Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 07-09-2009

Ședința Senatului din 7 septembrie 2009

24. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:
  24.14 Vasile Nedelcu

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Are cuvântul domnul senator Vasile Nedelcu, Grupul parlamentar al PNL, se pregătește, din partea Grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC, domnul senator Adrian Țuțuianu.

Domnul Vasile Nedelcu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului prim-ministru Emil Boc.

Obiectul interpelării:

Abuzul de putere politică exercitat de către directorii deconcentratelor.

În sesiunea parlamentară februarie - iunie anul curent, am sesizat, atât în interpelări adresate membrilor Guvernului și prim-ministrului, cât și în declarațiile mele politice, abuzul de putere politică exercitat de către directorii direcțiilor deconcentrate ale statului în raporturile cu salariații și, totodată, numirea acestor directori pe criterii exclusiv politice.

Recent, mi-au fost aduse la cunoștință alte două situații:

una îl vizează pe directorul Direcției de Poștă Călărași, Nuțu Marian, cealaltă pe directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, Tâlpeanu Ilie.

Documentele care mi-au parvenit, purtând semnătura mai multor sindicaliști din cadrul acestor instituții publice, demonstrează faptul că salariații sunt terorizați și împărțiți pe criterii politice, conform partidelor aflate la putere, respectiv cei care aparțin PSD sau PD-L pot ocupa un loc în ierarhia acestor instituții, iar ceilalți, care nu sunt înregimentați în cele două partide, sunt fie marginalizați, fie, pur și simplu, înscriși pe listele de disponibilizări.

Acest tip de gândire a funcționării unor instituții deconcentrate, în care contează doar clientela politică și nicidecum profesionalismul sau experiența dobândită, va conduce în mod inevitabil la totala ineficiență a activității, coroborată cu o permanentă presiune exercitată asupra angajaților.

Pe de altă parte, acest tip de conduită este menit a împărți societatea pe criteriile apartenenței de partid, așa cum se proceda în perioada comunistă.

Sunt convins că în România există profesioniști adevărați, neînregimentați politic, care trebuie respectați, și nu excluși din instituții.

Având în vedere faptul că instituțiile publice deconcentrate ale statului din teritoriu au ca principal obiect de activitate îndrumarea și controlul agenților economici pe domenii specifice și că directorii acestora sunt numiți pe criterii exclusiv politice, vă rog, domnule prim-ministru, să precizați:

  1. Ce măsuri concrete veți lua pentru clarificarea și soluționarea situației celor două direcții deconcentrate menționate mai sus?
  2. Care sunt agenții economici care vor fi controlați și pe ce criterii vor fi aplicate sancțiunile în cazul descoperirii unor deficiențe?
  3. Dacă, după aplicarea sancțiunilor, agenții economici vor acționa în instanță statul clientelar, cine va suporta despăgubirile prevăzute de lege?

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns în scris și oral.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Vă mulțumesc, domnule senator.