Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 decembrie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 19-12-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 decembrie 2008

3. Alegerea președintelui Camerei Deputaților.

 

- După pauză -

Domnul Aurel Vainer:

Doamnelor și domnilor deputați,

Rog echipa de secretari să sosească la pupitru.

Domnul Mocanu Adrian, domnișoara Dumitrache Ileana Cristina, Poftiți!

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă rugăm să reluăm lucrările. Îmi cer scuze că nu m-am ținut de cuvânt cu ora la care am propus să ne reîntâlnim, dar acum ne-am reîntâlnit.

Noi vom proceda acum la tot ceea ce trebuie făcut pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților. În acest scop, vă rog să-mi dați voie să citesc ce prevede regulamentul. Potrivit art.21 din regulament, președintele Camerei Deputaților este ales pe durata mandatului Camerei prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise, în ordinea alfabetică, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales președinte al Camerei Deputaților candidatul care a întrunit votul majorității deputaților.

În conformitate cu prevederile art.123 alin.(6) din regulament, în cazul votului secret exprimat prin buletine de vot, se constituie o comisie de numărare și validare a voturilor, formată din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, asistată de cei doi secretari de ședință.

Drept urmare, rog liderii grupurilor parlamentare să prezinte, în ordinea mărimii numărului de membri ai fiecărui grup parlamentar, propunerile de candidați pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților și să desemneze totodată câte un reprezentant pentru Comisia de numărare și validare a voturilor. Sper că s-a înțeles și acum intrăm în subiect.

Invit la cuvânt pe liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal, domnul Ioan Oltean. Vă rog, domnule lider.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Grupul parlamentar al Partidului Democrat-Liberal propune pentru înalta demnitate de președinte al Camerei Deputaților pe doamna deputat Roberta Alma Anastase. (Aplauze.)

Domnule președinte,

Eu aș face următoarea propunere, conform unei tradiții, dacă nu mă înșel. În prima parte de mandat, numărarea buletinelor de vot o face Comisia de validare a mandatelor. Deci, eu v-aș propune, dacă toată lumea ar fi de acord, să nu mai facem propuneri pentru o nouă comisie de numărare a voturilor, ci Comisia de validare a mandatelor să fie cea care va număra buletinele de vot și va comunica plenului Camerei Deputaților rezultatul acestei numărări.

Vă mulțumesc.

Domnul Aurel Vainer:

Domnule lider, nu vă supărați, dar ar fi mult prea mare comisia de numărare. Noi am cerut câte un reprezentant...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Pentru operativitate, atunci, Grupul parlamentar al Partidului Democrat-Liberal îl desemnează pe domnul deputat Rogin Marius, pentru a face parte din această comisie.

Vă mulțumesc.

Domnul Aurel Vainer:

Vă rog să ne transmiteți și în scris propunerea de președinte și de membru în Comisia de numărare.

Îl invit la cuvânt pe domnul Viorel Hrebenciuc, liderul Grupului parlamentar al Alianței Partidului Social Democrat+Partidul Conservator.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Grupul parlamentar PSD+PC susține candidatura Robertei Anastase.

Pentru Comisia de numărare a voturilor, propun pe domnul Nicu Bănicioiu.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Invit la pupitru pe domnul Sergiu Nicolaescu, vicelider... (Râsete)... Trebuie să fie o poantă, să ne amuzăm. Bine că nu fac ce face domnul Stanciu mereu, așa că ...

Vă mulțumesc.

Domnule Nicolăescu, vă rog.

Domnul Eugen-Gheorghe Nicolăescu:

Stimați colegi,

Pentru Comisia de numărare a voturilor îl propun pe domnul deputat Gerea Andrei, iar pentru președinția Camerei Deputaților, având în vedere ce bine a mers în primul an din fosta legislatură activitatea Legislativului, cu președinte de altă culoare politică decât majoritatea, Grupul parlamentar al P.N.L. îl propune pe domnul Ludovic Orban pentru președinția Camerei Deputaților. (Aplauze.)

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Domnule Nicolăescu, vă rog, și la numărătoare este domnul?

Domnul Eugen-Gheorghe Nicolăescu:

Domnul Gerea.

Domnul Aurel Vainer:

Domnul Gerea. Vă mulțumesc.

Invit acum pe liderul Grupului parlamentar al minorităților ... U.D.M.R., domnul deputat Márton Árpad Francisc.

Vă rog să mă scuzați, dar programul a fost intens. Domnul Márton Árpad-Francisc, cu scuzele de rigoare.

Domnul Márton Árpad-Francisc:

Nu face nimic, domnule președinte.

Ca să vedeți că într-adevăr există Grupul parlamentar U.D.M.R., noi îl propunem pentru funcția de președinte pe domnul Borbély László, iar pentru Comisia de numărare a voturilor, pe domnul Béres István.

Vă mulțumesc.

Domnul Aurel Vainer:

Vă rugăm frumos să ne dați și în scris, da? Este valabil și la liberali. Ne trebuie în scris.

Domnul lider al Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul Varujan Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Înainte de a face anunțul pe care trebuie să-l fac, doresc să mai fac un anunț, pentru că la noi, în grupul parlamentar, funcționează o regulă. În urma deciziei pe care am luat-o pentru funcțiile în comisii, domnul Ibram Iusein s-a retras din funcția de vicelider, pe care o ocupă acum domnul Ghervazen Longher.

În ceea ce privește chestiunea de astăzi, noi ne-am reunit astăzi în ședința grupului parlamentar și grupul a decis să o susținem pe doamna Roberta Anastase, iar la numărătoarea voturilor, cred că nu trebuie să vă spun, domnule președinte, cine participă din partea noastră. Vă las dumneavoastră onoarea să-l nominalizați.

Vă mulțumesc.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc. Domnul deputat Radan Mihai.

Am reușit să aflăm de la lideri propunerile.

V-aș ruga, fără să mai citesc, vă întreb dacă are cineva de făcut vreun comentariu, ca apoi să știu, să supunem la vot această listă de propuneri, care urmează să fie înscrisă în buletin.

Deci, aveți vreun comentariu? Nu. Este liniște. Înseamnă că avem acordul deplin al dumneavoastră ca întreaga listă propusă să fie înscrisă în buletinul de vot.

