Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 02-10-2012

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.6 Angel Tîlvăr - declarație politică ce are ca subiect "Natalitatea în România - sub media europeană";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Angel Tîlvăr:

"Natalitatea în România - sub media europeană"

Potrivit Institutului Național de Statistică din România, în țara noastră natalitatea scade, iar rata mortalității este cea mai ridicată din Europa, ceea ce înseamnă o scădere dramatică a populației.

Cel mai important indicator demografic, natalitatea, a scăzut permanent începând cu anul 1990. Atunci se înregistrau 314.746 de nou-născuți, în 2000 numărul a scăzut la 234.600, iar în 2009 la 222.388. Tendința s-a păstrat și în 2010 și 2011, când au fost consemnate cu peste zece mii de nașteri mai puțin față de anul precedent.

Cu o rată de 9,9 născuți la o mie de locuitori, nivelul din România este sub cel al mediei din Uniunea Europeană. Rata natalității este cea mai ridicată în: Irlanda - 16,7%, Franța - 12,8%; iar cel mai rău stau țările precum: Austria - 9,1%, Italia - 9,3%, Ungaria - 9,3% și Portugalia - 9,4%.

În România, județele în care natalitatea este în creștere sunt: Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău și București.

Rata mortalității infantile a crescut constant în anul 2011, fiind înregistrate numeroase decese în rândul copiilor, în creștere cu câteva mii față de anul precedent, dar cu peste zece mii față de 1990.

În concluzie, sporul natural în România este negativ, iar speranța medie de viață se micșorează constant. În guvernarea PDL, România a "pierdut" milioane de locuitori, mulți dintre ei muncind în alte țări, peste 50% dintre emigranți fiind femei. Este evident că toate aceste realități au efecte în ceea ce privește forța de muncă, scăderea natalității și a sporului natural al populației.

În ultima perioadă, Guvernul USL, condus de Victor Ponta, se preocupă de situația tinerelor familii, dar și de crearea de locuri de muncă sau de recuperări salariale. Aceste lucruri vor avea ca efecte pozitive stimularea întineririi populației României și creșterea numărului acesteia.