Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

24. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:
  24.4 Anca Daniela Boagiu

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

În continuare, doamna senator Anca Daniela Boagiu.

Vă rog, doamna senator.

Doamna Anca Daniela Boagiu:

Vă mulțumesc.

Prima întrebare este adresată domnului Cătălin Predoiu, ministrul justiției și libertăților cetățenești, și are ca obiect: Situația retrocedării hotelului "Lido".

Stimate domnule ministru,

Problemele justiției din România sunt cunoscute atât de cetățenii români, dar și de oficialii europeni.

Recent, mi-a fost adusă la cunoștință problema retrocedării hotelului "Lido", o situație tergiversată de foarte mulți ani, dar unde există mai multe hotărâri judecătorești definitive.

Așa cum o demonstrează și deciziile împotriva României luate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, problema retrocedărilor afectează în continuare imaginea justiției din România și a statului român însuși.

Având în vedere cele de mai sus, vă rog să-mi precizați care este stadiul acestui caz și care preconizați că vor fi etapele următoare.

Solicit răspuns în scris.

Senator PD-L de București, Anca Daniela Boagiu.

Cea de-a doua întrebare este adresată domnului ministru Ilie Sârbu, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, și vizează:

Măsurile de susținere a micilor producători.

Domnule ministru, Problema susținerii micilor producători autohtoni în concurența cu societățile comerciale de mari dimensiuni vă este, cu siguranță, familiară, drept dovadă și recenta inițiativă a pieței volante de la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Cu toate acestea, acțiunile simbolice nu sunt suficiente pentru a sprijini această categorie de antreprenori cu rol foarte important în economie.

Prezența acestor mici producători pe piață asigură venitul unor familii, dar sprijină, în același timp, și consumatorii, care pot beneficia de produse la prețuri mai mici.

Având în vedere cele expuse, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Luați în considerare adoptarea unor măsuri pentru a sprijini un mai mare acces al acestor producători pe piață, evitând intermediarii care practică specula?
  2. În ce măsură fondurile europene pot fi utilizate pentru susținerea unei relații directe între micii producători și consumatori?

Solicit răspuns în scris.

Senator de București, Anca Daniela Boagiu.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, doamna senator.

................................................

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Are cuvântul doamna vicepreședinte al Senatului, doamna senator Anca Daniela Boagiu, Grupul parlamentar al PD-L, urmează, din partea Grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC, domnul senator Valer Marian.

Doamna Anca Daniela Boagiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Marian Sârbu, ministrul muncii, familiei și protecției sociale, și vizează:

Gestionarea Programului operațional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane".

Domnule ministru, Presa a semnalat săptămâna trecută că ministerul pe care îl conduceți, ca autoritate de management pentru Programul operațional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane", a prelungit termenul-limită pentru depunerea proiectelor, după ce termenul inițial expirase.

Conform reglementărilor europene, această practică nu este permisă, putând cauza inclusiv penalități financiare.

Având în vedere importanța pe care Programul operațional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane" îl are în această perioadă de criză economică pentru adaptarea forței de muncă la cerințele economiei, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru a sancționa astfel de practici și pentru a evita producerea lor pe viitor?
  2. Care este rata de contractare și de plată pentru Programul operațional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane"?
  3. Luați în considerare posibilitatea renegocierii unora dintre prioritățile Programului operațional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane", în contextul modificării regulamentelor europene de gestionare a fondurilor, astfel încât să răspundeți mult mai bine cerințelor unei economii în criză?

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns în cadrul sesiunii de răspunsuri la interpelări.

Senator de București, Anca Boagiu.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, doamna senator.