Acum, nu avem decât un lucru de făcut: să-i lăsăm pe cei care trebuie să ne scrie buletinul și apoi... Poftiți! Două minute durează, auziți. Durează două minute și înseamnă că vom putea trece la apelul nominal și un secretar al nostru va distribui buletinul de vot.

Vom face apelul nominal tot... Are cineva...? Da, domnul Olteanu, vă rog. Scuzați-mă, nu am văzut.

Poftiți. Domnul deputat Bogdan Olteanu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dacă tot mai sunt câteva minute până sunt gata buletinele de vot, ținând seama că sunt mulți colegi noi prezenți astăzi aici, lucru care de altfel ne bucură, aș avea propunerea să fim de acord să acordăm câte un minut fiecăruia dintre cei trei candidați, pentru a se prezenta și a spune care este viziunea domniilor lor asupra aceea ce vor să facă în calitate de președinți ai Camerei. Cele trei minute, altfel, le-am petrece privind către prezidiu.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Comentarii la această propunere? Nu vreți? Spuneți cu glas tare. Poftiți. Domnul Dumitrescu.

Domnul Cristian Sorin Dumitrescu:

Eu mă mir de propunerea pe care a făcut-o, doamnelor și domnilor colegi, excelența sa, fostul președinte al Camerei Deputaților. O propunere de această manieră ar fi fost binevenită dacă ar fi intrat în cutuma Parlamentului. Nu este în cutuma Parlamentului. Iar mie, dați-mi voie! Ca să se prezinte pentru funcția a treia în stat, de președinte al Camerei Deputaților, cineva într-un minut, chiar și pentru un om cu merite deosebite, este prea puțin.

Deci, cred că este o propunere pe care nu prea a nimerit-o, de data asta, domnul președinte Olteanu.

Domnul Aurel Vainer:

Alte opinii, vă rog?

Poftiți, domnule Calimente.

Domnul Mihăiță Calimente:

Cred că, având în vedere faptul că avem de făcut o alegere foarte serioasă, mi se pare că minutul care a fost cerut este un lucru derizoriu. Și, ca să cunoaștem ce vrea să facă președintele Camerei, vom avea nevoie de cel puțin un sfert de oră pentru prezentare.

Deci, propun ca într-un sfer de oră să ne prezinte ceea ce vrea să facă, pentru că suntem curioși. (Rumoare, vociferări; aplauze.)

Domnul Aurel Vainer:

Iată că lucrurile s-au complicat.

Sunt comentarii? Nu.

Atunci, supunem în ordine celor două propuneri.

Cine este pentru propunerea făcută de deputatul Bogdan Olteanu, ca, pentru fiecare candidat, să se aloce un minut de prezentare a proiectului de președinte al Camerei Deputaților.

(Rumoare, vociferări.)

Poftiți. Da, domnul Voicu mai vrea să spună ceva. Opoziția a început să discute.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PNL propune ca cele două chestiuni ridicate de domnul Bogdan Olteanu și Mihăiță Calimente să le cumulăm într-o singură propunere, respectiv propunerea de a se prezenta candidații câte 15 minute fiecare.

Vă mulțumesc. (Rumoare, vociferări.)

Domnul Aurel Vainer:

Deci, s-a renunțat la o propunere și este una de 15 minute pentru fiecare candidat. Asta înseamnă că vom mai sta o oră, dacă fiecare își respectă cele 15 minute. Am făcut un calcul.

Mai are cineva să comenteze? Nu.

Deci, punem la vot propunerea ca pentru fiecare candidat să alocăm 15 minute de prezentare a proiectului de mandat pe 4 ani, ce are de făcut și ce-și propune.

Supun, deci, la vot, prin ridicare de mâini, evident.

Cine este pentru această propunere?

Putem număra?

Repet, pentru propunerea făcută? Observ bine că este vorba de voturile PNL și UDMR, în parte. S-au văzut niște voturi în dreapta. Stătea UDMR-ul acolo. Deci, am văzut prost? Da. (Râsete; rumoare.)

Da. Încă o dată, îl rog pe domnul secretar din dreapta și pe domnișoara secretar din stânga să numere.

Vrea domnul Orban să spună ceva. Ori domnul Fenechiu, ori domnul Orban. Poftiți unul din doi.

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Este o chestiune de procedură. Camerele sunt pe noi, ne urmărește o țară întreagă. Totuși, înțeleg că candidatul Partidului Național Liberal și candidatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România ar dori să se prezinte. Nu le puteți lua acest drept, domnule președinte. Dacă candidatul măreței coaliții nu poate să se prezinte de la tribuna Camerei Deputaților, are tot dreptul să nu o facă. Dar, cred că este moral și normal să lăsați candidații care doresc să se prezinte, să o facă.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Aurel Vainer:

Da. Mai avem un vorbitor. Poftiți! Vă rog.

Domnul Ion Mocioalcă:

Domnule președinte,

Într-adevăr, nu puteți lua dreptul candidaților PNL și UDMR să se prezinte, dar propunerea mea este să se prezinte în scris și să ne trimită scrisorile la căsuțe. (Aplauze; râsete.)

Domnul Aurel Vainer:

Și atunci, votăm când? Poimâine?

Da, poftiți. Domnul Albu. Vă rugăm.

Domnul Gheorghe Albu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu zic să nu ducem în derizoriu acest moment foarte important. Rugămintea mea este ca cei doi secretari să fie instruiți. Cel din dreapta să numere această parte, cel din stânga, de la jumătate, aici, cum se obișnuiește. Și spuneți la vot și cine este împotriva propunerii. Și, cu asta, tranșăm lucrurile.

Domnul Aurel Vainer:

Stimați colegi deputați și deputate ...

Da, poftiți, domnul Máté, poftiți.

Domnul Máté András Levente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Noi am putea accepta să fie depus în scris, dar atunci, regulamentar, ținem ședința de alegeri după cinci zile după ce ni s-a comunicat.

Domnul Aurel Vainer:

Asta este problema, da.

Domnul deputat Tabără.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Fără niciun fel de supărare, dar dumneavoastră ați întrerupt o procedură de vot și colegii știu foarte bine ce înseamnă procedura de vot în Camera Deputaților. Continuăm această procedură. Restul sunt vorbe goale pe lângă procedură.

Domnul Aurel Vainer:

Da, mulțumesc. Într-adevăr. Vreau totuși să mă explic puțin: Regulamentul nu ne dă prevedere într-o astfel de situație.

Ce facem? Este un drept al candidatului de a se prezenta sau nu. Nu este scris nicăieri. Atunci, probabil bunul simț sau cutuma, să vedem.

Dar vrea domnul Marton Arpad. Poftiți.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Într-adevăr...

Domnul Aurel Vainer:

Vă rog frumos, liniște!

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Într-adevăr, ar avea dreptate colegul nostru dacă ar fi început procedura de distribuire a acelor buletine de vot, care nici nu erau redactate.

Ca atare, nu eram în procedură de vot; procedura de vot începe în momentul în care vine secretarul care este de serviciu să citească catalogul și începe distribuirea buletinelor.

Domnul Aurel Vainer:

Bine, vă mulțumesc.

Domnul Oltean, domnul Orban; nu, a vorbit domnul Relu Fenechiu înaintea dumneavoastră.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Am rugămintea să vă exercitați atribuțiile pe care vi le conferă Regulamentul Camerei Deputaților.

A început procedura de vot în ceea ce privește propunerea cu timpii alocați pentru prezentarea candidaților. S-a votat pentru, urma să numărați voturile împotrivă și abținerile și să încheiați această procedură, domnule președinte.

Vă rog frumos să faceți acest lucru, să interziceți orice altă luare de atitudine și să finalizați procedura de vot la propunerea făcută de către reprezentanții Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc. Îl rog pe domnul Ludovic Orban, a solicitat cuvântul, și se pregătește doamna Vasile.

Domnul Ludovic Orban:

Domnule președinte,

Stimați colegi deputați,

Tot pe probleme de procedură am îndrăznit să iau cuvântul.

Vreau, pentru a ajuta pe cei care o sprijiniți pe Roberta Anastase, să votați cu această propunere perfect normală, și anume aceea de a se da dreptul la cuvânt, să vă spun că dacă veți vota alocarea a câte 15 minute pentru fiecare dintre candidați, îi voi ceda doamnei Roberta Anastase zece minute din cele 15 minute pe care mi le-ați alocat, pentru că sunt convins că are mult mai multă nevoie decât mine de o prezentare.

Vă mulțumesc.(Aplauze din partea dreaptă a sălii.)

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Doamna vicelider Aurelia Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

În primul rând, vă rog să vă exercitați atribuțiile pe care Regulamentul vi le conferă. Ceea ce se întâmplă în acest moment este o joacă a colegilor de la Partidul Național Liberal, iar ceea ce spune liderul UDMR cred că este ușor pe lângă Regulament.

Este o cutumă și este scris în Regulament ca, atunci când a început procedura de vot la propunerea care a fost făcută, dumneavoastră, după ce ați spus pentru, trebuia să continuați cine este împotrivă și abținerile. Aceasta, prima remarcă.

A doua remarcă. Ceea ce propun colegii bărbați, încercând într-un anume mod să ducă în derizoriu alegerea pentru prima oară a unei doamne la conducerea Camerei Deputaților, eu, ca femeie, mă declar total nemulțumită.

Vă rog, domnilor bărbați, acordați egalitate de șanse, acordați, vă rog, respectul propunerii care a fost făcută.

Domnule președinte,

Vă rog să treceți la procedura de vot și să nu mai dați cuvântul nimănui, până nu terminăm procedura de votare.

Domnul Aurel Vainer:

Mai dăm cuvântul domnului Calimente, ultimul, și apoi iau decizia.

Domnul Mihăiță Calimente:

Dați-mi voie să vă spun că tocmai v-ați contrazis, spunând că "în timpul procedurii de vot". Procedura de vot nu a fost consumată. Nici nu s-a putut număra pentru. Deci ea trebuie refăcută. Și dacă este refăcută, înseamnă că nu era în timpul; Da? Prima dată.

A doua propunere. Tocmai pentru că este o femeie și este pentru prima dată când o doamnă vrea să ocupe această funcție, vrem să vedem ce ne spune această doamnă. Pentru că am înțeles că are niște calități deosebite pentru această funcție și vrem să auzim care este programul cu care va conduce această Cameră.

Vă mulțumesc.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Da, vă rog, dar nu v-a citat! Ca drept la replică, poftiți.

Doamna Aurelia Vasile:

Bineînțeles că nu, și nu dau replica domnului coleg, ci pur și simplu încerc să spun de la acest microfon că, de foarte multe ori, femeile, cu răbdare, pot să rezolve problemele în detrimentul unor colegi sau unor domni, sau unor cetățeni care cred că adevărul absolut este doar la ei.

Insist, domnule președinte, să continuați procedura de vot așa cum Regulamentul Camerei impune.

Trec peste faptul că domnul coleg ar fi trebuit să-și ceară scuze.

Vă mulțumesc.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Nu, nu mai dau drept la replică. A spus domnul coleg, n-a spus numele. Vă rog. (Bătăi în pupitre, vociferări.)

Domnul Bogdan Olteanu:

Nu este drept la replică, este o chestiune fundamentală, de principiu. S-a făcut aici o afirmație vizavi de grupul nostru și vreau s-o dezmint cu toată tăria. Suntem fermi susținători ai egalității de șanse între femei și bărbați. Am făcut acest lucru în activitatea noastră civică și de familie, în activitatea noastră politică, în acțiunea noastră de partid și în acțiunea noastră guvernamentală din acești patru ani.

Noi, liberalii, credem serios și temeinic în promovarea persoanelor de valoare, indiferent de gen, credem în promovarea persoanelor pregătite și competente, indiferent de gen. De altfel, dacă veți privi în rândurile noastre, veți vedea persoane de valoare, indiferent de gen. Și vreau să rămână consemnat acest lucru: pentru noi, pentru liberali, egalitatea de gen este fundamentală în anul acesta și în secolul acesta.

De aceea, îmi îngădui să fac această subliniere cu deosebită considerație față de o doamnă pentru care am un extraordinar respect ca om, ca femeie, ca parlamentar, de la care am învățat foarte multe în cariera mea parlamentară și vreau să subliniez că și în noile generații noi, liberalii, vom încerca să ridicăm femei competente, puternice, care să-și reprezinte alegătorii și care să facă cinste acestui Parlament.

Vreau de aceea să spun, stimați colegi, că, din punctul nostru de vedere, chestiunea egalității de gen este fundamentală. Sunt extrem de fericit că există un candidat femeie astăzi la președinția Camerei Deputaților, nu primul, de altfel; vreau să subliniez candidatura doamnei Daniela Popa în urmă cu trei ani la președinția Camerei Deputaților, o altă candidatură extrem de onorabilă, și cred că este o ocazie astăzi pentru noi să putem să alegem între candidați valoroși, indiferent de faptul că sunt femei sau bărbați.(Aplauze.)

Sunt convins că fiecare dintre onorabilii parlamentari, astăzi, când vom ajunge la vot, va ajunge să decidă nu în funcție de gen, ci în funcție de valoare și competență.

Avem vot uninominal pentru cetățeni și sunt convins că vom avea vot uninominal și pentru parlamentari, sunt convins că veți alege parlamentarul cel mai bun să fie președinte, indiferent dacă este femeie sau bărbat.

Eu aș mai fi avut foarte multe lucruri de menționat aici, dar îmi îngădui să le rezerv pentru o intervenție ulterioară.

Vă mulțumesc.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Ultima luare de cuvânt o are domnul Varujan Pambuccian. Vă rog.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Fac un apel să întrerupem discuția despre gen. Suntem cu toții oameni, indiferent de gen. Și vreau să vă spun că și dacă ar fi propus un clingon la președinția Parlamentului, nu cred că lucrul acesta ar fi important, important este cum este ființa respectivă. Atât.

Nu cred că are vreo importanță genul și cred că nu are sens să avem discuții de genul acesta.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

Domnilor și doamnelor deputați sau invers, art. 148 alin.(1) "... (Rumoare.)

Spunem că facem discriminare de sex. Gata, nu e nimic.

Doamna Cristina Elena Dobre:

Stimate doamne și stimați domni,

Îmi pare rău că am ajuns la această situație. Eu sunt la primul meu mandat în acest Parlament și, sincer, dacă dumneavoastră cu toții mi-ați fi cerut să vorbesc la această tribună, să mă prezint timp de 15 minute, aș fi făcut-o cu mare plăcere.

De aceea, nu înțeleg de ce colegi de-ai noștri nu doresc să facă același lucru. Eu și alți colegi de-ai mei, sunt convinsă, ar dori să-i vadă, să-i cunoască pe colegii care vor ocupa aceste funcții.

Dumneavoastră poate-i cunoașteți. Noi, care suntem mai noi, nu-i cunoaștem.

Deci nu înțeleg de ce nu aveți curaj. (Aplauze în partea dreaptă a sălii.)

Domnul Aurel Vainer:

Vă rog.

Dau citire art. 148 alin.(1) din Regulament: "La propunerea președintelui de ședință sau a liderului unui grup parlamentar, plenul Camerei Deputaților, prin vot, are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt în funcție de obiectul dezbaterilor."

Eu vă propun să uzez de acest drept, să oprim orice dezbatere în continuare și să continuăm votul față de propunerea domnului deputat Bogdan Olteanu în legătură cu timpul acordat candidaților.

Deci continuăm votul.

Cine este pentru alocarea, de data aceasta, a 15 minute pentru fiecare candidat?

Cine este pentru? Vă rog, putem număra? 78 de voturi pentru.

Cine este contra? 220 sunt contra.

Cine se abține? Și eu, ca președinte, mă abțin. 12 abțineri.

Ca atare, propunerea domnului Bogdan Olteanu a fost votată negativ.

Mergem și preluăm de îndată mandatele. Îl rog pe domnul secretar, pe domnul secretar Bărbulescu Daniel-Ionuț să înceapă să distribuie. Eu voi citi tot în ordinea circumscripțiilor...

Voci din sală:

Alfabetic!

Domnul Aurel Vainer:

Avem o altă listă. Vă rog citiți dumneavoastră în ordine alfabetică.

Repet procedura de vot, fără să mai citez, dacă greșesc mă combateți. Deci repet, toți candidații propuși de grupurile parlamentare s-au înscris pe buletinele de vot.

Domnul secretar Bărbulescu va da citire, în ordine alfabetică, numelor deputaților. Fiecare dintre cei citiți se îndreaptă spre colțul din partea dreapta. Acolo, domnișoara secretar Dumitrache Ileana Cristina vă înmânează buletinul. Vă retrageți și tăiați numele celor pe care nu-i doriți. Rămâne neoperat asupra lui cu niciun semn candidatul care corespunde votului dorinței dumneavoastră. După ce ați votat, împăturiți și-l introduceți în urnele care sunt în fața mea.

Este ceva neclar?

Voci din sală:

E perfect!

Domnul Aurel Vainer:

Deci domnul secretar, poftiți.

Domnul Daniel-Ionuț Bărbulescu:

Adomniței Cristian Mihai, prezent.

Albu Gheorghe.

Domnul Aurel Vainer:

Numai puțin, domnule secretar.

Vă rog să rețineți că fiecare strigat are obligația să răspundă prezent și să treacă să-și ia buletinul.

Voci din sală:

Explicați procedura de vot.

Domnul Aurel Vainer:

Revin cu procedura de vot. Se aude în partea dreaptă? Partidul Național Liberal nu aude bine? Nu cred.

Domnul Daniel-Ionuț Bărbulescu:

- Alecu Valeriu - prezent

Domnul Aurel Vainer:

Stați, domnule secretar. Nu vreau să fac din toate o problemă.

Repet procedura. Domnul secretar citește în ordine alfabetică. Cel citit se duce în partea dreaptă a mea, ia buletinul de vot "..

Voci din sală:

Unde votăm?

Domnul Aurel Vainer:

Aici votăm. De notat, notați unde doriți.

Apoi se șterg cu o linie persoanele care nu răspund voinței dumneavoastră și rămâne cel care este în voința dumneavoastră. Împăturiți și depuneți buletinul în urnele din fața mea.

Ce nu este clar?

Domnul Daniel-Ionuț Bărbulescu:

- Almăjanu Marin - prezent

Domnul Aurel Vainer:

Prezent, spuneți prezent.

Domnul Daniel-Ionuț Bărbulescu:

- Amet Aledin - prezent
- Ana Gheorghe - prezent
- Anastase Roberta-Alma - prezentă
- Andon Sergiu - prezent
- Andronache Gabriel - prezent
- Anghel Florin-Serghei - prezent
- Antal István - absent
- Antochi Gheorghe - prezent
- Apostolache Mihai-Cristian - prezent
- Ardeleanu Sanda-Maria - prezentă
- Arion Viorel - prezent
- Atanasiu Teodor - absent
- Avram Marian - prezent
- Axenie Carmen - prezentă
- Bălan Ioan - prezent
- Balcan Viorel - prezent
- Banu Mihai - prezent
- Barbu Sulfina - prezentă
- Barna Maria-Eugenia - prezentă
- Bădălan Eugen - prezent
- Bădulescu Adrian - prezent
- Bănicioiu Nicolae - prezent
- Bărbulescu Daniel-Ionuț - prezent
- Bejinariu Eugen - prezent
- Berci Vasile - prezent
- Béres Ștefan-Vasile - prezent
- Blaga Iosif -Veniamin - prezent
- Bleotu Vasile - prezent
- Boabeș Dumitru - prezent
- Bobeș Marin - prezent
- Bode Lucian Nicolae - prezent
- Boghicevici Claudia - prezent
- Boiangiu Victor - prezent
- Boldea Mihail - prezent
- Borbély László - prezent
- Bordeianu Dan - prezent
- Bostan Emil - prezent
- Bot Octavian - prezent
- Botiș Ioan Nelu - prezent
- Boureanu Cristian Alexandru - prezent
- Brătianu Matei-Radu - prezent
- Brînză William Gabriel - prezent
- Buciuta Ștefan - prezent
- Bud Nicolae - prezent
- Buda Daniel - prezent
- Buda Viorel-Vasile - prezent
- Budurescu Daniel-Stamate - prezent
- Buhăianu Obuf Cătălin Ovidiu - prezent
- Buican Cristian - prezent
- Burcău Doina - prezentă
- Burlacu Cristian-Ion - prezent
- Burnei Ion - prezent
- Buta Sorin Gheorghe - prezent
- Calimente Mihăiță - prezent
- Canacheu Costică - prezent
- Cantaragiu Bogdan - prezent
- Cazan Mircea-Vasile - prezent
- Călian Petru - prezent
- Călin Ion - prezent
- Cărare Viorel - prezent
- Cherecheș Cătălin - prezent
- Chircu Doinița Mariana - prezentă
- Chirilă Constantin - prezent
- Chiriță Dumitru - prezent
- Chisăliță Ioan-Narcis - prezent
- Chițoiu Daniel - prezent
- Chiuariu Tudor Alexandru - prezent
- Cindrea Ioan - prezent
- Ciobanu Gheorghe - prezent
- Ciocan Gheorghe - prezent
- Cionca-Arghir Iustin-Marinel - prezent
- Ciucă Liviu-Bogdan - prezent
- Ciuhodaru Tudor - prezent
- Coclici Radu-Eugeniu - prezent
- Coroamă Gheorghe - prezent
- Covaci Dorel - prezent
- Cristea Victor - prezent
- Cristian Horia - prezent
- Croitoru Cătălin - prezent
- Damian Ioan - prezent
- Dascălu Constantin - prezent
- Derzsi Ákos - prezent
- Dobre Ciprian Minodor - prezent
- Dobre Cristina-Elena - prezentă
- Dobre Victor-Paul - prezent
- Dolineaschi Andrei - prezent
- Donțu Mihai-Aurel - prezent
- Dragomir Gheorghe - prezent
- Drăghici Mircea-Gheorghe - prezent
- Drăghici Sonia Maria - prezentă
- Drăgulescu Iosif-Ștefan - prezent
- Dugulescu Marius-Cristinel - prezent
- Dumitrache Ileana-Cristina - prezentă
- Dumitrescu Cristian-Sorin - prezent
- Dumitrescu Liana - prezentă
- Dumitrică George-Ionuț - prezent
- Dumitru Georgică - prezent
- Dumitru Ion - prezent
- Dușa Mircea - prezent
- Edler András-György - prezent
- Erdei-Dolóczki István - prezent
- Farago Petru - prezent
- Farkas Anna Lili - prezentă
- Fenechiu Relu - prezent
- Firczak Gheorghe - prezent
- Florea Damian - prezent
- Florescu Adrian - prezent
- Frunzulică Doru-Claudian - prezent
- Fuia Stelian - prezent
- Gabor Gheorghe - prezent
- Ganț Ovidiu Victor - prezent
- Gavrilescu Grațiela Leocadia - prezentă
- Geantă Florian-Daniel - prezent
- Georgescu Filip - prezent
- Gerea Andrei-Dominic - prezent
- Gheorghe Tinel - prezent
- Gherasim Vasile - prezent
- Ghiță Cornel - prezent
- Ghiță-Eftemie Stelian - prezent
- Ghiveciu Marian - prezent
- Giurgiu Mircia - prezent
- Gliga Vasile-Ghiorghe - prezent
- Göndör Marius/Sorin - prezent
- Gorghiu Alina-Ștefania - prezentă
- Gospodaru Gabriel-Dan - prezent
- Grama Horia - prezent
- Grosaru Mircea - prezent
- Gurzău Adrian - prezent
- Gust-Băloșin Florentin - prezent
- Hogea Gheorghe - prezent
- Holban Titi - prezent
- Holdiș Ioan - prezent
- Horj Pavel - prezent
- Hrebenciuc Viorel - prezent
- Iacob-Ridzi Monica-Maria - prezentă
- Iacob-Strugaru Stelică - prezent
- Ialomițianu Gheorghe - prezent
- Iancu Iulian - prezent
- Ibram Iusein - prezent
- Iftime Dragoș-Adrian - prezent
- Ignat Miron - prezent
- Ionescu George - prezent
- Iordache Florin - prezent
- Iordache Luminița - prezentă
- Iorguș Zanfir - prezent
- Irimescu Mircea - prezent
- Itu Cornel - prezent
- Jipa Florina-Ruxandra - prezentă
- Jolța Nicolae - prezent
- Kelemen Atila Béla Ladislau - prezent
- Kelemen Hunor - prezent
- Kerekes Károly - prezent
- Korodi Attila - prezent
- Kötö Jozsef - prezent
- Lakatos Petru - prezent
- Leșe Doru-Brașoan - prezent
- Liga Dănuț - absent
- Longher Ghervazen - prezent
- Lubanovici Mircea - prezent
- Luca Ciprian Florin - prezent
- Lup Mircea-Silvestru - prezent
- Lupu Mihai - prezent
- Macaleți Costică - prezent
- Manda Iulian-Claudiu - prezent
- Manolescu Oana - absentă
