Plen
Ședința Camerei Deputaților din 22 decembrie 2009
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.165/31-12-2009

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
16-05-2018
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 22-12-2009 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 22 decembrie 2009

  Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

Ședința a început la ora 8,34.

Lucrările au fost conduse de domnul Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii Sever Voinescu-Cotoi și Mihai Alexandru Voicu, secretari.

*

  Sanda-Maria Ardeleanu - gânduri despre Revoluția română:

Domnul Ioan Oltean:

Bună dimineața!

Doamnelor și domnilor,

Îngăduiți-mi să declar deschisă ședința de astăzi, 22 decembrie 2009, consacrată declarațiilor politice.

Începem ședința de astăzi cu reprezentanții Puterii.

O să o rog pe doamna Sanda-Maria Ardeleanu să se pregătească pentru a-și susține declarația din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal și o rog pe doamna Luminița Iordache, din partea Partidului Social Democrat + Partidul Conservator, să se pregătească.

Doamna colegă, aveți cuvântul.

   

Doamna Sanda-Maria Ardeleanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

22 decembrie 2009. Sunt 20 de ani. Se împlinesc 20 de ani de la Revoluția Română.

Încercând să interpretez semnele timpului în care trăim, mi-am amintit de un cunoscut text al semioticianului Umberto Eco, și anume "Gândirea slabă vs. limitele interpretării". Aici autorul combate unele teorii care susțin că nu există fapte, ci doar interpretări, spunând că "desigur, orice faptă dă naștere la interpretări diferite și conflictuale", dar că, în același timp, "o curioasă calitate a faptelor este că se dovedesc rezistente la interpretările pe care nu le legitimează".

Vremurile dezordonate în care îndrăznim să ne sistematizăm reflecțiile, de la un moment la altul, ne îngăduie verificarea adevărului în relația dintre fapte și interpretarea lor.

S-au scurs 20 de ani de la răsturnarea regimului comunist dictatorial în România. "Modelul unui singur partid a fost abolit, au fost organizate alegeri multipartidice, economia centralizată a fost desființată, iar cenzura, abolită", spune Denis Deletant, jurnalist, istoric și consultant al BBC la Revoluția din 1989.

Atunci când anticiparea faptelor, printr-o interpretare anticipativă, se confirmă, avem dreptul să ne bucurăm.

Revoluția Română a însemnat revenirea la normalitatea modernității europene.

Astăzi ne bucurăm, în lacrimile trecutului, cu gândul la mâine.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

 
  Luminița Iordache - declarație politică intitulată Iașiul, avangarda Revoluției române;

O rog pe doamna deputat Luminița Iordache din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat să dea citire declarației politice și rog să se pregătească domnul Lubanovici Mircea, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

   

Doamna Luminița Iordache:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

"Iașiul, avangarda Revoluției române"

Se împlinesc 20 de ani de la Revoluția din România și nimeni sau aproape nimeni nu scoate în evidență importanța mișcărilor intelectualității ieșene în luna decembrie 1989 când, de fapt, flacăra Revoluției a izbucnit la Iași. În ziua de 13 decembrie acești intelectuali din Iași au pus fluturași în cutiile poștale prin care oamenii erau chemați în ziua de 14 în Piața Unirii. Dacă acești intelectuali nu erau arestați, poate altfel se scria istoria. Ieșenii recunosc meritul grupului de intelectuali și consiliul local îi face cetățeni de onoare.

Dar, unde altundeva este recunoscut meritul lor? Unde este recunoscut faptul că studenții ieșeni au scris și ei pagină importantă pentru istoria românilor? Trebuie să nu uităm niciodată curajul acelor tineri care tocmai datorită tinereții lor și fără frică că li s-ar fi putut întâmpla ceva, au ieșit în stradă, s-au adunat în fața Casei studenților și au protestat împotriva regimului totalitar.

E adevărat, nu prea a scris nimeni despre ei, despre Iași. Timișoara prea a fost în sânge. Teroarea s-a întins prea repede, nenorocirile au fost multe și mari și cu ușurință s-a trecut peste tot ce a fost la Iași în 14 decembrie 1989.

Dar noi, ieșenii, nu putem uita și avem obligația să ne cinstim eroii, și îi cinstim, așa cum știm noi, moldovenii, fără prea multă laudă, fără prea mult zgomot. Îi avem în mintea și în inima noastră și le mulțumim că sunt demni de istoria acestui oraș și de istoria acestei țări. Îi cinstim și pe tinerii care au întreținut la Iași flacăra vie a revoluției. Ei sunt cei care au scos primul ziar independent "Opinia studențească". Și nu le-a fost ușor.

Haideți să le dăm ieșenilor un drept care este al lor. Dreptul de a fi primii care au ieșit în stradă, în acea zi rece de iarnă, primii care au avut curajul să înfrunte securitatea, primii care au avut domiciliul forțat, primii care au fost arestați și torturați. E un drept pe care noi, ieșenii, ni-l asumăm și ni-l dorim să fie recunoscut.

Fără 14 decembrie de la Iași, Revoluția nu ar fi avut un început.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc foarte mult pentru declarația dumneavoastră.

 
  Mircea Lubanovici - declarație politică ocazionată de evenimentele din decembrie 1989: Libertatea - suprema aspirație a poporului român;

Domnul Lubanovici Mircea și se pregătește domnul Ioan Stan, din partea Partidului Social Democrat.

   

Domnul Mircea Lubanovici:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarație politică ocazionată de evenimentele din decembrie 1989 - "Libertatea - suprema aspirație a poporului român"

În aceste zile de sfârșit de decembrie, sufletele noastre sunt mai aproape de Dumnezeu și ne reamintim de valorile spirituale pentru care românii s-au jertfit în 1989, pentru a corecta traiectoria peste timp a neamului românesc spre democrație.

De mai bine de două mii de ani, românii trăitori pe aceste plaiuri binecuvântate de Dumnezeu au făcut din aspirația lor spre libertate crezul fundamental, lăsând urme de neșters în istorie prin lupta lor pentru neatârnare.

Tocmai această aspirație spre libertate i-a apropiat dintotdeauna pe români de poporul american, de valorile acestuia, constituind un fir roșu peste timp în istoria celor 2 popoare, anticipând astfel prin idealurile lor documentul care stă la baza civilizației democratice moderne - "Declarația Universală a Drepturilor Omului".

Preambulul acesteia conține cel mai înălțător apel la moralitate politică, adresat întregii umanități și, totodată, cauzele care au determinat și Revoluția din decembrie 1989: "Considerând că recunoașterea demnității inerente tuturor membrilor familiei umane și a drepturilor lor egale și inalienabile constituie fundamentul libertății și păcii în lume."

Ignorarea și disprețuirea drepturilor omului au dus la acte de barbarie care revoltă conștiința omenirii și că făurirea unei lumi în care ființele umane se vor bucura de libertatea cuvântului și a convingerilor a fost proclamată drept cea mai înaltă aspirație a omului, considerând că este esențial ca drepturile omului să fie protejate de un sistem de drept pentru ca omul să fie liber și nu constrâns.

Puțini cunosc faptul că declarația în 10 puncte a Frontului Salvării Naționale conturată inițial de profesorul Dumitru Mazilu a avut la bază, chiar conform spuselor acestuia, Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii și "Declarația Universală a Drepturilor Omului".

Acest fapt pune într-o nouă lumină drumul spre democrație în România, reînceput în decembrie 1989, apropiindu-l de valorile democratice americane și occidentale.

În încheiere, doresc să îmi exprim și pe această cale compasiunea pentru rudele și prietenii victimelor Revoluției anticomuniste din Decembrie 1989, precum și pentru toți aceia care, ca și mine, au avut vreodată de suferit abuzurile dictaturii.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Ioan Stan - declarație politică legată de nedumeririle produse de ultimele evenimentele;

Are cuvântul în continuare domnul deputat Ioan Stan și o rog pe doamna Sonia Drăghici, din partea Grupului parlamentar social democrat, să se pregătească.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

   

Domnul Ioan Stan:

Doamnelor și domnilor colegi,

Acolo de unde vin eu se spune că mai limpede este apa râului după o vâltoare și mai senin cerul după furtună.

Și cum de zbucium am tot avut parte de ceva vreme, aș dori să mă învrednicesc a prinde în viață ziua înseninărilor și a limpezirii.

Dorința mea e însă aprig primejduită de frământarea la care mă supun întrebările ce mă bântuie mai înverșunate ca cea mai cumplită dintre furtuni.

Și pentru că nu reușesc de unul singur să-mi dau răspunsurile ce mi-ar putea aduce pacea sufletului m-am hotărât să-mi împărtășesc nedumeririle, știut fiind că mai multe capete ar trebui să judece mai bine decât unul singur, indiferent al cui o fi acel cap.

Așa încât iată ce mă preocupă:

Cine se face vinovat de transformarea votului în marfă?

Cine se face vinovat că prețul conștiinței civice a ajuns la derizoriul nivel exprimat de o găleată și 30 de lei ?

Cine se face vinovat că înregistrările de sute de mii de coduri numerice personale făcute în secțiile speciale de votare din țară sau în secțiile de votare de peste hotare nu pot fi verificate și înregistrarea lor a rămas doar un demers menit să nască suspiciuni?

Cine se face vinovat că din toate regulile ce guvernează actul electiv al cetățeanului român, pentru cel aflat în afara granițelor țării, în afara garantării dreptului la vot, niciuna nu este aplicabilă?

Cine se face vinovat că legitimitatea instituției prezidențiale este grav afectată de pseudocâștigarea unor alegeri împotriva votului celor care trăiesc între granițele țării, diminuând astfel autoritatea reală a Președinției, aici, pe teritoriul României?

Cine va suporta consecințele diminuării trăsăturilor democratice ale României, în avantajul celor autocratice sau chiar dictatoriale?

Cine sunt cei care, de la clasa politică și instituțiile statului la omul de rând, nu doresc disciplină, transparență și legi care să incomodeze sfidarea corectitudinii votului?

Și, mai ales, cine va plăti factura cuprinzând costurile transpunerii practice, în viața poporului român, a răspunsului la aceste întrebări și poate, a multor altora?

Lăsând la o parte așteptările mele întru limpezirea de care vorbeam la început și conștient că nu am exclusivitate pe atare preocupări, ci doar convingerea că acestea toate frământă pe mulți dintre noi, constat că am totuși un răspuns.

Factura o vom plăti noi toți, de fapt, fiecare dintre noi, indiferent de statut social, stare materială, convingeri și credințe ori ce, doamne, iartă-mă, ne mai aseamănă ori diferențiază!

Culmea este că nici emitentul facturii nu va încasa altceva decât grave consecințe în plan economic, politic și social, presupunând că i-ar păsa de asta!

Oricum, să cred că asta a fost voia poporului român conștient în toate ale sale, încă n-am reușit!

Mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc foarte mult.

 
  Sonia-Maria Drăghici - declarație politică: Revoluția română sau drumul spre libertate;

O rog pe doamna Sonia Drăghici să dea curs declarației politice și-l rog pe domnul deputat Aledin Amet, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, să se pregătească.

   

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

"Revoluția română sau drumul spre libertate"

Se împlinesc acum 20 de ani de la declanșarea Revoluției Române, care a transformat din temelii societatea românească, antrenând-o pe un drum nou, în concordanță cu cerințele dezvoltării României pe calea democrației. Este regretabil faptul că există opinii care nu recunosc revoluția, îi diminuează importanța sau chiar o neagă.

Revoluția română din Decembrie 1989 este cel mai important eveniment din istoria recentă a țării, cea mai curajoasă revoluție anticomunistă, de la începuturile sale în eroica Timișoară până la triumful ei în Piața Palatului din București. La 20 decembrie 1989, Timișoara devine primul oraș liber de comunism din România. În 21 decembrie 1989, la București, în loc să scandeze lozincile ceaușiste și să se condamne revolta timișorenilor, miile de oameni strânse de dictator în fața Comitetului Central al PCR transformă marea adunare populară într-o mare revoltă populară. Bucureștenii se alătură manifestanților de la Timișoara, scandând "Ieri în Timișoara, azi în toată țara!".

Câștigarea libertății și a democrației a fost însă plătită cu jertfe. Prea multă lume a uitat deja. Prea repede, prea ușor, martirii libertății au ieșit din viețile noastre pentru a intra în ceața istoriei. Tocmai de aceea, în fiecare decembrie e timpul să ne plecăm capul și să ne gândim, o clipă măcar, la cei ce nu mai sunt, Eroii Revoluției, și să le aducem un omagiu.

22 decembrie 1989 este ziua în care revoluția a învins. Înscrisul "Trăiască Partidul Comunist Român" de pe CC al PCR este dat jos în 22 decembrie 1989. Revoluția socială cu un autentic caracter popular și național a continuat după dramatica fugă cu elicopterul a dictatorilor și șocanta realitate a sfârșitului lor, doborați de gloanțele plutonului de execuție.

Tinerii născuți după 1989 nu cunosc anii comunismului decât din povestirile părinților sau din manualele școlare. Acești tineri trăiesc astăzi într-o țară liberă. Ei sunt cei mai în drept să cunoască istoria țării lor și să elibereze conștiințele de fantomele trecutului.

Revoluția română din 1989 a creat premisele împlinirii speranțelor românilor după 50 de ani de dictatură. În timpul Revoluției din decembrie 1989, oamenii fericiți, exaltați își manifestau bucuria ridicând mâna, formând cu degetele litera V, semnul victoriei.

România de astăzi nu este încă ceea ce ne-am dorit să fie acum 20 de ani. Suntem datori celor care s-au jertfit în revoluție și urmașilor lor să construim o Românie modernă și reformată economic, social și politic. Însuși Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite în România, a declarat pe 15 decembrie 2009: "Revoluția română nu s-a încheiat, mai sunt multe de făcut", recomandând politicienilor ca, după încheierea alegerilor, să caute reconcilierea și armonia.

