Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.10 Vasile Nedelcu (PNL) - declarație politică intitulată "Românii - între presiunile crizei și haosul guvernării"

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Vasile Nedelcu - Grupul parlamentar al PNL, se pregătește domnul senator Gheorghe Bîrlea - Grupul parlamentar al PD-L.

Domnul Vasile Nedelcu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am intitulat declarația politică de astăzi "Românii - între presiunile crizei și haosul guvernării".

Stimați colegi,

Nu am ales întâmplător titlul declarației mele politice de astăzi, fiindcă dacă cineva mi-ar fi spus că România va ajunge, la 20 de ani de la prăbușirea regimului totalitar, la situația stupefiantă cu care ne confruntăm astăzi, adică aceea în care cetățenii ei se află la cheremul unui guvern a cărui singură performanță este aceea de a nu face nimic, l-aș fi contrazis cu toată puterea.

Din păcate însă, în România realitatea depășește cu mult ficțiunea.

Cum altfel am putea caracteriza ceea ce ni se întâmplă de 8 luni încoace?

Domnul Boc ne declara, de pildă, cu ceva timp în urmă, că a făcut în jumătate de an mult mai mult decât premierul Tăriceanu în doi ani.

Ca să faci o astfel de afirmație trebuie să fii cel puțin naiv sau complet lipsit de pragmatism politic.

Dar să vedem cum arată România actualilor guvernanți.

Conform art. 47 alin. (1) din Constituția României, statul este responsabil pentru dezvoltarea economică a țării, lucru care, în momentul de față, rămâne doar un deziderat, aceasta fiind, mai degrabă, consecința unor presiuni externe, puterea legislativă este demonizată și aruncată în derizoriu, justiția este proiectată în haos, iar salariații își mențin locul de muncă sau sunt promovați în funcție de apartenența politică la partidele aflate la putere.

Și pentru că tot a venit vorba despre politic, atrag atenția că politizarea excesivă a administrației locale ar trebui să ne îngrijoreze în cel mai înalt grad.

De ce? Pentru că ea reprezintă principalul factor de blocare a activității, adică, în realitate, de blocare a reformei.

Niciun funcționar din administrația publică, fie că face sau nu parte din conducerea direcțiilor deconcentrate, nu mai este motivat să muncească când asupra lui se exercită presiuni politice.

În optica Guvernului Boc, descentralizare înseamnă, de fapt, politizare, adică ingerință în treburile comunităților locale.

Întrebarea care se pune este: Unde vom ajunge cu astfel de mentalități?

Analizând acțiunile Guvernului PD-L-PSD, în traducere Guvernul Băsescu-Boc, constatăm că principalul său obiectiv pare să aibă în vedere nu găsirea unor soluții pentru diminuarea crizei economice, ci menținerea românilor într-o perpetuă stare de stres.

După încheierea acordului cu FMI, premierul, în deplină consonanță cu șeful statului, nu încetează să-i amenințe ba cu micșorarea salariilor, ba cu concedieri masive ale bugetarilor, apoi anunță că își asumă răspunderea pentru pachete de legi care, dată fiind importanța și impactul covârșitor asupra unor generații de acum înainte, ar fi trebuit supuse unor serioase și aprofundate dezbateri publice și, evident, parlamentare.

A trece prin asumarea răspunderii legi care privesc domenii existențiale, fundamentale, înseamnă nu numai superficialitate, ci chiar o atitudine antinațională.

Legile trebuie făcute pentru cetățeni, nu pentru clientela politică aflată într-un moment sau altul la cârma țării.

A vorbi despre România muribundă unor cetățeni copleșiți de sărăcie, de grija zilei de mâine, de spectrul înfricoșător al concedierilor este - da, nu mă sfiesc să repet - o atitudine antinațională, iar această atitudine îmi aduce aminte de mult hulitul Ceaușescu, care și el și-a înfometat poporul invocând necesitatea plății datoriilor pe care tot el le făcuse.

Nu pot să nu adaug acestei succinte prezentări a celui mai neperformant dintre guvernele postdecembriste și recenta analiză a Agenției de evaluare financiară "Moody's", după estimarea căreia românii vor atinge nivelul cetățenilor din Uniunea Europeană peste vreo 40 de ani, bineînțeles, dacă țările lor vor sta pe loc.

Iată o prognoză care ne arată că românii rămân singurii perdanți ai acestei aventuri în care i-a aruncat Guvenul Boc și în care speranțele de mai bine s-au epuizat.

Semnează Vasile Nedelcu, senator PNL de Călărași.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule senator.