Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 23 ianuarie 2012
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 23-01-2012 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 23 ianuarie 2012

  1. Aprobarea ordinii de zi și a programului de lucru.

 

Ședința a început la ora 13,25.

Lucrările au fost conduse de domnul senator Vasile Blaga, președintele Senatului, asistat de domnul deputat Dumitru Pardău, secretar al Camerei Deputaților, și de domnul senator Adrian Țuțuianu, secretar al Senatului.

Din prezidiu a făcut parte și doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților.

Domnul Vasile Blaga:

Bună ziua! Vă rog să vă ocupați locurile în bănci.

Domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Vă rog să-mi permiteți să declar deschisă ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, Parlamentul fiind convocat în sesiune extraordinară, și vă anunț că din totalul de 465 de senatori și deputați și-au înregistrat prezența 341, 124 fiind absenți. Cvorumul de lucru este îndeplinit: 233 de parlamentari.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au adoptat proiectul ordinii de zi și proiectul programului de lucru pentru ședințele comune din această sesiune extraordinară, în forma în care au fost distribuite senatorilor și deputaților.

Supun votului dumneavoastră ordinea de zi, așa cum o aveți în mapă.

Voturi pentru?

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Cu unanimitate de voturi ordinea de zi a fost adoptată.

Vă rog, domnule, procedură, vă rog.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule președinte al Senatului,

Doamnă președinte a Camerei Deputaților,

Stimate colege,

Stimați colegi,

În primul rând la mulți ani!

Aș avea o propunere de completare...

Domnule prim-ministru,

Stimați membri ai Guvernului, îmi cer scuze...

Aș avea o propunere în fața Camerelor reunite, pentru ca mâine, 24 ianuarie, când suntem convocați în reuniune extraordinară, a doua zi a acestei sesiuni extraordinare, să adresăm o invitație de a veni în Parlament și a se adresa Camerelor reunite Președintelui României, domnului Traian Băsescu. Fac această propunere ținând cont de o realitate politică și constituțională.

Oricât de mult vom asculta astăzi discursuri de o parte și de alta, este absolut evident că cel care personalizează puterea în acest moment, cel puțin din partea majorității, este domnul Băsescu.

Aș face o propunere ca Domnia Sa să fie invitat după cele 14 prezențe în Parlament pe care le-a avut și pe care Parlamentul în mod constituțional i le-a oferit.

Cred că nu este nici un fel de dubiu că aceste măsuri de austeritate, declanșarea protestelor civice, demiterea domnului Arafat au pornit toate de la palatul prezidențial și cred că este obligatoriu ca domnul președinte să iasă din tăcerea în care s-a autoizolat în ultimele zile. Dacă în primele zile a comunicat excesiv, în ultimele zile tace excesiv.

Tot mâine, în Statele Unite, președintele Barack Obama va avea ceea ce face un președinte american în mod tradițional, discursul despre starea uniunii, despre starea națiunii.

Cred că este important ca domnul Băsescu să iasă din izolarea splendidă de la Cotroceni și să vină și să ne spună care sunt soluțiile politice pe care le are în vedere pentru a depăși acest moment extraordinar de complicat pentru țară. Anticipate, alegeri comasate sau nu, ce formulă politică are în vedere? Și cred că am putea să mai facem ceva, un început de tradiție în România, eventual să stabilim o regulă, ca în fiecare an, de 24 ianuarie, de o zi a Unirii Principatelor, acest președinte și viitorul președinte și viitorii președinți să aibă în Parlament un discurs despre starea națiunii, la început de an, în care să vorbească și să spună națiunii care sunt intențiile, planurile, ambițiile și drumul de urmat. Este un lucru pe care Parlamentul este obligat să-l facă, în opinia mea, pentru că degeaba vom asculta discursuri paralele astăzi, este clar că o cheie a acestei situații se află și la Președintele României și fac un apel la domnia sa, să înțeleagă că nu poate să paseze răspunderea politică unui Guvern, unei majorități sau opoziției, fără să spună în mod explicit care îi sunt intențiile.

În al doilea rând, aș vrea, domnule președinte, să mai fac o propunere, legată de activitatea Parlamentului.

Mi se pare un lucru extraordinar de grav pentru imaginea deja deteriorată a instituției noastre, ca Parlamentul să se reunească, la inițiativa opoziției, în două jumătăți de zile de sesiune extraordinară, după 8 zile sau 10 zile de agitație politică și de strigăt de revoltă al națiunii române.

Am avut ca musafiri zilele trecute un grup de parlamentari din Europa, care au avut și curiozitatea să meargă în Piața Universității, să vadă ce se întâmplă acolo. Și când le-am spus că Parlamentul României este în vacanță atunci când țara fierbe, atunci când țara arde, atunci când lucrurile sunt percepute în țară și în străinătate ca fiind extraordinar de severe, oamenii pur și simplu s-au crucit. Cum este posibil ca un Parlament național să stea în vacanță, și după ziua de mâine să reintre în vacanță, atunci când țara fierbe? Vă propun ca începând de miercuri să avem o continuare de sesiune extraordinară, până când începe sesiunea ordinară, pentru ca Parlamentul să se întoarcă din vacanță, așa cum trebuie să fie în orice națiune civilizată.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Blaga:

Mulțumesc.

Domnule Nicolăescu, tot procedură, da? Dar sper că nu discurs politic, procedură!

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte al Senatului,

Acest reproș puteați să-l faceți domnului Geoană și aveați dreptul regulamentar să-l aduceți pe vorbitor la chestiune.

Procedură. Trebuia să-i atrageți atenția domnului senator Mircea Geoană că ordinea de zi a fost votată. Și, în consecință, tot discursul este inutil.

Doi. Având în vedere faptul că Birourile permanente reunite, cu majoritatea PDL, UDMR și alți deputați și senatori, au decis ca mâine să aibă loc o ședință solemnă pentru sărbătorirea Zilei Unirii, noi considerăm că este un precedent care n-ar fi trebuit să aibă loc. Ziua Unirii, dintotdeauna, s-a sărbătorit în stradă, alături de oameni.

Eu cred că unii parlamentari vor să se ascundă de oameni mâine și vor să stea aici, în această clădire, în loc să stea în stradă.

În consecință, repet, parlamentarii USL nu vor participa la ședința de mâine și se vor duce în mijlocul oamenilor, să sărbătorească Ziua Unirii. (Aplauze.)

Domnul Vasile Blaga:

Aș vrea, pentru o corectă informare a parlamentarilor, și sunt aici membrii Birourilor permanente reunite din partea opoziție participanți, această propunere a fost votată în unanimitate. Aveți la dispoziție stenogramele discuțiilor, și la propunerea dumneavoastră, a opoziției a fost ziua a doua pentru a comemora 24 ianuarie. Deci, acesta a fost adevărul clar și vă rog să citiți stenogramele, ca să nu avem alte discuții.

Procedură? Domnule Greblă, procedură, vă rog. Și Mircea Toader procedură, am înțeles, vă rog.

Domnul Toni Greblă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mâine a fost hotărât de Birourile reunite să fie o ședință solemnă, dedicată zilei de 24 ianuarie. Acesta este un fapt și el trebuie respectat ca atare.

Propunerea de a-l invita pe președintele țării, Traian Băsescu, la ședința solemnă, pentru a da explicații în legătură cu grava criză socială pe care o parcurge țara, cu cronicizata criză economică și consecința lor, criza politică, nu-și are rostul într-o sesiune solemnă a plenului reunit al celor două Camere. Președintele Traian Băsescu, în virtutea prerogativelor constituționale, dacă dorește, poate să participe la ședința solemnă, adresând o solicitare în acest sens Birourilor reunite ale celor două Camere. Dar, în același timp, nu putem, cel puțin parlamentarii USL, nu sunt de acord cu propunerea ca președintele să fie invitat mâine, într-o sesiune solemnă, pentru a da explicații în legătură cu ce a făcut în ultimii ani pentru a aduce țara în situația în care este astăzi. Un alt prilej ar putea fi binevenit.

În legătură cu a doua propunere, de prelungire a sesiunii extraordinare, ea poate fi luată în considerare, dar trebuie pentru acest lucru să existe consultări între liderii partidelor parlamentare și apoi eventual să fie reluată această dezbatere.

În plus, procedural, propunerea de completare a ordinii de zi a venit după ce plenul s-a pronunțat asupra acesteia.

Mulțumesc.

Domnul Vasile Blaga:

Mulțumesc și eu, domnule senator, inclusiv pentru precizările clare față de art. 88 din Constituție.

Domnule Toader, vă rog să vă grăbiți.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte al Senatului,

Doamna președinte a Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru,

Sigur că argumentele colegilor antevorbitori au subliniat clar că nu putem să fim de acord cu astfel de propuneri. Ce vroiam să subliniez eu încă o dată, solicitarea Grupurilor Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal, deci grupurilor din opoziție, prin Birourile permanente, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru două zile: 23 și 24. Nu am trecut noi niciodată ziua de 24 și ni s-a părut corect ca pentru prima dată când Parlamentul României poate fi convocat într-o zi de 24 să dăm acestei zile o solemnitate corespunzătoare. Dacă dânșii vroiau să nu ținem o astfel de sesiune extraordinară în ziua de 24, nu cereau în scris convocarea pe 24. Noi am vrut să le ținem pe amândouă odată, dar bineînțeles că opoziția a solicitat despărțirea celor două puncte pe ordinea de zi, în două zile separate.

Ca atare, noi nu suntem de acord cu amânarea, ci ne vom prezenta mâine la sesiunea extraordinară, să omagiem corespunzător această zi istorică a României, iar astăzi să intrăm în ordinea de zi, domnule președinte, ca atare.

Domnul Vasile Blaga:

Mulțumesc.

Domnul deputat Nicolicea. Se pregătește domnul deputat Ponta.

Vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

În primul rând, aș vrea să precizez că neaprobarea ordinii de zi solicitate, deci inclusiv modificarea ar duce la împiedicarea sesiunii extraordinare. La o sesiune extraordinară nu poți să-i modifici ordinea de zi, unul din motive fiind acela că ordinea de zi este propusă sub semnătura a o treime dintre deputați și senatori, ceea ce nu este cazul, în cazul de față fiind doar un senator independent.

În ceea ce privește solicitarea, chiar dacă s-ar putea să modifici ordinea de zi, pentru primirea mesajului Președintelui României, art.1 pct.1, rețineți că președintele vine la solicitarea acestuia, și nu la solicitarea Parlamentului. Poate unii s-ar putea întreba de ce un fost președinte al Senatului nu știe prevederile regulamentare sau poate că își pun problema dacă nu cumva a vrut din nou să ia fața celor de la PSD, așa cum a încercat să facă de mai multe ori.

Domnul Vasile Blaga:

Mulțumesc. Domnul Ponta.

Vă rog, domnule președinte.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Referitor la ziua de mâine, aș vrea să exprim încă o dată un punct de vedere. Cred că discuțiile foarte lungi pe teme de procedură nu își au locul și momentul aici. Evident că este convocată sesiune pentru ziua de mâine. Evident că fiecare dintre membrii Parlamentului va decide pentru el însuși unde va participa. Dacă va fi aici, în Parlament, alături de dumneavoastră, de conducerea Parlamentului, dacă va fi la Iași, așa cum domnul Antonescu și cu mine ne vom afla, sau fiecare în colegiul său.

Noi, cei de la Uniunea Social-Liberală, fără să se supere cineva și fără să acuzăm pe cineva, mâine, în ziua de 24, așa cum am fost, de altfel, în ultimii ani, vom fi în stradă, noi la Iași, fiecare în colegiul său. În rest, cred că discuțiile foarte lungi pe procedură nu ne avantajează și cred că oamenii așteaptă astăzi de la noi cu totul și cu totul altceva decât o nouă dezbatere pe procedură. Am vrut să lămuresc punctul nostru de vedere. Noi vom fi la manifestările din fiecare oraș. Sigur, cei de la putere vor fi acolo unde consideră că este cel mai bine.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Blaga:

Vă mulțumesc și eu.

Încheiem aici discuțiile procedurale.

Dacă în legătură cu programul de lucru propus de Birourile permanente, deci începem acum și terminăm când terminăm astăzi ședința noastră sunt observații? Nu sunt.

Supun votului dumneavoastră programul de lucru al ședinței de astăzi.

Voturi pentru? Mulțumesc.

Voturi împotrivă? Două voturi împotrivă.

Abțineri? Nu sunt abțineri.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 18 iulie 2019, 20:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro