Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 16 decembrie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.192/24-12-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-12-2018 (comună)
12-12-2018
10-12-2018
05-12-2018
28-11-2018 (comună)
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 16-12-2010 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 16 decembrie 2010

  Aprobarea ordinii de zi.

Ședința a început la ora 10,45.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Dumitru Pardău, secretar al Camerei Deputaților, și de domnul senator Gheorghe David, secretar al Senatului.

Din prezidiu a făcut parte și domnul senator Teodor-Viorel Meleșcanu, vicepreședinte al Senatului.

 

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Domnilor miniștri,

Declar deschisă ședința comună de astăzi a Camerei Deputaților și Senatului și vă anunț că din totalul celor 470 de deputați și senatori și-au înregistrat prezența 251, iar 219 sunt absenți.

Cvorumul legal de ședință este îndeplinit.

Birourile permanente ale celor două Camere, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, au adoptat proiectul ordinii de zi și proiectul programului de lucru pentru această ședință, în forma în care v-au fost distribuite la casetele dumneavoastră.

Dacă sunt comentarii în legătură cu ordinea de zi și cu... Da, domnul lider Mircea Dușa.

 
 

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Conform documentelor pe care le-ați distribuit la casetă, rezultă că astăzi urmează să se prezinte moțiunea de cenzură pe Legea salarizării bugetarilor pe anul 2011.

Dar mă întreb cum ați programat această dezbatere înainte ca moțiunea de cenzură să existe.

De altfel, nu mă mir foarte tare că în Parlamentul României este posibil orice, pentru că dumneavoastră ați adus în asemenea stare plenul, mai ales al Camerei, dar vă că începeți să faceți acest lucru și în ședințe comune.

Păi, dacă tot ați făcut acest lucru pe o moțiune abstractă, pe o moțiune care nu exista, vă propun și eu să modificăm astăzi ordinea de zi sau să programăm ordinea de zi a ședințelor comune pentru săptămâna viitoare și vă propun să introducem un punct nou în prima ședință de luni, acela de a aproba, de a da un vot de încredere Guvernului, ca urmare a restructurării acestuia, că poate, până luni, se produce. Cam așa ați gândit dumneavoastră când ați programat moțiunea opoziției pe Legea privind salarizarea pe anul 2011. E posibil, oare, așa ceva? Oare nu trebuie să respectăm regulamentul? Oare, graficul pentru dezbaterea moțiunii și prezentarea ei nu trebuie să se realizeze, să se propună, de către Birourile permanente reunite, plenului, după ce moțiunea de cenzură a fost depusă?

Aștept un răspuns la problemele pe care eu le-am ridicat și poate vă justificați cum credeți dumneavoastră că trebuie să respectați Regulamentul ședințelor comune ale Camerei și Senatului, cum vă gândiți dumneavoastră să respectați prevederile constituționale și poate o dată și o dată, totuși, "vă intră mintea în cap" și începeți să respectați principiile democratice privind modul de desfășurare atât a ședințelor plenului reunit, cât și a ședințelor Camerei.

Poate chiar de la dumneavoastră aștept această explicație, domnule președinte de ședință.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Vă asigur că, dacă dumneavoastră ați fi fost prezent la ședința Birourilor reunite, ați fi participat direct la convocarea ședinței comune de astăzi. Vă rog să aveți puțintică răbdare, domnule lider.

Reprezentanții Partidului Social Democrat în Senat au participat la această ședință și au fost pe deplin informați legat de acest lucru.

Intuiția membrilor Biroului permanent al Camerei și al Senatului s-a confirmat. Moțiunea a fost depusă și ședința este absolut corect convocată.

Vă rog, domnule lider.

 
 

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Noi nu aprobăm nici în Birou, nici în plen, pe baza intuițiilor. Noi aprobăm pe certitudini. Or, nu aveați o certitudine că ar exista o moțiune pe ambele legi sau pe cele două proiecte de lege pe care primul-ministru și-a angajat răspunderea sau va exista o singură moțiune.

Și vă spun cu tot respectul că ați discutat, în Birourile permanente la care noi am lipsit, de o singură moțiune. Hai să presupunem, prin absurd, că ar fi asta de astăzi, dar, probabil, vor fi două moțiuni. Mai stabilim astăzi graficul pe o moțiune care, probabil, va exista sau nu va exista?

