care să asigure un avans economic și în următorii ani.

  Rareș Șerban Mănescu - referire la Strategia pentru o reglementare mai bună la nivelul administrației publice centrale, 2008-2013;

Domnul Rareș Șerban Mănescu:

În vederea sprijinirii acțiunilor lansate de Comisia Europeană, la începutul anului 2007, Comunicarea COM(2007)23 - Programul de acțiune pentru reducerea sarcinilor administrative în Uniunea Europeană, Guvernul a adoptat în ședința de guvern Strategia pentru o reglementare mai bună la nivelul administrației publice centrale, 2008-2013.

Strategia își propune cu prioritate îmbunătățirea calității și simplificarea reglementărilor naționale la nivelul administrației publice centrale, în vederea creșterii competitivității economiei și a creării de noi locuri de muncă și va cuprinde două procese:

Prima etapă urmărește susținerea mediului de afaceri în vederea creșterii competitivității, având, însă, un impact pozitiv și asupra cetățenilor. Ea va fi coordonată de către SGG în parteneriat cu alte instituții de la nivel central.

Cea de-a doua etapă, consacrată în mod special cetățenilor, va fi coordonată de către MIRA. Ea vizează reducerea sarcinilor administrative și simplificarea procedurilor ce sunt impuse cetățenilor în relația cu administrația și reducerea costurilor suportate atât de cetățean, în calitate de utilizator al serviciilor publice, cât și de administrație.

Scopul strategiei este acela de a crea un cadru de reglementare care să favorizeze dezvoltarea economică.

Principalele obiective ale strategiei sunt: îmbunătățirea evaluării impactului reglementărilor și a activității de consultare; reducerea sarcinilor administrative pentru mediul de afaceri; facilitarea interacțiunii dintre sectorul economic și administrația publică centrală; îmbunătățirea procesului de reglementare la nivelul agențiilor și autorităților de reglementare și control; simplificarea legislației naționale și aplicarea efectivă a legislației comunitare.

Perioada de implementare a măsurilor prezentei strategii este 2008-2013.

  Paul Magheru - declarație politică intitulată Dezinteresul național;

Domnul Paul Magheru:

"Dezinteresul național"

Recolta politică de toamnă pare a fi bogată în circ mediatic. Campania electorală, începută deja de unii cu surle și trâmbițe, reprezintă un nou prilej pentru politicianiști de mistificare și demagogie populistă.

Actuala guvernare nu ezită în a ne vinde aceleași gogoși legate de creșterea economică, ca și cum cetățeanul resimte procentele statistice ale lui Tăriceanu, și nu lipsurile traiului zilnic. Una este analiza economică pe hârtie, și cu totul altceva este realitatea coșului zilnic. Acesta este, în mod normal, barometrul real al unei economii, nivelul de trai al marii mase de cetățeni și nicidecum al celor puțini, oligarhia fiind unul dintre primele simptome ale contraproductivității unei economii. Acesta este durerosul adevăr al economiei românești, faptul că țara noastră a devenit cu precădere importatoare, România nemaiproducând mai nimic. În acest caz, orice creștere economică nu poate fi decât artificială, de moment, și fără acoperire în nivelul de trai al cetățenilor.

Toate acestea nu-i împiedică pe guvernanți să se bată cu pumnul în piept, iar pe cei care se declară vajnicii susținători ai socialismului, PSD, să se întreacă în promisiuni electorale ce frizează ridicolul. Promisiuni de genul celor făcute de Mircea Geoană românilor din Italia că vor primi 20.000 de euro la întoarcere, sunt pe măsura celui alintat "prostănacul" de către guru Iliescu.

În același timp, clasa politică trâmbițează mereu lozinci pro uninominale, fiecare acuzându-l pe celălalt de sabotarea votului uninominal. În esență, nu dorește nimeni acest vot uninominal și fiecare ar vrea să cadă acest sistem de vot, dar dacă se poate să fie omorât de ceilalți. Din acest punct de vedere, PRM a jucat o carte sinceră. Însă, indiferent de deznodământul acestui proces, acest vot uninominal nu va reuși să încurce socotelile PRM, care va intra oricum în Parlament.

Locomotiva PRM scoate fum și prinde viteză mai ales în contextul în care cărbunii încinși ai iredentismului o alimentează din plin. Cei care apreciau cauza națională ca fiind una desuetă s-au înșelat amarnic. Pericolul secesionist care bântuie Europa cunoaște o amploare menită a îngrijora orice om de bun simț. Anul acesta, pe mai multe căi, șovinii maghiari au lansat diverse provocări statului român. Colac peste pupăză, Consiliul Național Secuiesc ne tot amenință cu un referendum privind autonomia Ținutului Secuiesc, care ar urma să fie organizat, chipurile, pe 30 noiembrie, posibila dată a alegerilor parlamentare și, în același timp, ziua premergătoare aniversării a 90 de ani de la Marea Unire.

Toate aceste semnale de alarmă nu fac obiectul dezbaterii publice, fiind mai important pentru triunghiul amoros cu năbădăi, PNL, PD-L și PSD, să arunce în oameni cu minciuni, vedete ieftine pe post de candidați și bișnițari pregătiți să schimbe votul în bani.

Tot în acest timp, Institutul Cultural Român realizează în Germania, pe banii noștri, o expoziție satanisto-pornografică, ca să nu mai vorbim de păstorirea rușinii aduse de Benedek Levente unei nații întregi, prin afirmarea genitalului feminin pe post de hartă a țării, precum și de sponsorizarea unor manifestări culturale homosexuale în Suedia. Agenda celor care fac tot posibilul să submineze elementul românesc nu-i preocupă, în mod vădit, pe politicienii noștri, care se pregătesc să-l facă încă o dată actual pe Caragiale cu prilejul alegerilor ce urmează.

  Gheorghe Dragomir - declarație politică privind Poziționarea P.N.L. pe eșichierul politic din România;

Domnul Gheorghe Dragomir:

"Poziționarea PNL pe eșichierul politic din România"

Lansarea candidaților PSD de la sfârșitul săptămânii trecute mi-a reamintit cu un gust amar de congresele PCR din epoca trecută, prin nivelul de urale și discursuri asezonate cu tipicul limbaj de lemn. Singura pată de culoare a fost apariția primarului Constanței, Radu Mazăre, într-un stil pompieristic cu lopeți, salopete și caschete ce ar fi trebuit să fie roșii, pentru ca meniul să fie astfel complet. Pentru o secundă, un val de spaimă m-a cuprins, crezând că s-au întors minerii în București, dar în nici un caz minerii nu veneau să construiască locuințe....

Cu toată pata de culoare oferită de PSD și încercarea de a simula un partid modern, acesta rămâne un partid de stânga plasat în trecut, înconjurat de umbra corupției și de guvernarea ineficientă din perioada 2000 - 2004 ce dorește din nou, după alegerile parlamentare din această toamnă, un guvern supradimensionat, cu impozite și taxe mari, care să stopeze creșterea economică.

PD-L dorește să fie un partid de centru-dreapta, dar acest lucru este extrem de greu de realizat de ei din punct de vedere ideologic, iar tătucul Traian Băsescu are o influență din ce în ce mai mică asupra electoratului așa zis de dreapta.

Desprinderea Partidului Național Liberal din Alianța D.A. a dus la poziționarea noastră ca singurul partid veritabil de dreapta, fapt demonstrat mai ales de guvernul actual, ce a dovedit eficiența unui guvern cu mult mai puține ministere decât în perioada 2000-2004, cu cheltuieli minime, ce a propus și a realizat un sistem de taxe mici, care au stimulat economia de piață și vor aduce prosperitatea în țară și în următorii patru ani.

  Elena Ehling - intervenție cu tema Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Mesajul Grupului parlamentar al P.S.D.;

Doamna Elena Ehling:

"Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Mesajul grupului parlamentar al PSD"

Prin Rezoluția din 14 decembrie 1990, Adunarea generală a Națiunilor Unite proclama ziua de 1 octombrie drept "Zi internațională pentru persoanele în vârstă"

œDacă tinerii ar ști, dacă bătrânii ar putea ..." spunea Henry Estienne. Bătrânețea sau a treia vârstă este percepută, în general, drept al 6-lea deceniu din viața fiecăruia, corespunzând retragerii din viața activă.

Îmbătrânim pentru că avem un anumit număr de ani!? Desigur, nu! Îmbătrânim când încetăm să mai avem un ideal! e drept, anii aduc ridurile, dar a renunța la idealul său înseamnă a-și pune riduri pe suflet.

Cum am putea distruge idealurile celei de-a treia vârste, când e vârsta unei conștiințe profunde, cum am putea să le sporim temerile, cum am putea să le adâncim disperarea, cum am putea să le aducem prăbușirea morală ...!?

Pentru ca ei, vârstnicii, să rămână tineri, pentru a se minuna de fiii lor, pentru a se întreba despre ultimele evenimente, pentru a găsi încă bucuria în jocul vieții, pentru a-și păstra credința că mâine este mai bun decât azi, pentru a se bucura de frumos, trebuie să-i respectăm și să le redăm demnitatea.

«La jeunesse est le temps d'étudier la sagesse, la vieillesse est le temps de la pratiquer.» J.J. Rousseau. («Tinerețea este momentul de a studia înțelepciunea, bătrânețea este momentul de a o practica.»)

Social-democrația - singura capabilă să relanseze România- urează tuturor vârstnicilor din România un sincer și călduros œLa mulți ani!œ

  Faina Constantin - declarație politică cu subiectul Sistemul de sănătate public, fără medici și asistente medicale;

Domnul Faina Constantin:

"Sistemul de sănătate public, fără medici și asistente medicale"

Sistemul de sănătate public prezintă, în forma actuală, multiple disfuncționalități, dar principala problemă o reprezintă resursele insuficiente alocate de stat, deoarece cele 4,5% procente din PIB alocate sănătății sunt insuficiente și nu contribuie la îmbunătățirea calității actului medical pentru cei 22 de milioane de beneficiari. Pe acest fond, datorată în principal salarizării necorespunzătoare, a crescut cererea medicilor și asistentelor de a pleca la muncă în străinătate.

Zilnic se depun dosare pentru medici și asistente medicale care pleacă la muncă în vest. Aceștia preferă să lucreze în străinătate, unde condițiile sunt mult mai bune decât în spitalele de stat atât din punctul de vedere al dotărilor, cât și al salarizării, dar și prin poziția socială pe care o dobândesc acolo. Unele cadre cu studii medii preferă să lucreze în străinătate în îngrijiri la domiciliu decât să stea în țară. Dacă în România, medicul este privit ca un simplu funcționar, în străinătate el are cu totul alt statut, poziția socială fiindu-i recunoscută.

Și spitalele din Brașov se confruntă cu o criză de cadre medicale cu studii superioare și medii, după ce multe cadre specializate au plecat la muncă în străinătate. Cum să lucreze în sistemul nostru sanitar o asistentă principală cu studii superioare de lungă durată unde câștigă 700 lei, la care se adaugă sporurile și gărzile, în vreme ce în străinătate câștigă 1.500 euro?

Nici farmaciștii nu rămân să lucreze în țară. Aproape 300 de farmaciști au cerut certificate de la Colegiul Farmaciștilor pentru a pleca la muncă în străinătate deoarece nu reușesc să-și găsească de lucru în mediul urban. Astfel, sistemul sanitar se poate rezuma la farmaciștii independenți în lupta pentru supraviețuirea afacerii, medicii nemulțumiți de condițiile și salariile pentru munca prestată și care iau calea străinătății, asistente medicale pe cale de dispariție din aceleași motive.

Preocuparea ministerului de a construi spitale noi, de a le reabilita pe cele existente, de a le dota și echipa la standarde europene este lăudabilă, dar acestea pot funcționa fără medici, asistente medicale și farmaciști.

Cum să oprim forța de muncă, școlită pe banii statului, să meargă să lucreze în străinătate sau în sistem privat.

Credem că legislația ar trebui schimbată astfel încât să găsim soluții complementare de a atrage fonduri private care să le suplimenteze pe cele publice, care să asigure condiții corespunzătoare de muncă și salarizare pentru medici și asistente medicale.

  Mircia Giurgiu - declarație politică cu titlul Unii mai egali în drepturi decât ceilalți;

Domnul Mircia Giurgiu:

"Unii mai egali în drepturi decât ceilalți"

Activitatea SC Hidroconstrucția SA (fostul Trust de Construcții Hidroenergetice) este axată pe executarea de lucrări în subteran. E vorba de galerii, puțuri, caverne etc. destinate hidrocentralelor. Procesul tehnologic este similar cu cel din industria extractivă prin natura activității de subteran. Salariații au meseriile de miner, artificier, dulgher subteran, mecanic subteran etc.

Se lucrează în diferite roci, în exact aceleași condiții ca și în minerit, cu mențiunea că, uneori, galeriile sunt de secțiuni mai mici, ceea ce pune mai multe probleme tehnologice. Schematic, procesul ciclic începe cu trasarea și forarea găurilor (în frontul aflat, evident, în subteran), amplasarea explozibilului, pușcarea, aerarea frontului, copturire, încărcarea materialului rezultat cu încărcătoare de mină în vagoneți de mină, evacuarea acestuia cu locomotive de mină, executarea de sprijiniri de diferite tipuri în funcție de duritatea și starea rocii, baterea de ancore.

Betonarea se face cu ajutorul unor care de betonare de diferite secțiuni, betonul fiind transportat în subteran cu ajutorul unor vagoneți speciali, având în vedere că lungimea unor galerii depășește 15 km. Toate aceste activități, plus cele conexe, pe care nu le mai detaliem, se execută în subteran, cu infiltrații de apă, condiții precare de iluminat, aeraj și microclimat, pericol de surpări, de expunere la gaze (galerii în execuție au fost clasificate ca mine grizutoase).

Condițiile în care se lucrează au făcut ca aceste activități să fie încadrate în grupa I de muncă în legislația anterioară anului 1990, apoi încadrarea în grupa I a fost confirmată prin Ordinul 50 din 1990 (poziția 1. din Anexa I): "Activitatea desfășurată în subteran - la construcții de tunele, de galerii, precum și de centrale electrice subterane; la exploatările din cariere prin tunele și galerii;"

În Legea nr.19/2000 la art. 20 alin.(1) se prevede : "În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiții speciale sunt cele din unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă" Atragem atenția că se face referire la un tip de unități și nu la o activitate sau meserie așa cum se prevede la celelalte aliniate și articole din Lege și cum considerăm normal! În aplicarea acestui, articol Casa Națională de Pensii a susținut că deoarece Hidroconstrucția nu este "unitate minieră", personalul care lucrează în subteran nu poate fi încadrat în condiții speciale.

Considerăm că este un caz grav de discriminare și inechitate, deoarece nu sunt avute în vedere condițiile efective în care lucrează acești oameni, ci denumirea unei unități. Menționăm că la demersurile noastre privind acest fapt de la Ministerul Muncii a fost chiar sugerată modificarea denumirii societății comerciale. La numeroasele demersuri făcute pe toate căile s-a promis o rezolvare printr-un act care să completeze Legea nr. 19.

În anul 2005, CNPAS emite Avizul nr.42/06.05.2005 pentru încadrarea locurilor de muncă în condiții speciale obținut conform prevederilor HG nr.1025/2003 prin care se avizează încadrarea activității desfășurate în subteran la construcții hidrotehnice de tuneluri, de galerii, precum și de centrale electrice subterane din cadrul Hidroconstrucția, în condiții speciale. Ulterior, în 2006, apare Legea nr.226 prin care se încadrează în condiții speciale locurile de muncă în care se desfășoară un număr de activități prevăzute în Anexa 1, printre care la pct.3 se regăsește și activitatea SC Hidroconstrucția SA. Dar la art. 3 alin.(1) din aceeași lege se prevede că, pentru a beneficia de pensie, asigurații trebuie să realizeze un stagiu minim de cotizare de cel puțin 25 de ani și nu de 20 de ani, așa cum prevede Legea nr.19/2000 pentru cei care lucrează în condiții similare (subteran). Practic, acum există condiții speciale și condiții și mai speciale pentru mineri! Acest fapt a dus la tensiuni deosebite și la probleme foarte mari pentru unii dintre salariații noștri, mai ales că legislația nu se aplică coerent și unitar de la un județ la altul.

Demersurile SC Hidroconstrucția SA privind rezolvarea acestei situații discriminatorii grave au ajuns, firesc, și la Casa Națională de Pensii și alte drepturi de Asigurări Sociale. De aici s-a primit un răspuns prin Adresa cu nr. 4593/21.08.2008, răspuns pe care îl reprezentanții SC Hidroconstrucția SA îl consideră nesatisfăcător din următoarele motive: în adresă se face (din nou) referire la denumirea, tipul unității, încadrarea activității în codul CAEN (!) și nu, așa cum este normal, la condițiile concrete ale locurilor de muncă respective.

Nu putem crede că legiuitorul a avut în vedere la stabilirea condițiilor de pensionare denumirea, tipul sau obiectul de bază de activitate al unității din care provine salariatul și nu condițiile efective în care lucrează acesta, gradul de risc și periculozitate, complexitatea activităților desfășurate de acesta. Considerăm că, în pofida declaraților de afirmare a echității sociale și a egalității de șanse, nu reușim să facem înțeles aspectul că la condiții similare de muncă se cuvin condiții similare de pensionare.

  Grațiela Denisa Iordache și Cezar Florin Preda - declarație politică cu tema Sprijinirea copiilor cu potențial școlar;

Doamna Grațiela Iordache și domnul Cezar Preda:

"Sprijinirea copiilor cu potențial școlar"

De foarte puțin timp a început un nou an școlar care va fi desfășurat în instituții de învățământ care, multe dintre ele, se află în condiții greu de imaginat, cu toate că ministrul educației, cercetării și tineretului afirmă contrariul. Se pare că acest guvern nu vede sutele de copii care sunt nevoiți să străbată kilometri pe jos în fiecare zi prin vânt, ploaie, ninsoare sau arșiță și să învețe în niște clădiri care sunt cu totul improprii procesului de învățământ.

De ce, domnilor guvernanți, nu vreți să creați cadrul optim pentru un învățământ optim și copiilor care nu au șansa de a învăța în instituții de învățământ modernizate dar, mai ales, de ce nu facilitați valorificarea potențialului școlar atât al celor mai capabili elevi, cât și al celor cu rezultate foarte bune la învățătură din mediul rural și urban prin asigurarea accesului la o dezvoltare și o educație de calitate?

De ce, domnilor guvernanți, nu găsiți soluții eligibile astfel încât să crească facilitățile acordate pentru copiii din fiecare județ cu rezultate școlare foarte bune, precum și să reducă inegalitatea de șanse și discriminarea cu privire la procesul de învățare ce pot apărea între copiii din mediul urban și cel rural, ținând cont de faptul că familii fără posibilități materiale ai căror copii au rezultate foarte bune la învățătură există atât în mediul rural, cât și în cel urban?

Ba, mai mult, de ce considerați mai important a investi atât de mult în resursa materială și atât de puțin în resursa umană? Nu credeți că pentru a asigura un rezultat pozitiv pe termen lung trebuia să găsiți o formulă astfel încât nici resursa umană, dar nici cea materială să nu fie neglijate una în favoarea celeilalte și, mai ales, fondurile alocate pentru instituțiile de învățământ să nu fie repartizate în funcție de culoarea politică a primarului, ci în funcție de nevoile instituției de învățământ respective?

Considerăm că este extrem de important ca noi toți, indiferent de opțiunea politică, prin bugetul de stat, să acordăm o formă de sprijin material care să vizeze atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură, dar care provin din familii fără posibilități materiale atât din mediul urban, dar mai ales din cel rural.

  Ionela Pop-Bruchental - declarație politică referitoare la Ignorarea promovării formularului E112;

Doamna Ionela Pop-Bruchental:

"Ignorarea promovării formularului E112"

În conformitate cu prevederile articolului 109 din Constituția României, fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalți membri pentru activitatea executivului și pentru actele acestuia.

Pe de altă parte, conform anumitor prevederi stipulate de articolul 82 din Constituția României, membrii Guvernului se obligă prin jurământ să respecte Constituția, legile țării și să apere necondiționat drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Prevederile în cauză au fost enunțate în cel mai locvace mod cu putință, însă doar în plan declarativ și de către actualii membri ai cabinetului Tăriceanu II, care ulterior depunerii jurământului au demonstrat intrarea într-un semnificativ proces amnezic, care rezidă din netranspunerea în practică a celor afirmate sub jurământ, respectiv din maniera insidioasă, arogantă și autosuficientă cu care aceștia înțeleg să-și trateze propriii cetățeni.

