Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 02-10-2012

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

12. Supunerea la votul final:  
  12.2 Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal. (Pl-x 100/2011); (adoptat)
 
consultă fișa PL nr. 100/2011

 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

  ................................................

Mergem la legile organice.

Primul proiect de lege, Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Este lege organică.

Comisia a propus adoptarea. Și cu eroarea materială semnalată de domnul Márton Árpád.

Suntem Cameră decizională.

Să înceapă votul.

Mulțumesc mult.

Cu 215 voturi pentru, 17 abțineri, 3 voturi împotrivă, proiectul de lege a trecut.

Procedură, domnul... pentru explicarea votului.

Liderul Grupului minorităților naționale din Parlamentul României, domnul deputat Varujan Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am cumpănit mult dacă să votăm lucruri care n-au nici o legătură cu logica sau frizează absurdul sau mai rău, sau să deblocăm lucruri care țin de mecanismul de cooperare și verificare. Până la urmă am votat pentru, pentru că altfel România ar fi avut o problemă. Dar vreau să subliniez din nou că din ce în ce mai des în ultimii ani lucrurile se fac pe picior, nu se cumpănesc suficient și riscăm în timp să constatăm că devenim un "absurdistan" cu legislație contradictorie, prost gândită și nearticulată.

Din fericire, acest cod intră în vigoare începând cu 2014 și sperăm că mai e timp ca lucruri lipsite de logică, absurde, să fie scoase din el, nu pe picior, ci cumpănind lucrurile și făcându-le rațional. După 22 de ani continuăm să avem același ritm de legiferare. Acum 20 de ani aveam un motiv: schimbam un sistem și era nevoie de multe legi. Acum nu mai există acest motiv și continuăm să dăm legi peste legi care modifică, modifică, modifică..., și dă senzația acest fel de a fi al nostru, atât societății românești, cât și mediului de afaceri din România, că trăim într-o instabilitate continuă, că fiecare nou demnitar care vine la putere crede că lumea începe cu el și că reich-ul are o mie de ani, și amândouă nu sunt adevărate. Și că nu reușim în continuare să coagulăm un mod logic de construcție a statului.

Am tras semnalul acesta de alarmă pentru că avem un exemplu acum, imediat, dar aproape la fiecare act normativ important. ceea ce spun acum ar trebui să fie valabil de asemenea. Sper să reparăm, și asta-i rău, pentru că din nou trebuie să adăugăm un act normativ, absurditățile de aici.

Și sper ca niciodată să nu mai facem lucrurile în grabă, pe picior, aruncând păreri și fiind de acord cu ele fără să le gândim suficient, fără să le corelăm între ele și, mai ales, necorelându-le cu lumea reală.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul deputat Márton Árpád. Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Parte dintre colegii mei au votat pentru, parte dintre noi ne-am abținut la acest proiect de lege, din mai multe motive: 1. În mod evident, noul Cod penal nu va putea fi aplicat fără ca să intre în vigoare în același timp și Codul de procedură penală. De exemplu, capitolul privind minoritatea, fără o procedură adecvată, care momentan nu există, nu poate să intre în vigoare; executarea pedepselor; organizarea judecătorească. Deci toate aceste elemente care nu sunt modificate în această lege de punere în vigoare a legii din 2014, dacă aceste legi nu vor fi puse în acord cu acest Cod penal, respectiv anumite elemente din acest Cod penal cu Constituția României și cu posibilitatea de a se aplica, atunci vom avea un Cod penal inaplicabil.

Deci, pentru guvernele care urmează, actualul Guvern, următorul după 9 decembrie, miniștrii, secretarii de stat, trebuie să lucreze foarte mult. Pentru că noi în această subcomisie pentru Cod penal am lucrat foarte mult. A fost trecut prin comisie un proiect de lege care pe urmă a fost adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, și în acel text de asumare au apărut câteva articole pe care noi nu le-am avut. A fost voința unei doamne ex-ministru.

Aceste articole, parțial dintre ele, sunt în contradicție flagrantă cu Constituția României, însă toată construcția a fost bazată pe aceste articole și trebuie să fie date alte formulări unor infracțiuni pentru a se intra în acord cu Constituția României, în acord cu Codurile penale din Uniunea Europeană, pentru că veți putea răsfoi multe Coduri penale și nu veți găsi foarte multe dintre articolele pe care noi le avem și în formularea pe care noi o avem, și până în 2014 să facem toate aceste modificări, ca să avem într-adevăr un Cod penal modern, european.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.