Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

24. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:
  24.10 Valer Marian

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Domnul senator Valer Marian, din partea Grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC, se pregătește domnul senator Cezar Mircea Măgureanu, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Valer Marian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Ion Bazac, ministrul sănătății.

Obiectul interpelării:

Aprobarea tratamentelor medicale în străinătate.

Petenta Calinca Carmen, cu domiciliul în comuna Micula, strada Florilor nr. 544, județul Satu Mare, în vârstă de 39 de ani, căsătorită, cu un copil minor, a depus, în data de 6 ianuarie 2009, o cerere la Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, prin care solicita, în baza Ordinului ministrului sănătății nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a pacienților pentru tratamente în străinătate, finanțarea costurilor unei operații de transplant pulmonar la clinica AKH din Viena, Austria.

Cererea era motivată, în esență, prin faptul că, după ce la vârsta de 24 de ani a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară sub formă de sarcoidoză, stadiul III, cu o scădere a ventilației pulmonare de 52,8%, după 15 ani de tratament cortizonic și controale medicale periodice, sarcoidoza i-a cuprins ambii plămâni, fibrozându-i în procent de aproape 80.

Actualmente, petenta respiră cu numai 23%, mai puțin de un sfert din capacitatea pulmonară, și folosește un aparat ce-i administrează oxigen 24 de ore din 24, astfel că singura șansă de supraviețuire este realizarea unui transplant pulmonar urgent la o clinică medicală din străinătate, în țară neefectuându-se operații de acest gen.

Cererea petentei Calinca Carmen a fost analizată în data de 8 mai 2009 de o comisie specială constituită în cadrul Direcției Generale de Sănătate Publică, Asistență Medicală și Programe din Ministerul Sănătății, care a amânat-o pentru trimestrul III din lipsă de fonduri.

Cererea a fost reanalizată de comisie la începutul lunii iulie 2009, iar în data de 3 iulie anul curent petentei i s-a comunicat telefonic că se lucrează la nota de fundamentare și că până la sfârșitul lunii i se va aproba suma necesară pentru finanțarea operației de transplant pulmonar.

În data de 30 iulie 2009 i s-a comunicat, însă, că din cele 12 cereri aprobate inițial au beneficiat de finanțare doar 8 cereri și că solicitarea sa nu se află printre acestea.

Într-un asemenea context, vă solicit să-mi comunicați motivele pentru care cererea petentei Calinca Carmen nu a beneficiat de finanțare, precum și următoarele informații de interes public:

  • numărul cererilor aprobate în cursul acestui an pentru tratamente sau operații în străinătate, cu indicarea numelui, prenumelui și domiciliului beneficiarului, a diagnosticului și a costului tratamentului sau operației;
  • criteriile de prioritate avute în vedere;
  • componența comisiei care a analizat și a aprobat cererile.

Solicit răspuns în scris și oral.

Senator de Satu Mare, Valer Marian.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule senator.