Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

24. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:
    24.1 Iosif Secășan

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Intrăm în secțiunea întrebări, interpelări adresate Guvernului României de către senatorii care s-au înscris pentru a lua cuvântul la acest punct din ordinea de zi.

Încep cu domnul senator Iosif Secășan, reprezentantul Grupului parlamentar al PD-L, se pregătește domnul senator Ioan Chelaru - Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

Domnul Iosif Secășan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea este adresată doamnei Ecaterina Andronescu, ministrul educației, cercetării și inovării.

Obiectul interpelării: Modalități de colaborare între miniștri secretari de stat pentru învățământul preuniversitar și, respectiv, universitar de stat.

Experiența din inspectoratele școlare organizatoare de concursuri precum concursul de titularizare pentru cadrele didactice arată că nu există o comunicare reală și eficientă pentru punerea de comun acord a unor aspecte care vizează atât învățământul preuniversitar, cât și cel universitar, și în acest sens vă semnalez două aspecte:

Spre exemplu, la examenul pentru titularizarea cadrelor didactice din acest an au avut dreptul să participe și candidați absolvenți din 2009, cu examen de licență.

Examenul de licență se susține când dorește unitatea de învățământ superioară și mulți dintre absolvenții care nu au susținut licența nu pot participa la concursul de titularizare.

Pe de altă parte, există instituții de învățământ superior care nu au eliberat de 3-4 ani diplome de licență și acte de studii, nerespectând astfel regulamentul actelor de studii, în timp ce în învățământul preuniversitar diplomele de bacalaureat și foile matricole sunt eliberate în maximum 10 zile.

Ce modalități concrete de colaborare există, în sensul celor semnalate mai sus, între miniștri secretari de stat pentru învățământul preuniversitar, respectiv învățământul universitar?

Doresc răspuns în scris.

Mulțumesc.

Iosif Secășan, senator PD-L, Colegiul nr. 2 - Caraș-Severin.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc.