Plen
Ședința Camerei Deputaților din 7 septembrie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.124/17-09-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
18-06-2019 (comună)
12-06-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 07-09-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 7 septembrie 2010

2. Aprobarea ordinii de zi și a programului de lucru.

 

- după pauză -

În continuare, lucrările au fost conduse de doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, asistată de domnii deputați Dumitru Pardău și Georgian Pop, secretari ai Camerei Deputaților.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnii secretari o să-i rog să vină la prezidiu.

Continuăm lucrările de astăzi ale Camerei Deputaților și vă anunț că, până în acest moment, din totalul celor 333 de deputați, și-au înregistrat prezența 182, 151 sunt absenți, 10 participă la alte acțiuni parlamentare.

Ieri rămăsesem la stadiul votării ordinii de zi.

Vă rog să pregătiți cartelele.

Primul punct. Vă supun la vot propunerea făcută de domnul Mircea Toader de completare a ordinii de zi cu cele două puncte, punctul de vedere al Comisiei de regulament și propunerea de modificare a hotărârii făcute de domnul Nicolicea.

Votul este deschis. Vă rog să votați. (Vociferări din partea Opoziției.)

70 de voturi pentru, 21 împotrivă și 2 abțineri.

Propunerea a fost aprobată.

(Domnul deputat Mircea Dușa, domnul deputat Adrian Năstase, domnul deputat Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz, domnul deputat Eugen Nicolăescu, doresc să intervină pe procedură.)

Domnul Dușa, pe procedură.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte,

Am solicitat mai mulți colegi intervenția pe procedură și dumneavoastră nu ne acordați acest drept regulamentar.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur. Vă rog, exprimați-vă!

Domnul Mircea Dușa:

Domnul Duvăz era înaintea votului. Domnul Duvăz se înscrisese la cuvânt, vă rog să-i dați cuvântul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur. Domnul Duvăz. După care trecem la votarea ordinii de zi.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Stimată doamnă președinte,

Vă propun să nu introduceți din nou o tensiune în dezbaterile noastre și să blocăm din păcate din nou activitatea unei Camere, care cred că e importantă.

Din care cauză, vă rog să țineți cont că, procedural, cele două acte normative care sunt propuse a fi discutate de această Cameră nu sunt elaborate și prezentate în mod regulamentar.

Conform art.46, discuția asta a fost și ieri, biroul fiecărei comisii trebuia să se pronunțe în ceea ce privește ordinea de zi a comisiei și data la care această comisie va dezbate subiectul în cauză.

Deci, cererea domnului Toader, deși înțeleg că are un scop de interes politic pentru grupul care susține Guvernul, nu este în baze regulamentare. În consecință, era nu poate fi supusă aprobării. Vă rog să țineți cont de asta și să procedăm în consecință.

Facem lucrurile în regulă. Vă spuneam și ieri. Sunt urgențe și sunt acceptabile, în cazul în care aceste urgențe nu încalcă regulamentele și legile. Dacă din urgență începem să încălcăm regulamentele și legile, nu mai are sens această Cameră și nu mai are sens sistemul democratic.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Sunt convinsă că colegii care sunt în Biroul permanent din Partidul Social Democrat vă pot preciza că aceste două puncte au respectat procedura și prin urmare pot fi înscrise pe ordinea de zi.

Domnul Adrian Năstase. Oricum înscrierea s-a făcut.

Domnul Adrian Năstase:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Sigur că printr-un vot majoritar politic se poate vota absolut orice. În mod evident, suntem într-o situație în care într-un mod implicit se încearcă modificarea regulamentului. Acceptând desemnarea domnului Nicolicea în Comisia pentru regulament, acceptăm implicit ideea creării sau validăm implicit un nou grup politic, format într-o manieră pe care n-o comentez, încălcându-se astfel spiritul și litera regulamentului actual. Regulamentul actual vorbește, așa cum știți, despre configurația politică inițială și este firesc ca, în Parlament, structurile politice ale Parlamentului să reflecte ceea ce s-a vota în teritoriu, ceea ce s-a votat la alegeri, pe baza unor programe electorale, pe baza unor opțiuni politice.

