Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 02-10-2012

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.32 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Premieră medicală: criza de personal oprește operațiile din România";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Premieră medicală: criza de personal oprește operațiile din România"

Trag un semnal de alarmă asupra acutizării crizei de personal din sistemul medical românesc. Lipsa personalului face ca operații de urgență să nu se mai poată face de pe 1 octombrie în România. Propun politici publice ce vizează menținerea personalului în sistem prin deblocarea posturilor și reducerea contribuțiilor la asigurările de sănătate a celor din sistem și voi iniția un proiect legislativ vizând deducerea CAS din impozit pentru lucrătorii din sistemul sanitar. Consider că aceste măsuri nu presupun costuri suplimentare, dar dau o șansă la viață pacienților din România, ce rămân, încet dar sigur, fără posibilitatea de a se trata în România.

Paradox românesc: nu avem suficienți medici și nu se mai pot face operații de urgență, dar alungăm personalul medical din țară. În condițiile în care suntem mai bolnavi decât ceilalți membri UE și nivelul de trai devine în curând nemăsurabil, am mai rămas cu doar doi medici și opt paturi de spital la o mie de locuitori.

De luni, 1 octombrie, avem și o premieră medicală nedorită - niciun copil cu urgențe cardiace nu se va mai opera în România, chiar dacă în România aceste operații se pot face la Târgu Mureș, cu șanse maxime de reușită, la costuri extrem de reduse față de alte țări (până la de douăzeci de ori mai mici, în special pe seama prețurilor reduse ale manoperei medicale), deoarece cei doi anesteziști pleacă din țară.

Medicii sunt practic alungați din țară din cauza celor trei probleme majore ale sistemului medical, legate de subfinanțare, corupție și calitate. Fondurile insuficiente pentru spitale, lipsa aparaturii medicale și a materialelor sanitare de bază (pansamente, seringi), salariile de zece ori mai mici ca cele din afară, la care se adaugă nepotismul dinastiilor universitare și șpăgile de la angajare îi fac pe mulți medici să părăsească țara. Mulți tineri specialiști sunt fără loc de muncă din cauza blocării aberante a angajărilor din sistem.

În 2011, 2.841 de medici au solicitat certificate profesionale curente colegiilor pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. Iașiul este pe locul doi, cu 256 de medici plecați, după București și Cluj.

Este nevoie de politici viabile în acest domeniu vital, care să includă deblocarea posturilor din sistem și facilități pentru cei care vor să lucreze în această țară.

Aduc în dezbaterea publică un proiect legislativ pe care intenționez să-l depun în Parlament, proiect ce prevede anularea/deducerea CAS-ului din impozit pentru cei care lucrează în sistemul medical. Solicit sprijinul tuturor celor care muncesc pe plantația medicinei românești pentru ca acest proiect să devină realitate. Această măsură nu presupune costuri suplimentare, este o simplă recunoaștere a efortului celor circa 200.000 de oameni ce au mai rămas în sistemul medical românesc și dau o șansă în plus salvării vieților pacienților din România.