- Marian Dan-Mihai - prezent
- Marin Mircea - prezent
- Marinescu Antonella - prezentă
- Martin Eduard-Stelian - prezent
- Márton Árpád-Francisc - prezent
- Máté András Levente - prezent
- Mazilu Constantin - absent
- Merka Adrian Miroslav - prezent
- Militaru Constantin-Severus - prezent
- Mircovici Niculae - prezent
- Mitrea Manuela - prezentă
- Mocanu Adrian - prezent
- Mocanu Vasile - prezent
- Mocioalcă Ion - prezent
- Moldovan Carmen-Ileana - prezentă
- Moldovan Emil Radu - prezent
- Morega Dan-Ilie - prezent
- Motreanu Dan-Ștefan - prezent
- Movilă Petru - prezent
- Munteanu Ioan - prezent
- Mustea-Șerban Răzvan - prezent
- Nassar Rodica - prezentă
- Năstase Adrian - prezent
- Neacșu Marian - prezent
- Nechifor Cătălin-Ioan - prezent
- Neculai Marius - prezent
- Negoiță Robert-Sorin - prezent
- Negruț Clement - prezent
- Nica Dan - prezent
- Nica Nicolae-Ciprian - absent
- Nicolăescu Gheorghe-Eugen - prezent
- Nicolicea Eugen - prezent
- Niculescu Duvăz Bogdan - absent
- Niculescu-Mizil-Ștefănescu-Tohme Oana - prezentă
- Nistor Laurențiu - prezent
- Niță Constantin - absent
- Nițu Adrian Henorel - prezent
- Nosa Iuliu - absent
- Novac Cornelia Brândușa - prezentă
- Oajdea Vasile-Daniel - prezent
- Olar Corneliu - prezent
- Olosz Gergely - prezent
- Oltean Ioan - prezent
- Olteanu Bogdan - prezent
- Oprea Gabriel - prezent
- Oprișcan Mihai Doru - prezent
- Orban Ludovic - prezent
- Pál Árpád - prezent
- Palașcă Viorel - absent
- Palăr Ionel - prezent
- Paleologu Theodor - absent
- Pálfi Mozes-Zoltan - prezent
- Pambuccian Varujan - prezent
- Pandele Sorin Andi - prezent
- Panțîru Tudor - prezent
- Pardău Dumitru - prezent
- Păduraru Nicușor - prezent
- Păsat Dan - prezent
- Păun Nicolae - prezent
- Pâslaru Florin-Costin - prezent
- Petö Csilla-Mária - prezentă
- Petrescu Cristian - prezent
- Petrescu Petre - prezent
- Pieptea Cornel - prezent
- Pirpiliu Ștefan Daniel - prezent
- Plăiașu Gabriel - prezent
- Pocora Cristina-Ancuța - prezentă
- Ponta Victor-Viorel - absent
- Pop Georgian - prezent
- Pop Virgil - prezent
- Popa Daniela - prezentă
- Popa Florian - prezent
- Popa Octavian-Marius - prezent
- Popeangă Vasile - prezent
- Popescu Adrian - prezent
- Popescu Cosmin Mihai - prezent
- Popescu Dan-Mircea - prezent
- Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton - absent
- Popov Dușan - prezent
- Popoviciu Alin-Augustin-Florin - prezent
- Postolachi Florin - prezent
- Potor Călin - prezent
- Preda Cezar-Florin - prezent
- Prigoană Vasile-Silviu - prezent
- Radan Mihai - prezent
- Rățoi Neculai - prezent
- Rebenciuc Neculai - prezent
- Resmeriță Cornel-Cristian - prezent
- Riviș-Tipei Lucian - prezent
- Rizea Cristian - prezent
- Rogin Marius - prezent
- Roman Gheorghe - prezent
- Roman Ioan-Sorin - prezent
- Roșca Lucreția - prezentă
- Rusu Valentin - prezent
- Sava Andrei-Valentin - prezent
- Săftoiu Ana Adriana - prezentă
- Săniuță Marian-Florian - prezent
- Săpunaru Nini - prezent
- Sârbu Marian - prezent
- Scutaru Adrian George - prezent
- Seremi Ștefan - prezent
- Seres Denes - prezent
- Socaciu Victor - prezent
- Solomon Adrian - prezent
- Soporan Vasile Filip - prezent
- Spînu Teodor-Marius - prezent
- Stan Ioan - prezent
- Stan Ion - prezent
- Stan Nicolae - prezent
- Stanciu Anghel - prezent
- Stavrositu Maria - prezentă
- Steriu Valeriu-Andrei - prezent
- Stoica Mihaela - prezentă
- Stragea Sorin Constantin - prezent
- Stroe Ionuț-Marian - prezent
- Stroe Mihai - prezent
- Stroian Toader - prezent
- Surdu-Soreanu Raul-Victor - prezent
- Surpățeanu Mihai - prezent
- Surupăceanu Mugurel - prezent
- Șandru Mihaela Ioana - prezentă
- Ștefan Viorel - prezent
- Știrbeț Corneliu - prezent
- Știrbu Gigel-Sorinel - prezent
- Tabără Valeriu - prezent
- Tabugan Ion - prezent
- Taloș Gheorghe-Mirel - prezent
- Tărâță Culiță - prezent
- Teodorescu Horia - prezent
- Timiș Ioan - prezent
- Tița -Nicolescu Gabriel - prezent
- Tîlvăr Angel - prezent
- Toader Mircea-Nicu - prezent
- Trășculescu Alin Silviu - prezent
- Tudose Mihai - prezent
- Turcan Raluca - prezentă
- Tușa Adriana Diana - prezentă
- Țaga Claudiu - prezent
- Țintean Ioan - prezent
- Țîmpău Radu Bogdan - prezent
- Țurcanu Florin - prezent
- Țurea Răzvan - prezent
- Udrea Elena Gabriela - prezentă
- Uioreanu Horea-Dorin - prezent
- Uricec Eugen Constantin - prezent
- Vainer Aurel - prezent
- Varga Attila - prezent
- Varga Lucia-Ana - prezentă
- Vasile Aurelia - prezentă
- Vasilică Radu Costin - prezent
- Vișan Gelu - prezent
- Vîlcu Samoil - prezent
- Vladu Iulian - prezent
- Vlase Petru Gabriel - prezent
- Vlădoiu Aurel - prezent
- Voicu Mădălin-Ștefan - prezent
- Voicu Mihai Alexandru - prezent
- Voinescu-Cotoi Sever - prezent
- Vreme Valerian - prezent
- Zamfirescu Sorin Ștefan - prezent
- Zătreanu Dan-Radu - prezent
- Zgonea Valeriu Ștefan - prezent
- Zisopol Dragoș Gabriel - prezent
- Zoicaș Gheorghe - prezent

Domnul Aurel Vainer:

Se va striga din nou lista absenților, poate a mai venit cineva.

Domnul Bărbulescu Daniel-Ionuț:

Conform procedurii, mai facem un apel la persoanele care nu au răspuns.

- Ignat Miron - absent
- Liga Dănuț - absent
- Manolescu Oana - prezentă
- Mazilu Constantin - absent
- Nica Nicolae-Ciprian - absent
- Niculescu Duvăz Bogdan - absent
- Niță Constantin - prezent
- Nosa Iuliu - prezent
- Palașcă Viorel - absent
- Paleologu Theodor - prezent
- Ponta Victor-Viorel - absent
- Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton - absent

Domnul Aurel Vainer:

Doamnelor și domnilor deputați,

Noi am încheiat procedura de vot, adică am votat și am pus buletinele în urnă. Rog Comisia de numărare a voturilor, respectiv domnul Marius Rogin - Grupul PD-L, domnul Nicolae Bănicioiu - Grupul parlamentar Alianța politică PSD+PC, domnul Andrei Dominic Gerea - Grupul parlamentar al PNL, domnul Béres Ștefan Vasile - Grupul parlamentar al UDMR și domnul Mihai Radan - Grupul parlamentar al minorităților naționale, să se deplaseze în sala Biroului permanent, iar urnele să fie transportate și, bineînțeles, cu asistență din partea celor doi secretari.

Deci, Comisia de numărare și validare, în componența citită, se deplasează în Sala Biroului permanent, unde vom face numărarea voturilor, asistată fiind comisia de doi secretari și probabil că și președintele de vârstă se va "amesteca" puțin pe acolo.

Vă mulțumesc și așteptați soneria noastră la reconvocare.

Vă mulțumesc.

- După pauză -

Domnul Aurel Vainer:

Reluăm lucrările și dăm cuvântul președintelui Comisiei de numărare a voturilor, să citească rezultatele.

Domnul Marius Rogin:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Proces-verbal referitor la rezultatul votului cu privire la alegerea președintelui Camerei Deputaților.

Pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați prin vot secret cu buletine de vot, potrivit art.21 din Regulament, asupra candidaților propuși în vederea alegerii președintelui Camerei Deputaților, Comisia pentru numărare a voturilor a constatat următoarele:

  • Numărul total al deputaților: 334;
  • Numărul deputaților prezenți: 325;
  • Numărul total de voturi exprimate: 325;
  • Numărul total de voturi anulate: 12;
  • Numărul de voturi valabil exprimate: 313.

Din verificarea și numărarea voturilor rezultă următoarele:

  • Anastase Roberta Alma: 218 voturi pentru, 107 contra;
  • Borbély László: 26 voturi pentru, 299 contra;
  • Ludovic Orban: 69 pentru, 256 contra.

Potrivit art.21 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputaților, președintele se alege cu votul majorității deputaților.

Ca urmare a faptului că din totalul de 334 de deputați a obținut 218 voturi pentru, ceea ce reprezintă majoritatea cerută de Regulament, minimul fiind 168 de voturi, doamna deputat Anastase Roberta Alma este aleasă pe durata mandatului Camerei în funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc și vă felicit, doamnă președinte. (Aplauze.)

Domnul Aurel Vainer:

Stimate doamne și stimați domni deputați,

După cum ați auzit rezultatele numărării voturilor, doamna deputat Roberta Alma Anastase a câștigat funcția de președinte al Camerei Deputaților. Să o felicităm! (Aplauze.)

În mod firesc, președintele de vârstă, care a condus lucrările până acum, adresează sincere și călduroase felicitări președintelui ales al Camerei Deputaților și-i dorește mult, mult succes în activitate!

Sunt convins că obiectivele muncii noastre vor fi și obiectivele muncii doamnei președinte, pentru ca România să evolueze pe o cale ascendentă de bine și progres.

Vă felicit și vă mulțumesc.

Dorește domnul deputat Adomniței să intervină, după care vă invit să vă luați locul de președinte.

Poftiți, domnule Adomniței.

Domnul Cristian Mihai Adomniței:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnișoară președinte,

Dragi colegi,

Este și pentru mine personal, dar și pentru Grupul liberal din Cameră o plăcere să o felicităm pe domnișoara Roberta Anastase, noul președinte al Camerei Deputaților.

Avem o imagine deosebită cel puțin. Sper ca și faptele noastre să fie la fel în ochii românilor.

Vă felicităm sincer. Ne pare foarte rău că nu sunt și restul colegilor aici pentru că realmente este un moment emoționant atât pentru noi, parlamentarii, cât și pentru un tânăr care a reușit să fie ales la o asemenea vârstă, într-o asemenea mare demnitate.

Eu știu ce vorbesc când spun aceste lucruri și din tot sufletul vă urez întregul succes, doamnă Anastase. (Aplauze.)

Domnul Aurel Vainer:

Domnul deputat Canacheu, de la PD-L, mai dorește să intervină.

Vă rog.

