Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 24-05-2011

Ședința Camerei Deputaților din 24 mai 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.53 Miron Ignat - intervenție ocazionată de "Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Miron Ignat:

"Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare"

În data de 20 decembrie 2002, conform Rezoluției 57/246, Adunarea Generală a ONU a declarat data de 21 mai ca "Ziua mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare". Prin această zi, Adunarea Generală ONU a încercat să evidențieze rolul important pe care îl joacă diversitatea într-o lume globalizată.

Adunarea Generală a ONU a subliniat legătura strânsă dintre protejarea diversității culturale și cadrul larg al dialogului între civilizații. Uniunea Europeană joacă un rol important în promovarea diversității în cadrul popoarelor de pe continentul european. Deviza Uniunii Europene este "Unitate în diversitate". Acest termen a fost folosit prima dată în anul 2000 de către Uniunea Europeană și menționat oficial în Tratatul de Instituire a unei Constituții pentru Europa, încheiat în anul 2004.

Conform principiilor Uniunii Europene, diversitatea reprezintă un element important care duce la unitate, progres; este o sursă de bogăție și creație, un atu pentru Europa.

Astfel, cu ocazia acestei zile, numeroase instituții și organizații internaționale încearcă să promoveze diversitatea dintre popoare, culturi, ca sursă de bogăție și creație.

Cu ocazia "Zilei Mondiale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare" se promovează identitatea națională pe baza dialogului intercultural, pentru a spori bogăția culturală și spirituală, prin cunoașterea unor moduri diferite de viață.

În data de 21 mai au fost organizate evenimente care tind să atragă atenția asupra rolului crucial pe care îl joacă diversitatea. Evenimentele au inclus seminarii, programe educaționale pentru copii și tineri adolescenți, colaborare între agenții oficiale și grupuri etnice, expoziții, pentru a ajuta oamenii să înțeleagă istoria diferitelor grupuri culturale și influența asupra propriei lor identități.