Plen
Ședința Camerei Deputaților din 15 noiembrie 2011
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.135/25-11-2011

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-06-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 15-11-2011 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 15 noiembrie 2011

7. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la Washington la 13 septembrie 2011 (PL-x 614/2011). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 614/2011

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

3. Proiectul de Lege pentru ratificarea acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale Statelor Unite în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.

Este procedură de urgență.

Inițiatorul, vă rog.

Domnul Bogdan Lucian Aurescu (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe):

Doamnă președinte, vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă supun atenției și vă rog să aprobați Legea de ratificare a Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale Statelor Unite în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.

Acordul este primul instrument juridic care a fost negociat în întregime și încheiat de Statele Unite în cadrul noului concept privind apărarea împotriva rachetelor balistice lansat de către președintele SUA în septembrie 2009; este, de asemenea, primul document bilateral obligatoriu, din punct de vedere juridic, care consacră parteneriatul strategic româno-american; reprezintă, în același timp, o contribuție esențială la consolidarea securității individuale și colective a României, a Statelor Unite și a celorlalți aliați din NATO; de asemenea, este o contribuție importantă la viitoarea capacitate NATO de apărare antirachetă.

Acordul este încheiat la nivel de stat și reprezintă baza juridică necesară pentru a permite amplasarea acestor elemente ale sistemului antirachetă american în România, principalele prevederi ale textului fiind următoarele: conține referiri clare la parteneriatul strategic cu Statele Unite, vorbind despre dezvoltarea sa în continuare și despre caracterul său mai extins și mai profund; conține garații clare în preambul și în art.6 privind conformitatea cu caracterul pur defensiv prevăzut de dreptul internațional pentru legitimă apărare, în conformitate cu Carta ONU; conține referiri clare cu privire la relația dintre acest sistem și sistemul NATO antirachetă; menționez prevederea foarte importantă din art.3 alin. (4), prin care Statele Unite se angajează ferm, în cadrul Tratatului de la Washington privind NATO, la apărarea României, prin intermediul sistemului antirachetă, împotriva unui atac cu rachetă sau împotriva amenințărilor prezentate de rachetele balistice; de asemenea, conține referiri la regimului juridic al bazei, al facilității din bază în care este amplasat sistemul antirachetă; de asemenea, conține un mecanism foarte avansat de consultare și informare, cel mai avansat pe care îl prevede un acord încheiat de Statele Unite cu un alt aliat implicat în proiectul sistemului antirachetă; de asemenea, conține prevederi moderne cu privire la protecția mediului și coordonarea cu autoritățile locale, precum și un text avansat în ceea ce privește răspunderea juridică, prin care România nu răspunde pentru prejudicii cauzate în afara teritoriului său prin operarea sistemului. În sfârșit, un text cu privire la răspunderea financiară, care revine în principal părții americane, pentru implementarea sistemului în România și clauze finale, standard pentru orice acord.

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Propun aprobarea de către Camera Deputaților a acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult, domnule secretar de stat.

Raportul comisiilor, de apărare și juridică, în fond, domnul vicepreședinte Iordache, vă rog.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Potrivit prevederilor art.75 din Constituție, Camera Deputaților este primă Cameră sesizată.

Comisia pentru politică externă a avizat favorabil acest proiect de lege.

În urma dezbaterilor, așa cum ați prezentat, în Comisia juridică, de disciplină și imunități și în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, s-a hotărât cu unanimitate de voturi să trimitem plenului adoptarea Proiectului de Lege privind ratificarea acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale Statelor Unite semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.

Așa cum s-a precizat de domnul secretar de stat, obiectul de reglementare, ratifică Acordul între Statele Unite și România, prin care se creează baza juridică necesară pentru amplasarea sistemului antirachetă în localitatea Deveselu din județul Olt.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Intervenții din partea grupurilor parlamentare?

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul Adrian Năstase.

Domnul Lubanovici, din partea Grupului parlamentar al PDL, se pregătește.

Domnul Adrian Năstase:

Doamnă președinte,

Domnule secretar de stat,

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Ratificarea acestui proiect de lege sau ratificarea acestui tratat, de fapt, are o semnificație deosebită, semnificație simbolică. Acest moment politic, și dacă toți colegii mă vor asculta, voi putea să spun mai departe ce cred despre acest tratat... Iertați-mă că vă întrerup!

Ratificarea acestui tratat, spuneam, are o semnificație simbolică deosebită. Este vorba de un parcurs de 20 de ani, de momente deosebite, care au pornit de la colaborarea noastră în Consiliul de Securitate, în momente speciale. Mi-aduc aminte de agresiunea Irakului împotriva Kuweitului, în 1990. Și după aceea, alte momente, care au însemnat o îmbunătățire semnificativă a relațiilor bilaterale, de la acordarea și obținerea tratamentului națiunii celei mai favorizate, la Acordul SOFA și ajungând la stabilirea unor facilități pentru trupele americane în România, în perspectiva unei acțiuni mai largi împotriva unor forțe teroriste și în cadrul unor operațiuni de interes comun în zona Orientului Mijlociu.

Aș vrea să citim acest tratat și în contextul Declarației privind parteneriatul strategic cu Statele Unite. Eu cred că este vorba, dincolo de aspectul militar, dincolo de obligațiile decurgând din art. 5 al acordului care a instituit Alianța Atlantică, din care facem parte, este vorba de o relație politică la nivel foarte înalt. Aceasta este în opinia noastră semnificația specială a acestui acord. Evident, chestiunile tehnice pot să fie explicate de ceilalți colegi. Unele dintre ele, fără îndoială, vor căpăta semnificații și în perioada următoare în aplicarea acordului, dar vreau să subliniem încă o dată și vreau să fac acest lucru din partea grupului nostru parlamentar, semnificația politică a acestui acord. Salutăm ratificarea acestui tratat și vom sprijini prin vot ratificarea unui document de maximă importanță pentru securitatea României și pentru securitatea spațiului atlantic.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă sunt intervenții? Domnul Lubanovici, vă rog.

Domnul Mircea Lubanovici:

Mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Ca reprezentant al celor peste un milion de români în Statele Unite salut relația privilegiată de care se bucură România în relația cu Statele Unite.

Anul acesta se împlinesc 131 de ani de relații diplomatice și cu bucurie pot să declar că niciodată în istorie România nu s-a bucurat de o atenție mai mare ca acum în relația cu Statele Unite.

România a devenit un partener important al Statelor Unite în regiunea Mării Negre și cu bucurie constatăm că lucrurile vor deveni și mai bune, atât pentru România, cât și pentru românii care locuiesc în Statele Unite.

Sistemul de apărare antirachetă al Statelor Unite, respectiv al NATO, constituie un instrument eficient de apărare al României, dar și al Europei.

De aceea, chemăm toate grupurile parlamentare să voteze această lege.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc și eu. Era domnul Scutaru și după aceea...

Domnul Adrian George Scutaru:

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamnelor și domnilor,

Acordul dintre România și Statele Unite privind apărarea antibalistică reprezintă un semnal clar al relațiilor speciale în plan politic și militar dintre cele două state.

Acordul nu este important doar pentru București sau Washington, ci pentru toate statele NATO, elementele scutului antirachetă care vor deveni operaționale în 2015 în țara noastră reflectând contribuția solidă a României pentru proiectul apărării antirachetă comune la nivelul spațiului aliat, în spiritul conceptului strategic adoptat la ultimul summit NATO de la Lisabona.

Credem, în același timp, că acest document arată determinarea Statelor Unite de a-și respecta angajamentele luate față de țările NATO est-europene, în spiritul art. 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

Ne exprimăm convingerea că acest acord între România și Statele Unite va contribui substanțial la întărirea prezenței americane în țara noastră.

Partidul Național Liberal, Uniunea Social Liberală, sprijină fără rezerve acest acord și spunem cât se poate de clar că în momentul în care noi vom guverna, România își va respecta toate angajamentele asumate în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite, cât și ca stat membru NATO și al Uniunii Europene.

Considerăm că mai pot fi făcute multe pentru conturarea unui profil serios și credibil al României în plan extern, chiar și parteneriatul strategic cu Statele Unite nu a atins nivelul maxim, nici măcar în plan militar, apărarea cibernetică sau apărarea aeriană cu obiectiv clar, exploatarea avionului multirol de generația a V-a fiind domenii unde se înregistrează, din păcate, încă pași timizi. Ca să nu mai vorbim de faptul că în plan economic cooperarea bilaterală nu și-a atins în mod evident potențialul.

Ca liberali, ne-am pronunța ferm, fără echivoc, încă de la începutul anilor ’90, pentru o relație specială a României cu Statele Unite și pentru aderarea țării noastre la NATO.

Cei care astăzi sunt seniorii partidului nostru, au făcut pușcărie politică și pentru că îi așteptau pe americani să ne elibereze din coșmarul comunismului și al ocupației sovietice.

Acum americanii au venit și putem spune într-un fel că visul părinților și bunicilor noștri a devenit realitate, iar datoria noastră este să ne aducem contribuția la construirea unei Românii mai sigure pentru copiii și nepoții noștri.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Din partea Grupului parlamentar al UDMR, domnul Attlia Korodi, vă rog.

Domnul Korodi Attila:

Doamna președinte,

Domnule secretar de stat,

Stimați colegi,

Este un moment important care în ultima perioadă, mai ales în perioada în care din ce în ce mai mult se manifestă un scepticism european cu privire la construcția Uniunii Europene, cu privire la un viitor sigur, bazat pe solidaritate în Uniunea Europeană, acest moment pentru politica internă a României, pentru politica externă, pentru relațiile bilaterale între România și Statele Unite este foarte important.

Antevorbitorii mei au prezentat și au precizat istoria ultimilor 20 de ani cu privire la relațiile bilaterale Statele Unite - România.

Eu aș dori să subliniez un lucru care a reieșit din ultima jumătate de an de discuții bilaterale cu Comisia pentru politică externă din Europa, acela că acest pas foarte important făcut de noi, împreună cu Statele Unite, trebuie să continue în tot spațiul european, prin încurajarea țărilor membre NATO de a duce la bun sfârșit decizia de la Lisabona, de a completa, de a integra acest sistem într-un sistem NATO de apărare. De ce? Pentru că numai într-o abordare NATO, numai cu un parteneriat stabil, corect și concret cu Rusia putem avea nu numai noi succes în parteneriatul bilateral cu Statele Unite, dar toate țările din Europa Centrală nu se vor simți mai puțin favorizate, se vor simți integrate într-un sistem unde noi vom fi unul din pilonii principali.

Acest lucru cred că este un scop pe care diplomația românească, în perioada următoare, trebuie să îl asigure prin relațiile pe care le are și prin dialogurile pe care le va avea cu țările membre ale NATO.

Pe de altă parte, aș dori să subliniez că parteneriatul strategic cu Statele Unite trebuie să aibă și dimensiunea circulației libere a cetățenilor noștri și trebuie să aibă și dimensiunea unei creșteri semnificative a schimburilor comerciale cu Statele Unite.

Chiar săptămâna aceasta a fost Summitul Pacificului, unde președintele Statelor Unite, domnul președinte Obama, a avut un enunț foarte important, care într-o oarecare măsură redimensionează politica externă a Statelor Unite.

Președintele Obama a precizat că în ultimii 10 ani zona Pacificului nu a fost o prioritate pentru Statele Unite și că va fi în perioada următoare, pentru că zonele de interes, Irak, Afganistan, Europa, au ajuns într-o situație care este stabilă și are cursul său propriu.

Aceasta înseamnă că noi, astăzi, când decidem asupra adoptării tratatului, încă suntem într-o situație bună, în care trebuie să spunem ferm: "Vrem ca parteneriatul nostru să fie complex și să nu aibă de suferit nici pe partea economică, nici pe partea de schimb între persoane, libera circulație a cetățenilor noștri, pentru că numai așa vom putea asigura nu numai o stabilitate pentru această infrastructură, dar realmente o siguranță pentru românii noștri".

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Dacă mai sunt alte intervenții din partea Grupului minorităților? Nu sunt solicitări. UNPR? Nu.

Atunci, nefiind amendamente, urmează votul final.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 16 iunie 2019, 1:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro