Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 02-10-2012

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.22 Mihai-Aurel Donțu - declarație politică intitulată "PDL își peticește imaginea cu premieri obișnuiți cu traiul împărătesc";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"PDL își peticește imaginea cu premieri obișnuiți cu traiul împărătesc"

În speranța că ar mai putea recupera ceva din pierderile majore suferite în urma dezastruoaselor sale guvernări, PDL se camuflează total, cu mai puțin de trei luni înainte de data alegerilor parlamentare, cosmetizându-și peste noapte tot ceea ce mai rămăsese dintr-un brand portocaliu de succes: numele, sigla, culoarea și forma de conducere.

Noua invenție politică a lui Traian Băsescu se vrea o așa-zisă formațiune de dreapta, care a înghițit, pe lângă PDL, și alte mărci înregistrate ale sale, pline de noutăți: nemțeni, ungureni, papahagi... Unul dintre copreședinții noi formațiuni politice, născute în urma acestei operații estetice nereușite, este extravagantul fost premier Mihai-Răzvan Ungureanu, cel care le ținea, iarna trecută, românilor sufocați sub nămeți de peste doi metri cinice lecții moralizatoare, apostrofându-i cu un repertoriu presărat cu tot felul de calificative jenante pentru situația gravă în care se găseau aceștia: leneși, neinteresați, delăsători.

Deși domnul Traian Băsescu și PDL-ul său de buzunar s-au străduit să ni-l prezinte pe domnul Mihai Răzvan Ungureanu ca fiind cea mai prețioasă achiziție a tuturor timpurilor democrat-liberale - adică unul dintre cei mai școliți, inteligenți și cu mărețe perspective de viitor, moștenitorul direct al domnului Băsescu -, acesta ne-a demonstrat, într-un timp foarte scurt - în numai 76 zile de guvernare -, că numeroasele și celebrele sale diplome nu le-a transpus, în niciun caz, în măsuri necesare României și românilor, ci în inventarea unui trai personal de huzur pe banii contribuabililor.

Premierul MRU, asul din mâneca cotrocenistă, în loc să aibă ca priorități de guvernare un număr important de măsuri cât mai eficiente, de relansare economică, dar și de readucere a nivelului de trai al românilor la un standard corect din punctul de vedere al decenței, dumnealui a lăsat în urmă cele mai șocante și costisitoare note de plată, pe care le achită, bineînțeles, tot poporul român. De la cosmetice de lux la cele mai rafinate băuturi și produse alimentare, de la pile de unghii și unghiere până la bețișoare de urechi, plasturi pentru bășici și semințe etc. - liste interminabile, dar și uluitoare, în ceea ce privește bonurile de comandă -, toate i-au fost absolut necesare de achiziționat, din bani publici, domnului MRU, ca să-și poată îndeplini în cele mai reconfortante condiții slujba de premier! "Prostioare", răspunde domnul Ungureanu la acuzațiile aduse de opinia publică pentru faptul că a cheltuit minimum 1000 de euro la fiecare masă, achitată din fondul de protocol, evident, bani publici și aceștia!

Poate sunt, într-adevăr, pentru cei cu foarte mulți bani, doar niște prostioare toate aceste extravaganțe ale domnului MRU. Dar cred că acestea reprezintă cheltuieli inadmisibile pentru bugetul României de azi și sunt, oricum, extrem de costisitoare pentru orice altă țară aflată în chingile unei crize nesfârșite. Și consider că ar fi fost oricum firesc, dar, mai ales, corect din partea unui premier cu pretenții de trai împărătesc să-și deconteze din propriul buzunar astfel de huzureli.

Credeți, domnule MRU, că erau mai stringente pentru români reîntregirea salariilor bugetarilor, tăiate încă din iunie 2010 de către protectorul dumneavoastră, domnul Băsescu, sau aprovizionarea barului dumneavoastră personal cu cele mai scumpe și sofisticate băuturi posibile - whisky de 18 ani, coniac franțuzesc, vinuri italienești, franțuzești și princiare și cu cea mai scumpă votcă din lume? Sau vi se păreau nesemnificative promisiunile făcute acestora? Atunci poate mai găseați niște nedreptăți de reparat, cum ar fi: plata sumelor reținute ilegal pensionarilor de către guvernele PDL sau, poate, readucerea indemnizațiilor mamelor la 85% ori, de ce nu, echilibrarea financiară atât de necesară sistemului de sănătate și multe, foarte multe alte greșeli ale noilor dumneavoastră colegi de partid.