Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.7 Emilian Valentin Frâncu (PNL) - declarație politică intitulată "Despre educație, și nu numai"

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Are cuvântul domnul senator Emilian Frâncu - Grupul parlamentar al PNL, se pregătește domnul senator Dumitru Oprea - Grupul parlamentar al PD-L.

Domnul Emilian Valentin Frâncu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Despre educație, și nu numai".

De aproape 20 de ani, în România a apărut o practică prin care fiecare săptămână a calendarului este rezervată unor discuții aprinse despre evenimentul național care are loc atunci.

Profitând de ocazie, marile personalități politice își exprimă păreri, propuneri, obiecții cu privire la situația existentă, pentru ca numai după câteva zile acest subiect să fie uitat cu desăvârșire.

Obiectiv vorbind, acesta poate fi un lucru bun, pentru că, uneori, poate chiar și în cel de-al doisprezecelea ceas unele opinii conduc spre ceva constructiv.

În luna septembrie începe școala, prin urmare educația este principalul subiect politic.

Partidele din coaliție au și început discuțiile.

Care dintre ele este autorul legilor educației? Vor fi acestea asumate de Guvernul Boc sau adoptate prin procedură de urgență a Parlamentului în luna octombrie?

Toate acestea sunt propuneri cu iz electoral, aruncate cetățenilor de către o guvernare care pozează interes și profesionalism în exercitarea atribuțiilor oferite de Constituție.

PD-L nu reproșează PSD-ului că pachetul de legi pentru educație realizat de ministrul Andronescu nu ar corespunde cel mai bine nevoilor de reformare a învățământului românesc, ci că nu se pot mândri cu ele Băsescu și comisia sa prezidențială, iar PSD-ul nu este nemulțumit de trecerea legilor peste procesul legislativ, firesc, prin neintrarea în dezbateri parlamentare, ci de faptul că PD-L-ul a furat startul lansării subiectului educației în precampanie electorală.

Astfel, frământările celor două partide din coaliție nu izvorăsc din necesitatea urgentă de a găsi soluții pentru a ține criza economică sub control, ci din căutarea disperată a unui alt subiect de impact pentru a doua zi.

PSD și PD-L nu vorbesc despre faptul că aproape un sfert din școlile din România nu vor fi deschise la 15 septembrie, ci despre care dintre partide a folosit mai ineficient sumele alocate pentru reparații și renovări, nu sunt îngrijorați de adoptarea unor legi cu largi lacune în conținut, ci de cui îi vor fi atribuite meritele pentru aceste legi.

Stimați guvernanți, Dacă tot așteptăm acest pachet de legi pentru educație de doi ani, atunci să avem răbdare și să lăsăm procesul legislativ să se desfășoare corect.

Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a statului român.

Executivul pune în aplicare legile pe care Parlamentul le adoptă.

În calitate de senator ales în Parlamentul României, îmi asum responsabilitatea dată de această funcție legislativă, însă Executivul român, prin ordonanțe simple, de urgență și prin instrumentul de asumare a răspunderii, împiedică Parlamentul să-și îndeplinească rolul.

Mai sunt aproape trei luni până la alegerile prezidențiale, și de aceea fac un apel către colegii mei să nu mai găsim subiecte care să constituie doar paravan pentru scandalul Udrea de exemplu, subiecte care să aducă 2-3 procente unui candidat sau altuia, ci să ne mobilizăm pentru elaborarea unei legi a educației cu adevărat benefică generațiilor viitoare.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule senator.