Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

24. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:
  24.7 Avram Crăciun

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Crăciun Avram, din partea Grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

Domnul Avram Crăciun:

Întrebarea mea este adresată domnului ministru Ilie Sârbu.

Având în vedere că direcțiile județene pentru agricultură și dezvoltare rurală vor prelua, în curând, în subordine oficiile pentru studii pedologice și agrochimice, conform Proiectului de lege privind descentralizarea administrației locale, aflat în dezbatere publică, nu considerați că este momentul să fie completat profilul de activitate al acestor oficii cu activitatea de organizare a teritoriului, care a fost lichidată prin trecerea OCOT-ului - Oficiul de Cadastru și Organizare a Teritoriului - la Ministerul Administrației și Internelor între 2001 și 2004?

Ar fi momentul pentru crearea, din nou, a organismului tehnic care să asigure realizarea unor structuri agrare viabile prin optima organizare a teritoriului exploatațiilor agricole și fermelor actuale.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule senator.

................................................

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Avram Crăciun, Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC, se pregătește, din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul senator Vasile Nedelcu.

Domnul Avram Crăciun:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului Dan Nica, ministrul administrației și internelor.

Obiectul interpelării:

Activitatea de cadastru și ineficiența agenției de specialitate, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Așa cum a rezultat, o dată în plus, din ancheta difuzată de postul de televiziune "Realitatea" în ziua de 14 iulie 2009, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară s-a dotat cu mașini moderne în valoare de peste 3 milioane euro și salarii ale directorilor de peste 200.000 lei.

Doresc să știu, de data aceasta de la un ministru exigent și competent cum este domnul Dan Nica, de ce mai menține Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în actuala formă care, de fapt, până acum nu a realizat cadastrul nici măcar pentru o comună din cele 2.854 ale țării noastre.

Există o singură soluție, și anume revenirea la rangul de direcție generală în cadrul ministerului, ceea ce ar permite o subordonare directă interesului public, și nu de a fi stat în stat, cum este actualmente această agenție.

Subliniez că activitatea de cadastru a funcționat în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale până în anul 1990 foarte bine.

Toate comunele din România aveau cadastru, planuri cadastrale la scara 1 la 5.000 și 1 la 10.000, acestea fiind folosite în toate situațiile în care cetățenii aveau nevoie.

Solicit, dacă este posibil, răspuns în scris și oral.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule senator.