Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 02-10-2012

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.23 Mihai Lupu - declarație politică cu subiectul: "USL a mai reparat o nedreptate legiferată de PDL";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Mihai Lupu:

"USL a mai reparat o nedreptate legiferată de PDL"

Chiar dacă, deocamdată, a intrat la guvernare numai pentru câteva luni, până la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an, USL înțelege să guverneze în mod responsabil, respectându-și toate promisiunile făcute, îndreptând, bineînțeles, cât mai repede cu putință, toate acele greșeli, mai mult sau mai puțin intenționate, ale fostelor guverne PDL, care au adus milioane de români în pragul sărăciei.

De-a lungul celor aproape patru ani de guvernări PDL-iste iresponsabile, haotice și pline de decizii de austeritate, românii s-au confruntat cu o mulțime de nedreptăți decise peste noapte de către cinica echipă Băsescu-Boc-Ungureanu, care a știut să cheltuie în exces banii publici, doar pentru a-și satisface propriile interese și pentru a-și asigura un confort de lux, cerându-le în același timp românilor să suporte integral vicisitudinile crizei.

În afară de reducerea drastică a veniturilor salariaților, precum și ale pensionarilor și de falimentarea a sute de mii de întreprinderi mici și mijlocii, premierii Boc și Ungureanu au mai avut ca "priorități" și tăierea indemnizațiilor mamelor sau ale persoanelor cu dizabilități și a asistenților acestora.

Aceste măsuri împovărătoare luate împotriva românilor trebuie stopate cât mai rapid și, de aceea, USL a decis săptămâna trecută în Parlamentul României să repare o altă nedreptate profundă și fără sens economic făcută mamelor și bebelușilor acestora, majorând indemnizația pentru creșterea copilului de la 75% la 85% din media veniturilor nete ale persoanei respective. Astfel, față de forma ordonanței prin care Guvernul PDL reducea,în 2011, indemnizația pentru creșterea copilului la 75% din media veniturilor nete ale persoanei și lega acordarea acesteia de obligativitatea plății impozitelor locale, prin modificările legislative adoptate se pune din nou accent pe sprijinirea și pe asigurarea unui trai decent familiilor cu nou-născuți.

Prin această decizie a Guvernului Ponta susținută de către noi, toți parlamentarii USL, de modificare a legii care reglementează acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, avem în vedere următoarele:

  • stabilirea cuantumului indemnizației pentru creșterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei;
  • acordarea stimulentului de inserție și pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Acest lucru va ajuta la crearea unui echilibru între nevoia părinților de a fi aproape de copil în primii ani de viață și reintegrarea mai rapidă pe piața muncii;
  • introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor și taxelor locale. Astfel, verificarea plății impozitelor și taxelor locale se va face doar în cazul familiilor și persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puțin 6 luni, pentru evitarea oricărei discriminări și excluderea de la această verificare a familiilor monoparentale;
  • corectarea unei nedreptăți prin stabilirea unei perioade de grație de60 de zile pentru cei care nu și-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp în care pot achita această datorie și astfel se poate evita suspendarea plății indemnizației, așa cum s-a decis prin OUG nr. 124/2011; în acest timp beneficiarul își va primi dreptul cuvenit.

Domnii Băsescu, Boc și Ungureanu au considerat că bugetul țării trebuie consolidat numai prin sacrificiul românilor și alimentat exclusiv prin abuzarea veniturilor acestora, indiferent de consecințele antisociale grave răsfrânte asupra diferitelor categorii sociale în general și, în special, asupra familiei.

Bani publici pentru toate cheltuielile lor aberante s-au găsit din belșug - vezi notele de plată, incredibil de extravagante, ale foștilor premieri Boc și Ungureanu -, dar oare nu mai aveau dumnealor de unde să se aprovizioneze cu fonduri decât din tăierea indemnizațiilor mamelor sau ale altor categorii sociale, oricum pline de tot felul de greutăți sau defavorizate de viață?