Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.4 Gyerkó László (UDMR) - declarație politică intitulată "Despre soldații viteji ai Guvernului Boc - «Laudă» minților odihnite"

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Gyerkó László.

Se pregătește, din partea Grupului parlamentar al PD-L, domnul senator Dorin Păran.

Domnul Gyerkó László:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică poartă titlul "Despre soldații viteji ai Guvernului Boc -«Laudă» minților odihnite".

Nu doresc să fac o analiză asupra activității Guvernului Boc, fiindcă nu mi-ar ajunge cele 6 minute pe care le am la dispoziție, mai ales dacă aș dori să vorbesc despre eficiența sau, mai bine zis, ineficiența guvernării, ci doresc să reflectez asupra unor afirmații făcute recent în ediția online a unui ziar național de către domnul Constantin Strujan, prefectul județului Harghita, la adresa maghiarilor din județ.

Declarația respectivă abundă de desconsiderare și reavoință nepermise unui reprezentant al Guvernului.

Din afirmațiile domnului prefect cititorii publicației au putut afla nici mai mult nici mai puțin decât faptul că maghiarimea este o națiune neprietenoasă, intolerantă până în măduva oaselor și nu doar cu romii, ci și cu străinii, în general, experimentând răutatea pe populația romă din județ.

De parcă toate acestea n-ar fi fost de ajuns, domnul prefect Constantin Strujan mai menționează în prelegerea sa și faptul că populația maghiară este neștiutoare, încurajează extremismul, iar în acest demers beneficiază de sprijin din partea Ungariei.

Pe de altă parte, camuflează mișcarea extremistă prin prezentarea acesteia drept "eveniment cultural", declară prefectul.

Ca reprezentant al comunității maghiare din România, resping, la modul cel mai hotărât, atât conținutul, cât și tonul declarației domnului prefect.

Recunosc că nu am reușit să deslușesc logica și rațiunea din spatele acestor declarații.

Cert este faptul că autorul acestora judecă comunitatea maghiară din județ prin prisma propriilor porniri viscerale, când, de fapt, ar trebui să garanteze respectarea drepturilor acesteia.

Domnul prefect, în locul acestor prelegeri științificofantatistice despre relațiile interetnice și despre psihicul maghiarimii, ar trebui, mai degrabă, să enumere măsurile pe care le-a luat ca autoritățile să intervină cât mai repede posibil pentru aplanarea conflictului menționat de Domnia Sa.

În virtutea spuselor sale, am putea bănui că a avut tot interesul să întârzie intervenția forțelor de ordine, dorind, în acest fel, să demonstreze cât de intoleranți și de însetați de sânge sunt secuii din Harghita.

Nu avem nevoie de un astfel de prefect în Harghita.

Comunitatea maghiară nu are nevoie de un reprezentant al Guvernului care dă dovadă de iresponsabilitate și generează conflicte.

Cert este faptul că un jupân local, care pe banii contribuabililor îi împroșcă cu noroi pe aceștia, îi denigrează și îi jignește public, nu slujește comunitatea.

Luând în considerare cele întâmplate, pot să recomand domnului Strujan, printr-o formulă secuiască: "Domnule prefect, luați-vă pălăria, ușa, sper, o veți găsiți și singur!"

Din aceste considerente, solicit domnului prim-ministru Emil Boc să-l elibereze din funcție pe domnul Constantin Strujan, iar Partidului Democrat Liberal, partid din sânul căruia se trage acest domn, îi solicit să se delimiteze public de declarația acestuia și să prezinte public scuze comunității maghiare.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule senator.