Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

24. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:
  24.6 Gheorghe Bîrlea

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Gheorghe Bîrlea.

Se pregătește, din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul senator Vosganian.

Dacă are o prezentare orală sau scrisă vom vedea imediat.

Vă rog, domnule senator.

Domnul Gheorghe Bîrlea:

Întrebarea mea este adresată domnului Cristian Dumitrescu, ministrul afacerilor externe, și are...

Domnul Mircea Dan Geoană:

Diaconescu, domnule senator!

Domnul Gheorghe Bîrlea:

Diaconescu, mă scuzați.

Întrebarea are ca obiect:

Acordarea de vize pe un an de zile românilor din Ucraina.

Domnule ministru, În calitate de senator de Maramureș, particip la evenimentele culturale și sărbătorile comunității românești din dreapta Tisei, din regiunea Transcarpatia, Ucraina.

În relația cu țara-mamă România, ne sunt aduse la cunoștință, cu precădere, multe dintre problemele cu care se confruntă românii.

Având în vedere și statornicele legături de colaborare și de relații frățești pe care le am cu ei în ultimele două decenii, inclusiv cu administrațiile locale, știu că așteaptă de mulți ani ca un consulat sau cel puțin un oficiu consular să se înființeze la Slatina, sens în care m-am mai adresat ministerului afacerilor externe, constatând, cu regret, că nu au fost încă identificate toate soluțiile diplomatice cu partea ucraineană pentru înființarea acestuia.

Pentru o viză de intrare în România ei sunt în continuare obligați să se adreseze Consulatului român de la Cernăuți, ceea ce înseamnă parcurgerea unei distanțe de 350 kilometri și cheltuieli semnificative pentru mulți dintre ei.

De aceea, ei solicită Ministerului Afacerilor Externe ca vizele să se acorde pentru o perioadă de un an de zile, nu de 6 luni, cum se procedează în prezent.

Trebuie să avem în vedere că foarte mulți tineri învață azi în licee și universități din România și le este și lor dificil să își reînnoiască vizele prin procedura actuală.

Vă rog, domnule ministru, să faceți demersurile diplomatice necesare pentru împlinirea acestei dorințe, firește, a românilor din Transcarpatia - și din toată Ucraina -, care au avut onoarea să vă aibă ca oaspete acum un deceniu.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule senator.