Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

24. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:
  24.8 Dumitru Oprea

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

În continuare, are cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PD-L, domnul senator Dumitru Oprea, se pregătește domnul senator Gheorghe David, din partea aceluiași grup.

Domnul Dumitru Oprea:

Întrebarea este adresată domnului prim-ministru Emil Boc.

Obiectul și motivarea întrebării:

Fondurile structurale pentru 2010 și politica de coeziune teritorială după 2013.

Domnule prim-ministru, Având în vedere succesul acestui an de guvernare în privința ratei de absorbție a fondurilor structurale, datorat în mare parte măsurilor de simplificare și de sprijinire a beneficiarilor de fonduri, considerăm că este necesar să se mențină cel puțin la același nivel și în anul 2010.

Pe baza informațiilor existente, se constată că pentru unele măsuri, în special din Programul operațional regional și din Programul de dezvoltare rurală, fondurile totale au fost epuizate, în timp ce pentru altele nu s-a înregistrat o solicitare la fel de mare.

Se știe că în 2010 Comisia Europeană urmează să realizeze o analiză a gradului de absorbție și a problemelor întâmpinate în derularea proiectelor finanțate din fonduri structurale, pentru a se stabili eventualele modificări ce sunt necesare în operaționalizarea tuturor programelor și măsurilor.

Deciziile privind modul de accesare a fondurilor structurale și deschiderea de noi linii de finanțare vor influența planurile de afaceri ale multor firme românești, mai ales că în 2010 se așteaptă o revenire a economiei.

În aceste condiții, domnule prim-ministru, vă rog să-mi transmiteți planul de acțiune al Guvernul României privind eventualele modificări ce vor fi supuse atenției Comisiei Europene și propunerile de îmbunătățire a nivelului de accesare și de implementare a proiectelor cu finanțare europeană.

De asemenea, doresc să-mi comunicați și măsurile pe care le veți avea în vedere pentru elaborarea planurilor de dezvoltare dincolo de anul 2013, când vor fi introduse noile fonduri de coeziune teritorială.

Solicit răspuns în scris.

Senator Dumitru Oprea, Circumscripția electorală Iași.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule senator.