Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 02-10-2012

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.33 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Stop cardiac ICBV Târgu Mureș - proiect legislativ pentru reînființarea institutului";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Stop cardiac ICBV Târgu Mureș - proiect legislativ pentru reînființarea institutului"

Voi depune un proiect legislativ ce prevede reînființarea Institutului de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș și înființarea unui centru pentru rezolvarea malformațiilor congenitale cardiace la Iași. Consider că prin acest act normativ se vor putea relua în România atât intervențiile chirurgicale ce corectează malformații cardiace congenitale, cât și transplantul de cord, oprite în urma comasării acestui institut. Apreciez că desființarea, prin comasare, a unor spitale de referință din întreaga țară (Târgu Mureș, Iași, București), practic transformarea acestora în simple secții, a creat disfuncționalități majore în sistemul medical românesc, creând premisa unor noi decese evitabile.

Paradox românesc ce poate provoca un atac de cord: de luni, 1 octombrie, niciun copil cu urgențe cardiace nu se va mai opera în România, chiar dacă în România aceste operații se pot face la Târgu Mureș, cu șanse maxime de reușită (datorită celor 8 tipuri de intervenții chirurgicale efectuate extrem de rapid, chiar în primele 28 de zile după naștere) și la costuri extrem de reduse față de alte țări (până la de douăzeci de ori mai mici, în special pe seama prețurilor reduse ale manoperei medicale).

Trei copii au nevoie în fiecare zi de o astfel de intervenție, iar în fiecare an aproape 1000 de copii au nevoie de un astfel de tratament, iar înainte de a deveni nefuncțional prin comasare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș era singura clinică din țară care efectua aceste operații, acoperind cu greu o treime din toate aceste cazuri.

Oprirea acestor operații va avea două consecințe: pe de o parte nou-născuții vor fi obligați la un turism medical ce le va pune în pericol viața atât prin timpii de așteptare pe listele extrem de lungi ale clinicilor europene sau prin trambalarea din primele zile de viață pe distanțe mari străbătute cu elicopterul sau cu ambulanța, iar pe de altă parte România va plăti către spitalele occidentale sume ce vor depăși cu mult reînființarea unor astfel de centre la Târgu Mureș sau înființarea unui nou centru la Iași.

Din informațiile oficiale, până și varianta de tratament în străinătate nu mai este accesibilă, pentru că sunt puține clinici specializate în acest domeniu, iar decontările făcute de către stat sunt insuficiente.

Ceea ce nu au înțeles artizanii comasărilor și desființărilor de la Iași și Târgu Mureș este faptul că nu totul se reduce la bani. Cele mai multe lucruri din sistemul medical depind de libertatea de a-ți face propria politică, o politică în sensul bun al cuvântului, ce ține de organizare, politică de personal, de felul cum știi să ții oamenii în sistem și să le oferi satisfacții profesionale, de dotare cu aparatură, de achizițiiși, nu în ultimul rând, politica de rezolvare "repede și bine" a problemelor pacienților.

Politica comasărilor și desființărilor de spitale face azi din ce în ce mai multe victime. Oamenii mor în sălile de așteptare sau nu se mai pot opera în această țară.

Din punctul meu de vedere, Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș trebuia reînființat de ieri. În ziua când operațiile vor înceta Târgu Mureș, voi depune un proiect legislativ ce va susține resuscitarea acestui institut. Un altul va viza și Iașiul.