Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 23-01-2012

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 23 ianuarie 2012

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Adrian Năstase

2. Dezbaterea situației politice, economice și sociale din România.  

Domnul Adrian Năstase:

Domnule președinte Vasile Boc,

Doamnă președinte,

Iertați-mă, domnule președinte.

N-aș fi vrut să intervin, dar, neștiind dacă domnul președinte Crin Antonescu va lua cuvântul, am înțeles că va spune câteva cuvinte, eu am vrut să traduc pentru domnul Oltean sensul acestei întâlniri. Și eu cred că este important pentru noi toți să explicăm celor care nu sunt în această sală și care poate ne urmăresc de ce ne-am întâlnit. De ce ne-am întâlnit aici, de ce noi am cerut această sesiune extraordinară și de ce puterea actuală a acceptat-o cu entuziasm. Și mi se pare că, într-un fel, semnalul acesta era important pentru că noi puteam să arătăm astăzi aici că într-adevăr realizăm un dialog și nu o serie de monologuri paralele. Nu s-a întâmplat acest lucru!

Eu cred că, într-adevăr, mesajele principale ale celor din Piața Universității, din alte locuri publice din țară, pornind de la cauze diverse, mesajele lor au fost foarte simple. Ne plac sau nu ne plac, au fost mesajele pe care le-au sintetizat și domnul deputat Victor Ponta și domnul deputat Crin Antonescu. Aceste mesaje, fără îndoială, așteaptă niște răspunsuri din partea noastră, dar, în principal, din partea celor care sunt la putere.

Iar ceea ce am înțeles eu din partea domnului Crin Antonescu și mi s-a părut extrem de corect, a fost următorul lucru, între altele. Sigur, nu putem influența din această incintă acum o demisie din partea președintelui Băsescu... (Vociferări.) Putem, în schimb...

  ................................................

Domnul Adrian Năstase:

Putem, în schimb, să discutăm despre celelalte chestiuni. În primul rând, în legătură cu ceea ce înseamnă o criză profundă și suntem cu toții de acord că nu este vorba doar de o criză economică mondială, este vorba și de o criză socială și politică internă în România. Altfel nu am fi aici, dacă nu am recunoaște explicit sau implicit aceste lucruri. O criză de această natură are nevoie de niște soluții. Și, în mod evident, soluții politice.

Eu nu cred că domnul prim-ministru a înțeles solicitarea noastră. Noi când am cerut, noi am cerut demiterea ministrului de interne, nu a ministrului de externe pentru ce s-a întâmplat în Piața Universității. Poate că a fost o inabilitate din partea noastră de a nu fi explicat suficient de clar aceste lucruri. Dar eu nu cred că schimbarea ministrului de externe este un răspuns, este răspunsul adecvat pentru a soluționa o criză politică atât de amplă. Și, de aceea, noi am venit în Parlament cu o anumită convingere și cu o anumită speranță.

Pe de o parte, cu dreptul nostru de a cere alegeri anticipate, dar și cu speranța că va exista o responsabilitate din partea actualei puteri, de a accepta alegerile anticipate tocmai ca supapă și pentru a împiedica o eventuală extindere a ceea ce ar putea să fie o explozie socială.

Este nevoie de un răspuns serios, solid. Nu este vorba, până la urmă, de o chestiune politicianistă. S-au dat exemple legate de ceea ce s-a întâmplat și în România în alte situații. Pe mine m-a mirat faptul că domnul Stolojan era împotriva unei formule de Guvern conduse de un tehnocrat, în condițiile în care în 1991, chiar dânsul a fost chemat, în calitate de tehnocrat, să conducă un astfel de Guvern. Tocmai pentru a organiza alegerile care urmau.

Există, deci, și o anumită experiență bună, rea, în cei 22 de ani care au trecut de la Revoluție, există experiență în alte țări.

Din acest motiv, eu cred în continuare că problema esențială în această întâlnire era și este până la sfârșitul ei ca domnul prim-ministru să spună dacă există sau nu o problemă reală, pentru că dacă nu există, atunci mergem liniștiți înapoi și vedem ce se întâmplă după aceea în stradă, mergem cu colegii, mergem pe stradă sau acasă. Dar dacă este o problemă serioasă, atunci e nevoie de un răspuns responsabil. Și nu acest răspuns care evident că va fi luat în derizoriu de către cei care sunt în stradă - schimbarea ministrului de externe, pentru că a vorbit urât și pentru că se află la Bruxelles astăzi și a fost demis în momentul în care discuta, probabil, despre intrarea noastră în spațiul Schengen.

Cum putem să ne obținem credibilitate în exterior, în momentul în care facem acest tip de demitere a ministrului de externe?

Din acest motiv am dorit să iau cuvântul și îmi cer scuze față de domnul Crin Antonescu, care era îndreptățit să explice mai bine decât mine ceea ce a spus, lucruri cu care eu am fost perfect de acord și sunt convins că mulți au fost de acord. Putem să discutăm despre măsuri radicale, putem să dăm diverse semnale și în legătură cu statutul nostru, și în legătură cu demisiile, putem să facem toate aceste lucruri, dar ceea ce de fapt trebuie să oferim celor care ne urmăresc acum este un gest sau gesturi de responsabilitate. Și vă invit să reflectăm în acest fel la ceea ce avem de făcut, în finalul acestei sesiuni extraordinare a Parlamentului nostru.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

  ................................................

Domnul Adrian Năstase:

Domnule președinte,

Doar o precizare, pentru că domnul prim-ministru a invocat acea asumare de răspundere din 2002 și a întrebat de ce am făcut acel lucru, răspunsul scurt este pentru că domnul ministru Marian Sârbu a insistat să fac acest lucru atunci. (Aplauze.)

Răspunsul mai amplu ar fi acela că, la momentul respectiv, pentru că exista un dialog social extrem de amplu, exista un minister al dialogului social, în urma unor discuții care au avut loc cu sindicatele, cu patronatele, textul ca atare fusese agreat de toată lumea și, în aceste condiții, am procedat în acest fel.

Am vrut să fac această precizare pentru a răspunde la întrebarea pe care mi-ați pus-o.