Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 02-10-2012

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

10. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale (PL-x 295/2012). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 295/2012

 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

  ................................................

Trecem mai departe. Următorul proiect de lege care a venit de la comisie are caracter ordinar, procedură de urgență, este Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale.

La fel ca la fiecare proiect, conform art.115 din Regulamentul Camerei Deputaților, acest proiect trebuie să fie dezbătut în procedură de urgență. A fost retrimis la comisie. Există un nou punct de vedere.

Are cuvântul reprezentantul inițiatorului, dacă are ceva de spus. Foarte pe scurt, vă rog frumos.

Doamna Georgeta Bratu (secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale):

Bună ziua!

Doamnelor și domnilor deputați,

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.19/2012 prevede recuperarea reducerilor salariale care au fost efectuate prin Legea nr.118/2010 prin acordarea majorărilor salariale în două etape: 8% din luna iunie și 7,4% din luna decembrie.

Ca atare, am rugămintea de a o vota în forma prevăzută în raportul comisiei, cu amendamentul admis.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc și eu.

Din partea comisiilor raportoare, Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru muncă și protecție socială, am înțeles că este domnul deputat Eugen Nicolăescu, președintele Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Avem un raport comun înlocuitor, astfel încât prezentul proiect de lege, după cum știți, are ca obiect de reglementare aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerii veniturilor de natură salarială din sectorul bugetar - Legea nr.118/2010, iar această recuperare se va realiza în două etape. Cu 8% începând cu data de 1 iunie 2012 și cu 7,4% începând cu data de 1 decembrie 2012 pentru cele reduse cu 25%, și, cu 2,3% din luna iunie, pentru cele reduse cu 15%.

Acest proiect de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Proiectul a fost adoptat de Senat și, de asemenea, în cadrul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci și Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților. Propunem adoptarea actului normativ, cu amendamentele din anexă.

Aș vrea să fac precizarea că este un angajament al Guvernului Ponta care se realizează prin ordonanța de urgență a Guvernului și astăzi prin votul Parlamentului.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu, domnule deputat.

Dacă din partea Grupurilor parlamentare există luări de cuvânt?

Viceliderul Grupului parlamentar al PDL, aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vă rog să acceptați să nu trecem cu atâta ușurință peste acest act normativ, deoarece el este extrem de important.

Fac precizarea că în perioada guvernării Boc, în perioada guvernării Ungureanu, colegii care astăzi sunteți la putere, împreună cu liderii dumneavoastră ați promis reîntregirea de îndată a salariilor.

În momentul în care ați preluat puterea, deja începeți să vă deziceți, astfel încât veniți cu propunerea de reîntregire în trepte a salariilor, însă fac doar două precizări.

Unu. Ați raportat creșteri ale încasărilor la buget cu un miliard de euro, ceea ce este foarte mult, astfel încât, pe lângă faptul că aveți spațiul fiscal creat din perioada guvernării Boc, astfel încât să reîntregiți salariile, aveți acum și veniturile necesare, fapt pentru care unul dintre distinșii mei colegi v-a propus printr-un amendament să reveniți la reîntregirea salariilor începând cu luna octombrie a anului în curs, însă dumneavoastră ați respins acest amendament și-l vom dezbate, urmând să-l supuneți aprobării la amendamente respinse.

În al doilea rând, în contextul în care dumneavoastră întârziați să depuneți Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2013, considerăm că puneți în pericol această etapă a majorării, începând cu ianuarie 2013, fapt pentru care vă rugăm să depuneți de îndată și proiectul de buget, astfel încât să nu punem în pericol majorarea salarială propusă de dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnule deputat Marian Neacșu, nu prea am înțeles. Deci sunteți împotriva amendamentului cu care liderul dumneavoastră de grup a fost de acord? Eu așa am înțeles, că ne criticați grupurile parlamentare că au trimis amendamentul să dăm și sportivilor și comisiilor tehnice. Am înțeles.

Domnul deputat Marian Neacșu. înseamnă că n-am înțeles eu bine din discursul dumneavoastră.

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Poate că am să reușesc să vă lămuresc eu.

Se pare că distinsului meu coleg nu-i convine atunci când o măsură reparatorie vine să acopere un act de injustețe.

Atunci când s-a tăiat a fost bine în viziunea domniilor lor. Acum, că noi dăm banii înapoi, nu mai este în regulă.

Dar țin să vă informez că, de fapt, nu asta era problema fundamentală, pentru că ordonanța de urgență este bine cunoscută, ea este în operativitate, funcționează, angajamentul a fost de la bun început cel stabilit, plata în două tranșe. Acum, să venim să ridicăm această problemă este deja un lucru superfluu. Și, mai mult decât atât, chestiunea pentru care am ținut să avem astăzi acest proiect de lege trecut prin Parlament, este încă un angajament al Guvernului Ponta, care se referea, tot ca o măsură reparatorie, la plata unor sume pentru sportivii olimpici și nu numai pentru sportivi, ci și pentru olimpicii didactici.

În măsura în care și problema aceasta îi deranjează pe colegii noștri de la Partidul Democrat Liberal, cred că poate și de data asta colegul meu Călian, pe care-l apreciez în mod deosebit, ar fi trebuit să lase capul jos și să treacă liniștit. Lucrurile au legătură, domnule deputat.

Am să vă rog frumos să votați acest proiect de lege în forma în care el este prezentat, pentru că nu numai salariații bugetari din România, ci și olimpicii și competențele noastre - indiferent că sunt din domeniul sportiv, domeniul cultural sau din domeniul educativ - au nevoie de aceste măsuri reparatorii.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Conform prevederilor art.120 din Regulament, urmează să aprobăm timpul afectat dezbaterii acestui proiect de lege.

Președintele Comisiei pentru buget.

Domnule deputat Nicolăescu, câte minute vreți?

Aveți drept... dreptul la replică nu se dă când vreți dumneavoastră. Nu scrie asta în Regulament, o să vedeți.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Cinci minute pentru dezbateri generale, un minut pe amendament.

Și dacă tot sunt la microfon și au vorbit deja două grupuri parlamentare, dați-mi voie să vorbesc și în numele grupului PNL pentru partea de dezbateri generale sau vreți să votăm înainte timpii? Cum doriți.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneavoastră cereți un minut pe timpii de amendament, pentru că pe aceia îi supunem la vot. O.K.!

Supun aprobării Camerei propunerea birourilor comisiilor.

Vă rog să votați. Să înceapă votul.

205 voturi pentru, trei abțineri, trei voturi împotrivă.

Înainte de a începe dezbaterea pe articole, domnul deputat Călian, pe procedură. Aveți răbdare.

Vă rog frumos.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Am să mai repet doar esența cuvântului meu, pentru ca să înțelegeți și dumneavoastră și cei care nu au înțeles.

Am făcut precizarea că Grupul parlamentar al PDL are un amendament prin care propune majorarea sau reîntregirea salariilor începând cu luna octombrie...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, îmi dați mie drept la replică? Am o întrebare la dumneavoastră, pentru că eu nu v-am pronunțat numele dumneavoastră și mi-am cerut scuze, asta am înțeles eu de aici, de sus.

Domnul Petru Călian:

În al doilea rând, nu am făcut referire la premierea olimpicilor, cu care fac precizarea - dacă tot mi-ați dat cuvântul - că suntem de acord, însă noi dorim reîntregirea salariilor începând cu luna octombrie, datorită faptului că aveți venituri suplimentare, așa cum ați declarat, cu un miliard de euro în plus. Punct.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles.

Vă mulțumesc mult, domnule deputat.

Domnul deputat, aveți cuvântul pe procedură.

Domnul Clement Negruț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu vă apreciez rigurozitatea, dar nu vă apreciez amatorismul sau, cel puțin...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu am o rugăminte la dumneavoastră, să folosiți cuvinte decente cât sunteți la pupitru. După aceea, puteți în sala de Grup parlamentar PDL să folosiți ce cuvinte doriți dumneavoastră. Da?

O să vă rog frumos, eu totdeauna am fost aici și am permis tuturor să ia cuvântul, dar fără să folosească cuvinte care sunt jignitoare pentru ceilalți deputați.

Vă rog frumos, dacă aveți pe procedură, sunt de acord să vă ascult articolul pe care îl invocați.

Domnul Clement Negruț:

Vă citez, domnule președinte, și vă rog să fiți foarte atent:

"Art.149 alin.(2). Când un deputat solicită cuvântul pentru probleme de procedură sau pentru dreptul la replică, președintele - și aici vă rog să fiți atent - este obligat să-i acorde cuvântul imediat." - domnule președinte.

Ce înțelegeți prin imediat?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Oricum, mult mai bine decât ați înțeles dumneavoastră trei ani și jumătate. Da? După cum observați, în 30 de secunde ați primit dreptul la replică pe procedură, da, domnule deputat?

Imediat nu înseamnă că sunt obligat să vă dau în timpul unei proceduri de vot. Asta ar trebui să știți și dumneavoastră, dacă tot ați fost propus secretar al Camerei Deputaților din partea Grupului parlamentar al PDL. Și eu vă respect și n-am nicio problemă pentru dumneavoastră.

Vă mulțumesc foarte mult.

Trecem la amendamente, după aceea am să vă dau pe procedură. Vă rog frumos.

Vă rog frumos, domnule deputat Toader, pe procedură.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, domnule președinte, vă atrag atenția că nu trebuie să folosiți acel microfon pentru a trage de urechi un parlamentar sau a spune dumneavoastră ceea ce credeți de cuviință. Dacă aveți ceva de spus, coborâți la microfon și mi se pare că folosirea unor cuvinte de acest tip nu vă face cinste.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult pentru opiniile dumneavoastră prezentate.

Domnul deputat Eugen Nicolăescu, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu știu de ce este atât de multă agitație și unii doresc să se afirme atât de tare după ce au tăiat salariile oamenilor.

Chiar nu înțeleg ce vor acum. Mai ales că raportul preliminar se referă, de fapt, la un singur amendament. Și acest amendament este tot corecție pentru ce dumnealor n-au făcut. Adică premiile sportivilor din 2008 până în ziua de astăzi n-au fost date. Noi nu facem prin acest amendament decât să creăm posibilitatea legală să se acorde aceste premii. Aceasta este problema pe care o avem de discutat astăzi.

Că vrea un domn sau altul să schimbe termenii, să modifice ordonanța, a trecut faza aceea când am discutat prima dată proiectul de lege. Acum alta este speța pe care o discutăm.

Poate că nu citesc unii din colegi, poate că nu știu ce caută în această sală, dar haideți să intrăm exact pe textul pe care-l avem în față și să nu pierdem vremea.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc și eu. Intrăm pe amendamentele transmise de cele două comisii în raportul comun.

Dacă la primul amendament aveți? Nu. Trecem mai departe. Un singur amendament.

Vă rog frumos, domnul deputat, aveți cuvântul. Pe amendamentul respins, da, domnule deputat. Vă rog frumos, aveți cuvântul.

Domnul deputat Vladu pe amendamentul respins.

Domnul Iulian Vladu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Sper ca și dumneavoastră să votați acest amendament.

Timp de un an de zile, toate partidele, indiferent în ce barcă s-au aflat, în barca puterii sau în barca opoziției, au afirmat că sunt de acord ca bugetarii să primească întreaga sumă în acest an.

Noi, cei care până în luna mai ne aflam în barca puterii, afirmam că dacă România va avea creștere economică pe primele trei luni din acest an, începând cu data de 1 iunie, bugetarii vor primi întreaga sumă.

Dumneavoastră, care v-ați aflat în barca opoziției, ați afirmat că, în momentul în care veți ajunge la guvernare, din prima clipă, bugetarii vor primi întreaga sumă. Ați intrat la guvernare și ați decis ca bugetarii să primească în două tranșe: o tranșă în luna iunie și o tranșă în luna decembrie.

Dar, ceea ce au primit bugetarii în luna iunie, astăzi, observăm cu toții cum valoarea monedei euro a crescut și bugetarii au credite. Observăm cu toții cum prețul la energie a crescut, cum prețul la gaze și prețurile la toate produsele de bază au crescut și ceea ce au primit bugetarii în luna iunie nu mai acoperă aceste creșteri de prețuri prin ceea ce li s-a acordat. Și am depus un amendament în acest sens, ca dumneavoastră, noi, toți, începând cu luna octombrie să acordăm a doua tranșă.

De ce cu luna octombrie ? Pentru că efortul bugetar nu-i atât de mare, încât să nu putem acorda această sumă. Se risipesc foarte mulți bani astăzi, mult mai mult decât valorează acest efort bugetar.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, Parlamentul a votat un minut pentru susținerea amendamentelor. Dumneavoastră ați depășit termenul. Vă rog frumos...

Domnul Iulian Vladu:

Sunt convins, domnule președinte, că și dumneavoastră veți vota acest amendament.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci la amendamentul admis n-ați avut nimic. Aveți un amendament la art.1 alin.(1) lit.b), care este un amendament respins și dumneavoastră cereți să-l supunem la vot, că n-ați fost explicit în... L-ați susținut, dar n-ați spus la sfârșit ce trebuie, conform Regulamentului. Tot trebuie să fim așa de riguroși în ultimul tip.

Domnul Iulian Vladu:

Amendamentul cuprinde ca a doua tranșă să fie dată începând cu luna...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, eu v-am întrebat despre Regulament, nu de amendament.

Cunoașteți Regulamentul Camerei Deputaților? Propuneți dacă vreți să-l supunem la vot. Aceasta este procedura.

Domnul Iulian Vladu:

Supus la vot. Pentru ce am venit să susțin.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă întreb eu ce trebuie să faceți dumneavoastră?

Susținerea este una, domnule deputat. E păcat, să știți că Regulamentul e pentru toți.

Aline învață Regulamentul.

După aceea, după supunerea la vot, vă rog frumos.

Amendamentul respins, propus de Grupul parlamentar al PDL prin domnul deputat Iulian Vladu.

Să înceapă votul.

Nu funcționează. La mine nu funcționează.

Cu 84 de voturi pentru, cinci abțineri și 138 de voturi împotrivă, propunerea Grupului parlamentar al PDL nu a întrunit voturile necesare.

Pe procedură, doamna deputat Aura Vasile, aveți cuvântul.

Aveți cuvântul, domnule deputat, vă rog frumos.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să readuc aminte colegilor că ceea ce a făcut Guvernul Ponta a putut să realizeze numai după ce a trebuit să discute și să primească OK-ul celor de la FMI și celorlalți, memorandumuri și acorduri care au fost încheiate de vechea guvernare fără să treacă prin Parlament. Or, a veni acum și a spune "De ce nu dai într-o singură tranșă?", în condițiile în care dacă Guvernul Ponta nu negocia cu forurile internaționale, toți cetățenii care sunt angajați bugetari și sunt cuprinși în Ordonanța nr.19 n-ar fi primit absolut nimic.

În condițiile în care, în acest moment, Guvernul Ponta a acordat o tranșă și acordă și a doua tranșă, cred că ar trebui să stăm și să ne întrebăm de ce acele memorandumuri, acele angajamente care au fost luate în numele poporului român nu au trecut prin Parlament pentru a avea și noi cunoaștere.

Deci, domnule președinte, vă rog să supuneți la vot proiectul de lege.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

L-am supus, distinsă doamnă.

Explicarea votului, legea fiind o lege ordinară, domnule deputat, se adoptă cu votul majorității, va fi trimisă la votul final în limita existenței cvorumului legal.

Domnul deputat Mircea Toader, Grupul parlamentar al PDL, explicarea votului.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vroiam să explic votul dat pe acest amendament. Poziția grupului nostru este o poziție care susține ce ați declarat dumneavoastră atunci când erați în opoziție, că întotdeauna - și dacă veți reuși să ajungeți la putere și ați ajuns - veți întregi imediat salariile.

Povestea că ce va fi de la anul, știți foarte bine că bugetul nu intră în Parlament în această sesiune, motiv pentru care totul este o simplă declarație politică și electorală.

Faptul că n-ați vrut să votați acest amendament, faptul că puteați să spuneți clar, domnule, nu avem sau nu dorim să facem acest lucru, dovedește falsitatea declarațiilor dumneavoastră.

Cred că este cât se poate de clar că una spuneți pe televizor și alta aici, unde se respectă și se fac legile. (Aplauze.)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Proiectul este trimis la votul final.

Trecem la următorul proiect pe care l-a aprobat plenul.