Exemplul elocvent în acest sens ne este conferit de către ministrul sănătății publice, Eugen Nicolăescu, care a ținut morțiș să contribuie în mod exponențial la interminabila listă cu derapaje grotești a cabinetului Tăriceanu II, prin maniera incalificabilă în care acesta a înțeles să "respecte" cetățenii plătitori de asigurări de sănătate.

Astfel, demonstrând o crasă lipsă de conștiință morală și cinism, acesta nu a avut nicio reținere ca, timp de aproape doi ani de zile, să nu promoveze faptul că cetățenii au posibilitatea de a-și trata bolile în spitalele din UE, prin existența a 18 formulare europene care garantau dreptul românilor de a beneficia de tratament medical în țările membre ale UE, pe baza asigurărilor de sănătate plătite în România, blocând astfel aplicarea Regulamentelor Europene de Securitate Socială, care consfințesc dreptul cetățeanului european de a accesa servicii medicale în spațiul comunitar.

Informații despre existența formularului E112 și a celorlalte documente, ținute mult timp sub preș, privind dreptul cetățenilor români de a accesa servicii medicale în tot spațiul comunitar, și nu numai, au apărut doar ca urmare a mediatizării unor cazuri dramatice, printre care și cel al copilului unei cunoscute realizatoare de televiziune, bolnav de cancer, și care necesita tratament în străinătate.

Astfel, din suma globală de 5,7 milioane de euro, alocată în plan scriptic tratamentelor în străinătate pentru anul în 2007, s-au cheltuit mai puțin de 250 000 de euro, în timp ce restul de 5,5 milioane de euro rămași necheltuiți din bugetul alocat prestațiilor medicale în străinătate, vor fi cu siguranță "transparent" direcționați către clientela politică specializată în degustarea constantă a banului public.

Pentru o imagine și mai concludentă a incompetenței, indolenței și a haosului administrativ ce domnește în Ministerul Sănătății Publice păstorit cu "profundă competență" de către Eugen Nicolăescu, mai trebuie punctat faptul că nici acum situația nu a fost clarificată, în condițiile în care ministerul, ca autoritate competentă în relația cu UE, ar fi trebuit să asigure instruirea personalului de la Direcțiile de Sănătate Publice, referitor la procedura utilizării acestor formulare, care la rândul lor ar fi trebuit să instruiască directorii de spitale și mai apoi medicii, fiindcă faptic eliberarea acestor formulare depinde de deciziile medicilor specialiști.

De asemenea, o altă dovadă "a sensibilității aparte" de care ministrul Nicolăescu a dat dovadă față de cetățenii de bună-credință a acestei țări și suplimentar incriminatorie, este faptul că acesta nu a fost străin de problema formularelor europene pentru decontarea prestațiilor medicale, fiind informat despre acestea încă din decembrie 2006 de către fostul șef al CNAS, Cristian Vlădescu, printr-o notă oficială prin care se ridica problema necesității instruirii furnizorilor de servicii medicale în privința reglementărilor europene în domeniul sănătății. însă, conform declarațiilor acestuia, Eugen Nicolăescu a înțeles să răspundă notei printr-o ignorare totală.

Acest gen de abordare și exercitare a funcției publice, promovate cu naturalețe de către Eugen Nicolăescu, demonstrează fără echivoc reiterarea unor experimente nereușite în trecut de către cabinetul Tăriceanu II, de continuare a unei politici de implantare a unor persoane incompetente, cu specializări diferite față de instituțiile pe care le conduc, fie și temporar.

În condițiile în care Eugen Nicolaescu, între vizitele exercitate cu sârg la diferite spitale din țară cu scopul de a face "reformă", organizate în cel mai pur stil tovărășesc, ar conștientiza, fie și într-un moment de reverie și minimă decență, execrabila situație în care se regăsește sistemul sanitar românesc și implicit domnia sa, din postura de prim-manager al sistemului, ar demara fără reținere singura reformă viabilă în ceea ce îl privește: demisia.

  Kelemen Hunor - intervenție cu ocazia Zilei mondiale a vârstnicilor;

Domnul Kelemen Hunor:

Declarație politică cu ocazia "Zilei mondiale a vârstnicilor"

Pe 1 octombrie sărbătorim Ziua mondială a vârstnicilor, prilej cu care aș dori să-mi exprim, în primul rând gratitudinea pentru munca și înfăptuirile cetățenilor mai în vârstă ai acestei țări și, totodată, să formulez și câteva deziderate în ceea ce privește munca noastră ca să putem oferi acestei categorii de oameni lipsa grijii zilei de mâine.

Se spune că o societate trebuie să știe să-și prețuiască vârstnicii, nu doar să asculte de povețele lor, să-i considere un model și să facă gesturi pragmatice pentru a-și exprima prețuirea.

Eu cred că actualul guvern a făcut pași importanți în a oferi cetățenilor mai în vârstă posibilitatea unui trai mai decent. Am reușit să mărim pensiile pentru ca ei - după ani buni de trudă într-o eră deloc umană - să aibă mai puține griji la bătrânețe. Dacă suntem onești, nu putem să declarăm că prin acești pași am atins nivelul țărilor europene dezvoltate. Mai avem multe de făcut și sperăm că în mandatul următor vom avea și mai multe de oferit.

Posibilitățile bugetului de stat sunt finite, iar posibilitățile finite nasc grupuri mari de nemulțumiți. Și acest lucru mi se pare firesc. Nemulțumire există într-o societate în continuă dezvoltare, oricum am încerca s-o eradicăm, sau să înfrumusețăm situația în care ne aflăm în momentul de față.

Nefiresc ar fi să ne oprim aici. Nefiresc ar fi să constatăm doar că există pensionari nemulțumiți sau revoltați de veniturile lor mult prea mici, insuficiente chiar și pentru plata întreținerii și, totodată, să nu mărim pensiile pentru că unora le place să numească această decizie, această promisiune onorată a actualului guvern "mită electorală".

Ei bine, această "mită" este un gest firesc făcut unui grup numeros de oameni cu fruntea încărunțită, unui strat al societății noastre pe care orice guvern din țara asta trebuie să-l declare "categorie favorizată", fiindcă datorită lor avem bazele necesare pe care putem să construim un viitor pentru generațiile viitoare.

Pe lângă banii de la buget există o sumedenie de posibilități care necesită doar o mai mare atenție și o mai bună organizare a instituțiilor. UDMR militează de mai mult timp pentru o descentralizare veritabilă. Și dacă vorbim de o descentralizare adevărată, trebuie să avem în vedere și necesitățile persoanelor în vârstă. Să ducem instituțiile importante mai aproape de ei, în sensul cel mai strict al cuvântului.

Trebuie să înființăm case de pensii în mai multe municipii, nu doar în reședințele de județ, ca vârstnicii să nu fie nevoiți să se deplaseze zeci de kilometri ca să-și depună actele. Pentru înființarea acestor puncte de lucru avem nevoie doar de voință și de o organizare mai bună la nivelul administrației locale.

De asemenea, aș dori să subliniez și importanța identificării factorilor socio-economici privind îmbunătățirea serviciilor sociale existente destinate vârstnicilor, a creării unui mediu favorabil pentru aceștia.

Un sistem de sănătate mai omenos, care să fie mai aproape de vârstnici, este un alt obiectiv prioritar. Și aici nu mă refer doar la medicamentele compensate, ci și la alte servicii, precum asistența medicală avantajoasă, accesibilă din punct de vedere financiar.

Cu ocazia Zilei internaționale a vârstnicilor aș dori să atrag din nou atenția asupra importanței unui sistem de pensii care să reprezinte nu numai asigurarea unui nivel de trai decent, dar și protecția împotriva sărăciei. Demnitatea este una dintre cele mai importante valori umane, iar protecția socială trebuie să vizeze, înainte de toate, aceste valori.

  Lia Ardelean - declarație politică: - Asigurarea obligatorie a locuințelor trebuie făcută și pentru incendii și explozii, nu doar pentru cutremure;

Doamna Lia Ardelean:

"Asigurarea obligatorie a locuințelor trebuie făcută și pentru incendii și explozii, nu doar pentru cutremure"

Săptămâna trecută am intervenit în cadrul dezbaterilor proiectului de Lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor, solicitarea mea privind retrimiterea la comisia de fond a acestuia, fiind votată de colegii din Camera Deputaților. Am spus cu acest prilej că nu contest importanța acestei legi, însă mai trebuie să lucrăm pe actul normativ, așa cum recunoaște și comisia de fond, respectiv Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare.

Pentru adoptarea acestei legi într-o formă care să ajute și populația, nu numai asigurătorii, am depus mai multe amendamente, solicitând în special introducerea incendiilor și exploziilor, alături de formele de manifestare ale dezastrului, care provoacă daune construcțiilor cu destinația de locuință.

Actuala formă a proiectului de lege stipulează că locuințele pot fi despăgubite doar în cazurile de dezastre naturale, respectiv cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundații, dacă se manifestă ca fenomene naturale. Consider că trebuie introduse în lege și incendiul și exploziile, deoarece arădenii, de exemplu, nu sunt expuși într-un grad ridicat pericolului de cutremure de pământ sau alunecări de teren.

Am inițiat aceste amendamente deoarece, dacă tot plătesc asigurarea obligatorie a locuințelor, locuitorii județului Arad trebuie să și beneficieze de un sprijin minim în cazul în care le ia foc casa sau le explodează butelia, sau gazul din conducte, nu doar să plătească și să nu primească nimic în schimb.

Îmi exprim convingerea că aceste sugestii vor fi primite pozitiv de către colegii deputați, iar în final vom vota o lege completă a asigurării obligatorii a locuințelor.

  Lia Ardelean - declarație politică: - Să iubim și oamenii ca pe... câinii vagabonzi!;

Doamna Lia Ardelean:

"Să iubim și oamenii ca pe... câinii vagabonzi!"

Trăim vremuri în care democrația pe cale de instaurare definitivă din România generează situații care mai de care mai tragi-comice pentru omul de rând. Personal, nu am nimic împotriva iubitorilor de câini, în definitiv fiecare om are pasiunile și preocupările lui. Asociațiile care se ocupă cu drepturile animalelor au reușit, cu sprijinul unor parlamentari, să promoveze anumite acte normative care pedepsesc oamenii care își bat joc de câinii comunitari. Foarte bine! Este în regulă că avem grijă de maidanezii tuturor orașelor și satelor.

Nu este în ordine însă faptul că în zilele noastre am ajuns să fim parcă mai mult preocupați de câini decât de oameni, de milioanele de oameni care trăiesc într-o sărăcie lucie, de cei bolnavi, de cei bătrâni care au o pensie de 14 lei, de oamenii care, pur și simplu, nu mai găsesc nici o bucurie pentru o clipă de zâmbet.

Avem legi pentru maidanezi, să nu-i supere nimeni cu nimic, dar avem mii de români care așteaptă de câțiva ani banii cuveniți cailor pe care i-au pierdut din cauza statului, în urma programului național de eradicare a anemiei infecțioase ecvine.

Avem legi pentru câini, protejați și atunci când rănesc grav sau chiar omoară copii nevinovați, dar continuăm să batjocorim instituțional românul de rând, când e vorba de accesul la actul de sănătate, educație, muncă...

Avem legi pentru animale, dar românii se sinucid pentru că au fost evacuați din casele unde au stat zeci de ani, iar pensionarii de boală sunt aspru sancționați financiar pentru simplul motiv că au vrut să supraviețuiască.

Corupția și birocrația escaladează zilnic în detrimentul omului de rând, plătitor onest de taxe și impozite către stat. Și atunci, întreb respectuos, fără să supăr asociațiile care protejează câinii: pe oameni cine îi protejează? Nu de câini, ci tot de oameni, din aceia cu suflet de câine...

  Lia Ardelean - declarație politică: - Proprietarii cailor bolnavi de anemie infecțioasă își vor primi, în sfârșit, banii;

Doamna Lia Ardelean:

"Proprietarii cailor bolnavi de anemie infecțioasă își vor primi, în sfârșit, banii"

Plenul Camerei Deputaților a adoptat cu largă majoritate propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OG nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe care am inițiat-o împreună cu colegi deputați din mai multe județe ale țării.

În cadrul susținerii propunerii, am amintind că OG nr.42/2004 nu reglementează în mod concret despăgubirile pe care le primesc persoanele care au suferit pagube financiare după ce le-au fost sacrificate animalele în cadrul programelor naționale de eradicare a epizootiilor. Am promis celor câteva sute de cetățeni din Arad, care au rămas și fără animale și fără bani în urma acțiunii de eradicare a anemiei infecțioase la cai, că voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le rezolva problema. După ce am apelat în zadar la ultimii miniștri ai agriculturii, precum și la primul-ministru, am elaborat această propunere legislativă pentru ca oamenii să-și primească integral banii care li se cuvin în urma acțiunilor derulate cu complicitatea autorităților statului. Am considerat că este vorba de o păcăleală nejustificată a unor oameni de bună-credință, fapt foarte grav, din moment ce au fost implicate organisme guvernamentale. În acest caz a fost încălcată și Hotărârea de Guvern nr.1415/2004, care prevede că proprietarii de animale vor fi despăgubiți în cazul uciderii acestora în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile.

Îmi exprim satisfacția că votul final din Camera Deputaților, care este forul decizional, a transformat în lege propunerea mea, iar sutele de oameni care au rămas și fără cai și fără bani din județul Arad, dar și din alte județe, vor fi în sfârșit despăgubiți. Cu toate acestea, sper ca autoritățile statului să ia și măsurile de pedepsire a celor vinovați, pentru că dincolo de prejudiciile materiale suferite de păgubiți, cei care au greșit în această acțiune trebuie să suporte consecințele și rigorile legii.

  Lia Ardelean - declarație politică: - Copiii cu păduchi din Arad și ambasadorii UNICEF,

Doamna Lia Ardelean:

"Copiii cu păduchi din Arad și ambasadorii UNICEF"

Zeci de cazuri de pediculoză au fost descoperite în școli din județul Arad, în urma triajului epidemiologic organizat la începutul anului școlar. Datele obținute de Autoritatea de Sănătate Publică Arad în urma verificărilor din unitățile de învățământ indică faptul că peste 30 de copii au fost descoperiți cu păduchi, cei mai mulți fiind înșcolile gimnaziale și în grădinițele din mediul rural. Faptul că în anul de grație 2008, la aproape doi ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, copiii românilor încă mai au asemenea probleme este în măsură să îngrijoreze în primul rând autoritățile, dar și părinții. Mulți ar fi tentați să arunce vina exclusiv pe părinți, care, în goana nebună pentru supraviețuire, pot fi absolviți într-un fel de "vina" că nu au timp să se ocupe mai atent de copii. Probabil au și părinții partea lor de vină. Însă nu sunt singurii vinovați. Știrea la care făceam referire la început este cu siguranță valabilă în zonele rurale din toate județele țării. Iar pentru această situație, pentru diferențele semnificative între orașele și satele României, pentru decalajul uriaș dintre urban și rural, poate fi arătată cu degetul întreaga clasă politică. Din păcate, în ciuda unor eforturi, mai mult de imagine, autoritățile statului nu au reușit după 1990 să rezolve această problemă. Există încă destul de multe localități din țară unde oamenii trăiesc tot la marginea Evului Mediu. Acolo nu poți ridica pretenții. Bine totuși că cei mici frecventează școala, bine că au unde să meargă la grădiniță...

Gheorghe Hagi a fost numit, ieri, ambasador UNICEF România. Scopul acestei desemnări este acela al sprijinirii copiilor de pe planetă, îndeosebi din țările aflate într-un grad infernal de sărăcie, țările africane în special. Este foarte bine că UNICEF cooptează vedete din lumea sportului și a vieții artistice în astfel de demersuri de ajutorare a copiilor defavorizați. Poate ar trebui să luăm și noi modelul. Să-l adaptăm la viața noastră de la țară...

  Lia Ardelean - declarație politică: - Examenul pentru permise auto pe calculator, un prim pas spre reducerea accidentelor grave de pe șoselele țării;

Doamna Lia Ardelean:

"Examenul pentru permise auto pe calculator, un prim pas spre reducerea accidentelor grave de pe șoselele țării"

În județul Arad, din cei 93 de candidați care au susținut examenul pentru obținerea permisului auto în noua variantă, pe calculator, doar 18 au fost declarați admiși. A rezultat un procent de promovabilitate de doar 15,5%, mult mai mic decât în sistemul clasic, la fel ca și posibilitatea de a frauda examenul.

Acest caz nu face altceva decât să dea crezare numeroaselor voci care au acuzat faptul că sute, dacă nu mii de șoferi, au obținut permisul de conducere în urma unor fraude. Scandalul permiselor de la Argeș se pare că nu a fost întâmplător. Nici numărul mare al accidentelor de circulație de pe șoselele țării, în care mor zilnic zeci de români, probabil nu este întâmplător. Nu există nici o zi în care să nu se producă coliziuni grave pe șosele, din cauze umane, respectiv din erori ale șoferilor. În astfel de cazuri, nu mai putem acuza pe nimeni, nici starea drumurilor, nici Poliția, nici vremea, nici anotimpul. Este vorba de greșeli ale unor oameni care, probabil, au permis de conducere pe bătrânul sistem "PCR" - Pile, Cunoștințe, Relații.

Modelul implementat la Arad este, fără doar și poate, unul extrem de pozitiv pentru siguranța viitoare a circulației din România. Mi se pare firesc ca oamenii să obțină dreptul de a conduce autoturismele pe cinstite, fără intervenții. Iar dacă nu au aptitudini pentru acest lucru, să nu urce la volan. Ar fi un prim pas spre instaurarea mult-așteptatului climat de normalitate pe șoselele țării, și ar duce, implicit, la scăderea mortalității datorate accidentelor rutiere.

  Lia Ardelean - declarație politică: - Școala românească în pericol;

Doamna Lia Ardelean:

"Școala românească în pericol"

În presa zilei de astăzi avem din ce în ce mai multe știri despre situația precară în care se află învățământul românesc. Paradoxal, cele mai multe dintre informațiile difuzate de media nu sunt optimiste, în ciuda eforturilor bugetare impresionante destinate educației, cu care se laudă guvernanții din ultimii ani. Din păcate, constatăm la toate nivelurile învățământului un fenomen generalizat de lipsă de disciplină, de rigoare, la care se adaugă distanțarea copiilor din ziua de astăzi de școală, sau, mai exact, de principiile oferite de școală.

Este evident că procesul de maturizare al copiilor, încă din ciclul gimnazial, este superior față de cel existent cu 20 de ani în urmă. Avem de-a face cu copii într-o formare rapidă, practic cu adolescenți care sunt altfel de copii decât am fost noi, mult mai maturi. Indiscutabil, acești copii au alte nevoi, au alte cerințe educaționale, iar abordarea oferită de școală ar trebui să fie făcută din cu totul alte perspective, ceea ce, din păcate, nu se prea întâmplă în România.

De asemenea, accesul copiilor la mass-media, la televiziuni, și din ce în ce mai mult la internet, mai ales în mediul urban, unde adolescenții au calculator în proporție de 80-90 la sută, le conferă o mare diversitate de informație. Școala însă, și ceea ce se predă la ore, a rămas mult în urma copiilor, oferindu-le o programă școlară extrem de încărcată de lucruri cu care ei nu au ce să facă. În continuare sistemul de învățământ românesc se bazează pe transmiterea de informații, și nu pe crearea de abilități, nu pe crearea de competențe. În plus, ceea ce lipsește aproape cu desăvârșire din sistemul de învățământ românesc este formarea și educarea copilului. Ar trebui să ajungem la transmiterea doar a informațiilor foarte importante, care sunt obligatorii pentru formarea intelectuală a elevilor, să învățăm copilul să și gândească, să-și pună întrebări, să identifice răspunsuri, nu doar să învețe pe de rost lecțiile predate.

Este clar că elevii zilelor noastre nu mai sunt obișnuiți să citească. Așa cum se mai făcea pe vremuri, citeai din plăcere. Școala actuală nu mai promovează așa ceva, iar părinții sunt destul de ocupați cu alte activități pentru a se mai ocupa într-un grad satisfăcător de educația copiilor. Te îngrozești de-a dreptul când auzi cu câtă lejeritate discută elevii de liceu despre droguri, violență și alte subiecte care nu au nici o legătură cu școala. Din nefericire, viitorul educației românești nu se vede în roz, iar în același timp, există pericolul iminent al distanțării tot mai mari a copiilor față de școală. Este un capitol la care viitoarea guvernare și viitorul parlament trebuie să reflecteze mult mai serios, pentru că nu este suficient să aruncăm cu bani în școli și să numărăm stelele de pe steagul Uniunii Europene, ci se impune și o analiză profundă și aplicată a stadiului actual al educației.

  Miron Ignat - intervenție având ca temă celebrarea Zilei mondiale a turismului;

Domnul Miron Ignat:

"Ziua mondială a turismului"

Ziua mondială a turismului este celebrată pe plan internațional în fiecare an, la data de 27 septembrie. Cuvântul "turism" provine din termenul englez "tour", care înseamnă acțiunea de a voiaja. Acest termen a fost preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de călătorie de agrement.

Turismul este o activitate prin care oamenii își petrec timpul liber, este bazat pe necesitatea de refacere a sănătății, schimbarea mediului de viață și îmbogățirea cunoștințelor generale.

Ideea de a călători datează de multă vreme, poate fi privită ca o călătorie de expediție, călătorie de pelerinaj, călătorie de descoperire, ca un mod de viață.

De-a lungul anilor, turismul a evoluat într-o adevărată industrie, a devenit o afacere foarte profitabilă pentru cei din acest domeniu.

În ultimii ani cererea pentru turism a cunoscut, pe plan mondial, o evoluție ascendentă, dar și importante schimbări în ceea ce privește motivația deplasării, sub influența a numeroși factori de ordin economic, social, psihologic și politic.

Creșterea nivelului de trai, mai ales în țările dezvoltate, a făcut posibilă participarea oamenilor la cât mai multe activități turistice. Acest fenomen, corelat cu reducerea relativă a tarifelor turistice, a condus la socializarea turismului și la transformarea acestuia într-un fenomen de masă. Dezvoltarea ofertelor turistice a condiționat creșterea cererii. Acest lucru a condus la amenajarea, construirea hotelurilor, pensiunilor și dezvoltarea stațiunilor.

Pe data de 27 septembrie a fost sărbătorită "Ziua Mondială a Turismului" atât în România, cât și în cele 150 de țări membre ale Organizației Mondiale a Turismului. Această zi a fost sărbătorită prin diverse teme, prin organizarea de seminarii, prin expoziții de fotografii relevând peisaje ale naturii.

  Ioan Oltean - declarație politică intitulată Cuplul Năstase - Mitrea în pană de idei sau P.S.D. în plină criză politică?,

Domnul Ioan Oltean:

"Cuplul Năstase-Mitrea în pană de idei sau PSD în plină criză politică?"

Dacă legea bunului-simț ar fi respectată, atunci cu siguranță Adrian Năstase și Miron Mitrea ar trebui sancționați pentru încălcarea ei.

O atitudine mai neinspirată ca aceea de a critica nominalizarea lui Theodor Stolojan pentru funcția de prim-ministru demonstrează, în mod evident, faptul că cei doi membri ai PSD și-au epuizat toate resurse politice de a reveni în prim planul atenției publice.

Nimic nu este mai de prost gust decât ca cei suspectați de săvârșirea unor acte de corupție să lanseze atacuri disperate la adresa unui politician pentru care nu s-a solicitat niciodată declanșarea urmăririi penale.

Adrian Năstase și Miron Mitrea sunt ultimii dintre actualii sau foștii parlamentari care ar trebui să ne vorbească despre lucruri "sfinte" cum ar fi corupția sau privatizările frauduloase. Domniile lor par a fi uitat că tocmai pentru acuzațiile de a fi săvârșit aceste fapte au fost nevoiți să facă, în repetate rânduri, vizite la DNA pentru a da explicații.

În lipsa ideilor constructive, domnii Năstase și Mitrea, de altfel doi foști membri marcanți ai PSD, încearcă să ne convingă de faptul că norocul este cel care va face ca acest partid să câștige alegerile.

Este o dovadă în plus că PSD se prezintă în fața electoratului fără nici un proiect politic, mizând pe noroc și pe "soluțiile tâmpite" ale altora.

Theodor Stolojan este departe de a fi, așa cum Miron Mitrea afirma cu "eleganță ", o "soluție tâmpită din punct de vedere politic". Jignirile aduse domnului Stolojan reprezintă o încercare eșuată de a masca criza politică în care se află PSD-ul în frunte cu Mircea Geoană, cel care se visează prim-ministru din patru în patru ani.

În agenda personală a potențialului premier Mircea Geoană am găsit promisiunea de îmbunătățire a Constituției prin modificarea și completarea anumitor prevederi. Se pare că domnia sa a omis să transmită electoratului faptul că această promisiune putea fi îndeplinită încă din octombrie 2003, pe vremea Guvernării Adrian Năstase.

Liderul PSD a declarat, totodată, că va veghea asupra cinstei miniștrilor care vor compune viitorul Cabinet PSD. Cu nume ca Adrian Năstase și Miron Mitrea, ipoteticul guvern de stânga ar putea deveni unul dintre cele mai "cinstite" pe care le-a avut România vreodată.

  Ioan Oltean - declarație politică intitulată Noile injurii în trafic...Măi, indezirabilule!;

Domnul Ioan Oltean: «Noile injurii în trafic... "măi, indezirabilule!"»

Anumite prevederi din legislația românească tind să devină, de multe ori, adevărate provocări pentru mulți dintre cetățeni, punându-le la încercare inspirația.

În aceste condiții, românul, inventiv de altfel, se specializează în fiecare zi la capitolul eludării legii, mai ales când aceasta din urmă este lacunară și totodată hilară.

Cu o astfel de situație se confruntă în acest moment conducătorii auto deasupra cărora planează un șir lung de amenzi ce vor fi majorate începând cu 1 octombrie.

Printre sancțiunile pecuniare prevăzute de Codul rutier se află și cea care pedepsește săvârșirea de acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințarea cu acte de violență la adresa celorlalți participanți la trafic.

Folosirea acestor mijloace de descărcare nervoasă va fi sancționată, pe viitor, cu o amendă de nici mai mult, nici mai puțin de 1000 Ron.

Din păcate, această prevedere legală este imposibil de aplicat, prin urmare inutilă. Cum va putea polițistul din intersecție să dovedească faptul că un conducător auto și-a înjurat colegul de trafic, cu atât mai mult cu cât fapta reprobabilă s-a comis într-o mașină a cărei geamuri sunt închise, adică în spațiul privat al posesorului de autovehicul.

Imaginați-vă situația în care agentul de poliție își va schimba profesia și se va transforma în cititor pe buze, încercând să împartă amenzi în stânga și în dreapta.

Mai mult decât atât, mă îndoiesc de faptul că Poliția Română a întocmit o listă exhaustivă a tuturor injuriilor și a gesturilor obscene care fac parte din "cultura" poporului român.

Pe de altă parte, forțați de noile împrejurări, șoferii vor trebui să-și îmbogățească vocabularul cu expresii și gesturi menite să țină locul tradiționalelor înjurături și gesturi obscene.

Astfel, vom auzi tot mai des fraze de genul "măi, indezirabilule", "reziduu uman ce ești" sau "faci umbră pământului degeaba". Îmi este foarte greu să cred că legislația rutieră se va modifica de fiecare dată când va mai apărea câte o expresie memorabilă de genul celor menționate mai sus.

Cum se va putea face deosebirea între gravitatea jignirilor și ofenselor aduse colegului de trafic? Cum poate agentul de circulație să încadreze fapta, atât timp cât nu are la îndemână un compendiu cu toate frazele denigratoare pe care le poate elabora un conducător auto aflat la limita răbdării?

Rămâne să vedem cine va învinge: o lege bizară, care nu face altceva decât să-i stimuleze pe vânătorii de portițe, sau participanții la trafic care, inevitabil, vor trebui să-și descarce frustrările într-o manieră mult mai elegantă.

  Petru Călian - declarație politică intitulată Exodul medicilor români;

Domnul Petru Călian:

Declarație politică intitulată "Exodul medicilor români".

Exodul medicilor este un fenomen cu o ascensiune îngrijorătoare pentru sistemul sanitar românesc. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră migrația medicilor români ca o problemă de cod roșu! Codul roșu atenționează intrarea într-o criză pe termen lung, ducând chiar la clacarea unui întreg sistem. Doar în acest an, peste 3000 de cadre medicale au cerut certificate de echivalare, iar 1900 de medici doresc să obțină dreptul de a profesa peste graniță.

Cu toții cunoaștem cauzele: reforma staționară în sănătate, condițiile deficitare de practicare a meseriei, volumul mare de muncă, salarizarea mizeră, însă nu cunoaștem efectele pe termen lung, dar putem da un prognostic nu tocmai optimist. Un efect sigur este reprezentat de numărul cazurilor de malpraxis, care a crescut considerabil la nivelul țării noastre, motivele invocate de medici fiind suprasolicitarea la locul de muncă, un mediu neadecvat și numărul mare de pacienți de operat. Un bilanț cutremurător indică faptul că în 2004 au fost înregistrate puțin peste 2.500.000 de intervenții chirurgicale, iar în 2006 numărul acestora a ajuns la 10.000.000! Deși majoritatea pacienților ar putea fi tratați fără operații, medicii au obligația de a respecta procentul de 70% de pacienți operați din totalul celor internați la secția de chirurgie, conform unui ordin al ministrului emis în 2005. Și bineînțeles că acest prag a fost respectat cu strictețe, ceea ce ne-a condus în topul țărilor având cel mai mare număr de intervenții chirurgicale din Europa.

Sistemul sanitar românesc riscă să ajungă în pragul colapsului în viitorul apropiat. Uniunea Europeană reprezintă magnetul principal în atragerea medicilor români. Europa oferă șansa unei vieți mai bune, a unor salarii mai mari și a unor condiții tehnice moderne de practicare a meseriei. Toate aceste elemente fundamentează decizia tinerilor de a părăsi România în favoarea unei țări comunitare, chiar dacă, teoretic, și noi facem parte din această comunitate.

Managementul deficitar într-un domeniu primordial al unui stat subliniază lipsa de interes a guvernului pentru bolile societății românești, afecțiuni care nu se pot vindeca decât prin abordare sănătoasă și un tratament viabil.

În viitorul apropiat, pacienții vor fi niște simplii vizitatori în "unitățile sanitare cu rol de muzeu", din cauza lipsei personalului de specialitate.

  Petre Străchinaru - declarație politică referitoare la Proiectul de Hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor din municipiul Sfântu Gheorghe privind modificarea limitelor teritoriale ale județului Covasna, conform inițiativei legislative Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc;

Domnul Petre Străchinaru:

Declarație politică referitoare la proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor din municipiul Sfântu Gheorghe privind modificarea limitelor teritoriale ale județului Covasna, conform inițiativei legislative "Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc".

Declanșarea de către Primăria Sfântu Gheorghe a dezbaterilor publice privind un proiect de hotărâre care vizează organizarea în data de 30.11.2008, în ajunul Zilei Naționale a României, când se sărbătoresc 90 de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, a unui referendum local în vederea legiferării autonomiei teritoriale maghiare a așa-zisului "Ținut Secuiesc", precum și postarea pe site-ul oficial al Consiliului local al municipiului Sfântu Gheorghe, a "Statutului de autonomie al Ținutului Secuiesc", material de propagandă politică vădit anticonstituțional, nu poate fi percepută decât ca o nouă acțiune provocatoare, de sfidare premeditată a demnității naționale a poporului român, prin care se urmărește întreținerea și amplificarea tensiunilor interetnice în scop îngust, electoral și politic.

Ca persoane alese în fruntea obștii la primele alegeri locale de după intrarea României în Uniunea Europeană, de la care așteptam o atitudine deschisă, europeană, inițiatorii și promotorii acestui demers se dovedesc, contrar așteptărilor, continuatori sârguincioși ai politicii separatiste și izolaționiste, de inspirație medievală, a antecesorilor lor, care nu ne-a adus decât înapoiere economică, sărăcie și frustrare, tuturor celor ce locuim în municipiul Sfântu Gheorghe și în județul Covasna.

Considerăm că era de datoria unui primar care a jurat la învestire să respecte Constituția și legile României, spre binele tuturor cetățenilor municipiului, să nu dea curs și amploare publică unor astfel de demersuri politice utopice și neavenite, care nu sunt doar neconstituționale și contraproductive, ci de-a dreptul periculoase pentru liniștea și prosperitatea zonei.

Se urmărește organizarea unui referendum local pentru o inițiativă legislativă care vizează practic, în esență, în pofida art. 1 din Constituție, crearea în mijlocul României - "stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil" - a unui "stat în stat", a unei "mici Ungarii" scoase cvasitotal de sub autoritatea statului român - care, astfel, ar rămâne doar formală -, o enclavă condusă de autorități statale proprii ale maghiarilor, în care ar urma ca limba maghiară să fie limbă oficială, iar noi, românii, am deveni minoritate națională în propria țară, supuși de drept autorităților maghiare, care ne-au dovedit până acum, de facto, cât ne prețuiesc. Este de remarcat că acțiunile revizioniste sistematice de contestare a Tratatului de la Trianon, desfășurate până în prezent de organizațiile inițiatoare ale "Statutului de autonomie al Ținutului Secuiesc", vădesc că în perspectivă acest demers este doar un pas, o etapă intermediară, care ar asigura condiții pentru o secesiune totală, într-o etapă următoare, de statul român.

Conform art. 3 din Legea referendumului nr.3/2000: "problemele care, potrivit art. 152 din Constituție, nu pot fi supuse revizuirii nu pot face obiectul referendumului", art. 152 din Constituție stipulând: "(1) Dispozițiile prezentei Constituții privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismul politic și limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora".

Este știută, de asemenea, prevederea legală că adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la organizarea administrației publice locale, a teritoriului, precum și regimul general privind autonomia locală, fiind probleme de interes național, nu doar local, nu poate forma decât obiectul unui referendum național, inițiat exclusiv de Președintele României și organizat la nivelul întregii țări, nefiind de competența unui referendum local. Cu toate acestea, sunt întreprinse oficial demersuri care contravin flagrant atât Constituției și legilor României, cât și dreptului internațional, urmărind introducerea în dreptul intern a drepturilor colective pentru minoritățile naționale, nerecunoscute de dreptul internațional, demersuri legislative incompatibile cu spiritul, valorile și tendințele europene actuale care promovează interculturalitatea, unitatea în diversitate și nu separatismul și segregarea pe criterii etnice.

Mă alătur solicitărilor societății civile românești din județele Covasna și Harghita de a se renunța la această inițiativă neavenită, cerând retragerea de pe site-ul oficial al Consiliului local al municipiului Sfântu Gheorghe și din dezbaterea publică a acestor demersuri nocive, care înveninează inutil atmosfera și viața locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, așteptând de la reprezentanții administrației locale și de la liderii comunității maghiare, fie ei membri ai UDMR sau ai PC, inițiative pozitive, serioase și constructive, care să ducă la coeziune și concordie, nu la dezbinare și ură, și care să răspundă așteptărilor și speranțelor de mai bine ale tuturor locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe și ai județului Covasna, în slujba cărora aceștia se află în calitate de aleși locali.

  Emil Strungă - declarație politică intitulată Un președinte neobosit;

Domnul Emil Strungă:

"Un președinte neobosit"

Șeful statului a ținut în Parlament un discurs privind starea națiunii. Discursul lui Traian Băsescu din 24.09.2008 a fost un discurs în stilul vechi și caracteristic al președintelui, care demonstrează modul primitiv al acestuia de a face politică. Acest ultim discurs al președintelui a fost primit cu multă răceală.

Discursul a avut două componente, una despre trecut, a unui președinte veșnic nemulțumit, dar inocent în ce privește starea națiunii și a doua despre un viitor sumbru, care nu am dubii că se va materializa dacă președintele va fi reales.

În prima parte, președintele a formulat un rechizitoriu la adresa Guvernului și Parlamentului; din punct de vedere prezidențial, suntem sub nivel european în toate domeniile, ceea ce amintește de afirmațiile lui Mircea Geoană, "România de 2 lei".

Băsescu uită de lozinca din campania electorală 2004 "Să trăiți bine!", așa cum uită de tot ce îl deranjează. Nimic nu a scăpat criticii sale, conform principiului "pe unde trec tătarii, nu mai crește nici iarba".

Cea de-a doua parte a arătat un președinte vizionar, 2014, 2050, 2100 fiind ani și etape invocate.

Printre cuvinte fără conținut s-a văzut și ce dorește președintele: un parlament unicameral în care să dispună de o majoritate PD-L; alegeri parlamentare amânate sau după vechiul sistem; un guvern pe care să îl domine.

După patru ani în care a încercat să se substituie Executivului (și, din fericire, nu a reușit), alegeri anticipate și crearea de tensiuni permanente între puterile statului, acest discurs pare mai liniștit.

Asta dacă nu ținem cont de emisiunea TVR din seara zilei de 24.08.2008, când Băsescu și-a arătat încă o dată adevărata față și din toată prezența scenică a inculpatului din dosarul "Flota", nu rămâne decât o fumigenă de campanie electorală încărcată de demagogie și populism.

Președintele simte că PD-L, un partid creat artificial și fără doctrină, a ieșit încet din decor. Cum miza campaniei pentru alegerile parlamentare este dezbaterea între ideile de dreapta, reprezentată de PNL și ideile stângii reprezentate de PSD, Băsescu încearcă să strecoare și PD-L, partidul lui de suflet, în acest joc.

Românii vor avea de ales, pe 30 noiembrie, între a merge înainte cu un program de dreapta, care asigură creșterea economică și promovează o țară prosperă și o viață mai bună și un program de stânga sau un hibrid fără formă sau culoare, marca PD-L, plin de promisiuni, dar gol de conținut.

Oricare din ultimele două variante va slăbi economia și ne va reîntoarce în trecut.

  Constantin Tudor - declarație politică - Ajutoare electorale cu iz de mită electorală;

Domnul Constantin Tudor:

"Ajutoare sociale cu iz de mită electorală"

Începând din luna octombrie a acestui an, persoanele defavorizate din județul nostru vor beneficia de ajutoare puse la dispoziție de Uniunea Europeană, conform Planului european de ajutoare alimentare. Sprijinul respectiv a fost reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 410 din 16 aprilie 2008 și este direcționat către persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, către pensionarii din agricultură, precum și către persoanele îngrijite în centrele rezidențiale.

Pentru derularea în bune condiții a distribuirii ajutoarelor alimentare, la nivelul Instituției Prefectului din județul nostru a fost constituită o comisie condusă de subprefectul Cornel Coman, din care fac parte reprezentanți ai Direcției de Muncă, alături de cei ai Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală și ai Agenției de Plăți pentru Agricultură. Conform declarației prefectului județului Jenel Șerban, au fost identificate până în prezent 12.515 persoane din județul nostru ce urmează să primească, după data de 10 octombrie 2008, ajutoarele alimentare ce conțin pachete cu făină și zahăr. Produsele ambalate vor fi preluate de la depozitul central din orașul Curtea de Argeș, iar pentru județul nostru au fost repartizate 257.638 kg faină și peste 79.000 kg zahăr.

Nu suntem farisei ca să nu recunoaștem că acest demers este unul binevenit pentru persoanele defavorizate din județul nostru, însă ne punem, firesc, și multe semne de întrebare. Actul normativ care a reglementat distribuirea ajutoarelor alimentare a intrat în vigoare în luna aprilie a acestui an și a trebuit să treacă 5 luni ca ajutoarele respective să fie distribuite în preajma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Prea miroase a mită electorală!

  Constantin Tudor - declarație politică - Casele din parcul Dumbrava construite ilegal - lăsate în grija Primăriei Călărași;

Domnul Constantin Tudor:

"Casele din parcul Dumbrava construite ilegal - lăsate în grija Primăriei Călărași"

Situația caselor ridicate ilegal în parcul Dumbrava, aspect semnalat în repetate rânduri de presa călărășeană, a intrat, în sfârșit, și în vizorul autorităților locale.

Astfel, Instituția Prefectului a dispus, la începutul acestei luni, efectuarea unor controale de către Inspectoratul Județean de Construcții (IJC) și de către Garda Finaciară. În urma Ordinului prefectului nr. 561 din 3 septembrie 2008, Inspectoratul Județean de Construcții a desfășurat un control la Fundația Județeană pentru Tineret. Potrivit datelor raportului, situația de ilegalitate a caselor construite în parcul Dumbrava este evidentă. Terenul pe care s-au executat lucrări de construcții la 36 de căsuțe de vacanță aparține Fundației Naționale pentru Tineret.

Conform prevederilor legale, în zona parcului Dumbrava este admisă construirea unor căsuțe din lemn de vacanță pentru pescuit în scopul unui turism de tranzit, cu practicarea sportului sau numai pentru agrement. Dar realitatea este alta, în zonă s-au construit case de locuit și nu pentru camping. În raportul IJC se face precizarea că Fundația pentru Tineret a obținut de la Primăria municipiului Certificatul de urbanism nr.972/5.12 2007 pentru întocmirea unui plan de urbanism zonal în vederea construirii unor căsuțe de vacanță, proiect elaborat de către S.C. Proiect Construct SRL și care în prezent se află în curs de obținere a avizelor legale.

În luna august a acestui an, primăria municipiului a sancționat contravențional cu amendă de 5000 de lei, Fundația pentru Tineret pentru executarea lucrărilor de construcție fără autorizație de construcție și a dispus intrarea în legalitate până pe data de 30 septembrie 2008. În urma controlului, Inspectoratul Județean de Construcții a dispus oprirea imediată a construcțiilor și obținerea de la Oficiul de Cadastru de date privind identitatea exactă a terenului, suprafața reală a acestuia, cât și destinația actuală, așa cum figurează în evidențele cadastrale. Deoarece PUZ-ul întocmit pentru construcția unor cabane de vacanță nu corespunde cu situația din teren, reprezentanții IJC au lăsat la latitudinea Primăriei Călărași soarta acestor construcții ilegale.

Suntem curioși care va fi reacția Primăriei, știut fiind faptul că primarul Dragu a mai tolerat încălcarea legii în domeniul autorizării construcțiilor, fiind de notorietate faptul că Hipermarketul PIC din municipiul Călărași era aproape finalizat ca și construcție în momentul când a primit autorizația locală, și acest lucru numai în urma intervențiilor noastre.

  Vasile Filip Soporan - declarație politică Cum se calculează puterea calorică a gazului;

Domnul Vasile Filip Soporan:

Doresc să vă prezint declarația politică "Cum se calculează puterea calorică a gazului."

Până în data de 30 iunie 2008, gazele naturale în țara noastră se încasau în baza citirii volumului consumat înregistrat de un aparat de măsurare (contor) în metri cubi, înmulțit cu prețul stabilit de către ANRE prin ordine ale președintelui pentru fiecare societate de furnizare.

Începând cu data de 1 iulie 2008, consumul de gaze în baza Ordinului ANRE se stabilește prin formula E = V x Pcs, adică energia consumată (E) este egală cu volumul de gaze citit pe aparatul de măsurare (V) înmulțit cu puterea calorifică superioară a gazelor (Pcs).

Puterea calorifică a gazelor (Pcs) este stabilită de către o singură societate în țara noastră, și anume, Societatea Națională de Gaze Mediaș, prin analize pe zone de extracție a gazelor. Întrucât Pcs diferă de la zonă la zonă, se naște suspiciunea consumatorului în privința consumului, întrucât acesta nu are cum verifica dacă puterea calorifică superioară a gazelor este reală sau nu (Pcs nu este arătată pe aparatul de măsurare).

Exemple de putere calorifică superioară din analize efectuate în perioada 2007-aprilie 2008:

  1. Localitatea Cluj-Napoca: 1 mc = 10.514 Kw/h, zona de analiză 92;
  2. Localitatea Dej, județul Cluj: 1 mc = 10.472 kw/h, zona de analiză 88;
  3. Localitatea Iacobeni, județul Cluj: 1 mc = 10.675 Kw/h, zona de analiză 93;
  4. Localitatea Zau de Câmpie, județul Mureș: 1 mc = 10.519 Kw/h, zona de analiză 95.

Un alt exemplu pe care vi-l pot da este situația din Cluj-Napoca, unde în luna martie 2008 puterea calorifică superioară rezultată din analize era de 1 mc gaz = 10.562 Kw/h, iar în luna iulie 2008 1 mc gaz = 10.478 Kw/h. Numai din aceste date care sunt prezentate de către S.c. E-ON GAZ ROMANIA pe facturile transmise consumatorilor se poate observa că în luna iulie 2008 puterea calorifică superioară (Pcs) este mai slabă cu 0,084 Kw pentru un metru cub de gaze consumat. Toate datele se pot dovedi de către ANRE.

Față de această situație, considerăm de urgență a se lua măsuri de corectare a Ordinului ANRE, și anume, anularea modului de calcul și revenirea la vechiul sistem prin stabilirea prețului în baza volumului de gaze consumat (metri cubi) care este cunoscut de către consumator de pe aparatul de măsurare sau înlocuirea aparatelor de măsurare existente care măsoară gazele în metri cubi cu aparate ce măsoară gazele în Kw.

Prin aceste măsuri se vor elimina suspiciunile în privința calculului puterii calorifice superioare a gazelor care diferă de la o zonă la alta.

  Vasile Filip Soporan - declarație politică Pensionarii și bolnavii sunt în pericol;

Domnul Vasile Filip Soporan:

"Pensionarii și bolnavii sunt în pericol"

Doresc să vă prezint declarația politică "Pensionarii și bolnavii sunt în pericol".

Modificarea listei de medicamente transmise Caselor Județene de Sănătate a impus modificări discriminatorii pentru persoanele cu boli incurabile, cum ar fi hepatite virale, hepatitele A și B, insuficiența circulatorie prin apariția varicelor și ulcerelor varicoase, hepatomegalii, hiperplenism, leucocitopenie, trombocitopenie, litiaza biliară veziculară asimptomatică, steatoza hepatică, splenomegalie.

Medicamentele care stau la baza ameliorării acestor afecțiuni sunt: Lagosa Essentiale, Ursofalc, necesare în exclusivitate restabilirii și echilibrului energetic al ficatului, metabolismului lipidic, pentru normalizarea fluxului biliar, restabilirea funcțiilor hepatice alterate și activitate enzimică deficitară.

Această măsură au aflat-o persoanele suferinde cu afecțiunile enumerate mai sus la începutul lunii septembrie, cu ocazia prezentării bolnavului la medicul de familie care a refuzat să le prescrie medicamentele pentru afecțiuni hepatice în regim compensat și gratuit. Tot atunci au aflat bolnavii suferinzi de varice, varice ulceroase, circulație periferică deficitară care necesită medicamentul Detralex că pentru obținerea acestuia vor primi bilet de trimitere la un medic specialist din policlinica care va elibera scrisoare medicală și va prescrie medicamentul pe bază de rețeta. Pentru obținerea rețetei, bolnavii sunt nevoiți să aștepte câteva ore în fața cabinetelor. După obținerea rețetei, bolnavii pot avea surpriza să nu poată obține medicamentul din lipsa fondurilor din farmacii.

Am prezentat numai câteva aspecte ce decurg din modificarea eliberării medicamentelor compensate și gratuite care scad șansele de supraviețuire a persoanelor suferinde de aceste afecțiuni, fiind vizate, în mare parte, persoanele vârstnice. În completarea medicației prescrise de medici, pacientul trebuie să-și mai completeze necesarul de medicamente și pentru alte afecțiuni, medicamente care nu sunt gratuite sau compensate.

Prin urmare, vă solicit, domnule ministru al sănătății Eugen Nicolăescu, următoarele: care a fost logica modificării listei pentru medicamentele compensate și gratuite pentru bolile mai sus menționate?

Cum credeți că modificând lista de către Ministerul sănătății pacienții vor putea să supraviețuiască, iar medicii să nu intre în conflict cu pacienții?

  Gheorghe Chiper - declarație politică: Guvernul celor 5 km de autostradă;

Domnul Gheorghe Chiper:

"Guvernul celor 5 km de autostradă..."

Titlul actualei declarații politice - pus între ghilimele din lipsă de originalitate - este un adevărat slogan, care se vrea un important factor în campania electorală, aducător de imagine și voturi pentru cei (cel) care îl invocă, o sintagmă care se vrea și ea o armă puternică pentru anihilarea influenței și meritelor politice ale celor care au avut timp de patru ani responsabilitatea continuării construcției de autostrăzi (din programul pe 2004, când s-au pus în funcțiune 100 km de autostradă).

După preluarea puterii de către Alianța D.A., cu un ministru P.D.-ist la conducerea Ministerului Transporturilor, cu un președinte de aceeași culoare politică, ce a fost mulți ani titular al portofoliului aceluiași minister, cu un premier P.N.L.-ist, care a promis în campania din acel an să revadă contractele încheiate cu firma constructoare și să "repună" în drepturi execuția autostrăzilor din România, cu alți lideri politici ajunși între timp mari susținători prezidențiali pentru meritul de a-i fi instalat în fruntea partidului de suflet al președintelui - cu toată această pleiadă de politicieni, lucrările la autostrada aflată în execuție (spre Constanța) s-au sistat (fără explicații).

S-au oprit, de asemenea, pregătirile pentru noua autostradă Brașov - Borș, invocându-se revizuirea prețurilor mari din contract (care acum au ajuns să se tripleze...); s-a amânat, tot fără explicație, începerea tronsonului de autostradă Arad - Timișoara, de pe sectorul Nădlac - Lugoj (care are soluție de finanțare din 2003).

Timp de 3 ani, toți acești actori politici cu răspunderi directe și prerogative evidente în continuarea lucrărilor au făcut sau, în cel mai bun caz, și-au pregătit explicații pentru stagnarea programului de autostrăzi.

N-au făcut niciun demers pentru redresarea situației, pentru clarificarea problemelor, pentru reluarea activității în acest sector. N-au căutat să identifice adevăratele cauze ale opririi lucrărilor și sistării pregătirilor. Nu i-a deranjat situația jalnică a infrastructurii rutiere lipsite de autostrăzi. Nu au simțit povara acestei stări de lucruri nemaiîntâlnită la statele U.E. și chiar la alte țări europene.

Acum suntem în plină campanie electorală, nedemarată, dar resimțită de cei care pierd teren și din cauza lipsei de rezultate în programul de autostrăzi. S-a ajuns astfel la lozinca din titlu. O poartă în principal cei care au oprit acest program: P.D.-iștii, în frunte cu domnul Boc, deveniți P.D.-L.-iști, la care se adaugă și domnul Stolojan, alt personaj care și-a arătat fobia pentru autostrăzi (alături de alte fobii care-l însoțesc).

Ei sunt astăzi promotorii celor mai virulente critici pentru lipsa realizărilor la autostrăzi. Ei sunt autorii acestui slogan, deși sunt primii care au favorizat apariția lui.

Curată demagogie! Și mai mult decât atât ...

  Iulian Vladu - declarație politică: Societatea energetică, încotro?;

Domnul Iulian Vladu:

Societatea energetică, încotro?

Declarația mea politică se intitulează "Societatea energetică, încotro?", definind o problemă în condițiile creșterii consumului de energie, a necesității retehnologizării sau închiderii unor centrale pe cărbune, a descoperirii de surse de energie regenerabilă etc. trebuie să fim conștienți că principala provocare a economiei energetice va fi găsirea unor modalități de a genera mai multă bogăție fără costuri suplimentare de energie, eventual conservarea sau urmărirea continuă a unei eficiențe sporite. Și când vorbim despre conservare, nu ne referim doar la un consum mai mic de energie, ci și la eficiență, în sensul în care, cu același consum, am obține mai multă bogăție, am produce mai multe bunuri și servicii. Dar, este esențial ca economia noastră în continuă expansiune să aibă capacitatea de a asigura o energie care să conțină o cantitate mai mică de carbon sau deloc.

În ciuda prețurilor mari la energie și a neliniștilor legate de securitatea energetică, guvernanții nu vorbesc despre modul în care utilizăm energia, despre comportamentul rațional sau irațional al consumatorului, despre cât irosim din ea și ce am putea face în acest sens. Spre exemplu, cumpărătorii de automobile se concentrează aproape în întregime asupra prețului de achiziție al mașinii și nu asupra costurilor ulterioare: asigurare, reparații și, evident, consumul. Așadar, foarte multe persoane achiziționează mașini mai mari și mai puțin eficiente, în ciuda costurilor ridicate la energie.

În aceste condiții, apare o altă problemă, guvernanții, bazându-se, în general, pe comportamentul rațional al consumatorilor în achiziționarea energiei sau a produselor pe care le utilizează (ar fi util ca decidenții politici să organizeze dezbateri publice cu privire la comportamentul consumatorului). Bineînțeles, protejarea climei este un imperativ pe termen lung. Așadar, un obiectiv important trebuie să fie nivelul de emisii sau numărul de litri consumați la suta de kilometri, însoțite de penalizări pentru neîndeplinirea lor, acordând totodată suficientă libertate de mișcare pieței pentru a le atinge. Consumatorii ar trebui stimulați de către Guvern, printr-o taxă substanțială. Astfel, consumatorii care aleg un vehicul care consumă peste 121/100 km să plătească o taxă, taxă care ar urma să fie rambursată celor care ar consuma doar 6 l la suta de km. Totodată, să se aloce subvenții generoase producătorilor de energie regenerabilă, viitorul societății energetice. Combustibilii alternativi, precum hidrogenul, biocombustibilii, energia solară și eoliană vor fi esențiali în structurarea energetică viitoare, dar trebuie să fim și eficienți. Trebuie să căutăm încă de acum soluții pentru a avea la dispoziție mai multe opțiuni pentru alegerea de alimentare cu energie și pentru a ne bucura de mai multă libertate în alegerea soluțiilor. Trebuie să nu mai existe această nepăsare energetică de care au dat dovadă acești guvernanți care ne conduc.

Securitatea energetică nu înseamnă numai aprovizionare, oricât petrol sau gaz am descoperi, aceasta nu va avea nicio valoare dacă nu dispunem de infrastructura fizică, de stabilitatea politică și de resursele tehnice și financiare de a-l transporta către cei care au nevoie de el. Și este necesar să existe dezbateri, în condițiile în care efectele așteptate ale schimbării climatice - de la creșterea nivelului mărilor până la o sporire a numărului și frecvenței furtunilor și a secetelor - își fac simțită prezența din ce în ce mai mult.

  Andrian-Sirojea Mihei - intervenție cu titlul Ziua scafandrului român;

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

"Ziua scafandrului român"

Stimați colegi, mâine se împlinesc 32 de ani de la înființarea, la 1 octombrie 1976, a Centrului de Scafandri - Constanța, prima unitate de scafandri din România.

Organizarea Centrului de Scafandri, la înființare, a avut următoarea structură: Comandamentul Centrului de Scafandri cu subunități de bază (Grupul Scafandri de Mare Adâncime (G.S.M.A.), Grupul Scafandri de Luptă, Cabinetul de studii și dresaj animale marine, Laboratorul de cercetare privind pătrunderea omului sub apă) și subunități și formațiuni de servicii.

Până în 1980, au fost atestați primii scafandri români ca specialiști în utilizarea echipamentelor de scufundare și a celor hiperbarice, ulterior centrul de scafandri punând bazele activității cu scafandri de intervenție și lucru la mare adâncime.

Profesionalismul scafandrilor români a fost dovedit de nenumărate ori de-a lungul timpului prin participare la misiuni diverse, de la executarea unor lucrări de instalare a platformelor de foraj marin, de montare a conductelor submarine, de verificare și curățare a unor baraje de acumulare, de investigare a platoului continental submarin și până la sprijinul acordat în cazul construirii reactoarelor de la Cernavodă. Nu o dată i-am văzut cu toții pe acești bravi români intervenind în zonele calamitate, atât în țară, cât și în alte părți, acolo unde experiența, seriozitatea și spiritul lor de sacrificiu au fost necesare.

Multiplele misiuni internaționale desfășurate în cooperare cu omologi din flotele statelor membre NATO au adus scafandrilor români reputația unor adevărați profesioniști în domeniu, capabili să execute toată gama de misiuni specifice forțelor navale.

De aceea doresc ca astăzi, pentru celebrarea Zilei scafandrului român, să urez acestor adevărați eroi ai adâncurilor "La Mulți ani!" și fie ca altruismul, devotamentul și dăruirea cu care își fac meseria să le fie răsplătite pe măsură.

Totodată, aș dori să propun Guvernului să instituie oficial Ziua de 1 octombrie, ca Ziua scafandrului român, astfel încât toți acești adevărați profesioniști să fie recunoscuți și sărbătoriți cum se cuvine.

  Andrian-Sirojea Mihei - intervenție cu titlul Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește. Confucius;

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

"Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește." Confucius

Mâine are loc deschiderea oficială a cursurilor universitare în România. Un nou început pentru încă o generație de "boboci", care vor păși pentru prima dată în amfiteatre, săli de curs, de seminar și în laboratoarele facultăților spre care s-au îndreptat cu speranța că prin pregătirea pe care o vor obține, vor deveni cei mai buni în domeniul ales.

Un nou an, plin de speranțe și visuri pentru toți ceilalți studenți și pentru cadrele didactice care își reiau astfel activitatea de formare a viitorilor specialiști. Toate acestea pe fondul unor articole publicate în presa centrală și locală recent, prin care se afirmă că "universitățile românești oferă cursuri inutile, metode de predare învechite și multă teorie", sursa invocată pentru acest verdict fiind "specialiștii în educație și studenții".

Nu știu cât de serioasă este investigația făcută de către respectivii specialiști, nu știu de la ce premise s-a pornit, pot spune doar că unele dintre argumentele prezentate par a avea relevanță, însă generalizarea păcătuiește în fața atâtor dascăli care își pun cu dăruire întreaga pricepere în slujba formării și modelării unor tineri de valoare, precum și în fața studenților care obțin an de an rezultate deosebite la confruntări naționale și internaționale, și a absolvenților pe care, nu rareori, se luptă companii multinaționale pentru a-i angaja.

Într-adevăr, o serie de programe ar putea fi ajustate realităților și necesităților zilelor noastre, o serie de tehnici de predare ar putea fi revizuite și modernizate, o înclinare mai mare către practic ar fi utilă, însă un absolvent care stăpânește teoria se va adapta cu ușurință aplicării practice a acesteia, precum și oricăror modificări tehnologice ar apărea, pe când un individ care ar deține doar cunoștințe practice despre un domeniu, se află în pericolul de a rămâne blocat în ele la cea mai mică modificare în sistem.

În Constanța, de pildă, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" are peste 130 de ani de tradiție în pregătirea și formarea de ofițeri-ingineri, ca profesioniști militari în domeniul naval, profesioniști cu care România se mândrește.

De asemenea, Universitatea Maritimă din Constanța, care a fost înființată în 1990, după separarea secției de marină civilă din fostul Institut de Marină "Mircea cel Bătrân", este o continuatoare a tradițiilor învățământului românesc de marină comercială și ofițerii români sunt veritabili ambasadori ai spiritului românesc, precum și ai școlii românești de marinărie, atât sub pavilion românesc, cât și sub pavilioanele altor țări.

Universitatea "Ovidius" se află pe locul 10, la nivel național, conform ultimei ierarhii realizate din punct de vedere al rezultatelor obținute în activitatea de cercetare.

Nu se poate ca toate aceste rezultate, ca toate aceste tradiții, ca toate aceste performanțe să nu fie luate în considerare și să fie umbrite, ci ele trebuiesc fructificate, înmulțite, îmbogățite an de an, iar învățământul superior românesc nu trebuie să copieze din afară, ci trebuie să se dezvolte adaptând cele mai bune practici din domeniu, specificului său.

Vreau să folosesc acest prilej pentru a ura tuturor celor care pășesc pentru prima oară pragurile universităților, tuturor studenților, tuturor cadrelor didactice un an bun, împliniri și recunoaștere în domeniile de specializare și mult, mult succes!

  Andrian-Sirojea Mihei - intervenție cu titlul Ziua internațională a persoanelor în vârstă.

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

"Ziua internațională a persoanelor în vârstă"

Sesiunea ONU din februarie 1991 a stabilit ziua de 1 octombrie ca "Ziua internațională a persoanelor în vârstă".

Tot în același an, la 16 decembrie, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 46/91, a adoptat "Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câștigați", din care aș enumera: principiul participării, principiul independenței, principiul integrării, principiul autorealizării și principiul demnității.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, nu trebuie să reprezinte doar un act de celebrare, doar un omagiu adus celor ajunși în această etapă a vieții, ci și un prilej de reflecție asupra condiției de pensionari într-o societate din ce în ce mai egoistă și dezinteresată de cei de vârsta a treia și de amintirile lor, trecutul.

Pensionarii de azi sunt părinții noștri, cei care zeci de ani prin eforturi și sacrificii și-au făcut datoria față de noi și de tară.

Un vechi proverb spune "Cine nu are bătrâni, să și-i cumpere".

Avem datoria morală de a identifica soluții de protecție a pensionarilor, respectiv a persoanelor vârstnice, fără a aduce atingere demnității lor, și care nu trebuie să-i facă să se simtă excluși social.

Este absolut normal și necesar să ne preocupăm de a le asigura un trai demn, reintegrându-i în societate și valorificându-le experiențele de-o viață.

Creșterea economică fără precedent din istoria modernă a României a făcut posibil ca în anul 2008 guvernanții să traducă vorbele în fapte, făcând un prim pas, asigurând o creștere substanțială a pensiilor. La mulți ani!

     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 8 december 2021, 5:19
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro