Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.5 Dorin Păran (PD-L) - declarație politică cu titlul "Asumarea răspunderii în Parlamentul României de către Guvernul Boc"

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Îi ofer cuvântul domnului senator Dorin Păran - Grupul parlamentar al PD-L, se pregătește domnul senator Marius Sorin Ovidiu Bota - Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

Domnul Dorin Păran:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi se intitulează "Asumarea răspunderii în Parlamentul României de către Guvernul Boc".

Ce înseamnă progresul unei societăți dacă nu o continuă stare de fierbere politică din partea factorilor decizionali? Și încă ce fierbere, mai ales acum, în precampania alegerilor prezidențiale.

Guvernul condus de domnul Emil Boc a decis să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru trei pachete legislative de bază în reformarea statului și în încercarea de modernizare a acestuia.

Atât Proiectul legii educației naționale, Proiectul de lege privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cât și Proiectul de lege privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional înseamnă, pe de o parte, demararea unor reforme prea mult întârziate, iar, pe de altă parte, înseamnă asumarea unui proiect capabil să ducă la schimbarea societății românești.

Sigur că au existat și încă mai există discuții de tot felul.

Unii sunt atât de superficiali, încât nici măcar nu înțeleg că ceea ce Guvernul condus de Emil Boc face acum este pentru că timpul nu mai are răbdare cu noi, iar reformele trebuie finalizate.

Apoi, un alt argument pentru susținerea acestui proiect politic de asumare a răspunderii în fața Parlamentului pe acest pachet de legi vine din necesitatea respectării promisiunilor electorale făcute de PD-L.

Acest guvern are deja realizări serioase.

De exemplu, acordul cu Fondul Monetar Internațional, fapt care, indiferent de panica gratuită și rău-intenționată a unora la acel moment, a făcut, ulterior, ca țara noastră să treacă în aceste luni, într-o manieră mai sigură, prin criza economică și prin efectele acesteia.

În acest moment, Guvernul demonstrează voința de a face câțiva pași pentru mult așteptata reformare a statului român, și anume adoptarea Proiectului legii educației naționale, a Proiectului de lege privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și a Proiectului de lege privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilorcadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Întreținând o retorică lipsită de substanță și pentru a încerca să facă doar o opoziție de figurație, unii dintre parlamentarii liberali declarau zilele trecute, în presă, că PNL

va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Boc la asumarea acestui pachet legislativ.

Ce poți să le mai zici? Să fie sănătoși, să depună moțiuni în cât mai multe sesiuni și să fie liniștiți toți, vor avea ocazia să facă atât de multă opoziție din luna decembrie încolo, încât s-ar putea să intre în plictiseală cronică din cauza asta, nu că le-am dori.

Doamnelor și domnilor senatori, Știu că sunt printre dumneavoastră persoane care înțeleg miza pentru care Guvernul Boc își asumă răspunderea în Parlament pentru acest pachet de legi și care au voința politică de a face reformă în România.

În mod clar, PD-L și parlamentarii săi au această voință politică.

Domnul prim-ministru Emil Boc a exprimat un punct de vedere coerent referitor la pachetul de legi supuse atenției Parlamentului.

Citez: "Practic, este timpul deciziilor.

Fiecare român pierde pentru că deciziile majore privind reforma statului nu au fost luate.

De aceea, după mai bine de opt luni, este timpul deciziilor pe ce înseamnă reforma statului și vom începe cu cele trei legi majore, pentru că această coaliție a fost înființată, printre altele, și pentru a realiza reforma.", închei citatul.

Așadar, trebuie să ne dăm seama că acum este nevoie de rezolvarea punctuală a problemelor, inclusiv a celor legate de criza economică.

Nu este momentul pentru măsuri politicianiste, discursuri sterile și povești de cârciumă comunală.

Senatorii trebuie să pună umărul la sprijinirea Guvernului pentru a putea reglementa acțiuni de reducere a efectelor crizei economice asupra populației și asupra companiilor.

La final, vreau să subliniez din nou faptul că, prin asumarea răspunderii în Parlament, Guvernul încearcă să contureze mai bine și mai ferm modernizarea României.

De asemenea, acest demers este o promisiune făcută românilor, pe care, acum, PD-L o onorează.

Guvernul are nevoie de susținerea noastră în Parlament, pentru că, de fapt, prin încrederea dată de Parlament primește încrederea populației în continuarea măsurilor de reformare pe care aceasta le dorește.

Situația politică nu este una liniștită.

Predomină acum intens parfumul înțepător al alegerilor prezidențiale de peste câteva luni, situația economică este cu valențe dificile, iar Guvernul Boc își vede de treabă și face reforme.

În acest moment, domnul Emil Boc, premierul României, este mantaua de vreme rea, manta care ține la greu, la intemperii politice și care și-a propus să facă reforme, să țină piept crizei și să se ocupe de prioritățile românilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze în sală.)

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule senator.