Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
    1.1 Marian Iulian Rasaliu (PD-L) - declarație politică având ca titlu "Reforma statului român, obligatorie pentru evoluția întregii societăți românești"

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Îl invit pe domnul senator Marian Iulian Rasaliu - Grupul parlamentar al PD-L, pentru prima declarație politică, și se pregătește domnul senator Adrian Țuțuianu - Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

Domnul Marian Iulian Rasaliu:

Bună ziua, stimați colegi!

Declarația politică a Grupului parlamentar al PD-L se intitulează "Reforma statului român, obligatorie pentru evoluția întregii societăți românești".

Știm cu toții, de mult timp, că statul român este slab, ineficient și confruntat permanent cu probleme structurale.

Acestea sunt, de fapt, și motivele principale pentru care, nici pe timp de prosperitate economică și cu atât mai puțin pe timp de criză, viața românului de rând nu poate fi îmbunătățită semnificativ, deși s-a simțit acut nevoia de schimbare în toți acești ani.

Situația nu se poate rezolva prin măsuri punctuale, ci numai printr-o reformă profundă.

Statul trebuie schimbat din temelii, și nu doar cosmetizat, cum s-a tot încercat în toată perioada care a trecut din decembrie 1989 și până astăzi.

Faptul că partidul nostru își asumă inițierea acestei reforme în perioadă de criză face lucrurile mai dificile, dar orice altceva am întreprinde nu va avea efectul scontat în absența unor modificări radicale ale modului în care sunt constituite instituțiile statului român.

Aceste modificări sunt necesare și ar fi imoral să le amânăm, indiferent de costurile politice pe care va trebui să le decontăm.

Toți politicienii Partidului Democrat Liberal sunt conștienți de faptul că este foarte greu să schimbi ceea ce nu funcționează la baza statului, și asta pentru că rezistența grupurilor interesate este foarte mare.

Noi suntem acum deciși să încetăm cheltuirea fără logică a banilor publici și astfel să rămânem fără resurse în zone esențiale pentru societate.

Procesul reformării statului trebuie abordat rațional, profesionist, pe baza unor analize serioase.

Avem însă o viziune strategică asupra reformei statului, bine fundamentată și structurată.

Nu trebuie să facem reformă de dragul reformei, ci reformă cu un scop clar: o viață mai bună pentru români.

Reforma legislativă o preconizăm în vederea reorganizării tuturor domeniilor care pot contribui la transformarea societății românești într-una performantă și capabilă să se îngrijească de viitorul ei.

Pentru asta ne preocupăm de sistemul de salarizare unitară, de reglementarea cumulului pensie-salariu, reforma în educație și reorganizarea unor autorități și instituții publice, precum și de raționalizarea cheltuielilor bugetare.

Avem, de asemenea, în vedere elaborarea unui set de măsuri concrete pentru susținerea mediului de afaceri:

restructurarea sistemului public de pensii, descentralizarea și, în plus, creșterea calității serviciilor publice, implementarea standardelor de cost și de calitate, nu uităm nici reforma funcției publice, și toate acestea până la sfârșitul mandatului nostru.

Considerentele care stau la baza acestui plan sunt legate de faptul că reforma statului nu se poate face doar prin adoptarea de noi legi și reglementări, ci de faptul că, dincolo de legislație, trebuie să reformăm capacitatea managerială a instituțiilor statului și abilitățile acestora de formulare și implementare a politicilor publice.

Ne așteptăm ca, după încheierea unui proces elaborat cu destul de multe etape, să obținem un stat puternic și eficient, care-și îndeplinește rolul său esențial: servirea intereselor cetățenilor români.

Știm că vom avea un sistem educațional modern, vom avea, în sfârșit, servicii publice de calitate și astfel ajungem la ceea ce ne dorim cel mai mult: creșterea calității vieții românilor și construcția unei societăți prospere.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule senator.