Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 25-09-2012

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.3 Dan-Mircea Popescu - intervenție prilejuită de apariția la Editura RAO a cărții intitulate "Între linii";

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Dan-Mircea Popescu.

Domnul Dan-Mircea Popescu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Intervenția mea este prilejuită de apariția la Editura RAO, în acest an, a unei cărți intitulate: "Între linii".

Autorul volumului este domnul Eugen Mihăescu, fost senator al Partidului România mare, dar probabil mai cunoscut ca artist și grafician.

La pagina 60 din carte, domnul Mihăescu evocă o întâlnire a domniei sale cu nimeni altul decât Maiestatea Sa Regele Mihai, întâlnire ce pare să fi avut loc la Versoix, înainte de 1989.

Iată concluzia acelei întâlniri în versiunea autorului. "Imaginea Regelui de om înfrânt de viață m-a urmărit mult timp, până în ziua în care, prin anii ’90, am aflat ce l-a făcut să păstreze tăcerea în fața regimului ceaușist. Dan-Mircea Popescu, ministrul muncii în guvernele Stolojan, Văcăroiu și Năstase, mi-a mărturisit că a fost unul dintre mesagerii care, fiind în misiune oficială la Berna, îi ducea personal regelui cei 10 mii de dolari, renta lunară pe care i-au plătit-o comuniștii de la Groza la Ceaușescu. Până în 1985 când, obsedat să facă economii, dictatorul a decis să nu-i mai plătească nimic. Din acel moment, nici Mihai nu a mai tăcut."

Stimați colegi,

Țin să declar cu toată fermitatea, nu numai că nu am avut o asemenea conversație cu domnul Eugen Mihăescu, dar și faptul că nu l-am întâlnit niciodată pe Regele Mihai, nici înainte și nici după 1990, că nu am fost niciodată mesager al nimănui pe lângă Maiestatea Sa, că nu am fost nici înainte și nici după 1990 în nicio misiune oficială la Berna. În plus, înainte de 1990, singurele mele ieșiri în străinătate au fost la Sofia, Berlin și Moscova, din motive lesne de înțeles. Sunt profund indignat pentru neadevărurile pe care domnul Eugen Mihăescu și-a permis să mi le atribuie și regret sincer că Maiestatea Sa, Regele Mihai, este supus unui asemenea demers nedemn.

Am socotit de datoria mea să fac o asemenea declarație, nu numai pentru restabilirea adevărului, dar și pentru corecta informare a opiniei publice și a tuturor celor interesați.

Vă mulțumesc.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Mulțumesc, domnule deputat Popescu.