Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 24-05-2011

Ședința Camerei Deputaților din 24 mai 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Mariana Câmpeanu - declarație politică având subiectul "România - țara cu cea mai mică pensie din UE";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Doamna Mariana Câmpeanu:

"România - țara cu cea mai mică pensie din UE"

Conform unui studiu făcut la nivelul UE, pensionarii din România se află printre cei mai săraci din Europa, 19 procente din aceștia având venituri sub limita sărăciei. Cei mai mulți dintre aceștia abia se descurcă de pe o zi pe alta, iar criza și măsurile luate de actualul Guvern i-au adus în pragul disperării. Mulți pensionari ajung să se împrumute pentru a-și asigura medicamente, operații sau plata facturilor curente.

Practic, sistemul de pensii din România a intrat în faliment, și acest lucru se întâmplă numai din cauza politicilor păguboase ale Guvernului Boc.

Încorsetați de criza economică și în încercarea de a strânge bani și a pune taxe, acest Guvern a decis să se răzbune pe cei vârstnici, care au muncit o viața întreagă cu speranța la o pensie decentă. Soluțiile proaste pe care aceștia le-au găsit, începând cu încercarea de diminuare a pensiilor cu 15% și până la decuplarea punctului de pensie de salariul mediu pe economie sau, mai nou, impozitarea celor care câștigă lunar peste 740 RON și care plătesc de la începutul anului contribuție la asigurări de sănătate de 5,5%, au adus pensionarii în pragul disperării.

Și în acest fel s-a ajuns ca România să fie țara care plătește cea mai mică pensie din UE. Dacă în Irlanda pensia minimă este de 460 de euro, în Grecia de 500 de euro, în Franța de 677 de euro, în Spania de 700 de euro, iar în Belgia de 1.250 de euro, iată că în România ne "lăudăm" cu 80 de euro pensie minimă.

Nu pot să nu mă întreb, în aceste condiții, domnilor guvernanți, unde doriți să ajungeți? Încercați cumva să exterminați această categorie socială prin înfometare sau este un război psihologic?

Sperăm să nu ajungeți din nou la concluzia că o altă măsură extraordinară poate fi impozitarea tuturor pensiilor cu 16%, iar pentru acest lucru trebuie doar să vă gândiți că din această categorie fac parte și părinții dumneavoastră!