Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.15 Mircea Diaconu (PNL) - declarație politică referitoare la cererea-tip prin care senatorii ar trebui să doneze 20% din indemnizație

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Mircea Diaconu, Grupul parlamentar al PNL.

Domnul Mircea Diaconu:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Vă deranjez din nou pentru simplul motiv că nu pot să mă fac că plouă, dintr-un singur argument: pentru că, într-adevăr, afară plouă.

Despre ce este vorba? Vedeți... (Discuții în sală.)

Firește, e un club în interiorul Parlamentului, proaspăt înființat, un club de discuții parlamentare, bineînțeles.

Asta e situația, va trebui să mă descurc, n-am nicio vină și niciun merit dacă nu izbutesc să le captez atenția.

Trec la subiect.

Vedeți, înainte de 1989, primeam, muncind, tot felul de premii, de diplome naționale, internaționale, cu foarte mare greutate profesională, dar cu niciun plic alături.

Acest obicei de a dubla un premiu, o diplomă cu un plic a intervenit după 1989 și iată-mă în 1990 și nu mai știu cât, când iau primul premiu național cu adevărat și alături un plic.

Eram îmbrăcat în costum, cravată, l-am deschis discret și am văzut de sus în jos cam ce era acolo.

Când mi-a venit rândul la discurs, am spus următorul lucru: "Sunt onorat, fericit, vă mulțumesc foarte mult, dar, pentru că vremurile sunt grele, am hotărât, și declar public, să donez acest premiu unor copii săraci. Și, pentru că primii copii săraci pe care o să-i văd, probabil, când o să ies de aici sunt chiar ai mei, am să donez acest premiu copiilor mei."

Avem o mare problemă și am declarat-o public.

Văzând de sus în jos suma și stabilind că vreau să le iau adidași - eu am doi copii, egal patru picioare -, iar premiul nu ajungea decât la trei adidași, încât am donat în plus, am sponsorizat acel premiu, alături de statul român din 1990 și nu mai știu cât, și am completat acea sumă necesară.

Revin la subiect.

În zilele noastre, primesc o hârtie, pe care ați primit-o toți, probabil, în alb, ca din partea mea - și eu habar n-aveam! -, un fel de cerere-tip către secretarul general al Senatului de a dona - firește, eu, și nu altcineva - 20% din indemnizația mea de senator.

Acum revin și explic.

Din clipa aceea - mă refer la anul 1990 și ceva -, am hotărât să-mi controlez orice donație.

Nu dau niciun ban aiurea, pentru că sunt personajul principal din filmul "Filantropica", nu dau bani la cerșetori niciodată, le iau pâine la copiii cerșetori, dar nu dau bani.

Revenind la cererea în speță, vă spun următorul lucru: o fac cu mare plăcere, și nu 20%, ci 30% cel puțin, dar o fac în felul meu, adică am să mă duc la școala mea din sat și am să fac o cerere, aceeași cerere, dar către directorul școlii mele din sat, să mă lase să sponsorizez un perete, o clasă de zugrăvit din școala aceea, în valoarea respectivă.

O să cer o adeverință și o s-o aduc, într-adevăr, și o s-o depun la secretariatul Senatului.

Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze.)

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumim domnului senator.

Ca întotdeauna, o intervenție interesantă și plină de miez.