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă reamintesc - și pentru dumneavoastră și pentru ceilalți membri ai Parlamentului - că Birourile reunite și ședința reunită de marți a aprobat convocarea în ședință comună a celor două Camere și astăzi și mâine. În nota aflată în subsolul paginii pe care vi se comunica programul și ordinea de zi, exista precizarea necesară.

Domnul vicepreședinte Zgonea. Vă rog, domnule vicepreședinte, aveți cuvântul.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte,

Tot îmi dați explicații de sus și îmi plac. Aș vrea să știu și eu, pentru memoria noastră, colectivă, dacă intuiția dumneavoastră este feminină sau masculină, ca să putem să ne dăm seama ce se va întâmpla în următoarea săptămână.

Și dacă eu aș propune acum, pe ordinea de zi, introducerea căsătoriei dumneavoastră cu domnișoara Roberta Anastase, putem s-o supunem la vot? Așa, ca intuiție, că poate o să vă îndrăgostiți de dânsa și noi o să vă susținem la chestia aceasta.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Zgonea...

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Așa, înainte de sărbători, am vrut să vă întreb. Măcar la prima parte a întrebării să-mi răspundeți.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Am să vă răspund la amândouă întrebările.

Intuiția mea este 100% masculină, iar dacă aș fi necăsătorit, mi-ar face o mare bucurie să se întâmple ceea ce dumneavoastră ați intuit. (Aplauze.)

Mulțumesc.

Domnul deputat Dumitrescu.

 
 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnilor colegi,

Nu știu de ce sunteți așa de veseli, că nu avem niciun motiv să fim așa de veseli.

Și eu chiar aș vrea să încercăm să respectăm instituția în care ne aflăm și vreau, înainte să intru pe fondul intervenției mele, - uite, l-am văzut aici și pe colegul nostru cu "teoria galoșului" - eu nu susțin "teoria galoșului", ci a respectului față de această instituție.

Unu - domnule președinte de ședință, vă rog, înainte, vorbește un parlamentar al României, vorbiți cu banca ministerială, ce se întâmplă acolo...

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, numai puțin.

Rog domnii deputați să nu mai conturbe intervenția domnului deputat Dumitrescu. Domnul Cezar Preda, domnul...

 
 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Nu, pe mine nu mă conturbă, domnule; deranjează și e lipsă de respect față de Parlament.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Cezar Preda, vă rog să ocupați locurile în sala de ședințe.

Dați-mi voie, înainte de a...

Domnilor colegi!

 
 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc. Pot să vorbesc?

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Domnul coleg, vă rog să vă ocupați locul în sala de ședințe. Vă rog să lăsați masa membrilor Guvernului liberă și dânșii să poată să urmărească cu maximă atenție intervențiile extrem de interesante ale dumneavoastră.

Vă rog.

 
 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

A doua intervenție, care vă privește personal, domnule președinte de ședință - să nu cumva să se supere domnul prim-ministru că am avut o intervenție legată de prezența domniei sale, de și n-are nicio vină că a fost înconjurat de domnii deputați -, vreau să vă readuc aminte că, în conformitate cu Regulamentele ședințelor comune, ședințele se conduc prin alternanță.

Așa că, vă rog foarte frumos, dacă dumneavoastră ați uitat acest lucru, să predați conducerea ședinței domnului vicepreședinte al Senatului, Meleșcanu, pentru această ședință de astăzi, pentru că ieri a fost condusă ședința de Camera Deputaților, prin doamna Roberta Anastase.

Trei...

Voci din sală:

Au fost două!

 
 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

A fost a treia ședință? Vă mulțumesc. Am greșit eu.

Atunci, tot pentru domnul deputat președinte de ședință, vă rog să asigurați altă condiție necesară și obligatorie, aceea ca secretarii să fie unul din partea opoziției, unul din partea majorității, da? Așa, pentru ca să respectăm instituția asta, să lucrăm conform...

Eu, cât voi sta in acest Parlament, n-o să-mi bat joc de Parlamentul României și o să vă spun foarte sincer de ce - pentru că asta a fost doar o simplă introducere la "teoria galoșului".

