Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 08-10-2008

Ședința Camerei Deputaților din 8 octombrie 2008

6. Supunerea la votul final:  
  6.34 Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.1/2008 pentru prorogarea unor termene prevăzute în Legea recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 nr.341/2004 (respins);
 
consultă fișa PL nr. 214/2008

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Pct.34. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.1/2008 pentru prorogarea unor termene prevăzute în Legea recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 nr.341/2004.

Lege ordinară.

Suntem Cameră decizională.

Vă rog să votați.

(Conform afișajului, se înregistrează 196 deputați prezenți, 43 voturi pentru, 138 împotrivă, 12 abțineri, 3 voturi neexprimate.)

Întrucât nu s-au întrunit decât 43 de voturi pentru, fiind exprimate 138 de voturi împotrivă și 12 abțineri, proiectul de lege nu a fost aprobat.

Da, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Mihail Sireteanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Probabil că votul din Cameră va aduce mai multă liniște în mișcarea revoluționară, în sensul că se va intra pe prevederea normală a Legii nr.341 în cele șase luni de rezolvare a contestațiilor referitoare la preschimbare sau nepreschimbare.

Însă, întrucât de la 1 aprilie și până în momentul de față, ordonanța a produs efecte, și există prevederea constituțională prin clarificarea situațiilor în care s-au produs efecte, va trebui ca Guvernul României, într-un timp destul de scurt, să emită o nouă ordonanță de urgență prin care să cuprindă cel puțin trei elemente: să cuprindă faptul că efectele produse de această ordonanță rămân pentru toate certificatele preschimbate până la data publicării în Monitorul Oficial al României a legii de respingerea ordonanței; să stabilească un termen pentru publicarea în Monitorul Oficial a celor cărora li s-a preschimbat certificatul și celor cărora nu li s-a preschimbat și să ceară suspendarea proceselor care există în momentul de față în justiție pe această temă, existând calea posibilității rezolvării pe cale administrativă în cele șase luni în care se poate introduce contestația în baza Legii 341.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. O intervenție pe procedură din partea domnului Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Trebuie să spun încă o dată că în România, conform Constituției noastre, legea are efecte numai pentru viitor. O ordonanță de urgență este în vigoare până când intră în vigoare o lege prin care ea a fost respinsă. Până atunci, toate efectele care s-au produs ca urmare acelei ordonanțe sunt efecte legale și rămân în vigoare.

Asta e tot. Fără să se facă încă o altă ordonanță prin care să se spună că efectele rămân.

Domnul Eugen Nicolicea:

Conform art.105 alin.(2), după dezbaterea ultimului raport întocmit, dacă plenul Camerei nu reușește să adopte proiectul de lege referitor la o ordonanță, și este cazul nostru, în condițiile în care Camera Deputaților este Cameră decizională, respectivul proiect se va rediscuta în sesiunea următoare, pornind de la forma cu care Camera a fost sesizată inițial pe baza ultimului raport întocmit de comisia sesizată în fond.