Domnul Costică Canacheu:

Domnule președinte,

Era în sarcina Biroului provizoriu, ca să-i spun așa; nu am reușit să ne organizăm corespunzător pentru a asigura prezența grupurilor în sală. Să avem câteva minute pentru a aștepta prezența grupurilor în sală, să putem continua lucrările. Cinci minute?

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Aurel Vainer:

Vă mulțumesc.

S-a sunat insistent. Presiunile au fost să dăm citire rezultatelor. Ce să facem? Așa este, mass-media anunțase dinainte rezultatele, așa că numai noi veneam cu vestea cea din urmă, care trebuia să fie cea dintâi, de fapt.

Din acest moment, o rog pe domnișoara Roberta Alma Anastase să se prezinte la pupitru, să-i predau președinția, dar nu înainte de a adresa mulțumiri deosebite tuturor colegilor din Cameră pentru modul în care ne-am implicat în cele două ședințe inaugurale și, de asemenea, speciale mulțumiri personalului tehnic, care și de data aceasta mie mi-a fost de mare ajutor. Nu pot să uit colegii mei mai tineri, cei patru secretari, cei mai tineri deputați din Camera Deputaților. Cu aceasta, misiunea mea s-a încheiat.

Încă o dată mulțumiri și vă adresez în ajunul sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou urări de bine, sănătate, fericire și, de ce nu, spor în toate!

Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze prelungite. Deputații se ridică în picioare.)

Doamna Roberta Alma Anastase (de la tribună):

Vă mulțumesc foarte mult și vă rog să-mi permiteți să vă adresez câteva cuvinte.

Dragi români,

Doamnelor și domnilor deputați,

Primul meu mesaj aș vrea să-l adresez românilor, celor care mi-au dat votul și ne-au dat votul în mod direct în 30 noiembrie și aș vrea să le mulțumesc pentru acest gest și împreună cu dumneavoastră, sper, să le adresăm acest mesaj.

Românii au spus că doresc o nouă clasă politică cu profesioniști și mulți oameni tineri, în rândul cărora mă încadrez și eu. Mă angajez în fața cetățenilor, ca reprezentant al tinerei generații de oameni politici, să-mi onorez cu responsabilitate această funcție.

Vă rog să-mi înțelegeți emoțiile, sper să trec împreună cu dumneavoastră peste ele. (Aplauze.)

Îmi doresc din tot sufletul, așa cum sunt convinsă că vă doriți și dumneavoastră, îmi doresc ca românii să-și recapete încrederea în Parlamentul României. Va fi un efort colectiv și sper ca împreună să-l ducem până la capăt.

Stimați colegi deputați,

Vă mulțumesc și dumneavoastră pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi și vă asigur că veți găsi în mine un om de încredere și, în același timp, o colaboratoare echilibrată. Este o poziție care mă onorează, dar, în același timp, implică și o mare responsabilitate. O responsabilitate cu atât mai mare cu cât contextul de astăzi al României este unul dificil și, în același timp, dificilă este și direcția noastră în această instituție parlamentară.

Prioritatea mea în acest mandat va fi să redăm românilor încrederea în Parlament. Votul uninominal a reprezentat o primă etapă în acest demers de reconstrucție a încrederii în Parlament și avem datoria ca în acest mandat să perfecționăm acest sistem de vot astfel încât să reflecte, într-adevăr și în totalitate, voința cetățenilor. Avem nevoie însă și să asigurăm pârghiile necesare pentru a ne responsabiliza în mod real în fața cetățenilor. Cei care ne-au votat trebuie să aibă și posibilitatea de a ne revoca atunci când nu-i reprezentăm cu cinste și demnitate, când nu ne îndeplinim angajamentele pe care ni le-am asumat în fața dumnealor.

În plus, trebuie să le asigurăm cetățenilor posibilitatea de a afla permanent care este activitatea noastră aici, în Parlament, dar și în colegiile uninominale în care am fost aleși. Doar un Parlament transparent va fi unul în care cetățenii pot avea încredere. Ca fost deputat european, voi aduce în legislativul român ceea ce am învățat în Parlamentul European: seriozitate, rigurozitate, disciplină și, nu în ultimul rând, deschidere față de cetățeni. Oamenii sunt cei care ne-au votat, ei au dreptul să cântărească activitățile noastre și să decidă în cele din urmă la sfârșitul celor 4 ani spre cine se îndreaptă votul lor.

Un rol important al Parlamentului este acela de a controla activitatea Guvernului. Faptul că am putea avea un guvern cu o majoritate largă nu înseamnă că Parlamentul trebuie să abandoneze funcția sa de control asupra Executivului. Mai mult ca niciodată, majoritatea va trebui să vegheze la activitatea miniștrilor, care vor primi sprijin politic.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Nu trebuie să vă spun că unul din motivele pentru care românii nu au încredere în parlamentari este legat de privilegiile reale sau potențiale pe care le avem. O prioritate pe care o voi avea în acest mandat va fi aceea de a mă asigura că niciunul dintre noi nu este deasupra legii, că niciunul dintre noi nu beneficiază de tratamente preferențiale, prin prisma funcției pe care o deține. Suntem reprezentanți ai cetățenilor și nu suntem deasupra lor.

Doamnelor și domnilor deputați,

România ca stat membru al Uniunii Europene are obligația de a fi o voce distinctă și coerentă în concertul european. Parlamentele naționale vor avea, așa cum știți, un rol din ce în ce mai important în construcția europeană. Acest rol trebuie luat în serios de Parlamentul României. O dată cu intrarea în vigoare a noului tratat, parlamentele naționale vor avea dreptul să se pronunțe cu privire la legislația europeană în baza principiului subsidiarității. România are nevoie de un mecanism de coordonare a pozițiilor acesteia în Uniunea Europeană, care să reflecte voința și interesele cetățenilor.

Nu în ultimul rând, pentru că am văzut că a suscitat o dezbatere aprinsă, îmi exprim speranța și, de ce nu, încrederea că alegerea, pentru prima oară, a unei femei în fruntea uneia din Camerele Legislativului este un pas important pentru a asigura o reprezentare proporțională a femeilor și a intereselor acestora în pozițiile decizionale în statul român.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 12 aprilie 2021, 22:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro