Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.19 Ovidiu Marian (PD-L) - declarație politică având ca titlu "Trivialitatea - cuvântul de ordine al mogulilor din presa românească" (declarație politică neprezentată în plen)

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ovidiu Marian:

Declarația politică se intitulează "Trivialitatea - cuvântul de ordine al mogulilor din presa românească".

Iată că ceea ce știam cu toții a fost confirmat zilele trecute de un studiu al unui prestigios institut de consultanță politică, "Oxford Analytica" OXAN, studiu care arată că presa din România nu mai joacă un rol pozitiv în formarea opiniilor politice.

Conform specialiștilor OXAN, trusturile media controlate de Vântu, Patriciu și Dan Voiculescu și-au coordonat, în 2009, atacurile împotriva președintelui Traian Băsescu.

S-a ajuns până acolo încât știrea legată de un accident de muncă de pe unul din șantierele din București să fie asociată cu Președintele României ca principal vinovat pentru cele întâmplate.

Potrivit acestei analize:

Strategia televiziunilor lui Vântu și Voiculescu este să reducă interesul publicului pentru politică.

Ca urmare, această strategie a avut efect la alegerile parlamentare din 2008, când mai puțin de 40% din electorat s-a prezentat la urne.

Aceeași strategie, dar mult mai exacerbată, se utilizează în prezent pentru discreditarea lui Traian Băsescu și a familiei sale, și asta pentru că alegerile pentru președinția României se apropie, iar președintele în funcție rămâne, spre disperarea acestora, în topul preferințelor electoratului.

Această politică de defăimare prin mijloace mincinoase și tendențioase, atacurile la familia președintelui Băsescu, duse susținut și cu înverșunare în prime time la televiziunile lui Vântu și Voiculescu, ar putea determina o decizie a șefului statului de a amâna anunțarea candidaturii sale pentru un al doilea mandat la președinție.

Băsescu este - citez din studiul OXAN - "sub tirul media", iar popularitatea sa ridicată, reflectată în sondaje, a rămas la cote ridicate, spre disperarea mogulilor din presa românească.

Din conținutul studiului rezultă că Vântu a avut două întâlniri, "bine mediatizate", cu rivalul lui Băsescu, Mircea Geoană, și se bănuiește că trustul "Realitatea - Cațavencu" îl susține pe liderul PSD.

"Oxford Analytica" amintește și faptul că proprietarul televiziunilor "Antena", Dan Voiculescu, "un politician cu un background în comerțul exterior în era comunistă", este aliat cu PSD de peste un deceniu.

Nici asta nu este o noutate pentru alegătorul român care știe foarte bine cine este Felix Motanul.

OXAN este extrem de critic la adresa presei din România, "care pare a fi o extensie a intereselor de afaceri", și din cauza concentrării proprietății în mâinile câtorva personaje bogate s-a ajuns la schimbări dramatice în ceea ce privește următoarele:

  • jurnalismul de investigație a fost îngropat și înlocuit cu intoxicări de presă;
  • conținutul trivial sau senzaționalist ocupă primele pagini ale presei controlate de moguli;
  • mulți ziariști cu o gândire independentă au fost destituiți sau forțați să se plieze pe noua linie editorială, ceea ce înseamnă, de fapt, împroșcarea cu noroi a clasei politice, în general, și a lui Traian Băsescu, în special;
  • aceeași presă de tip Voiculescu - Patriciu - Vântu nu mai este de mult un loc unde se discută serios viitoarele opțiuni politice, este o presă hotărâtă să învenineze competiția prezidențială care urmează să se desfășoare în această toamnă.