În aceste condiții, dacă doriți să faceți o astfel de modificare a regulamentului, e în ordine. Puteți să încercați să o faceți, puteți chiar să o faceți, vom avea dreptul să atacăm la Curtea Constituțională regulamentul respectiv sau modificarea respectivă, dar ceea ce faceți acum este profund incorect. Și anume, într-un mod indirect, să aprobați, să faceți de fapt o modificare implicită a regulamentului și să aplicați de fapt un regulament care n-a fost modificat înainte ca el să existe.

Cred că este o premieră mondială ceea ce încercați să faceți. Nu știu dacă este bine sau rău. Nu știu dacă este bine să avem grupuri care să se formeze ad-hoc. Nu știu dacă peste o săptămână nu vom pune în discuție din nou structura de conducere și structura comisiilor din Parlament, pornind de la un alt tip de migrație. Poate că lucrul acesta va da mai multă credibilitate Parlamentului și mai multă stabilitate. Dar veți judeca atunci.

Vom decide împreună și vom vedea împreună cu Curtea Constituțională dacă o astfel de formulă este de acceptat. Dar ceea ce se încearcă acum, trecându-se dincolo de o prerogativă a Biroului permanent, art.31, dacă nu mă-nșel...

Doamna Roberta Alma Anastase:

O să vă rog să finalizați. Mă scuzați de întrerupere, dar ați depășit două minute.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc foarte mult pentru generozitate.

Închei imediat.

Art.31 din regulament spune foarte clar că numai Biroul permanent poate să vină cu o propunere de modificare a regulamentului. Or, ieri, în cadrul Biroului permanent, fiind supuse la vot aceste propuneri, ele au căzut la votul respectiv.

De aceea, eu cred că ceea ce se întâmplă acum depășește cu mult spiritul parlamentarismului și, până la urmă, aceste decizii, dacă vor fi luate, vor crea o stare de nemulțumire profundă, vor arăta că până la urmă nu mai contează nici una din atitudinile pe care noi le luăm în cadrul regulamentului actual și că de fapt voința de a impune anumite soluții, nerespectându-se legile, nerespecându-se regulamentele, așa cum s-a întâmplat și în cazul alegerii consiliilor de administrație de la Radio și Televiziune, cum s-a întâmplat în cazul judecătorului de la Curtea Constituțională, toate acestea arată un atac puternic împotriva Parlamentului, ca forță de reprezentare inclusiv a Opoziției.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Zgonea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Eu am înțeles după ce am văzut, nu știu cum să o numesc, remanierea guvernamentală, refacerea la față, spălarea la corp, că aveți o grămadă de colegi care sunt nemulțumiți. Am înțeles din declarațiile unui distins coleg că "Albă ca Zăpada" se pregătește să vină acum odată cu sărbătorile de iarnă și că, de fapt, acest partid politic, PDL, va dispărea, drept pentru care toți cei sunt astăzi și cât mai votează, trebuie să fie mulțumiți cu câte o funcție. Toți cei care sunt distinși colegi deputați independenți sunt nemulțumiți astăzi că n-au primit și ei un loc ba la Ministerul Agriculturii, ba pe la Ministerul Culturii, ba pe la alt minister.

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Vreau să vă spun că cele două propuneri pe care doamna președinte le-a introdus pe ordinea de zi, amândouă sunt total neregulamentare. Punctul de vedere al domnului președinte al Comisiei de regulament trimis Biroului permanent nu a fost făcut într-o ședință în care să fie aprobat de către Biroul comisiei după care să fie transmis.

Mai mult, președintele Comisiei pentru regulament încalcă art.12, 13, 31, 42, 43 și 44 din Regulamentul Camerei Deputaților prin omisiune.

Al treilea lucru pe care vreau să vi-l spun: cea de-a doua cerere pe care domnul deputat, declarat independent, a depus-o la Biroul permanent, încalcă șase voturi ale dumneavoastră făcute și transmise în proiecte de hotărâri. Cea mai hilară soluție pe care o propuneți astăzi și pe care o s-o votați, nu e nici o problemă, pe care eu vă sfătuiesc s-o faceți și în consiliile de administrație și unde mai aveți nevoie de ceva și să dați vreun ban, vreo funcție, vreo mulțumire cuiva, într-un comitet de cinci membri, dumneavoastră propuneți pe al șaselea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am să vă rog să finalizați. Ați depășit două minute. Vă rog.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da, doamna președinte. Dați-mi voie să continui încă un minut și n-am nicio problemă.

Aveți un proiect de hotărâre și, conform regulamentului, prima dată stabiliți numărul membrilor unei comisii permanente, după care stabiliți persoanele conform configurației inițiale care vor intra în această comisie.

Astăzi, veniți cu o idee extrem de inovatoare: căsătoria se poate face și în trei. Și-l băgați pe al treilea pe ușă, pe geam, pe sub preș. Și astfel, o comisie formată din cinci membri va avea șase. Din punctul meu de vedere, doamna președinte, eu v-aș propune ca de mâine să fim trei președinți ai Camerei, vreo 17 vicepreședinți, și dacă aveți vreun loc la PDL, e vreunul nemulțumit, haideți să facem un Birou permanent...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule Zgonea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"..cu toți membrii Partidului Democrat Liberal, în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamna președinte,

Deschiderea ședinței, conform regulamentului, se face conform ordinii de zi. Modificarea ordinii de zi se face, așa cum mi-aduc eu aminte, la propunerea grupurilor parlamentare, în ziua respectivă, nu cu o zi sau cu o săptămână înainte. Închiderea ședinței pe care dumneavoastră ați făcut-o ieri, nu scrie în regulament că se transferă ceea ce au zis parlamentarii de ieri pentru astăzi. Singurele chestiuni care rămân de la o zi la alta și de la un semestru la altul sunt propunerile legislative sau proiectele de hotărâre.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule Zgonea, ați epuizat timpul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneavoastră ați făcut un vot neregulamentar. Dacă vreți...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine, domnule Zgonea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă vreți, rugați-l pe domnul deputat Mircea Toader, liderul grupului parlamentar, să propună astăzi cererea de modificare și discutăm pe altceva.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Zgonea, știți foarte bine, ieri nu s-a supus la vot ordinea de zi, a existat o propunere, nu scrie nicăieri în regulament că această propunere nu se menține, atâta timp cât ea nu a fost supusă la vot.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc și eu. Am înțeles.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă supun la vot ordinea de zi, în ansamblu. (Vociferări din partea Opoziției.)

A! Domnul Eugen Nicolăescu. Scuze!

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Stimați colegi,

Începând de astăzi, mă voi adresa doamnei Anastase cu formula "Doamnă deputat Anastase", pentru că "Doamnă președinte", cred că nu mai puteți să meritați acest titlu. Pentru că, în conformitate cu regulamentul nostru, art.86, 87, 88, 89, 90 și 91, dumneavoastră nu ați respectat exact modalitatea prin care se adoptă și se poate modifica ordinea de zi.

Ați supus la vot un lucru neregulamentar. În consecință, doamnă deputat Anastase, votul pe care l-ați făcut abuziv este neregulamentar și nu-l recunoaștem.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă.

Domnul Cristian Dumitrescu. A, vrea să spună același lucru.

Vă mulțumesc.

Vă supun la vot ordinea de zi.

Votul este deschis. Vă rog să votați. (Se solicită intervenții pe procedură.)

Secretarii nu mi-au sesizat acest lucru. Atâția erau înscriși pe listă.

98 de voturi pentru, 38 împotrivă, 2 abțineri. Ordinea de zi a fost aprobată.

Dacă în legătură cu programul de lucru există observații. (Domni deputați din Opoziție solicită intervenții pe procedură.)

Dacă nu sunt, vă supun la vot și programul de lucru.

Votul este deschis. Vă rog să votați.

99 de voturi pentru, 56 împotrivă și 3 abțineri.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 19 iunie 2019, 8:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro