Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.2 Adrian Țuțuianu (PSD+PC) - declarație politică intitulată "Asumarea răspunderii Guvernului și democrația parlamentară"

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Îi ofer cuvântul, în continuare, domnului senator Adrian Țuțuianu - Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC, se pregătește doamna senator Minerva Boitan - Grupul parlamentar al PNL.

Domnul Adrian Țuțuianu:

Domnule președinte, Stimați colegi, Declarația mea politică am intitulat-o "Asumarea răspunderii Guvernului și democrația parlamentară".

Trăim vremuri în care democrația este pusă în pericol chiar de către cei care trebuie să vegheze la garantarea ei.

După o luptă surdă și inegală a oamenilor președintelui Băsescu cu instituțiile democratice ale statului, constatăm, cu îngrijorare, că drumul către dictatură este din ce în ce mai scurt.

Poteca pe care vrea să ne împingă Emil Boc evită Parlamentul și se numește angajarea răspunderii.

Vorbind despre aceasta, trebuie să știm că reprezintă o procedură prin care, pentru a face față unor împrejurări deosebite - subliniez!, deosebite -, ce reclamă stabilirea de măsuri urgente care sunt de competența Parlamentului, Guvernul urmărește adoptarea unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, cu sprijinul majorității parlamentare pe care se întemeiază și în condiții de maximă celeritate.

Angajarea răspunderii asupra unui proiect de lege constituie un artificiu ingenios, chiar agresiv, pentru obținerea adoptării unei legi pe altă cale decât cea obișnuită, bulversând procedura legislativă obișnuită, ordinară.

Angajarea răspunderii Guvernului nu este decât un mijloc de presiune asupra Legislativului.

Procedeul produce o scurtcircuitare a activității legislative.

Atunci când se uzează de el, Parlamentul pierde controlul legiferării, căci, de obicei, parlamentarii vor fi mai dispuși să dea dreptate Guvernului decât să se confrunte cu o criză guvernamentală și, mai ales, cu alegeri anticipate.

Propunând reformarea statului prin varianta "doi timpi și trei mișcări", Guvernul nu face altceva decât să încerce să-și extindă puterea de a legifera, până la urmă în dauna Parlamentului, care devine astfel o anexă a Președinției și a Executivului.

Și dacă Parlamentul nu pare să mai fie o piedică în calea instaurării puterii discreționare a regimului Băsescu, nici Constituția nu este un obstacol.

Tandemul Băsescu-Boc o ignoră pur și simplu, fiindcă, dacă ar citi-o, ar afla că "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legiuitoare a țării". (Art. 61 din Constituție.)

Prin urmare, Guvernului nu ar trebui să i se permită decât cu titlu de excepție să intre în câmpul de acțiune al forului legiuitor.

Din păcate, angajarea răspunderii s-a transformat din excepție în regulă.

Trebuie să conștientizăm însă și importanța legilor care nu vor mai ajunge, din păcate, în dezbaterea Parlamentului.

Nu vorbim de propuneri oarecare, ci de proiecte menite să reformeze din temelii statul român.

Legislativul trebuie lăsat să discute și să aprobe Proiectul de lege privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, Proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu și Proiectul legii educației naționale.

Cu alte cuvinte, trebuie lăsat să-și ducă la bun sfârșit misiunea primită de la cetățeni.

Nu vă încearcă, stimați colegi, un sentiment de inutilitate, de trecere pe linie moartă, atâta timp cât Executivul devine vioara întâi a procesului legislativ? Ce rost mai are atunci Parlamentul, devenit ținta predilectă a resentimentelor prezidențiale?

Constatăm, cu regret, că Parlamentul îl plictisește până la iritare pe președintele-jucător, dar asta nu înseamnă că vom pleca acasă doar pentru că așa vrea Domnia Sa.

Într-un fel, premierul Emil Boc are dreptate când spune că timpul nu mai are răbdare.

Nu peste mult timp, cei care încearcă să lege democrația în chingile voinței proprii de putere absolută trebuie să părăsească fotoliile înalte în care s-au așezat mult prea confortabil.

Stimați colegi, Închei prin a vă adresa îndemnul de a acționa prin toate mijloacele legale de care dispunem pentru a reda Parlamentului demnitatea pe care o merită într-un adevărat stat democratic.

Forul legislativ nu trebuie lăsat să devină o instituție decorativă care doar să creeze impresia unei democrații solide și, de fapt, să nu fie decât un organism influențat de toanele președintelui sau ale prim-ministrului.

Vă mulțumesc mult.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc domnului senator.