Ceea ce se întâmplă în Parlamentul României este inadmisibil. În loc să lucrăm conform principiilor de drept - cu certitudini... dreptul nu ne permite să ne referim la o acțiune, cel puțin din punct de vedere procedural, viitoare, dacă aceasta nu este certă și există.

În aceste condiții, sunt cel puțin trei lucruri care pe mine mă determină să cred că nu mai există niciun pic de respect față de activitatea Parlamentului. Respect, nu mai zic de respectarea procedurilor.

A avut loc acest vot abuziv, prin care, activitatea Birourilor permanente reunite a fost înlocuită cu voința plenului. O să spuneți că plenul-i suveran și că nu poate fi un vot abuziv. Ba da! pentru că regulamentele și modul de funcționare a Parlamentului prevăd atribuții speciale pentru Birourile permanente, pentru Biroul permanent al fiecărei Camere. De ce? Pentru că nu plenul este chemat să verifice anumite condiționalități legate de instrumentele pe care le aducem noi în plen: legi, hotărâri și așa mai departe. Lucru pentru care trebuie să funcționeze Birourile permanente și trebuie să aibă aceste atribuții. Numai atunci când Birourile permanente ajung în situația de a avea un termen de blocaj pe o anumită problemă pot să vină în fața plenului să tranșeze. Nu lucruri care nu s-au discutat în Biroul permanent. Nu vă interesează, nu-i nicio problemă.

Al patrulea lucru și lucru foarte important. Ce facem noi astăzi este o bătaie de joc la adresa legislației din România. Discutăm legi după care se supune aprobării Parlamentului bugetul României, sub condiția că ele vor fi adoptate într-o formulă sau alta. Este vorba și de Legea salarizării și de Legea educației și celelalte două legi care sunt în componența acestui pachet pe care dumneavoastră l-ați votat într-o - cum să spun - majoritate atât de veselă și atât de nerespectuoasă față de instituția în care au venit să-și prezinte interesele cetățenilor.

Cum putem noi să discutăm despre o acțiune probabilă și viitoare? Și vorbim despre aceste moțiuni, pentru că ăsta e subiectul intervenției mele pe fond.

Ați văzut foarte bine că a existat o moțiune și că moțiunea se poate consuma, cum de fapt s-a și consumat, înainte ca ea să fie dezbătută. Cum? Prin retragerea semnăturilor.

Deci, toate acțiunile acestea sunt probabile, nu sunt sigure și nu pot fi...

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, cu tot respectul pentru dumneavoastră, vă rog să reveniți la chestiunea zile; ordinea de zi, acesta este scopul.

 
 

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Asta este ordinea de zi. Ordinea de zi a fost în mod abuziv pregătită pentru astăzi prin votul care a fost dat și pe care nu putem, în Parlamentul României, să-l luăm în considerare, pentru că știți foarte bine că plenul se referă la ordinea de zi - acum mă întrebați de ordine de zi.

Păi de aia, domnule coleg, nu aveți voie să mă întrebați de ordinea de zi, când dumneavoastră ați aprobați ordinea de zi cu o săptămână înainte și program pe o săptămână înainte. Ordinea de zi și programul se stabilesc pentru perioada și ziua în care se desfășoară.

Toate aceste lucruri nu vi le-am spus dumneavoastră, domnule coleg, pentru că știți că vă respect și știu că știți aceste lucruri. Le-am spus, ca de obicei, pentru stenogramă, pentru că numai stenograma, istoria și memoria Parlamentului pot să dovedească care din noi are sau nu are dreptate.

În rest, dumneavoastră, majoritatea, puteți să dictați orice, dar e un principiu iarăși de drept, care spune că nu contează dreptul forței, ci forța dreptului.

Vă rog.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dați-mi voie, mai întâi de toate, să salut și prezența domnului Emil Boc, primul-ministru al Guvernului României. (Aplauze.)

Domnul secretar David, vă rog.

 
 

Domnul Gheorghe David (de la tribună):

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Aș vrea doar colegului și prietenului meu să-i răspund la o mică întrebare pe care a ridicat-o și anume cu privire la prezidiu, respectiv la secretarii care asistă de această dată.