Sunt în asentimentul domnului ambasador, dar mai ales al tuturor cetățenilor din România că, la 20 de ani de la Revoluția Română, după încheierea procesului electoral și învestirea președintelui României, trebuie să găsim calea de reconciliere politică, având ca scop ieșirea din criză, creșterea nivelului de trai al cetățenilor și modernizarea României. Partidele politice aflate la guvernare vor fi datoare să se înhame la treabă, iar opoziția va trebui să fie fermă și constructivă.

Mesajul ambasadorului Statelor Unite în România "Este timpul să începeți să faceți, nu numai să vă certați" trebuie să fie nu unul deranjant, ci unul încurajator.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Și eu vă mulțumesc, doamna deputat.

 
  Aledin Amet - declarație politică intitulată 20 de ani de la reinventarea libertății;

Îl invit pe domnul Aledin Amet să-și prezinte declarația politică, în același timp, îl rog pe domnul Mihai Cristian Apostolache, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat să se pregătească pentru a veni la microfon.

   

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc.

Bună dimineața!

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "20 de ani de la reinventarea libertății".

Au trecut, iată, 20 de ani de când libertatea, în această țară, România, a căpătat dimensiunea ei firească, făcând să existe conceptul de democrație, fără de care o națiune demnă s-ar transforma într-o națiune fără personalitate.

Decembrie 1989 reprezintă, indiscutabil, pagina de istorie cu o reală semnificație pentru tot ceea ce s-a înfăptuit ulterior. Sigur, nu totul a fost și este perfect. Sigur, a reînvăța să trăiești într-o societate fără opreliști a însemnat, din păcate, câteodată, și chin, dar și deznădejde.

Mai presus de toate, însă, feericul sentiment al libertății a biruit, iar biruința înseamnă conștiința în starea pură.

Trăim, așa cum suntem astăzi, eliberați de poveri apăsătoare, pentru că atunci, cei mulți, anonimi, au săvârșit fapte eroice. Jertfa supremă a reprezentat omagiul însângerat adus ideii de dreptate.

Obsedant, decembrie, câteodată alb, câteodată nu, este adăpostul momentelor de istorie adevărată. Dincolo de orice cuvânt, se află mesajul. Dincolo de mesaj, se găsește voința.

În decembrie 1989 nu au existat gânduri sofisticate. Simplitatea faptelor a dezghețat timpul înghețat.

În decembrie 1989 nu au existat oameni sofisticați. S-au aflat cei dornici de a reinventa libertatea. Consecința a fost dramatică. S-au prăbușit trupurile, dar nu idealurile.

Vor veni alți ani, se vor concepe noi tratate de istorie. Cu siguranță, însă, memoria unei națiuni rămâne veșnică.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu.

 
  Mihai Cristian Apostolache - despre promisiuni prezidențiale și realitatea ploieșteană;

Îl rog pe domnul deputat Apostolache să-și prezinte declarația politică.

   

Domnul Mihai Cristian Apostolache:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Permiteți-mi pentru început să aduc un pios omagiu eroilor Revoluției Române din decembrie 1989.

"E vremea dialogului, e vremea utilizării competențelor, indiferent de orizontul politic din care vin."

"...toate partidele trebuie să renunțe la excesul de numiri pe criterii politice. Aceste numiri sunt un prim pas către conflicte de interese și către corupție. Cum se poate reforma statul, dacă reprezentanții săi sunt aleși pe alte criterii decât cel al competenței?"

"Ca președinte, voi apăra neutralitatea funcției publice. Numai astfel se poate asigura continuitatea funcționării statului, dincolo de alternanțele la putere."

Acestea sunt doar câteva pasaje din discursul președintelui Băsescu, rostit după depunerea jurământului în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României.

Nu știu dacă cei din PD-L au ascultat cu atenție acest discurs, însă cred că este momentul să-și revizuiască rapid comportamentul dacă nu vor să intre în conflict tocmai cu președintele tuturor românilor. Mă refer aici la numirile pe criterii politice pe care le practică în ultima vreme PD-L-ul și care, conform spuselor președintelui, sunt generatoare de conflicte de interese și corupție.

Domnule președinte Băsescu, cei de la PD-L Prahova v-au dat deja "un șah" în toată regula prin înlocuirea de la conducerea Spitalului Schuller din Ploiești a doamnei doctor Carmen Dumitru, un medic de valoare ce a dat dovadă de performanțe manageriale deosebite cu o persoană total necunoscută în lumea medicală prahoveană, dar ale cărei merite se reduc doar la două aspecte: are carnet de partid portocaliu, fiind foarte activă în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și a terminat de curând rezidențiatul. Nici condiția legală de a fi urmat un curs de management nu o îndeplinește această persoană de curând numită, dar ce contează legea cât timp există carnetul de partid portocaliu care, desigur, înlocuiește orice lege din această țară, inclusiv legea fundamentală, Constituția.

"Greșeala" doamnei doctor Carmen Dumitru a fost aceea că și-a păstrat verticalitatea politică și și-a permis să conteste, în perioada în care a deținut funcția de viceprimar al Ploieștiului, deciziile eronate ale primarului PD-L al municipiului Ploiești.

Drept răsplată pentru acest comportament, a fost înlocuită din funcția de viceprimar, răsplata continuând prin a i se încălca cu brutalitate dreptul de a-și duce până la capăt contractul de management de la Spitalul Schuller din Ploiești (contract, de altfel, suspendat în perioada cât a deținut funcția de viceprimar).

"E vremea dialogului, e vremea utilizării competențelor, indiferent de orizontul politic din care vin" avea să spună Traian Băsescu către toate partidele, deci și către PD-L.

De aceea, stimați reprezentanți ai PD-L Prahova, țineți seama de cerința președintelui Băsescu și folosiți-vă în continuare de competența și profesionalismul doamnei doctor Carmen Dumitru pentru că, nu-i așa, "cum se poate reforma statul dacă reprezentanții săi sunt aleși pe alte criterii decât cel al competenței?!".

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat.

 
  Vasile Mocanu - declarație politică cu tema Pentru instituții eficiente;

Îl invit pe domnul deputat Vasile Mocanu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, să-și susțină, de asemenea, declarația politică.

Domnule deputat, microfonul este numai și numai al dumneavoastră.

   

Domnul Vasile Mocanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Pentru instituții eficiente".

De-a lungul întregului an pe cale a se încheia, am vorbit de mai multe ori despre situația grea din agricultură. Și mai ales despre situația foarte grea din agricultura ieșeană.

Am dat exemple de blocaje în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, am subliniat încetineala cu care sunt repartizate subvențiile, am atras atenția asupra lipsei reformelor esențiale, de profunzime, din acest domeniu.

Ca un observator foarte atent al situației din agricultură, am descoperit că aspectele care provoacă necazurile cele mai mari sunt birocrația excesivă, lipsa specialiștilor veritabili, modificarea permanentă a legislației, dar și a șefilor diferitelor direcții agricole, precum și lipsa banilor. Nu în ultimul rând, am remarcat o extraordinară dezbinare care funcționează, fără excepție, pe toate palierele agriculturii românești, ceea ce compromite aproape iremediabil însăși organizarea eficientă a acestui domeniu. Când fiecare se dorește șef, orice inițiativă, oricât de bună ar fi ea, moare încă din fașă.

Din păcate, nu pot să nu remarc faptul că această dezbinare își are un model clasic tocmai în politica de la vârful României. De cinci ani, românii sunt profund dezbinați, deși puțini ar putea explica resorturile acestei rupturi.

Am văzut recent că președintele Traian Băsescu a promis din nou românilor instituții eficiente și o reformă profundă a statului. Eu sunt convins că instituțiile din România vor funcționa bine - și nu mă refer doar la cele din agricultură - doar dacă vor fi rezolvate toate problemele pe care le-am enumerat mai sus. Și, mai ales, dacă intenția unora de a semăna zâzanie nu va mai fi preocuparea lor de căpătâi. Nu trebuie să uităm că cine seamănă vânt, culege furtună!

Pentru anul 2010 și pentru toți anii care vor veni, eu chiar îmi doresc instituții eficiente, pentru că doar așa le va fi mai bine românilor.

La mulți ani și la mai multă înțelepciune!

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Da. Vă mulțumesc.

 
   

Nu mai avem, constat că nu mai avem deputați interesați să-și prezinte declarațiile politice. În această situație, am să anunț doar pe cei care au depus în scris.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, domnul Silviu Prigoană, domnul deputat ciobanu Gheorghe și domnul deputat George Ionescu.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat + Partidul Conservator, Valeriu Zgonea, Daniela Popa, Manuela Mitrea.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal: Bogdan Țîmpău, Horea Uioreanu, Gheorghe Dragomir.

Și din partea minorităților naționale, domnul Miron Ignat și domnul Mircea Grosaru.

Aceștia sunt parlamentarii care și-au prezentat declarațiile în scris.

Cu acestea, închei ședința consacrată astăzi declarațiilor politice.

Ne revedem, stimați colegi, la ora 10,00 pentru dezbaterea proiectelor de legi înscrise pe ordinea de zi.

Doamne ajută și o zi frumoasă tuturor!

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
    Sanda-Maria Ardeleanu - Scrisoare către un ministru al educației ca un Moș Crăciun;

Doamna Sanda-Maria Ardeleanu:

Scrisoare către un ministru al educației ca un Moș Crăciun

Ne-am acomodat de mulți ani la dinamica, deloc reconfortantă, a "primenirii" instituției ministrului la Ministerul Educației (pentru a numi generic un minister care își schimbă denumirea odată cu schimbarea miniștrilor) și unde acum se face a 12-a nominalizare de ministru în 20 de ani.

Dascăli, părinți, elevi și studenți ne pregătim, în Ajunul Crăciunului, să vă primim așa cum se cuvine pe dumneavoastră, stimate domnule Daniel Funeriu, noul nostru ministru, căruia îi deschidem poarta speranțelor așa cum o facem, an de an, când îl întâmpinăm pe Moș Crăciun.

Un nou ministru la Educație, ca un Moș Crăciun la o casă cu mulți copii, astfel sunteți perceput astăzi, la o audiere în plenul Comisiilor reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Parlamentului României, în pragul veselei sărbători a Nașterii Mântuitorului. Un nou ministru al educației propus, poate, chiar pentru mântuirea unui sistem de care depinde întreg viitorul societății românești.

Bine ați venit, domnule ministru! V-am așteptat cuminți și putem să vă povestim cât de mult ne-am străduit pentru ca școala românească să nu sufere la atâtea schimbări de miniștri, proiecte de reformă, peticiri ale Legii educației, experimente făcute pe seama noastră pentru prestigiul experimentatorilor.

Avem școli și universități performante, avem olimpici recunoscuți și studenți remarcabili, avem absolvenți de înalte școli ce intră direct în elita profesioniștilor europeni și internaționali. Avem o cercetare ambițioasă, condusă de minți strălucite. Avem un sistem în care ne place să identificăm "mărcile bunei tradiții a învățământului românesc".

Și pentru că am rostit frumos și adevărat poezia Școlii noastre, merităm cadoul dumneavoastră, domnule ministru Daniel Funeriu: reforma întru modernizarea Școlii, singura instituție purtătoare de Ideal și Modele. O reformă pe care să o începem în 2010 pentru următorii 20 de ani. O reformă pe care să o facem împreună, toți actorii implicați în destinul școlii. În fine, o reformă pe care, în calitate de vicepreședinte al Comisiei prezidențiale pentru elaborarea politicilor în domeniile educației și cercetării, ați gândit-o și ați pus-o pe hârtie. Ne-am inspirat și noi din ea și vă rugăm să îngăduiți câteva minute pentru a vă expune unele priorități, așa cum le vedem noi, pentru primele șase luni ale mandatului pentru care vă susținem și vă încurajăm. Permiteți-ne, prin urmare, să cităm dintr-un orizont de așteptare pentru școala românească la 20 de ani de la Revoluția română.

 1. Pentru stabilitate și continuarea bunelor tradiții ale învățământului românesc:
  1. Denumirea ministerului (fără posibilitate de schimbare): Ministerul Educației Naționale;
  2. Ministrul: personalitate recunoscută în domeniu, care să ocupe prima poziție și în grila de salarizare din sistem;
  3. (Re)construirea demnității sociale și a autonomiei profesionale a cadrului didactic - prin pozițiile ocupate în grila Legii salarizării unitare, prin constituirea unui set de drepturi ce derivă din profesia de dascăl;
  4. Promovarea și aplicarea fermă a criteriilor de calitate menite să confere greutate tuturor diplomelor și certificatelor eliberate în sistem (conform principiului: calitatea înseamnă livrare, dar și producere de cunoștințe);
  5. O lege a educației naționale suplă și uniformă, în concordanță cu cerințele UE, dar puternic ancorată în realitățile românești (nevoi, mentalitate, infrastructură), elaborată pentru următorii 15 - 20 de ani.
 2. Pentru modernizarea sistemului de învățământ și educație:
  1. Democratizare, descentralizare, depolitizare și debirocratizare;
  2. Finanțarea cu minim 7% din p.i.b. (din care minim 1% pentru cercetare);
  3. Formarea celor opt competențe recunoscute în spațiul UE;
  4. Alocarea resurselor financiare și a cifrelor de școlarizare în funcție de cerințele pieței forței de muncă și de îndeplinirea standardelor de calitate la nivelul fiecărei unități de învățământ, indiferent de statutul public sau privat al acesteia;
  5. Aplicarea unui program de măsuri eficiente de eradicare a oricărei forme de corupție din sistem;
  6. Aplicarea unui program de măsuri menite să întărească controlul asupra utilizării banului public și creșterea responsabilității factorilor implicați în gestionarea fondurilor;
  7. Formarea continuă prin școală și universitate ca principali furnizori de educație - șansă a dezvoltării societății românești;
  8. Profesionalizarea managerială, ca o soluție pe termen lung de îmbunătățire a managementului educațional și a performanței în școala românească;
  9. Racordarea fermă a cercetării la învățământul superior și creșterea competitivității programelor de cercetare de la nivelul unităților de cercetare.

Domnule ministru, vă dorim puterea de a uni în jurul dumneavoastră și al programului de guvernare în domeniul educației toți beneficiarii sistemului, dar și purtătorii bunelor practici de învățământ și educație, care vă privesc acum așa cum îl privim pe Moș Crăciun: cu sfiala și emoția așteptării, dar și încrederea și speranța împlinirii dorințelor noastre.

Vă mulțumesc și vă urez un mandat fructuos!

    Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Iarna nu-i ca vara;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Iarna nu-i ca vara

De câteva zile ninge în România. Ca de obicei, ninsoarea din decembrie a constituit o surpriză atât pentru oamenii păstoriți înțelept de Radu Berceanu, cât și pentru sus-numitul ministru. Codul galben, atunci când nu face parte din alianța DA, NU constituie o motivare suficientă pentru deszăpezirea drumurilor patriei. Probabil au așteptat ca INMH să anunțe în cele din urmă cod portocaliu, culoare mult mai apropiată de sufletul mare al acestor domni, căci de cod roșu nici nu poate fi vorba.

Pentru a demonstra totuși presei marea sa putere de muncă, domnul Berceanu a făcut singurul lucru la care se pricepe și domnia sa ca ministru al transporturilor, și anume a demis câțiva directori. În mod sigur oamenii blocați pe drumurile înzăpezite ale patriei au trăit satisfacții incomensurabile și s-au încălzit spontan la auzul acestei vești minunate. Și mai aveau un motiv de satisfacție: singurul care nu va pleca niciodată din minister este chiar domnul Berceanu.

Unii visători mai cred încă în acea demisie de onoare, atât de firească în alte state, atunci când astfel de situații se întâmplă. Dar este greu sa îți dai demisia atunci când ai fost deja demis de către Parlament, împreună cu restul cabinetului, iar veșnicul premier Boc te forțează să accepți încă un mandat.

Noi totuși înțelegem. Campania de iarnă din agricultură se desfășoară în condiții crâncene, sub viscol și troiene, solicitând la maximum întreaga competență a ministrului transporturilor, agriculturii. Și cine știe de ce domenii mai răspunde...

Se pare că pentru unii este mai favorabil un cod portocaliu anunțat de Palatul Cotroceni decât palidul cod galben al INMH-ului.

Va mulțumim din suflet pentru sacrificii, domnule Berceanu, și sperăm ca în viitorul cât mai apropiat să deveniți același competent ministru al transporturilor într-o țară din regiunea Ecuatorului, în care iarna e ca vara.

Drum bun...

    Dorel Covaci - declarație politică despre Revoluția din '89, acum, la 20 de ani - Cu noi este Dumnezeu!;

Domnul Dorel Covaci:

Declarație politică despre Revoluția din `89, acum, la 20 de ani - "Cu noi este Dumnezeu!".

1104 morți, 3352 răniți - un bilanț scris cu sânge în decembrie 1989. Unii dintre noi ne putem permite luxul de a analiza, în date și cifre, ceea ce a însemnat Revoluția. Alții, nu. Pentru peste o mie de familii, decembrie `89 nu a fost doar un eveniment din trecut, des pomenit în mass-media înaintea sărbătorilor. Copiii lor au plecat atunci pentru totdeauna.

Sărbătoarea bucuriei, a speranței și a nașterii e umbrită în fiecare an, până la sfârșitul vieții lor, de amintirea pierderii celor dragi. Noi nu trebuie să alegem acum între a fi golani, sau comuniști, huligani, sau activiști... pentru că acest lux a fost cumpărat cu sânge de cei morți la Revoluție, iar familiile lor plătesc și acum prețul.

Evenimentele din 1989 și întreaga istorie, de altfel, ne dovedesc solidaritatea și unitatea poporului român în fața vitregiilor sorții.

A început la Timișoara în 15 decembrie. A continuat în zilele de 16 și 17, când au căzut primii martiri. În 18 decembrie, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara s-au adunat mai mulți tineri și copii, care au început să cânte colinde și să strige lozinci anticomuniste. La un moment dat, a apărut un blindat din care s-a tras o rafală asupra tinerilor de pe trepte, secerând mulți dintre ei, printre care și Sorin Leia, tânăr făgețean.

În 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarată primul oraș liber al României de către reprezentanții Frontului Democrat Român, prima formațiune politică democratică, înființată pe străzile însângerate ale Timișoarei. Tot în 20 decembrie, orașul Lugoj, din apropierea Timișoarei, s-a ridicat împotriva regimului comunist, căzând și aici eroi ai Revoluției - Daniel Borcea și Valentin Rosada.

În 21 decembrie, mitingul grandios organizat de dictator la București s-a transformat într-o mișcare anticeaușistă și anticomunistă. În aceeași zi au început mișcări revoluționare în cele mai mari orașe ale țării: Cluj, Brașov, Sibiu, Arad, Târgu-Mureș, Caransebeș, Cugir etc. Deși autoritățile au deschis foc împotriva demonstranților, românii nu mai puteau fi înfrânți.

Regimul comunist a căzut vineri, 22 decembrie 1989, la ora prânzului, odată cu fuga soților Ceaușescu din București. Ziua de 22 decembrie a fost declarată Ziua Victoriei Revoluției române.

"Cu noi este Dumnezeu!" se striga sub gloanțe din mii de piepturi, acum 20 de ani, cu credință că trebuie să se readucă darul libertății, lumina speranței și adevărului generațiilor de azi și de mâine. Tinerii au fost cei care au avut curajul și demnitatea de a sta cu pieptul gol și fruntea sus în fața morții, purtând în sufletul pur idealul întregii noastre istorii.

Ei au reușit, cu prețul suprem al vieții lor. Dar, oare, noi am știut să primim și să prețuim această ofrandă sfântă a fragedelor vieți? Am știut să aducem recunoștință familiilor, să nu-i uităm pe ei, eroii neamului?

Ce se întâmplă, stimați conducători, cu lozinca "să trăiți bine!" și consensul de uniune politică națională? Avem, în schimb, instigare la ură, violență, discriminare, imixtiune, presiune și poliție politică. Sacrificiul Revoluției a fost în zadar?

Noilor aleși, indiferent poziționați în piramida puterii, le cerem, în numele celor căzuți pentru libertate, democrație, demnitate, speranță și adevăr: să nu-i uitați, să nu le întinați sacrificiul, să nu le irosiți darul suprem!

Ne confruntăm cu o succesiune de evenimente: jurământul în plen al președintelui țării, 20 de ani de la Revoluție și Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului - un prilej pentru noi toți, indiferent de apartenența politică, diviziunea doctrinară și poziționarea socială, să ne aplecăm asupra nevoilor semenilor, asupra păcii, egalității, fraternității și democrației; idealuri importante ale Revoluției din 1989.

Sărbători fericite și La mulți ani!

    Gheorghe Ciobanu - Câteva soluții pentru 2010: capitalizarea băncilor, scăderea dobânzilor, o nouă lege care să reglementeze activitatea bancară din România;

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"Câteva soluții pentru 2010: capitalizarea băncilor, scăderea dobânzilor, o nouă lege care să reglementeze activitatea bancară din România"

Anul 2009 este aproape de a se încheia. Mai sunt însă mai bine de 3 luni până la încheierea anului fiscal. Pe datele pe care le avem până acum, observăm că niciuna dintre marile bănci din România nu s-a aflat pe minus în 2009. Pe de altă parte, observăm că economia SUA a început să-și revină, dar falimentele diverselor instituții bancare nu s-au oprit. Pe întreg parcursul crizei economice, 140 de bănci și-au închis porțile.

De unde această diferență între cele petrecute în SUA și România? Pe de o parte, din cauza reglementărilor BNR privind depozitele minime obligatorii. Pe de altă parte, din practicile bancare din România, care le dau băncilor puteri sporite în raport cu clientul când vine vorba de ducerea la îndeplinire a obligațiilor contractuale. În sfârșit, și datorită Ministerului Finanțelor, care a contractat numeroase credite, deci, bancherii nu au trebuit să stea cu banii sub saltea, și au putut să facă profit pe spatele statului român.

Din păcate, principalul proiect anticriză nu s-a putut materializa. Ne referim aici la deblocarea creditării. Nu impozitul forfetar a dus la încetarea activității celor peste 100.000 de firme, ci incapacitatea de a lua credite. Pentru că nu erau bani și pentru că unele din condițiile impuse de bănci erau prea greu de îndeplinit.

Ce putem face, concret? Să purcedem la capitalizarea CEC și a Eximbank, singurele bănci importante la care statul mai este acționar majoritar. Nu trebuie să facem însă asta la un nivel scăzut, ci la unul crescut, suficient de mare încât să oblige celelalte bănci să acționeze în consecință. Pe lângă capitalizare trebuie, deci, forțată micșorarea dobânzilor practicate de bănci. Chiar dacă Euribor-ul se află la un nivel istoric minimal, dobânzile nu au scăzut considerabil. Mai mult, aș observa că băncile din România nu scad dobânzile pentru clienții cărora li s-au mărit discreționar ratele la sfârșitul lui 2008 și începutul lui 2009.

Consider, deci, că numai competiția de pe piața bancară românească poate duce la scăderea dobânzilor. În aceste condiții, ar fi normal ca BCR și Eximbank să se implice în toate programele importante de creditare, cu dobânzi mai mici decât celelalte instituții bancare. Asta cel puțin până la constituirea unui cadru legislativ concret privind fluctuația dobânzilor. De altfel, chiar Gordon Brown și Nicolas Sarkozy observau acest defect în felul în care este construit sistemul bancar european și cereau reglementări suplimentare, în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

În mod normal, micșorarea nivelului rezervelor minime obligatorii ajută la relaxarea creditării. BNR a scăzut de 3 ori acest nivel în ultimul an, ajungându-se de la 40% la 25%. Efectele în creditarea directă nu s-au făcut simțite. Este normal, în aceste condiții, să oprim aici nivelul rezervelor minime obligatorii.

Pentru cei care se gândesc la problema deficitului bugetar, trebuie făcute trei observații. Prima: este adevărat că majoritatea banilor rezultați au fost împrumutați de Ministerul Finanțelor Publice pentru acoperirea deficitului bugetar, dar anul se încheie acum, deci, nu mai este nevoie de continuarea acestor practici. A doua: pentru anul viitor, am stabilit un nivel al deficitului bugetar destul de înalt, astfel încât să ne putem încadra fără probleme. A treia: s-a stabilit deja cu FMI ca o parte din banii împrumutați să meargă direct la Ministerul Finanțelor, nu la BNR. Așa se face că, în mod normal, România nu va mai avea nevoie să se împrumute de bani de la bănci.

În final, sintetizez cele spuse în analiza de mai sus. Trebuie să capitalizăm băncile românești cu sume mari, care să repornească mecanismul creditării. Mă gândesc la 2-3 miliarde de euro. Dobânzile la care se realizează aceste împrumuturi trebuie să fie scăzute, pentru ca băncile cu capital străin să fie forțate și ele să scadă dobânzile percepute. În final, trebuie conceput un cadru legislativ concret privind drepturile băncilor de a acționa asupra dobânzii - ar trebui eliminat cumva termenul de dobândă variabilă, dacă acesta nu este folosit în relație cu Euribor sau Robor.

    Gheorghe Dragomir - declarație politică intitulată Guvernul Boc IV!;

Domnul Gheorghe Dragomir:

Declarație politică intitulată "Guvernul Boc IV!"

Traian Băsescu l-a pus pe Emil Boc din nou în fruntea Guvernului. Cabinetul Boc va fi format din miniștri PD-L, UDMR, independenți și generalul Gabriel Oprea.

Dacă validarea noului Cabinet va avea loc până la Crăciun, vom avea până la sfârșitului anului Guvernul Boc IV. Cu alte cuvinte, patru Guverne Boc într-un singur an.

Președintele Traian Băsescu l-a caracterizat pe Emil Boc ca fiind un om dedicat serviciului public, un om care și-a făcut datoria în calitate de parlamentar, primar și premier, un om al dialogului, un om care și-a asumat responsabilitatea implementării unor soluții extrem de dificile, așa cum au rezultat din acordurile cu BM, FMI și UE.

Emil Boc a intrat în istoria postdecembristă a României ca fiind primul șef de Guvern demis de Parlament prin adoptarea unei moțiuni de cenzură. Marți, 13 octombrie 2009, a fost prima dată când Parlamentul și-a exercitat efectiv controlul asupra Executivului adoptând moțiunea de cenzură inițiată de PNL și PSD "11 pentru România" și trântind Guvernul Boc 2, constituit după retragerea PSD de la guvernare. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 254 de voturi pentru și 176 împotrivă. Astfel că, după alegerile parlamentare din 2008 am avut trei Guverne Boc, Cabinetul aflat în exercițiu fiind interimar.

Emil Boc a declarat că preia acest mandat nu pentru a deveni mai popular, ci "pentru a face ceea ce trebuie pentru România". "Știu ce avem de făcut. Avem nevoie rapid de un guvern care să dea stabilitate țării. Avem nevoie ca bugetul de stat pe 2010 să fie adoptat la începutul lunii ianuarie de Parlament", a spus premierul desemnat, forul legislativ urmând să se întrunească în sesiune extraordinară.

Traian Băsescu a spus în campania electorală că el vrea să "reformeze" sistemul, și l-a desemnat tot pe domnul Boc ca premier, același domn Boc care în urmă cu ceva timp a fost dat jos de Parlament tocmai pentru faptul că nu era bun. Acum domnul Băsescu consideră că el e "omul cel mai potrivit". Cum gândește oare domnul Băsescu când îl desemnează pe vechiul premier, care a fost dat jos de Parlament pentru incompetență? Și mă aștept la niște reacții foarte vehemente a celora din corul lui Băsescu: "Boc e bun", "Boc ține legătura cu FMI" etc., etc. Aceste afirmații le-am auzit și de la domnul Băsescu, și sincer nu m-a convins, și nu o să mă convingă nimeni că premierul demis e "omul potrivit" pentru aceste momente vitrege și grele prin care trecem! Băsescu ne arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu e președintele tuturor românilor, ci doar al celor portocalii!

Din câte am observat, domnii Blaga, Videanu și Berceanu vor fi miniștri din nou, ceea ce e de domeniul ridicolului, chiar și pentru noul președinte Traian Băsescu!

    Valeriu Ștefan Zgonea - declarație politică având ca temă România prezidențială, România înzăpezită;

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"România prezidențială, România înzăpezită"

Se împlinesc 20 de ani de la Revoluție, iar România este departe de ceea ce am fi dorit să fie.

Suntem în plină criză economică. Avem o Românie prezidențială și înzăpezită. Avem un vechi premier nou desemnat și un viitor nou guvern vechi, în care se regăsesc majoritatea miniștrilor PD-L din guvernul demis prin moțiune de cenzură. Această echipă ar trebui să salveze România, să scoată țara din criză. Dar ce speranțe am putea avea cu un guvern încropit doar pentru a-i recompensa pe cei care au contribuit la victoria președintelui?

Prezența Elenei Udrea la Dezvoltare, menținerea lui Berceanu la Transporturi și a lui Videanu la Economie au același sens: bani pentru elita portocalie!

Un exemplu elocvent îl reprezintă firmele de casă ale PD-L, care încasează milioane de lei pentru deszăpeziri, iar rezultatele se văd! După câteva zile de ninsoare și viscol, cuvântul de ordine este haosul. Drumuri închise, oameni blocați pe câmp în mașini, trenuri anulate, zboruri întârziate - acesta este tabloul unei zile de iarnă, timp în care banii pentru deszăpeziri ajung în buzunarele unor firme ce gravitează în jurul pd-l-iștilor de frunte, firme abonate la banii publici, precum Argecom, Gecor, Rosal sau Delta ACM 93.

Cu cine facem reforma statului? Cu domnul Radu Berceanu, prezent în aproape toate guvernele din ultimii 20 de ani, care ne-a demonstrat că este posibil să petreci ani buni în fruntea unui minister și să nu lași nimic în urma ta? Cu domnul Videanu, expert la înlocuit borduri? Cu Teodor Baconschi, ambasadorul la Paris, performant în obținerea de voturi de la românii din diaspora? Cu Udrea, anchetată pentru modul în care a cheltuit banii publici?

După 20 de ani de la Revoluție avem o țară dezbinată și îndatorată, o țară condusă de o castă de privilegiați, formată din apropiații președintelui Traian Băsescu.

De la lozincile privind reformarea clasei politice la acest grup de abonați la demnități publice, cu prestații neconvingătoare în funcțiile deținute, este drum lung!

Anul 2010 va fi, aproape sigur, unul dintre cei mai dificili ani din istoria democratică a României. Programul de guvernare pe care îl propune "noul" Cabinet este, în esență, cel pe care l-am văzut la anteriorul Cabinet Boc. Este un program lipsit de viziune, o înșiruire de principii și obiective, fără repere, termene și soluții. Programul anticriză a fost excelent, dar a lipsit cu desăvârșire!

În acest moment, avem nevoie de un guvern puternic, care să adopte măsuri energice de luptă împotriva crizei, care să asigure stabilitate. România are nevoie de un cabinet de profesioniști, de oameni capabili să pună la punct o strategie anticriză, nu de un guvern-marionetă al președintelui Traian Băsescu.

Concursul național de risipă și fraudă trebuie să înceteze!

Stimați colegi,

În urmă cu 20 de ani am visat o altă Românie. Cei mai mulți români simt o imensă amărăciune, iar decepțiile au tendința de a sacrifica nuanțele.

În urmă cu 20 de ani, s-a murit pentru libertate și democrație.

Pentru peste o mie de familii, 22 decembrie 1989 nu este doar o dată amintită des la știri atunci când vorbim despre Revoluție, ci ziua în care copiii lor nu s-au mai întors acasă. Fără jertfa eroilor-martiri ai Revoluției, destinul nostru ar fi fost altul.

Astăzi, suntem datori să redăm românilor încrederea în instituțiile democrației și speranța într-un viitor mai bun!

    Gheorghe-Eugen Nicolăescu - După 20 de ani...;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

"După 20 de ani..."

În aceste zile se împlinesc 20 de ani de la câștigarea dreptului la democrație, la alegerea liberă a reprezentanților în Parlament, care să lucreze pentru cetățeni, pentru servirea interesului public!

După 20 de ani constatăm că România s-a schimbat mult, că este o țară membră a Uniunii Europene, a NATO, o țară care se consideră democratică, deși multe instituții nu funcționează cum trebuie, deși interesul general nu este pus în centrul politicilor publice, deși mai sunt încă probleme grave, care cer soluționare rapidă...

După 20 ani trăim într-o țară care se vrea mai bună, dar în care oamenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți, mai departe de actul politic, mai dezamăgiți, mai indiferenți, și acest aspect este îngrijorător...

După 20 ani, toate lucrurile în neregulă din societatea noastră parcă apasă mai greu asupra tuturor celor care își doresc o putere sinceră, cinstită, practicată cu responsabilitate și care să fie pusă exclusiv în slujba cetățeanului...

După 20 de ani am înțeles că viața merge oricum înainte, dar am mai înțeles că acest înainte depinde și de noi, de cetățeni, dacă avem dorința să contribuim la luarea unor decizii corecte și drepte...

După 20 de ani vedem că sunt atâtea de făcut încât uneori mă cuprinde deznădejdea, mă doare că multe care se puteau face repede și bine s-au realizat târziu și prost și că se continuă în acest fel...

După 20 de ani ar trebui să ne dorim în primul rând sănătate și noroc, pentru că de restul putem să ne ocupăm singuri și putem să găsim soluții în cadrul societății, forțând statul să ne asculte, să ne reprezinte...

Crăciun fericit și La mulți ani!

    George Ionescu - declarație politică intitulată Sărbătoarea Crăciunului la români;

Domnul George Ionescu:

"Sărbătoarea Crăciunului la români"

Decembrie este, probabil, cea mai așteptată și mai îndrăgită lună a anului, de toată lumea, dar în special de copii. Marile bucurii pe care ni le aduce această ultimă lună a anului sunt sărbătorile de iarnă, cu toate credințele și datinile care le însoțesc.

Vechile datini românești ne ajută în fiecare an să simțim și să trăim atmosfera plină de căldură și veselie a sărbătorilor de iarnă. Datinile și obiceiurile par să realizeze o misterioasă legătură între cer și pământ. Iarna, de sărbători, oamenii au un adânc sentiment de bucurie pe tot globul și par a circula liber dintr-un univers în altul. Perpetuate de-a lungul secolelor, tradițiile și obiceiurile ni se înfățișează într-o frumusețe aparte.

Pe 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, iar după tradiția populară, aceasta este prima zi de iarnă. Credincios, Sfântul Nicolae este făptuitor de minuni și martir pentru credința în Iisus. La români, Sfântul Nicolae este închipuit ca un moș cu barbă albă care poate aduce ninsoarea scuturându-și bărbia. Datorită tradiției occidentale, Moș Nicolae este și cel care face cadouri celor mici. În seara din ajun (5 decembrie), părinții pun în încălțămintea copiilor, pe care aceștia și-o pregătesc cu mare grijă, multe dulciuri și, uneori, jucării. În unele locuri există și obiceiul de a pune alături de cadouri și o nuielușă care ar trebui să îi cumințească, măcar în principiu, pe copii care nu s-au purtat bine in timpul anului

Pe 24 decembrie este Ajunul Crăciunului, iar obiceiurile specifice acestei zile sunt de natură religioasă. Din dimineața acestei zile pană spre miezul nopții, cete de copii merg cu "Moș Ajunul", care anunță venirea colindătorilor. Tot în această noapte, Moș Crăciun vine la copii și le pune cadouri sub brad.

Moș Crăciunul cu plete dalbe, astăzi îmbrăcat în costum roșu, cu sacul doldora de jucării sau alte atenții, deplasându-se în sanie trasă de reni, de cerbi sau de iepurași, nu ține deloc de vechile tradiții românești, ci reprezintă, ca și pomul de Crăciun, un împrumut târziu din Europa vestică.

Colindatul sau uratul pe la case constituie un obicei străvechi precreștin, dar care, în timp, a ajuns să facă casă bună cu creștinismul. Colindele atrag norocul sau binecuvântarea asupra oamenilor și gospodăriilor pentru tot anul care urmează. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului și Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului român. Colindele religioase sunt foarte asemănătoare în toate zonele țării, cele mai cunoscute și apreciate fiind: "O, ce veste minunată", "Steaua", "Trei păstori", "La Vifleim colo-n jos", "Cântec de Crăciun", "Aseară pe înserate". Unele cântece de colindat au fost realizate de compozitori de muzică cultă, cum ar fi: "Iată vin colindătorii" de Tiberiu Brediceanu, "O, ce veste minunată" de D.G. Kiriac, "Domnuleț și Domn în cer" de Gheorghe Cucu.

Pe lângă aceste colinde al căror subiect este Nașterea Domnului, românii mai fac urări prin intermediul unor alte colinde, create pe baza unor obiceiuri laice: "Plugușorul", "Capra", "Ursul", "Sorcova". Acestea sunt câteva din manifestările folclorice care fac din sărbătorile de iarnă unele din cele mai spectaculoase manifestări spirituale ale poporului nostru.

În unele colțuri ale țării, tradiția este păstrată cu sfințenie, iar sărbătoarea Crăciunului are un farmec aparte. În fiecare județ, oamenii de la sate au obiceiuri specifice, pe care le prezintă cu mândrie. De aceea, de Crăciun ies la iveală tradiții de care mulți dintre noi n-au auzit niciodată. Repertoriul tradițiilor românești cuprinde, pe lângă colinde, și o seamă de datini, practici, superstiții, ziceri, sfaturi cu originea în credințe și mituri străvechi sau creștine. Acestea exprimă înțelepciunea populară, realul sau fantasticul, esențe ale bogăției noastre spirituale, specifice diferitelor zone ale țării.

În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban, cât și în mediul rural, odată cu așteptarea, în seara de Ajun, a lui Moș Crăciun. Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun își trage originile de la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toată lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului, bomboanele de pom, globurile și ghirlandele au devenit clasice.

Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini: este sărbătoarea Nașterii Domnului, timp al bucuriilor, al păcii și al liniștii sufletești. Este o perioadă în care primim și dăruim multă iubire și căldură sufletească. Acest lucru se remarcă și în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare.

Fie că se regăsește în credința creștină sau nu, sărbătoarea Crăciunului este pentru toți un prilej de bucurie, de a deveni mai buni și de a petrece timp prețios cu familia sau prietenii.

    Mircia Giurgiu - declarație politică având tema Reabilitarea termică - mai mult decât o necesitate;

Domnul Mircia Giurgiu:

Declarație politică intitulată "Reabilitarea termică - mai mult decât o necesitate".

Parlamentul European, împreună cu Consiliul Europei, a emis Directiva 2006/32/CE cu privire la eficiența energetică a utilizatorilor finali și serviciile energetice. Reducerea consumului de energie are ca efecte reducerea costurilor de întreținere a blocurilor de locuințe, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, dar și îmbunătățirea aspectului exterior al localităților.

În România, majoritatea blocurilor de locuințe construite în perioada 1950-1989 au un nivel scăzut de izolare termică, costul facturilor locatarilor în perioada de iarnă fiind foarte ridicat. Unul dintre motive îl reprezintă faptul că o mare parte din căldura unui apartament se pierde, dar locatarii sunt obligați să o plătească.

Potrivit datelor statistice, reabilitarea termică a blocurilor ar reduce costurile de întreținere cu aproximativ 40%. În plus, dacă locuința este reabilitată din punct de vedere termic, acest lucru conduce la dispariția igrasiei din interior, dar presupune și refacerea fațadei blocului.

În prezent, din cauza situației financiare dificile de la nivel mondial, dar și național, tot mai puțini români își pot permite să aloce fondurile necesare finanțării reabilitării termice a locuințelor lor. În condițiile actelor normative în vigoare, finanțarea lucrărilor se asigură astfel: 50% din alocații de la bugetul de stat, 30% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/sau din alte surse legal constituite și 20% din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite. Prin excepție de la aceste prevederi, autoritățile administrației publice locale pot asigura, în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinație, pe lângă cota de 30%, preluarea parțială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de 20% ce revine asociației de proprietari. Autoritățile administrației publice locale pot hotărî cu privire la măsurile aplicabile în vederea recuperării sumelor avansate pentru acoperirea cotei de 20%, pe baza mecanismelor proprii stabilite de acestea sau preluarea parțială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei proprietarilor din blocul de locuințe aflați în imposibilitate de a asigura sumele ce le revin.

Nouă ne stă în putere să sprijinim populația, dar și să dăm dovadă de responsabilitate. Protecția mediului nu costă mult, dar efectele pot dura o veșnicie.

    Mircea Grosaru - declarație politică intitulată Alte alianțe, un nou Guvern Boc;

Domnul Mircea Grosaru:

Declarație politică intitulată "Alte alianțe, un nou Guvern Boc"

"Este greu de imaginat cum se va forma noul Guvern...", spuneam într-o declarație politică anterioară, din 15 decembrie 2009, însă acum, după ce totul s-a mai liniștit, ne trezim parcă dintr-un vis în care vreo 10 din cei 19 miniștri demiși de Parlament și-au reluat activitatea în același mărinimos Guvern care promitea mult mai mult decât a făcut până în prezent. Totul se face însă într-un alt mod, adică: cu doi vicepremieri, Vasile Blaga și Marko Bela, cu aceeași miniștri - Adrian Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea sau Gabriel Sandu, și cu ministere cumulate, în loc de 19 doar 15. În privința aliaților, în loc de PSD, au apărut alți amatori de guvernare, care abia au așteptat să fie invitați să facă parte din Guvern, așa cum o făcuse de fapt și imediat după alegeri UDMR, cu reținerea pe atunci a PSD-ului. UDMR-ul este mereu dispus să ofere ceva, iar de data asta, chiar dacă oferta a fost minimă, gândindu-ne la cele câteva procente de la alegerile prezidențiale, au obținut maximul posibil, adică și un post de vicepremier. Ce vor oferi UDMR-ul culturii, sănătății și mediului din România vom vedea imediat după această iarnă, însă se pare că mai nimic în plus față de ceea ce ar fi oferit oricare dintre ceilalți posibili parteneri, care însă, cu mai multă prudență s-au abținut. În privința minorităților, nici o noutate: nu vor miniștri, nu vor la guvernare, ci doar susțin Guvernul, pentru că altfel nici așa nu era posibil ca acesta să existe la ora actuală, în prag de cea de-a II-a tranșă de la FMI și în prag de colaps economic pentru România, din care cu toții am fi avut de pierdut.

În privința PNL-ului, lucrurile par mai complicate, încât nu și-au dorit la guvernare în orice condiții, ci doar cu anumite garanții pe care se pare că actualul și viitorul Guvern Boc, nu le-a agreat. În aceste condiții, lupta dintre putere și opoziție devine extrem de puternică, însă după învestirea actualului cabinet, pe care se pare că nimeni nu are interesul să-l invalideze de la început. Ar fi un alt început, dar parcă este asemănător cu cel pe care parlamentul l-a mai demis odată. Șansele de reușită ale actualului cabinet, după învestire, sunt minime, precum majoritatea parlamentară, și se întrevede o luptă foarte strânsă pentru următoarea perioadă, de după vacanța parlamentară de Crăciun.

Până atunci, mult noroc noului Guvern !

    Mircea Grosaru - declarație politică intitulată 21 decembrie 1989-2009;

Domnul Mircea Grosaru:

"21 decembrie 1989 - 2009"

Ziua de 21 decembrie rămâne pentru România o zi memorabilă, în care Nicolae Ceaușescu se adresa poporului din balconul Comitetului Central, de unde a fost alungat sau sfătuit să fugă cu elicopterul, întrucât lucrurile și situația din țară nu se mai puteau controla nici cu Armata, nici cu Securitatea.

Cei care au trăit evenimentul, își aduc aminte de condițiile îngrozitoare în care trăiau românii, de modul în care cetățenii, de bună voie au ieșit în stradă, unde mulți dintre ei și-au pierdut viața sub șenilele tancurilor scoase în stradă pentru a opri această mișcare ce devenea din ce în ce mai amenințătoare la adresa regimului totalitar.

Iată-ne acum, după 20 de ani de la Revoluție, dacă ziua de 21 decembrie 1989 este considerată zi de referință a revoluției române, într-o situație total diferită, în care multe s-au realizat în țara noastră, dar și după 20 de ani în care multe s-au promis și mult mai puține s-au realizat. Un lucru însă este sigur: suntem liberi, liberi în gândire și în tot ceea ce facem, și nimic nu-i mai de preț decât libertatea !

Cu toate neajunsurile noastre, cu un guvern căzut și reînvestit, cu miniștri demiși și reinstalați în funcție, cu o clasă politică neperformantă, cu promisiuni multe și cu obiceiuri înrădăcinate parcă la nivelul tuturor structurilor statului, România se găsește pe o traiectorie nouă, cel puțin din perspectivele care ni le deschid în continuare Uniunea Europeană sau NATO.

Avem datorii la Banca Mondială, la Fondul Monetar Internațional și populația este încă în suferință, însă nu este aceeași suferință și umilință de care am avut parte cu toții înainte de anul 1989.

Desigur că multe s-au schimbat și multe sunt încă în curs de schimbare, iar aceste lucruri se fac pe fondul liniștii politice interne, care sper să se fi instalat măcar pentru o perioadă, chiar dacă lupta politică și opoziția actuală este de altă părere.

Multe dintre cele susținute de opoziție sunt adevărate, iar faptul că între puterea actuală și opoziție există o egalitate aproape perfectă, cum nu a mai existat vreodată, o luptă continuă, o luptă pe principii și idei noi, care să scoată la ora actuală România din criza financiară, este tot o dovadă de libertate.

Sărbători fericite tuturor !

    Horea-Dorin Uioreanu - declarație politică intitulată Aceeași Mărie, cu altă pălărie;

Domnul Horea-Dorin Uioreanu:

"Aceeași Mărie, cu altă pălărie"

În octombrie 2009, guvernul condus de Emil Boc și format din membri PD-L a fost demis prin moțiune de cenzură de Parlament, o premieră absolută pentru România postdecembristă. Motivul inițierii și adoptării acestei moțiuni de cenzură a fost unul simplu și destul de evident: incompetența de care a dat dovadă guvernul Boc.

Astăzi, la două luni după acest vot de blam dat guvernului, Băsescu sfidează din nou Parlamentul, nominalizând același premier demis pentru nepricepere. Mai mult, premierul desemnat Emil Boc vine cu o echipă care, deși e cârpită pe alocuri, conține aceleași nume controversate ce au făcut parte și din guvernele Boc precedente: Berceanu, Videanu, Blaga sau Udrea.

Dincolo de faptul că atât președintele, cât și premierul desemnat ne desconsideră propunându-ne aceiași miniștri puternic contestați, acest demers este unul împotriva principiilor constituționale, împotriva instituției Parlamentului, dar și împotriva bunului-simț. Din acest motiv, Partidul Național Liberal va vota împotriva acestui Guvern, în această formulă sensibil asemănătoare cu cea a guvernului demis în luna octombrie.

După cum am precizat, incompetența este principalul motiv pentru care guvernul Boc (III) a fost demis acum două luni. Acum însă, atât președintele Băsescu, cât și Emil Boc încearcă să ne convingă că, în acest răstimp, nepriceperea și toate erorile grave de judecată ce au caracterizat actul de guvernare din ultimele luni au dispărut subit și că noul guvern, mai spălat, mai împrospătat va face față cu brio, de data aceasta, provocărilor crizei economice și morale din România.

Din păcate însă, programul de guvernare a rămas neschimbat, viziunea asupra economiei este neschimbată și cei mai importanți miniștri din guvern au rămas aceiași: oameni asupra cărora încă planează suspiciuni de corupție.

Și atunci, mă întreb și vă întreb retoric: cum va putea evolua România de acum încolo având la cârmă aceiași oameni ce au condus-o aproape de faliment în ultimul an de zile?!

    Miron Ignat - intervenție prilejuită de Ziua Minorităților Naționale;

Domnul Miron Ignat:

"Ziua Minorităților Naționale"

Pe data de 18 decembrie a fost sărbătorită "Ziua Minorităților Naționale" în România. În anul 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat "declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase". Acesta a fost primul document prin care fiecărei populații minoritare i-au fost garantate drepturile.

Ziua minorităților naționale a fost adoptată de țara noastră în decembrie 1998 și este sărbătorită de 18 minorități etnice: maghiari, rromi, germani, ucraineni, ruși lipoveni, evrei, turci, tătari, armeni, bulgari, sârbi, croați, cehi, slovaci, polonezi, greci, albanezi, italieni.

Ca în fiecare an, Departamentul pentru Relații Interetnice a organizat o serie de manifestări prin cântece și dansuri tradiționale, expoziție de costume și obiecte de artizanat și delicatese specifice fiecărei minorități.

Ziua Minorităților Naționale reprezintă un prilej de a reflecta ce înseamnă să trăim alături de persoane care aparțin unor etnii diferite. Multiculturalitatea este frumoasă și trebuie să o prețuim, deoarece conviețuirea alături de alte etnii reprezintă o bogăție inestimabilă.

Rușii lipoveni au venit pe teritoriul României la mijlocul secolului al XVII-lea, după schisma bisericii ortodoxe ruse. Am păstrat cu sfințenie credința, limba, obiceiurile și tradițiile din generație în generație.

Consider că această sărbătoare este un prilej de a promova caracterul multicultural și multietnic al României, un exemplu de înțelegere, colaborare și armonie între minoritățile naționale.

    Costică Macaleți - declarație politică referitoare la o aniversare de maximă importanță: 22 decembrie - Botoșani, după 20 de ani;

Domnul Costică Macaleți:

"22 decembrie - Botoșani, după 20 de ani"

Declarația mea politică se referă la o aniversare de maximă importanță în istoria României. Acum douăzeci de ani, pe 22 decembrie 1989, poporul român, jertfindu-și mulți fii pe altarul libertății, s-a scuturat de povara comunistă și a readus țării demnitatea! Prețul plătit? 1104 morți. 3352 răniți. Pentru peste o mie de familii, 22 decembrie nu este doar o dată pomenită des la știri înaintea sărbătorilor, ci data la care tații, mamele, frații, surorile, fiicele sau fiii lor nu s-au mai întors acasă. Tineri și vârstnici, bărbați și femei, singuri în fața represiunii ceaușiste. S-a scandat atunci "libertate!", "noi suntem poporul!", "jos tiranul!" și "nu plecăm acasă, morții nu ne lasă!". Momente extraordinare au arătat atunci țării și lumii întregi ca poporul român și-a câștigat prin jertfă dreptul de a trăi liber și demn într-o țară care refuză să mai trăiască în frig, mizerie și minciună. Românii au ieșit din bezna comunistă cu speranță, cu încredere, cu dorința de mai bine.

Unde sunt acele idealuri acum? Și botoșănenii au ieșit în actuala Piață a Revoluției din oraș și și-au scandat dorința fierbinte de a scăpa pentru totdeauna de totalitarism. Unde suntem acum? România este membră a Uniunii Europene dar noi, botoșănenii, avem în continuare cel mai sărac județ din UE. Pensionarii noștri sunt de trei ori mai numeroși decât cei care lucrează în județ. Tinerii sunt la muncă împrăștiați prin toată Europa pentru că nu mai avem locuri de muncă acasă.

Există încă familii în județ pentru care curentul electric este un basm de adormit copiii. Aceiași copii care-și fac lecțiile la lumina lumânării ca în vechime și, să nu uităm, exact că acum douăzeci de ani. Societatea de termoficare a municipiului Botoșani are datorii de patru ori mai mari decât activele sale și mulți suferă de frig. Exact ca acum douăzeci de ani.

Sărăcia bântuie județul și speranța de viață a scăzut. Magazine sunt încă peste tot, chiar dacă actuala criză și impozitul forfetar au forfecat micii întreprinzători, dar cine are bani să le cumpere marfa? Pensionarii nu au bani de medicamente și se sting, umiliți și triști, uneori chiar în pragul farmaciilor.

Medicii se luptă pentru drepturile salariale firești și din ce în ce mai des aleg drumul străinătății unde sunt recompensați la nivelul muncii lor. Exact ca acum douăzeci de ani!

Sportivii se antrenează pe dealuri și își aduc echipamentul de acasă cumpărat de ei și nu avem, la nivel de club, nicio echipă în primul eșalon la niciun sport de echipă, la nicio disciplină sportivă.

Profesorii fac naveta la țară în aceleași condiții și trăiesc din salarii mizerabile. Băncile din școli sunt vechi și nu sunt bani pentru cărți, rechizite și material didactic. Exact ca acum douăzeci de ani!

Avem libertate de gândire, de întrunire, de exprimare. N-avem condiții să ne dezvoltăm. Botoșaniul a ales un președinte, dar un altul a schimbat rezultatul alegerilor în favoarea sa la nivel național printr-o fraudă de proporții.

Unde sunt idealurile pentru care au murit românii acum douăzeci de ani? Unde e bunăstarea, unde e respectul autorităților pentru cetățean, unde e șansa pentru un trăi decent pentru bătrânii noștri, unde e șansa tinerilor de a-și întemeia o familie și a munci cinstit, în țara lor, pentru țara lor?

1104 morți. 3352 răniți. A meritat? Respect celor care s-au jertfit!

    Manuela Mitrea - declarație politică cu tema 20 de ani de la Revoluția din 1989;

Doamna Manuela Mitrea:

"20 de ani de la Revoluția din 1989"

Acum 20 de ani, românii din întreaga țară au ieșit în stradă pentru libertate, democrație și o viață mai bună.

Libertatea am câștigat-o atunci, în decembrie 1989, însă am plătit-o scump, cu sânge și vieți omenești, iar democrația am învățat-o și exersat-o în toată această perioadă.

În cei 20 de ani de libertate și democrație, România a devenit membră NATO și a Uniunii Europene. Milioane de români continuă totuși să viseze la o viață mai bună.

Trebuie să recunoaștem că acest ideal al Revoluției din 1989 este încă departe pentru mulți români care sunt împovărați de grija zilei de mâine, sunt șomeri sau amenințați cu șomajul, au pensii mizere, n-au posibilitatea de a-și lua o casă și a-și întemeia o familie. Clasa politică are o parte din vină. Ea trebuie să facă mai mult pentru a corecta această mare nedreptate.

Românii așteaptă de la clasa politică - putere și opoziție - răspunsuri și soluții la problemele lor, iar noi trebuie să demonstrăm că le avem, mai ales în contextul crizei economice mondiale, altfel oamenii ne vor judeca, iar judecata lor va fi aspră.

Stimați colegi, sângele vărsat în decembrie 1989 ne obligă să lăsăm orgoliile deoparte, să ne dăm mână cu mână și să facem tot ceea ce depinde de noi ca idealul unei vieți mai bune să fie trăit de fiecare român!

    Adrian Mocanu - referire la Revoluția din Decembrie 1989, la 20 de ani;

Domnul Adrian Mocanu:

"Revoluția din Decembrie 1989, la 20 de ani"

Decembrie '89 ne-a adus cel mai frumos cadou: libertatea.Timișoara a deschis calea. Curajul tinerilor din acea perioadă a rescris istoria acestui neam. A fost poate un semn, o mărturie și, cu siguranță, un nou început pentru acest popor.

Pentru cei mai mulți dintre noi, libertatea este o noțiune relativă, care poate fi înțeleasă ca atare într-un anumit cadru istorico-geografic și într-o anumită împrejurare, în timp ce într-o altă situație ar putea apărea drept forma de manifestare a unei constrângeri. Și dacă pentru unii dintre revoluționarii de atunci prețul libertății a fost viața lor, înseamnă că noi astăzi avem datoria să apărăm și să realizăm idealurile lor.

Nu trebuie să uităm niciodată că pentru peste o mie de familii din țară, 22 decembrie 1989 nu este doar o dată pomenită des la emisiunile de știri dinaintea sărbătorilor, ci data la care copiii sau părinții lor nu s-au mai întors acasă. Este amintirea care le umbrește și le va umbri fiecare Crăciun până la sfârșitul vieții lor. Datorită lor, noi ne permitem luxul de a nu alege între a fi golani sau comuniști, huligani sau activiști... Însă acest lux a fost cumpărat cu sânge de către cei morți la revoluție, iar familiile lor plătesc și acum dobânda.

Mai trebuie spus că, înainte de Revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Acum, după 20 de ani de experiență postrevoluționară, putem aminti spusele lui John Prebble: "Revoluțiile nu sunt făcute de sfinți, nedreptatea e adesea doborâtă de nesocotință, iar omul care sparge o ușă spre viitor arareori stăpânește camera de dincolo de ea". Am amintit aceste cuvinte pentru că sunt astăzi foarte multe păreri controversate despre evenimentele de atunci și foarte mulți nemulțumiți de evoluțiile socio-politice ale societății noastre în acest interval de timp.

Chiar dacă pentru unii dintre noi viața pe care o trăim astăzi nu este cea pe care o visam în acele zile ale revoluției, consider că nu este moral și demn să mai încercăm astăzi să găsim argumente pentru a renega faptele, idealurile și sacrificiul suprem al eroilor de atunci.

După 20 de ani, amintirile participanților și ale urmașilor eroilor-martiri sunt repere vii ale crezurilor pe care trebuie să le ducem mai departe.

Este important să nu uităm!

    Daniela Popa - declarație politică cu subiectul Ansamblul arheologic Sarmizegetusa, între nepăsare, neglijență și uitare;

Doamna Daniela Popa:

"Ansamblul arheologic Sarmizegetusa, între nepăsare, neglijență și uitare"

În declarația politică de astăzi doresc să trag un semnal de alarmă asupra stării grave în care se află unul dintre cele mai importante monumente istorice de pe teritoriul României, Sarmizegetusa Regia.

Sarmizegetusa Regia aparține de Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina (PNGMC), ce include cetatea dacică în una din zonele speciale de conservare ale parcului. Comisia pentru Monumentele Naturii din cadrul Academiei Române este autoritatea care aprobă intervenția în aceste perimetre protejate. Din această cauză, autoritățile locale precum Primăria Orăștioara de Sus, Consiliul Județean Hunedoara sau Direcția pentru Cultură nu pot derula acțiuni de întreținere și curățare a locului. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că cel mai important ansamblu arheologic de pe teritoriul României nu are un administrator stabilit de lege. Nimeni nu știe cine administrează situl, cine asigură paza etc. Calitatea de administrator a cetăților dacice este revendicată de mai bine de cinci ani de zile de către Ministerul Mediului pe de o parte, și de către autoritățile locale, pe de altă parte.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina (PNGMC) a fost înființat în anul 1979, întinzându-se pe o suprafață de 38.000 de hectare din Munții Orăștiei. Încă de la început a inclus în arealul său și o mare parte din complexul cetăților dacice, inclusiv Sarmizegetusa Regia. O perioadă, Parcul a existat mai mult pe hârtie, dar de la înființarea Administrației PNGMC au început să apară probleme administrative. Sarmizegetusa Regia a fost inclusă în una dintre zonele speciale de conservare ale Parcului. În ariile cu statut special, intervenția umană nu este permisă fără aprobarea Comisiei pentru Monumentele Naturii din cadrul Academiei Române, fie că este vorba de activități de curățare a locului sau de săpături arheologice.

Din 2004, pentru orice săpătură arheologică, cercetătorii trebuie să ceară aprobarea Administrației Parcului. A durat doi ani până cele două părți au ajuns la o înțelegere care să le permită măcar cercetarea sitului istoric, fără să fie încălcate regulile zonelor naturale protejate. Pe de altă parte, cei de la Administrația PNGMC afirmă faptul că puterile instituției sunt limitate prin faptul că fondul forestier este dat în grija Romsilva, iar fondul cinegetic, în grija Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. În aceste condiții, rolul Administrației PNGMC nu poate fi decât unul de supervizare și nu de administrare. Și ca încurcătura să fie și mai mare, orice săpătură pe care Administrația PNGMC vrea să o facă acolo nu este posibilă fără aprobarea Primăriei Orăștioara de Sus și a consiliului Județean Hunedoara.

Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara susțin că au întocmit, în anii trecuți, mai multe proiecte pentru a obține finanțări europene pentru cercetarea și restaurarea vestigiilor de la Sarmizegetusa Regia. De fiecare dată însă a eșuat din același motiv: instituția nu este proprietarul sau administratorul terenului pe care se află monumentul.

Cealaltă capitală antică de pe teritoriul Hunedoarei, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, are ca administrator Consiliul Județean, prin intermediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Există și aici o problemă - lipsa banilor. Vechiul oraș roman se întinde pe cel puțin 60 de hectare, iar o bună parte din zidurile sale sunt și acum sub pământ. În ultimele decenii s-au alocat bani doar pentru săpături, dar vestigiile descoperite nu au beneficiat și de fonduri pentru restaurare și conservare. Din acest motiv, arheologii preferă acum să aștepte un proiect serios și finanțare pentru cercetări de amploare.

În timp ce alte state scot milioane din turism și din trecutul lor, noi ne abandonăm istoria, cu monumentele și întâmplările de mii de ani. Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa sunt locuri parcă ale nimănui. Turiștii care ajung în zonă sunt fie fericiți că nu îi bagă nimeni în seamă, lăsând în urmă semințe, peturi etc., fie dornici de cunoaștere și, în acest caz, sunt dezamăgiți că nu au de unde cumpăra o broșură cu informații despre monumente, fie că nu au de unde angaja un ghid turistic, fie de drumul plin de gropi și obstacole, fără indicatoare și panouri cu informații.

Sarmizegetusa Regia și cetățile dacice din imediata apropiere sunt parte din leagănul civilizației poporului român. Din păcate, statul român nu face absolut nimic pentru a amenaja, reconstrui și valorifica cetățile, iar fondurile europene care ar putea fi folosite pentru așa ceva nu pot fi accesate pentru că nu există nici un administrator care să se ocupe de acest areal.

Este regretabil faptul că, din cauza absenței unui sistem integrat de gestiune a zonei, monumentele sunt vandalizate de către turiști: blocuri de piatră sunt scoase din ziduri, sunt dislocați stâlpii din sanctuare, se aprind focuri de tabără, se instalează corturi în sanctuar. De asemenea, Sarmizegetusa Regia este vizată de căutătorii de comori, piese arheologice de mare valoare putând deveni obiectul traficului de patrimoniu.

Lansez un apel către Guvernul României și în mod special către Ministerul Mediului și Ministerul Culturii de a demara de urgență un dialog cu autoritățile locale pentru a identifica și a pune în practică o soluție coerentă și integrată în vederea salvării ansamblurilor arheologice Sarmizegetuza Regia și Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Protejarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric trebuie să fie o prioritate națională și trebuie să facă obiectul unei politici coerente, susținute și responsabile.

    Vasile Silviu Prigoană - Despre egalitatea de șanse;

Domnul Vasile Silviu Prigoană:

"Despre egalitatea de șanse"

România de astăzi este țara europeană în care sunt încă prezente printre cele mai multe inechități și discrepanțe între șansele pe care cetățenii le au în dezvoltarea lor în societate. Urmare a evoluțiilor socio-economice din ultimii 20 de ani s-a reușit contraperformanța, deloc de dorit, de a ne apropia de un tip de societate în care egalitatea de șanse se realizează stratificat, pe etaje. Semnalez faptul că nu este departe momentul în care lipsa de comunicare între aceste paliere va genera blocaje sociale generatoare de crize, conflicte și instabilitate.

Se poate vorbi despre clivajul dintre oraș și sat în ceea ce privește educația, asistența medicală, accesul la utilități. Se poate vorbi despre diferențe între femei și bărbați sau despre accesul la binefacerile modernității pentru categorii mai mari sau mai reduse numeric de populație. Se poate vorbi despre șansa sau, mai corect, neșansa persoanei cu dizabilități sau a persoanei cu aptitudini speciale.

Originea acestui defazaj nu se limitează doar la incapacitatea clasei politice de a propune soluții pertinente la problemele cu care se confruntă categoriile sociale aflate, în mod tradițional, în aria excluziunii sau marginalizării. Spre deosebire de statele europene, unde societatea civilă a secondat acțiunea administrației publice și a făcut presiuni în vederea unor strategii coerente de integrare socială, în România organizațiile neguvernamentale nu se dovedesc în măsură să creeze infrastructura necesară diminuării diverselor forme ale discriminării și excluziunii de orice fel.

În acest context, realitatea socială evoluează oarecum diferit față de rapoartele oficiale și în prea mică măsură într-o direcție pozitivă. Este și cazul concret al zonei politico-administrative ce oferă asistență persoanelor cu dizabilități. În relație cu acestea, statul continuă să-și limiteze intervenția la asistență financiară, obiectiv adesea precar din cauza deficitului de resurse ce afectează parcă în mod constant bugetul asigurărilor sociale.

Relația directă a acestor cetățeni cu instituțiile administrative este inhibată inclusiv de inexistența sau plasarea defectuoasă a rampelor de acces în clădiri sau în mijloacele de transport în comun. De asemenea, deși legislația a propus o serie de stimulente fiscale firmelor care angajează astfel de persoane, sunt multe situațiile în care companiile preferă să plătească impozite mai mari decât să facă apel la acest gen de resurse umane. Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă nu au dovedit, până acum, prea multă originalitate și inițiativă în facilitarea dialogului între cei aflați în dificultate și potențialii angajatori, iar deschiderea doar clamată de sistemul administrativ și de cel educațional este multiplicată de prejudecăți de mult absente din mentalul lumii civilizate.

În afara unor bune intenții exprimate la diverse seminarii pe teme sociale, autoritățile persistă în a-i trata pe cei aflați în dificultate ca pe o problemă de imagine, pe care, din când în când, încearcă să o diminueze prin alocări de fonduri. O abordare realistă a politicilor sociale înseamnă asumarea concretă a subiectului egalității de șanse ca obiectiv al evoluției societății românești, iar acesta nu presupune doar susținerea financiară a unor categorii de persoane.

Cetățenii la care mă refer pot întoarce societății, la rândul lor, un vast potențial creativ, având capacitatea de a se exprima și ca producători de bunuri și servicii, iar România nu este atât de bogată pentru a-și permite să ignore astfel de oportunități.

Lumea europeană în care ne-am integrat a înțeles pe deplin acest lucru, iar de rapiditatea cu care vom trece la măsuri concrete, în sensul mobilizării celor interesați să prospere ca membri cu drepturi depline ai comunității, depinde de ritmul în care vom impulsiona modernizarea profundă a societății românești. În fapte, nu doar în vorbe!

    Radu Bogdan Țîmpău - declarație politică: Berceanu nu poate schimba realitatea României și schimbă regulile după realitate;

Domnul Radu Bogdan Țîmpău:

"Berceanu nu poate schimba realitatea României și schimbă regulile după realitate"

Mandatul domnului ministru Berceanu s-a făcut remarcat prin a fi perioada cu cele mai multe accidente feroviare, în care și-au pierdut viața zeci de români și au fost înregistrate mari pierderi materiale. Și asta din cauza situației defectuoase a infrastructurii de transport feroviar, în care domnul Berceanu refuză cu obstinație să investească bani.

Masivele disponibilizări de la CFR, precum și situația precară a dotărilor, duc la întârzieri de neacceptat pentru pasageri, la sosirile și plecările trenurilor din stații și asta în condițiile în care pretindem că suntem un stat european, membru al Uniunii Europene.

Pentru a corecta această situație, Berceanu găsește o soluție "pur românească", prin care modifică ora de sosire a trenurilor de pe bilet. Și astfel problema este rezolvată, nimeni nu mai poate spune nimic, nu contează că întârzierea este inclusă acum în orar, iar trenul face mai mult cu o oră sau două față de cât ar trebui să facă în mod normal.

Domnule Berceanu, trecerea de la un minister la altul, de la industrii la transporturi și de la transporturi la agricultură nu aduce implicit și abilitatea de a promova soluții valabile pentru respectivele domenii! Poate că este momentul să vă gândiți serios la niște soluții și politici reale, care să ne facă cinste ca țară europeană și să fie suport pentru cetățenii României, deoarece în momentul de față suntem pe ultimul loc din punct de vedere al măsurilor luate pentru îmbunătățirea infrastructurii. Căci dacă instituim drept regulă o modalitate greșită de funcționare a sistemului, nu înseamnă că am și rezolvat problema...

    Samoil Vîlcu - declarație politică cu subiectul Un nou Guvern va asigura stabilitatea pentru România;

Domnul Samoil Vîlcu:

"Un nou Guvern va asigura stabilitate pentru România!"

Pe 6 decembrie 2009, românii au decis să dea un vot de încredere președintelui Traian Băsescu, acordându-i un nou mandat de șef al statului pentru următorii 5 ani. După validarea de către Curtea Constituțională, președintele l-a desemnat, cu rapiditate, ca premier pe Emil Boc, pentru a forma o nouă echipă guvernamentală care să confere stabilitate țării, să își asume bugetul pentru anul viitor, să adopte legea responsabilității fiscale și cea a sistemului unitar de pensii și să continue procesul de modernizare a statului. Avem nevoie de maturitate politică, iar acest lucru îl putem demonstra prin instalarea cât mai curând a noului Guvern care să poată lucra și poate asigura funcționarea optimă a instituțiilor statului. Putem traversa această perioadă dificilă din punct de vedere economic, nu doar pentru România, ci pentru toate țările Uniunii Europene, doar apelând la principiile solidarității și a parteneriatului. doar așa putem asigura stabilitate și putem spera la relansarea economică.

În calitate de deputat, consider că este esențial să continue reformele demarate de premierul Emil Boc și apreciez ca benefic faptul că acest lucru este deja o prioritate pentru acesta. Noul Guvern va avea o responsabilitate imensă și va trebui să adopte măsuri nepopulare, având în vedere perioada de austeritate pe care o traversăm. Primul semn că se dorește cheltuirea banului public cu chibzuință și acum a fost dat deja prin reducerea numărului de portofolii față de cel al fostului Guvern. Doar în condiții de stabilitate politică, continuând să respectăm programul stabilit cu FMI și crescând gradul de absorbție a fondurilor europene putem să urgentăm ieșirea din criză. Instabilitatea politică a fost cel mai mare rău, care nu a făcut decât să accentueze situația dificilă din punct de vedere economic, iar acum cel mai important este să avem un Guvern cu care instituțiile internaționale să poată dialoga, care să construiască un buget pentru 2010, în limitele impuse de FMI.

Pentru a intra în normalitate avem nevoie ca noul Guvern să funcționeze cât mai curând, iar noi, ca politicieni, suntem datori celor care ne-au trimis în Parlament să asigurăm stabilitate și să continuăm procesul de modernizare a instituțiilor statului.

    Mihai Cristian Apostolache - mulțumiri aduse votanților lui Mircea Geoană din Valea Teleajenului, județul Prahova;

Domnul Mihai Cristian Apostolache:

Scurta mea intervenție de astăzi urmărește un singur scop: acela de a mulțumi de la tribuna Parlamentului României locuitorilor din zona Văii Teleajenului a județului Prahova pentru încrederea acordata atât în primul tur al alegerilor prezidențiale, cât și în turul II, candidatului PSD la Președinția României, domnul Mircea Geoană.

Este o dovadă a faptului că noi, social-democrații, suntem ancorați în realitățile zonei și de fiecare dată când am putut am sprijinit inițiativele locale și am contribuit la bunul mers al vieții în comunitățile locale din Valea Teleajenului.

Îi asigur, in continuare, pe locuitorii Văii Teleajenului de întreaga implicare a echipei Partidului Social Democrat, astfel încât prioritățile zonei legate de continuarea lucrărilor de modernizare a Spitalului Orășenesc Vălenii de Munte, construirea șoselei ocolitoare pentru Valea Teleajenului și dezvoltarea infrastructurii de turism să devină priorități ale oricărui Guvern al acestei țări.

    Florin-Costin Pâslaru - declarație politică Cadou de Crăciun - Guvern Boc IV;

Domnul Florin Costin Pâslaru:

"Cadou de Crăciun - Guvern Boc IV"

Traian Băsescu, președintele tuturor românilor, le-a făcut acestora cadoul de Crăciun - a desemnat premierul. S-a hotărât să nu mai ofere surprize și ne-a oferit un premier al cărui nume s-a aflat pe buzele tuturor românilor - premierului desemnat, premierului demis, fostului premier, viitorului premier Emil Boc.

Este deplorabil pentru președinte să ofere țării un premier care a fost umilit în Parlament. Ce așteptări să avem de la un prim-ministru care a condus un Guvern care a dus în anul 2009 România pe ultimele poziții în Europa, care a generat toate cifrele de la rata șomajului până la scăderea economică, la numărul de firme cu activitate închisă sau suspendată? E foarte clar că e cea mai proastă alegere în fața crizei care stăpânește România. Președintele Băsescu nu a ținut cont de faptul că un Executiv condus de Emil Boc a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură, singurul criteriu pe care șeful statului 1-a avut în vedere atunci când a desemnat un premier a fost docilitatea, Emil Boc fiind de neînlocuit.

Indiferent cum va fi alcătuit, Guvernul se va numi tot Boc. Și va fi condus tot de Traian Băsescu. Ceea ce înseamnă că vom asista la o amplificare a crizei până când statul va fi declarat în colaps. Banii de la FMI vor acoperi incompetența guvernării și grație lor se vor plăti salariile și pensiile. Pentru acești bani luați de la FMI, românii vor plăti dobânzi exorbitante. Pentru România vin vremuri foarte grele.

    Florin-Costin Pâslaru - declarație politică Blocaj la Registrul Comerțului;

Domnul Florin Costin Pâslaru:

"Blocaj la Registrul Comerțului"

Urmările grevei din justiție din toamna acestui an vor fi resimțite și anul viitor de către comercianții ale căror dosare depuse la Registrul Comerțului vor fi soluționate anul viitor, dar și de către economia românească.

Mii de companii sau persoane fizice străine care vor să investească în România nu o pot face datorită blocajului instaurat de mai multe luni la Registrul Comerțului. Aceștia nu pot practic să intre pe piață, iar România pierde bani, locuri de muncă și investitori.

În prezent, numai la Registrul Comerțului București sunt blocate peste 13.000 de cereri din cauza termenelor acordate, care în unele cauze ajung chiar și la un an. Această situație este generalizată în întreaga țară. Aceste întârzieri în soluționarea cererilor au urmări dureroase pentru activitatea comercianților, provoacă mari pierderi firmelor care ratează semnarea unor contracte și pierd importante sume de bani.

O soluție de moment ar fi suplimentarea numărului de judecători delegați de către tribunale la Oficiile Registrului Comerțului, soluție care nu poate fi aplicată întrucât schema de personal a tribunalelor este incompletă și magistrații sunt nevoiți să își ia și concediu fără plată, conform legii.

Pe de altă parte, corpul magistraților din România consideră că degrevarea acestora de activitatea de la Oficiile Registrului Comerțului ar trebui grăbită.

În acest moment, nicio firmă din România nu poate atrage bani de la investitorii străini pentru că aceștia nu pot trece de barajul numit Registrul Comerțului.

    Florin-Costin Pâslaru - declarație politică 20 de ani de la Revoluție.

Domnul Florin Costin Pâslaru:

"20 de ani de la Revoluție"

Se împlinesc 20 de ani de la Revoluție și noi încă suntem măcinați de întrebări: Cine au fost teroriștii în decembrie '89? "Teroriștii" care au ținut sub foc instituții, au lansat zvonuri și au indus haos și spaimă în rândurile populației și ale militarilor sunt și astăzi necunoscuți. S-au lansat tot felul de zvonuri că teroriștii erau luptătorii din "Rezistență", pregătiți din timp să acționeze, în clandestinitate și independent de unitățile obișnuite ale Armatei, în cazul unei iminente invazii străine a teritoriului național. Ca există o rețea ultrasecretă, condusă de Partidul Comunist Român și coordonată de Direcția Informații a Armatei care ar fi fost atunci activată, pentru că toate semnalele externe ale statului român de la acea vreme arătau că se apropie sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu.

Nimeni nu a aflat până acum cine sunt "teroriștii" și s-a ocolit adevărul. Și așa cum și presa a scris de nenumărate ori, motivul este foarte simplu: sunt peste tot, sunt printre noi, sunt de diferite profesii, femei și bărbați, intelectuali, muncitori și agricultori, tineri și oameni în vârstă. Dar despre existența lor știau și cei care au preluat puterea. A fost metoda cea mai bună și a generalilor MApN care au fost implicați în represiunea demonstranților din zilele premergătoare lui 22 decembrie '89 de a justifica lupta cu un inamic și au folosit rețeaua pentru a demonstra că sunt alături de popor.

Din 1989 și până în prezent, acești necunoscuți vinovați de crimele de la revoluție au înființat probabil partide politice și filiale ale acestora, au intrat si în afaceri și în mediul instituțional al statului, alcătuind din nou o structură de nepătruns. Se spune ca a fost și prețul tăcerii lor, fiindcă în decembrie '89 au fost folosiți pentru ca unii să-și atingă scopurile. Și se pare ca totul a ieșit conform planului. Din nefericire pentru răniții de la revoluție si familiile celor căzuți atunci pentru libertate, orice am încerca să spunem noi acum nu-i va consola. Poate doar adevărul!

  Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaților, potrivit prevederilor art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaților.  

- după pauză -

Ședința a fost reluată la ora 10,20.

Lucrările au fost conduse de domnul Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii Sever Voinescu-Cotoi și Mihai Alexandru Voicu, secretari.

   

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședință.

Începem ședința consacrată dezbaterilor pe marginea actelor normative înscrise pe ordinea de zi.

Îi rog pe toți colegii să-și ocupe locurile în sala de ședință, inclusiv domnul deputat Buda Daniel și ceilalți care sunt în preajma domniei sale.

Vă rog frumos, este o zi importantă astăzi, cu multe acțiuni parlamentare.

Doamnelor și domnilor colegi,

Vă anunț că din totalul celor 333 de deputați și-au înregistrat prezența la lucrări un număr de 182; absenți 151, din care 2 participă la alte acțiuni parlamentare.

Pentru început, în conformitate cu prevederile art.94 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă informez că au fost distribuite tuturor deputaților următoarele documente: ordinea de zi pentru ședința din ziua de marți, 22 decembrie, ora 10,00; programul de lucru pentru perioada 21 - 24 decembrie 2009; lista rapoartelor depuse, în perioada 14 - 22 decembrie 2009, de comisiile permanente sesizate în fond; informarea cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Camera Deputaților, care urmează să fie avizate de comisiile permanente; lista cu legile pentru care se poate exercita dreptul de sesizare a Curții Constituționale, precum și sumarul privind conținutul fiecărui Monitor Oficial al României, Partea I.

 
Informare privind declararea ca independent a domnului deputat Emil Bostan.  

Domnilor colegi, vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședință.

De asemenea, dați-mi voie să vă anunț că domnul deputat Bostan Emil, deputat în Circumscripția electorală nr.29, Colegiul uninominal nr.8, declară că începând cu data de 16 decembrie este deputat independent în Parlamentul României. Să-i fie de bine! (Aplauze.)

Dezbaterea și adoptarea Proiectului de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților pe anul 2010.  

La punctul 2 al ordinii de zi, Proiectul de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților pe anul 2010.

Din partea inițiatorilor, domnul deputat și chestor, în același timp, al Camerei Deputaților, Albu Gheorghe.

Vă rog, domnule chestor, să prezentați convingător bugetul Camerei Deputaților.

   

Domnul Gheorghe Albu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Bugetul Camerei Deputaților pe anul 2010 a fost întocmit pe baza propunerilor compartimentelor de specialitate din structura serviciilor, fiind dimensionat la suma totală de 286.024.000 lei, din care 283.350.000 la Capitolul 5101 "Cheltuieli pentru autorități publice și acțiuni externe" și 2.674.000 la Capitolul 6801 "Asigurări și asistență socială".

În structură, volumul total al creditelor bugetare proiectate pentru anul 2010 se prezintă astfel: suma de 174.258.000, adică 60,9% din total, a fost prevăzută pentru titlul "Cheltuieli de personal"; suma de 68.226.000, adică 23,9% din total, a fost prevăzută pentru titlul "Bunuri și servicii"; suma de 202.000 lei a fost prevăzută pentru titlul "Alte transferuri"; cheltuielile pentru active nefinanciare sunt în sumă de 40.664.000 lei, adică 14,2%; cheltuielile pentru "Asigurări și asistența socială" în sumă de 2.674.000 lei reprezintă 0,9% din total.

La cheltuielile de personal sunt incluse și cheltuielile pentru deputați, în număr de 334. Cheltuielile pentru personalul din structura serviciilor Camerei Deputaților au fost dimensionate la nivelul numărului de personal pentru care este asigurată finanțarea în anul 2009, respectiv 1.896 de posturi. Numărul total de posturi precizez că este de 1.965 de posturi, din care 69 nu sunt finanțate.

La "Bunuri și servicii" au fost prevăzute cheltuieli pentru materiale de curățenie, utilități, carburanți și lubrefianți, piese de schimb și reparații auto, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional, alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare, reparații curente pentru asigurarea funcționalității clădirii Parlamentului, pregătire profesională, protecția muncii, protocol și reprezentare, prime de asigurare non-viață, asigurări auto facultative și obligatorii.

La Capitolul "Cheltuieli de capital", cheltuielile pentru construcții sunt necesare pentru continuarea lucrărilor și finalizarea obiectivelor de investiții în continuare Palatul Parlamentului, în sumă de 6.970.000 lei, și definitivarea și amenajarea parcajului subteran de pe platforma Parlamentului - 6.900.000 lei.

La mașini, echipamente și mijloace de transport se vor achiziționa 8 autovehicule pentru transport persoane, cu maximum 20 de locuri, și o remorcă pentru tractorul existent în dotare.

La mobilier, aparatură birotică și alte active corporale s-a avut în vedere achiziționarea unor dotări strict necesare pentru activitatea Camerei Deputaților.

La alte active s-a avut în vedere achiziționarea de soft-uri și sisteme de operare care să mențină funcționalitatea sistemelor informatice și a punctelor de alimentare cu energie electrică ale Camerei Deputaților.

La reparații capitale a fost propusă executarea unor lucrări de proiectare la clădirea Palatului Parlamentului, respectiv scara monumentală exterioară din Corpul C1, reparații la stația de hidrofor, retehnologizarea ascensoarelor, efectuarea de expertize tehnice pentru reparațiile capitale care se vor efectua în 2011, precum și reparații la centrala de frig.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat Gheorghe Albu.

Din partea comisiei sesizate în fond, domnule vicepreședinte, vă rog susțineți raportul.

 
   

Domnul Gheorghe Ialomițianu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Vă prezint raportul Comisiei pentru buget-finanțe asupra Proiectului de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților pe anul 2010.

Cu Adresa nr.1.210/21 decembrie 2009, secretarul general al Camerei Deputaților a transmis pentru examinare și avizare în fond Comisiei pentru buget-finanțe Proiectul de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților pe anul 2010, aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaților, în ședința din 21 decembrie 2009.

În urma examinării Proiectului de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților pe anul 2010, în ședința din 21 decembrie 2009, comisia, cu majoritate de voturi, a hotărât ca proiectul de hotărâre să fie supus spre dezbaterea și adoptarea plenului, în forma prezentată.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Dacă din partea grupurilor parlamentare există intervenții? Nu avem intervenții.

Atunci trecem la dezbaterea proiectului de hotărâre pe articole.

Observ că raportul comisiei sesizate în fond nu are amendamente admise sau respinse.

În consecință, proiectul de lege îl supun votului dumneavoastră direct în acest moment.

Cine este pentru?

Vă propun votul prin ridicare de mâini.

Cine este pentru Proiectul de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților? Mulțumesc.

Cine este împotrivă? Vă rog, secretarii de ședință, să numere voturile împotrivă.

19 voturi împotrivă.

Abțineri? Domnilor secretari, vă rog să numărați voturile celor care se abțin.

2 abțineri.

Cu o largă majoritate bugetul Camerei Deputaților a fost adoptat.

Stimați colegi,

Să fie într-un ceas bun! (Aplauze.)

 
Dezbaterea și adoptarea Proiectului de Lege pentru completarea art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.  

Domnilor colegi,

Urmează Proiectul de Lege pentru completarea art.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Din partea inițiatorului. Inițiatorul sunt eu și nu mai prezint această propunere legislativă.

Vă rog, comisia sesizată în fond, domnul președinte Iulian Iancu, să prezinte raportul celor două comisii sesizate în fond.

   

Domnul Iulian Iancu:

Stimați colegi,

Domnule președinte,

Comisiile pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, precum și Comisia pentru industrii și servicii au fost sesizate în fond pentru soluționarea ordonanței de urgență, în procedură de urgență.

Obiectul de reglementare al ordonanței este referitor la creșterea performanței energetice a locuințelor, respectiv un nou alineat, potrivit căruia lucrările de intervenții sunt considerate investiții de interes public local.

Comisiile propun plenului Camerei aprobarea proiectului de lege cu amendamente admise.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule președinte.

O prezentare scurtă, la obiect și de calitate.

Dacă din partea grupurilor parlamentare dorește cineva să ia cuvântul?

Nu avem doritori.

Trecem la dezbaterea raportului.

Vă rog să deschideți raportul și să urmăriți amendamentele.

Titlul, dacă sunt observații? Nu avem.

Articolul unic, dacă sunt observații? Nu avem.

În consecință, propunerea legislativă este în faza votului final și vă cer să vă exprimați votul pentru proiectul de lege.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Mulțumesc.

În calitatea mea de inițiator, nu pot decât să vă mulțumesc pentru această unanimitate a Camerei Deputaților.

Da, am să aduc o țuică de Bistrița.

 
Dezbaterea și adoptarea Proiectului de Hotărâre a Camerei Deputaților privind modificarea Anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr.43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților.  

Domnilor colegi,

Avem la poziția 3 - modificări în componența nominală a unor comisii permanente. Avem două hotărâri ale Camerei Deputaților.

Domnilor colegi,

Doamnelor colege,

Hotărârea Camerei Deputaților privind modificarea Anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr.43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților.

În temeiul art.42 și a art.60 alin.(1) și (3) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre: Articol unic. Anexa la Hotărârea Camerei Deputaților nr.43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.875/23 decembrie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează: domnul deputat Dumitru Pardău, aparținând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, trece de la Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic la Comisia pentru buget, finanțe și bănci în calitate de membru; domnul deputat Dan Nica, aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat plus Partidul Conservator, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic; domnul deputat Borbely Laszlo, aparținând Grupului parlamentar al UDMR, trece de la Comisia pentru politică externă la Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic în calitate de membru; domnul deputat Korodi Attila, aparținând Grupului parlamentar al UDMR, trece de la Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic la Comisia pentru politică externă în calitate de membru; domnul deputat Marin Bobeș, deputat independent, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic; domnul deputat Gabriel Tița- Nicolescu, independent, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții; domnul deputat Gheorghe Zoicaș, deputat independent, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Dacă sunt observații la această hotărâre?

Mai avem o altă hotărâre.

Aceasta este prima hotărâre, pe care o supun atenției dumneavoastră.

Dacă sunt observații?

Dacă nu, cu permisiunea dumneavoastră, v-aș ruga să fiți de acord să ne exprimăm votul în urma citirii acestei hotărâri.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri? Nu avem.

În consecință, hotărârea a fost adoptată în unanimitate

Proiectul de Hotărâre a Camerei Deputaților privind modificarea Anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr.43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților. (dezbateri procedurale; retrimis Comitetului liderilor grupurilor parlamentare).  

O altă hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr.43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților.

În temeiul art.42 și a art.60 alin. (1) și (3) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre. Articol unic. Anexa la Hotărârea Camerei Deputaților nr.43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.875/23 decembrie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează: domnul deputat Damian Florea, aparținând Grupului parlamentar al PSD + PC, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă; domnul deputat Nicolae Bănicioiu, aparținând Grupului parlamentar al PSD + PC, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci în locul domnul deputat Răzvan Țurea; doamna deputat Carmen Ileana Moldovan, aparținând Grupului parlamentar al PSD + PC, trece de la Comisia pentru politică externă la Comisia juridică, de disciplină și imunități, în calitate de membru, în locul domnului deputat Eugen Nicolicea.

Dacă sunt observații la această hotărâre?

Domnul deputat Eugen Nicolicea, vă rog.

   

Domnul Eugen Nicolicea:

Acest proiect de hotărâre este neregulamentar, întrucât încalcă art.40 alin. (4): "Un deputat face parte, în mod obligatoriu, dintr-o singură comisie permanentă, cu excepția membrilor Comisiei pentru regulament.

Dreptul deputatului de a face parte dintr-o comisie nu poate să fie luat, or, după cum observați, deputaților respectivi care își pierd locurile din comisie - este vorba de deputații independenți, printre care și subsemnatul - nu li se repartizează nicio comisie și, prin urmare, vă rog, domnule președinte, ori să facem modificări la această hotărâre, dar amendamentele ar fi amendamente de fond, fapt pentru care vă cer conformarea la art.109: "Când dezbaterea amendamentelor relevă consecințe importante asupra proiectului de lege, președintele Camerei Deputaților poate trimite textele în discuție comisiei sesizate în fond." În cazul nostru, este vorba de liderii de grup.

Deci, solicit să uzați de prerogativele art.109 și să trimiteți acest proiect de hotărâre. Să faceți un proiect de hotărâre, în care să se includă inclusiv comisiile în care vor fi repartizați deputații care acum sunt excluși.

Totodată, vă spun că șmecheria asta cu scoate membri din comisie astăzi ca să nu participe la audieri, este o idee destul de proastă, pentru că hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, deci este fără efect astăzi.

Rog să-l trimiteți înapoi, domnule președinte.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă mai sunt și alte observații?

Domnul lider al Grupului parlamentar al PD-L, Mircea Toader.

 
   

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Grupul nostru susține propunerea domnului Nicolicea. Trebuie să găsim o soluție corectă pentru cei care au devenit independenți, prin voință proprie. Nu pot să rămână în afara comisiilor de specialitate. Și, mai mult decât atât, trebuie să fim și corecți cu noi înșine; pe specialitățile pe care le au, ne pot fi utili, chiar dacă din punct de vedere politic nu mai fac parte din grupul la care au promovat în Cameră. Deci, susțin această propunere.

Va trebui să găsim o soluție și pentru viitor. Acesta este și motivul pentru care susțin propunerea domnului Nicolicea.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule Toader.

Domnul deputat Ioan Munteanu.

 
   

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Sigur că domnul Toader era normal să susțină propunerea de mai înainte.

Eu cred că dumneavoastră, domnule președinte, trebuie să respectați litera regulamentului. Fiecare grup are dreptul să-și nominalizeze oameni, să modifice componența comisiilor permanente. Dacă dumneavoastră ați citit prima hotărâre, și acolo, deja o parte dintre independenți au și primit nominalizări la unele comisii permanente, același lucru îl puteați face, potrivit numărului de membri din comisie aprobat în Biroul permanent.

Așadar, vă rugăm ca astăzi, mai ales că nu-i nicio șmecherie, cum spunea și domnul deputat Nicolicea, hotărârea trebuie publicată în Monitorul Oficial, să acceptați propunerile făcute de către Partidul Social Democrat cu aceste modificări.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă mai sunt și alte observații?

Domnule deputat, lider al Grupului parlamentar al PNL, vă rog să interveniți.

 
   

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Cred că acum, la sfârșit de an, ar trebui să fim, după un an de muncă în Parlament, mai înțelepți.

Eu constat că unii dintre noi nu se apropie de acest nivel și am să vă spun și de ce, ca să nu fie dubii, chiar dacă unii se bucură și nu știu de ce se bucură, dar este problema lor.

Eu cred că noi avem un regulament; că place sau nu place acel regulament, el este în funcțiune. Că acel regulament este în funcțiune de ani de zile și a fost de fiecare dată respectat, poate ar trebui să dea de gândit.

Poate că, în funcție de majorități conjuncturale, n-ar trebui să modificăm regulile, regulamentele și cutumele, pentru că de fiecare dată se va întâmpla, pe bază de compromis, un lucru și mai rău.

În consecință, eu cred că, dacă se naște o majoritate capabilă să modifice regulamentul, să așteptăm modificarea regulamentului și după aceea putem să aplicăm acel regulament care va fi aprobat legal de către Parlament.

Până atunci, cred că nu facem decât să ne pierdem vremea.

Și, așa cum cetățenii au multă neîncredere în noi, dacă vom continua să le arătăm că vorbim steril în Parlament, neîncrederea lor va fi totală.

Eu cred că de aici trebuie să plecăm în modul în care ne raportăm la modul în care ne desfășurăm activitatea.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mircea Toader.

 
   

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, nu vreau să încalc regulamentul. Eu vreau să respectăm regulamentul. Au fost înlocuiți, dar unde se duc acești deputați, rămân pe dinafară?

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Constat că această hotărâre cuprinde câteva imperfecțiuni. O parte dintre ele au fost sesizate de către antevorbitori; o parte, nu.

Un lucru este absolut cert: în conformitate cu prevederile art.41 din Regulamentul Camerei Deputaților, pentru fiecare comisie numărul de locuri care revine fiecărui grup parlamentar sau deputați independenți se aprobă prin hotărâre a Camerei Deputaților, la propunerea liderilor de grupuri.

De asemenea, tot conform prevederilor regulamentului, fiecare deputat, indiferent că aparține unui grup parlamentar sau este deputat independent, este obligat să facă parte dintr-o comisie permanentă.

În situația în care adoptăm această hotărâre, o parte dintre colegii noștri rămân fără comisii. De aceea, în temeiul art.105 din Regulamentul Camerei Deputaților, alin.(2), propun ca acest proiect de hotărâre să fie rediscutat la următoarea ședință în plenul Camerei Deputaților, urmând ca până atunci, liderii grupurilor parlamentare să se întâlnească și să pună la punct această imperfecțiune a hotărârii ce a făcut obiectul dezbaterii de astăzi.

Domnul deputat Munteanu.

 
   

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte de ședință,

Constat un lucru sau constatăm mai bine zis, cei din Grupul parlamentar al PSD: că dumneavoastră, membrii Biroului permanent, astăzi ați adus în fața plenului Camerei două hotărâri diferite, una rezolvată, că așa era bine și una pe care nu ați dus-o până la capăt.

Oare cine, domnule președinte, trebuia să pregătească acea hotărâre, în care colegii noștri să facă parte obligatoriu, așa cum spune regulamentul, dintr-o comisie permanentă? Noi sau dumneavoastră?

Nu, cu liderii, împreună, domnule președinte de ședință, ați făcut-o în Biroul permanent.

Așadar, eu vă propun să luăm o pauză, să vă întruniți, Biroul permanent, cu liderii și să faceți hotărârea în mod corect.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamnelor și domnilor colegi,

Vă mai anunț următorul lucru: hotărârea, pe care deja noi am adoptat-o, privind schimburile din comisiile permanente, va intra în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial.

 
Informare privind depunerea la secretarul general al Camerei Deputaților, în vederea exercitării de către deputați a dreptului de sesizare a Curții Constituționale, a Legii pentru completarea art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.  

De asemenea, îngăduiți-mi să vă mai anunț că legea adoptată astăzi de către noi, și anume Legea pentru completarea art.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe a fost depusă la secretar general al Camerei Deputaților în vederea sesizării Curții Constituționale.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități, cu modificările și completările ulterioare (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional);  

Doamnelor și domnilor colegi,

Vă mai precizez că propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV - Rețeaua de localități, cu modificările și completările ulterioare, are termenul pentru dezbatere și vot final depășit, propunerea legislativă considerându-se a fi adoptată în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituție și ale art.103 privind Regulamentul Camerei Deputaților, republicat.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 29 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale; Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a Codului de procedură civilă și a Codului de procedură penală (adoptate ca urmare a depășirii termenului constituțional);  

Același statut îl au și propunerea legislativă pentru modificarea art.29 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a Codului de procedură civilă și a Codului de procedură penală.

Amândouă propunerile au termenul depășit. Se consideră a fi adoptate prin procedura tacită prevăzută în regulament și în Constituția noastră.

Stimați colegi,

Întrucât astăzi este ultima noastră ședință în plenul Camerei Deputaților din această sesiune, îngăduiți-mi ca, în numele meu personal și în numele Biroului permanent al Camerei Deputaților, să vă urez tuturor un "Crăciun fericit", "Sărbători fericite", "Un an bun cu bucurie, cu împliniri" și să dea Dumnezeu să fie mai bine pentru noi, toți, și pentru cei mulți din afară.

Doamne ajută! Spor la treabă astăzi în cadrul comisiilor permanente, care încep la ora 11,00 prin audierea miniștrilor.

Vă mulțumesc și o zi bună tuturor! (Aplauze.)

   

*

Ședința s-a încheiat la ora 10,50.

 
       

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 mai 2018, 8:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro