Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 06-03-2012

Ședința Camerei Deputaților din 6 martie 2012

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Gabriel Tița-Nicolescu

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

  Gabriel Tița-Nicolescu - declarație politică având subiectul Mass-media - sursă de influențare a violenței și agresivității.

Domnul Gabriel Tița-Nicolescu:

"Mass-media - sursă de influențare a violenței și agresivității"

Atât în unele surse scrise (ziare, reviste, cărți), cât și în cadrul programelor de televiziune, apar diferite acte de violență.

Expunerea prelungită la violența prin mass-media poate să aibă efecte cumulative directe asupra tinerilor și asupra lumii adulte și un efect pe termen lung din ce în ce mai nociv asupra valorilor general admise de societate. Violența și agresivitatea sunt fenomene care se completează și care generează o serie de consecințe negative și distructive asupra structurii și stabilității sociale și provoacă stări demoralizatoare și de insecuritate la nivelul grupurilor și indivizilor.

De un secol încoace, dar mai ales în ultimii 50 de ani, milioane de pagini au găzduit: crime, violuri, jafuri, violențe, descriind o lume a groazei, aflată în comunitatea în care trăim. Descrierea actelor violente cu detaliile lor de cruzime și groază, produce un traumatism sensibilității afective a omului prin efectul său șocant, dar și prin instalarea fricii pentru propria existență.

Când descrierile crude ale violenței îmbracă straie care să impresioneze un cititor, ele își pierd forma informativă și sunt evenimentele care-l atrag pe cititor ca să cumpere ziarul.

Un om obișnuit și normal nu are o dorință specială de recepționare a evenimentelor tragice. S-a constatat că 50% din oameni nu pot să reziste la perceperea directă a unei crime sau a unui accident mortal, acesta depășind capacitatea emoțională normală.

Este falsă ideea că oamenii doresc să primească informația despre crime oribile cu liniște, la o cafea, pentru că ea este însoțită de groază, dezgust și frică. De multe ori ziarele în care titlurile cu litere mari apar pe prima pagină, însoțite de poze senzaționale, prezentând cruzimea fără ocolișuri sau emisiunile tv care afișează mesaje cu litere de o șchioapă pe jumătate din ecranul televizorului - Breaking News sau Ultima Oră - sunt propagatoare ale fricii.

Cititorul își cumpără ziarul pe temeiul senzaționalului și formelor inimaginabile ale crimei, astfel îi crește nivelul agresivității. Prezentarea amănunțită a detaliilor unor acțiuni violente, provoacă tehnologii mintale pentru mulți potențiali ucigași sau agresori, prin forța sugestiei informației.

În România de azi, fenomenul de violență reprezintă o problemă socială complexă, ale cărei modalități de manifestare, consecințe sociale și moduri de soluționare interesează atât factorii instituționalizați de control social, cât și opinia publică.

Din păcate, violența face parte din viață și există multe publicații care țin sa ne reamintească acest lucru. Atunci când o știre despre un caz violent (o crimă, un viol, un abuz) are ca efect combaterea unor cazuri similare, putem vorbi de o presă în slujba publicului. De cele mai multe ori însă, valoarea jurnalistică a acestor știri este scăzută. Sărace în informații, dar spectaculoase, știrile despre violență exploatează slăbiciunea publicului românesc pentru senzațional.

Exacerbarea violenței, a erotismului, a prostituției pot produce schimbări majore, uneori tragice în comportamentul uman, dezumanizând raporturile dintre om și semenii lui, ducând la acte de delicvență - uneori chiar juvenile - la degradarea vieții de familie sau despărțirea acesteia, îndepărtându-l de comunitate, de societate, de valorile morale.