Într-adevăr, eu sunt aici, nu eram în grafic ca să fiu prezent la prezidiu, numai că, colegul de la Grupul PSD lipsește. În aceste condiții, cineva trebuia să fie sus (la prezidiu) și, regulamentar, conform acestui regulament al nostru, sunt îndeplinite aceste condiții și am să recitesc art.18: "Lucrările ședințelor comune sunt conduse alternativ, de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului, asistați de doi secretari, câte unul de la fiecare Cameră.", ceea ce este îndeplinit - și se completează cu regulamentele Camerelor, care spun că, de regulă, să fie unu de la opoziție, unu de la putere. Dar este acea obiecție, doar "de regulă".

Mulțumesc. ( își reia locul la prezidiu.)

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul deputat Márton Árpád.

 
 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnilor vicepreședinți,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Eu nu-mi permit ca să promit să dau consultații unor colegi, cum a făcut-o o stimată doamnă colegă de-a noastră, mai ales când sunt sigur că acești colegi cunosc foarte bine Regulamentul nostru. Însă, ori de câte ori văd o diferență între susținerea ideatică și textul literar al Regulamentului nostru, sunt obligat să-l citesc pentru stenogramă.

Art.3 din Regulamentul comun, la Secțiunea a 2-a - "Atribuțiile Birourilor permanente", zice astfel: "Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc în ședință comună, la convocarea președinților acestora pentru:

a) adoptarea proiectului ordinii de zi a ședințelor comune ale Parlamentului;

b) stabilirea datei și locului desfășurării ședințelor comune."

Deci, Biroul permanent stabilește ziua când ne convoacă. Atunci noi trebuie să venim în această sală și dezbatem proiectul ordinii de zi, care, conform art.8 din același Regulament, care zice astfel: "Proiectul ordinii de zi este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru ședința comună."

Deci s-a stabilit ziua. Dacă constatăm că nu există nicio moțiune de cenzură depusă, atunci nu votăm ordinea de zi de astăzi.

Dacă acest impediment formal nu există, putem să votăm pentru sau împotriva acestei ordini de zi.

Nu vreau să citesc alte articole din text, dacă dorim, putem să completăm această ordine de zi, să o lăsăm așa cum ne-a propus Biroul permanent. Decizia ne aparține. Mai mult, este obligația noastră de a da un vot pentru ordinea de zi, că așa prevede Regulamentul.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Precizările cred că au înlăturat orice fel de dubiu în ceea ce privește ordinea de zi și programul.

De aceea, supun votului dumneavoastră ordinea de zi. Vă rog să votați. Rog secretarii să numere voturile.

Împotrivă? Vă rog să numărați voturile împotrivă.

Abțineri?

Deci pentru 148, contra 53 și 19 abțineri.

Ordinea de zi a fost votată.

 
Aprobarea programului de lucru.

Dacă în legătură cu programul de lucru există observații? dacă nu există, îl supun votului dumneavoastră.

Vot pentru?

Voturi împotrivă?

Abțineri?

149 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, 26 de abțineri.

Și programul de lucru a fost adoptat.

Domnul deputat Sever Voinescu a solicitat cuvântul. vă rog, domnule deputat, s-o faceți cu maximă operativitate.

Prezentarea, de către domnul deputat Sever Voinescu-Cotoi, a Declarației privind constituirea Grupului Pro-America, dedicat susținerii și dezvoltării relației României cu Statele Unite ale Americii.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În numele mai multor colegi, precum și al meu personal, am să citesc în fața plenului o declarație.

DECLARAȚIE

În anul în care se împlinesc 130 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii,

Recunoscând importanța deosebită a relației dintre România și Statele Unite ale Americii,

Afirmând clar interesul României de a aprofunda și dezvolta această relație bilaterală,

Având în vedere faptul că aprofundarea parteneriatului transatlantic este în deplin acord cu interesul național al României, membră a Uniunii Europene și NATO,

Având în vedere faptul că atât în sistemul democrației americane, cât și în sistemul democrației române, parlamentarii reprezintă expresia directă a voinței poporului,

Având în vedere faptul că, până în acest moment, nu există un grup de parlamentari organizat anume pentru a susține relația cu Statele Unite ale Americii în plan parlamentar,

Având în vedere faptul că, în Congresul Statelor Unite ale Americii, există deja un grup de membri ai Congresului care s-au constituit într-un caucus sub numele "Congressional Romania Caucus",

Având în vedere faptul că buna dezvoltare a relației bilaterale cu Statele Unite ale Americii implică dinamizarea dimensiunii ei parlamentare,

Următorii membri ai Parlamentului României au decis să se constituie într-un grup organizat similar cu cel din Congresul Statelor Unite, dedicat susținerii și dezvoltării relației României cu Statele Unite ale Americii, sub numele Grupul Pro-America:

Domnul Georgian Pop, deputat PSD,

Domnul Valeriu Zgonea, deputat PSD,

Domnul Doru Frunzulică, deputat PSD,

Domnul George Scutaru, deputat PNL,

Domnul Tudor Chiuariu, deputat PNL,

Domnul Teodor Meleșcanu, senator PNL,

Domnul Derzsi Akós, deputat UDMR,

Domnul Olosz Gergely, deputat UDMR,

Domnul Béres Ștefan, deputat UDMR,

Domnul Aurel Vainer, deputat Grupul minorităților naționale,

Doamna Maria Stavrositu, deputat PDL,

Domnul William Brînză, deputat PDL,

Domnul Sever Voinescu, deputat PDL.

Grupul Pro-America nu este un grup de prietenie în sensul regulamentelor celor două Camere, ci este un grup din care fac parte, pe bază de voluntariat și indiferent de apartenența lor politică, toți acei parlamentari care împărtășesc valorile democrației americane, care cred că, pe baza acestor valori parteneriatul româno-american trebuie dezvoltat și care susțin că România trebuie să contribuie activ la susținerea Statelor Unite ale Americii ca promotor al păcii, libertății și democrației în lume.

Scopul asumat al Grupului Pro-America este acela de a sprijini dezvoltarea cooperării politice, strategice, civice, culturale și, mai ales, economice și tehnologice dintre România și Statele Unite ale Americii, în cadrul și spiritul parteneriatului strategic intensificat existent între cele două țări.

Prin urmare, invităm să ni se alăture pe orice membru al Parlamentului României, senator sau deputat, care este dedicat susținerii și dezvoltării unei relații privilegiate între România și Statele Unite ale Americii, pe baza valorilor fundamentale ale democrației și libertății, consacrate în Constituția României și în Constituția Statele Unite ale Americii.

Vă mulțumesc.

(Declarație susținută de domnul deputat Sever Voinescu-Cotoi.)

Prezentarea moțiunii de cenzură intitulate «Legea privind salarizarea în anul 2011 - ultima țeapă trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc», inițiate de 201 deputați și senatori.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Stimați colegi,

Conform votului dumneavoastră, la ordinea de zi avem un singur punct, și anume prezentarea moțiunii de cenzură inițiate de 201 deputați și senatori, ca urmare a angajării răspunderii Guvernului asupra Proiectului de lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice.

Dau cuvântul acum, din câte am auzit, doamnei deputat Cristina Pocora, deputat PNL, pentru a citi, cu foarte multă siguranță, un conținut bine pregătit de către opoziție.

Doamna deputat, vă ascultăm cu toată atenția.

 

Doamna Cristina-Ancuța Pocora:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Domnule prim-ministru,

Remarc că aveți un guvern destul de suplu astăzi, aici.

Stimați colegi,

Moțiunea de cenzură se numește: «Legea privind salarizarea în anul 2011 - ultima "țeapă" trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc».

Societatea românească este, astăzi, agresată și sufocată de o grupare politico-financiară mânată de un singur scop: perpetuarea, cu orice preț, la putere, în scopul prăduirii banului public. Acest fapt este cu atât mai grav, cu cât mulți dintre miniștrii Guvernului Băsescu-Boc sunt simple marionete ale unei clientele politice hrănită din avuția publică. Prețul plătit de români, fie ei întreprinzători ori angajați din mediul privat, sau producători de valoare intelectuală din zona bugetară, pentru incompetența și ticăloșia actualilor guvernanți, crește direct proporțional cu scăderea veniturilor, a consumului și a investițiilor.

Sloganul de căpătâi al guvernării portocalii a devenit în acești doi ani sintagma: "Nu avem bani!", dar nimeni din interiorul guvernului nu recunoaște adevărul: da, nu sunt bani pentru profesori, medici, pensionari sau funcționari publici, pentru că aceștia sunt direcționați către firmele-căpușă care în scopul acestui târg își iau angajamente de susținere electorală.

Agresiunea actualului guvern Băsescu-Udrea-Boc împotriva societății românești își găsește expresia ultimă în așa-numita Lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice. Acest act normativ este cel mai bun indicator atât pentru lipsa de pricepere a guvernanților, cât și pentru ticăloșia lor. Șirul de articole, alineate și paragrafe din această lege constituie, în fapt, un masacru îndreptat împotriva salariilor bugetarilor și demonstrează fără echivoc minciunile și nedreptățile înregistrate, afirmate sau comise de guvernul lui Traian Băsescu, al Elenei Udrea și - oarecum - al lui Emil Boc împotriva salariaților de la stat. Inventarul "țepelor" trase de Partidul Democrat societății românești, prezent în Legea privind salarizarea în anul 2011, reprezintă un argument în sine pentru punerea în aplicare a unui fapt dorit de majoritatea covârșitoare a românilor: plecarea acestui guvern.

Acest guvern trebuie să plece pentru că a ridicat minciuna și furtul la rang de act normativ. Iar actul normativ în cauză este chiar...

Domnule președinte,

Poate cineva să asigure liniștea în această sală? Ca să pot să citesc moțiunea?

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Stimați colegi,

O să vă rog să păstrăm liniștea în sală pentru a putea asculta textul moțiunii.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Cristina-Ancuța Pocora:

Acest guvern trebuie să plece pentru că a ridicat minciuna și furtul la rang de act normativ. Iar actul normativ în cauză este chiar legea despre care discutăm astăzi, care, deși prevede că salariile vor crește cu 15% în anul 2011, recuperează în fapt doar 1,4% din salariul pierdut în anul 2010, deoarece pe anul 2011 nu se mai acordă premii, prime de vacanță sau al 13-lea salariu. Mai mult decât atât, se taie tichetele de masă sau tichetele cadou, se elimină plata orelor suplimentare efectuate peste durata normală a timpului de lucru, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, încălcându-se astfel Codul Muncii.

De fapt, această lege demonstrează clar că scopul principal al Guvernului este să bage mâna adânc în buzunarele bugetarilor, deși în luna mai a acestui an, când salariile au fost reduse cu 25%, se preconiza că această reducere va opera doar până la 1 ianuarie 2011. O altă minciună a actualului guvern!

Curtea Constituțională a României a considerat că măsura temporară de reducere a salariilor bugetarilor este constituțională, dar este mai mult decât clar că domnii guvernanți nu doresc decât să reducă definitiv salariile în sectorul public.

Acest guvern trebuie să plece deoarece prin această lege nu face altceva decât un nou abuz legislativ, abuz prin care transformă în stare de fapt permanentă o măsură vândută ca temporară de propaganda portocalie: micșorarea veniturilor personalului bugetar. Această situație are două cauze: incapacitatea guvernului de a crește veniturile bugetare pentru anul 2011, prin stimularea creșterii economice și îmbunătățirea gradului de colectare a veniturilor, și nevoia disperată de fonduri pentru întreținerea grupării politico-financiare care a sechestrat statul român și banii publici. Oricare din aceste cauze constituie un temei suficient pentru fiecare dintre noi, reprezentanții aleși ai românilor, să decidem astăzi plecarea acestui guvern. Să punem, împreună, capăt șirului de țepe pe care Băsescu, Udrea și Boc le-au tras românilor!

Acest guvern trebuie să plece deoarece a adus în fața noastră un proiect important pentru români, dar asupra căruia nu s-a consultat cu nimeni. Nu este pentru prima dată când acest guvern își asumă răspunderea pe o lege atât de importantă pentru cetățeni, căci nu mai târziu de anul trecut, același guvern venea în fața noastră cu o lege a salarizării unitare ce s-a dovedit a fi inaplicabilă. Faptul că ea nu a fost discutată cu partenerii sociali sau cu partidele politice și nu a fost dezbătută în cadrul comisiilor parlamentare a condus la un eșec în domeniul salarizării bugetarilor. Acum se încearcă același lucru, iar faptul că nu există acordul sindicatelor nu face decât să crească tensiunile sociale și cel mai probabil să aducă din nou oamenii în stradă. Guvernul Băsescu-Boc a demonstrat că a ratat nu doar lecția competenței, ci și pe cea a dialogului social, alegând să se închidă în spatele porților de la diverse palate și ignorând vocea bugetarilor care și-au petrecut întreaga toamnă strigându-și nemulțumirea în stradă.

Doamnelor și domnilor colegi,

Deși poate părea un paradox, dat fiind faptul că ne aflăm în fața unui act normativ care se referă la salarizarea din sectorul bugetar, oamenii cei mai înșelați prin această lege sunt românii din mediul privat, cei mai mulți plătitori de taxe și impozite din această țară. Acești oameni vor ca în schimbul banilor, nu puțini, pe care-i varsă în vistieria statului, să primească servicii publice de calitate. Acești oameni vor ca medicul care-i tratează să fie cel mai bun specialist, vor ca profesorii copiilor lor să se ocupe așa cum trebuie de educația acestora, vor ca funcționarul de la ghișeu să le rezolve problemele repede și bine. Dar din moment ce categoriile mai sus menționate nu beneficiază de salarii întregi pentru anul 2011, de stimulente și alte drepturi pe care guvernul cu nonșalanță le fură, nu putem concluziona decât că aceste sume vor ajunge în buzunarele incompetenților cu carnet portocaliu de partid, de diferite grade și ranguri, care au ocupat instituțiile statului român, de la Palatul Cotroceni și până la ultima autoritate deconcentrată.

Proiectul de lege a salarizării unitare pentru anul 2011, asupra căruia actualul guvern pretinde că își angajează răspunderea, construiește o realitate sumbră: bugetarii vor continua exodul profesional către statele din Uniunea Europeană, iar calitatea actului medical, a celui din învățământ, competența celor din administrație sau a celor cu atribuții în domeniul siguranței naționale va continua să scadă dramatic. Foarte probabil, România va concura, la acest capitol, cu statele subdezvoltate din lumea a treia. Din cauza incompetenței și ticăloșiei guvernării Băsescu-Udrea-Boc, copiii noștri vor fi mai bolnavi și vor avea o educație precară. Și asta, pe banii noștri, stimați colegi și stimați cetățeni ai acestei țări.

"Statul nu e responsabil pentru fiecare român", este declarația Președintelui acestei țări. Aceasta este nu numai o recunoaștere a politicii de stat pe care o practică acest guvern, ci este însăși esența Legii privind salarizarea în anul 2011. Ce așteptări mai putem avea de la un guvern obedient, când însuși stăpânul spune răspicat că statul pe care l-a creat nu este interesat de niciunul dintre cei pe care ar trebui să-i aibă în grijă, chiar dacă aceștia sunt plătitori de taxe și impozite. Această ultimă și cinică recunoaștere a politicii de dispreț și sfidare a drepturilor cetățenilor României este cel mai important motiv pentru care acest guvern trebuie să plece.

Stimați colegi, doamnelor și domnilor parlamentari,

Vă cerem astăzi nu să fiți solidari cu noi, ci să vă desolidarizați de Traian Băsescu și de acoliții lui, votând în favoarea acestei moțiuni de cenzură!

Vă mulțumesc. (Aplauze din partea parlamentarilor din opoziție)

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Cam firave aplauzele la o lectură atât de frumoasă.

Mulțumesc doamnei deputat pentru frumusețea textului prezentat.

Doamnelor și domnilor colegi,

Aceasta a fost moțiunea pe care noi o vom dezbate conform Hotărârii Birourilor permanente reunite în ședința de marți, luni, în ședința de luni, ora 10.

Stimați colegi,

Tot Birourile permanente în ședința de marți au hotărât ca mâine, vineri, să ne revedem în ședință comună la ora 10, pentru a asculta, a lectura a doua moțiune pe care opoziția o va depune cu certitudine astăzi.

Deci, vă reamintesc tuturor: mâine, la ora 10, ședință comună a celor două Camere pentru a asculta a doua moțiune. Iar luni, la ora 10, ședința comună a celor două Camere pentru a lua în dezbatere cele două moțiuni depuse de către opoziție.

Cu acestea, stimați colegi, ordinea noastră de zi a fost epuizată. Vă doresc tuturor o zi bună. Ne revedem cu toții mâine, la ora 10, în această sală.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 11,20.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 decembrie 2018, 1:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro