Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 17 septembrie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.105/24-09-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
28-07-2020
27-07-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 17-09-2013 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 17 septembrie 2013

4. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România. (adoptat)

   

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Punctul 1. Proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România.

Doamnelor și domnilor,

V-a fost prezentat proiectul de hotărâre.

Vreau să menționez, în legătură cu proiectul de hotărâre, două-trei lucruri, care sunt, cred eu, extrem de importante.

La art.1 se prevede ca până la data de 1 octombrie să fie depuse amendamentele la Comisia specială; până la data de 20 octombrie să fie elaborat raportul, urmând ca la 21 octombrie să intre în dezbaterea Senatului, prima Cameră sesizată, iar, după adoptare, cel târziu în jurul datei de 1 noiembrie, în Camera Deputaților, Cameră decizională.

Componența este de 21 de persoane, componența comisiei - deputați și senatori -, un președinte, doi vicepreședinți și doi secretari. Vom adopta, bineînțeles, articolele punct cu punct.

Dau cuvântul domnului senator Chelaru, pentru a face o intervenție.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Chelaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Un amendament la prevederile art.8, având în vedere că proiectul, indiferent cât de mult sau de puțin va fi modificat de către Comisia specială, trebuie să treacă prin cele două Camere.

Propun pentru art.8 un alin. (2), care să aibă următoarea formulare: "După dezbaterea proiectului de lege de către prima Cameră sesizată, acesta se înaintează Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Termenele pentru amendamente pentru depunerea raportului de către Comisia specială comună se stabilesc de către Biroul permanent al Camerei Deputaților".

Așa cum bine specificați, pentru Senat, există în actualul proiect de hotărâre un termen, 20 octombrie 2013.

Pentru Cameră nu se putea prevedea un asemenea termen în hotărâre, așa că urmează ca Biroul permanent al Camerei să stabilească aceste termene.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc. A fost înregistrată această observație din partea domnului senator Chelaru.

Doamnelor și domnilor, dacă există intervenții din partea doamnelor și domnilor senatori și deputați?

Domnul deputat Máté. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Máté András-Levente:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Dacă am făcut modificarea la art.8, obligatoriu trebuie pus în concordanță și art.1, pentru că la lit.a) se spune: "examinarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România, inițiat de Guvernul României, precum și a amendamentelor depuse de Guvern, deputați și senatori".

Păi, Camera, încă nu a fost sesizată. Prima Cameră este Senatul. Prima dată depun, probabil, senatorii amendamente și pe urmă, că, altfel, art.8 și art.1 sunt în neconcordanță.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule deputat, dumneavoastră sugerați ca să scoatem cuvântul "deputați" și să rămână "senatori". Și atunci, rămâne: "amendamentele pot fi transmise până la data de 1 octombrie 2013, pentru sesizarea Senatului".

Video in format Flash/IOS

Domnul Máté András-Levente:

Domnule președinte, în principiu, pot fi de acord. Atunci, întreb de ce avem nevoie de această comisie, dacă a intrat pe procesul legislativ la Senat? Senatul este prima Cameră sesizată și se discută și depun amendamentele colegii noștri senatori și, după termenul constituțional, revine la Cameră ca cea de a doua Cameră, Cameră decizională, urmând ca și deputații să depună amendamente. În caz contrar, e o procedură similară la proiectele foarte complicate, cum este, de exemplu, la Constituție, se stabilește un termen pentru depunerea amendamentelor, comisia va redacta, eventual, un alt proiect de lege față de ce a venit de la Guvern, urmând ca, ulterior, să dezbată fiecare Cameră, separat, cu termenele de depunere a amendamentelor separat, așa cum este procedura.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Duvăz. Suntem într-o procedură specială, aceea a unei comisii speciale, domnule deputat. Și, ca atare, amendamentele se depun la Comisia specială.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Domnule președinte, vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Ne aflăm la constituirea unei comisii speciale, care va face un raport care nu conduce direct la dezbateri. Ulterior, această comisie specială prezintă raportul și acesta ajunge în Senatul României, asta este logica, care face circuitul de primă Cameră, în mod absolut regulamentar, cum acest lucru trebuie să se întâmple și la Camera Deputaților.

Dacă raportul acestei comisii speciale ține loc de raport făcut în comisiile de specialitate, înseamnă că ne aflăm undeva în afara regulamentului. Îmi cer scuze că trebuie să mă exprim în termenii aceștia.

Deci, haideți să ne hotărâm că e vorba de o comisie specială, care face un raport care este raportul comisiei ambelor Camere, deci a Parlamentului României, care se duce apoi la prima Cameră și la a doua Cameră, unde intră în regimul regulamentar de dezbateri, pentru a nu avea alte discuții asupra procedurii.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor... Domnul deputat Cernea. Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte, eu nu am primit acest proiect de hotărâre. Și, din câte am înțeles, deputații și senatorii nu au primit acest document. Aproape nimeni nu-l are în față, pentru a se putea pronunța, sau pentru a ridica diverse obiecții, sau pentru a aduce comentarii sau propuneri de îmbunătățire.

Așadar, cer ca această ședință să continue după ce fiecare parlamentar va primi acest proiect de hotărâre. Altfel, despre ce discutăm?

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Orice hotărâre se adoptă în plenul Camerelor reunite, prin prezentarea fiecărui articol; se votează articol cu articol.

Pentru avizarea unor acte normative complete, vom prezenta articol cu articol. Dumneavoastră veți lua la cunoștință și veți înțelege, sunt convins de acest lucru. Și, dacă veți socoti necesar să amendați articolul respectiv, vom proceda la amendarea articolului respectiv, dacă vor exista propuneri.

Deci, toată lumea va vota în cunoștință de cauză, domnule.

Domnul senator Barbu. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Barbu:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

În spiritul consecvenței cu mine însumi și cu spiritul pe care cred că trebuie să-l aibă viitoarea comisie specială pe care o punem la cale astăzi, în plenul reunit, vă rog să aprobați, dacă se va dispune prin vot acest lucru, vă rog să aprobați ca membrii viitoarei comisii să dea o declarație pe proprie răspundere privind relațiile pe care le-au avut sau nu le-au avut în decursul vremii cu investitorul, cu proiectul, cu contractul, cu tot ce se leagă de Roșia Montană, pentru a avea garanția că din punct de vedere moral și din punct de vedere legal sunt apți să facă parte din această importantă Comisie specială a celor două Camere.

Mi s-a spus că este vorba de o propunere caducă, de vreme ce în declarația de interese și în declarația de avere s-ar putea regăsi astfel de relații. Nu, nu e nevoie, sunteți toți oameni cel puțin la fel de inteligenți și de experimentați ca mine, majoritatea cu mult mai experimentați și mai inteligenți, ca să știți că există o grămadă de forme de colaborare, forme care nu apar în cele două declarații, de interese sau de avere.

Vă mulțumesc mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Fiecare comisie specială își întocmește un regulament de funcționare. Membrii comisiei stabilesc anumite lucruri, dumneavoastră aveți posibilitatea, prin intermediul reprezentantului dumneavoastră în această comisie, să propuneți, atunci când se va stabili regulamentul și modul de funcționare, tot ceea ce considerați că este util pentru a putea să-și desfășoare... plenul nu este cel care hotărăște acest lucru.

Domnul președinte Neacșu are cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

În numele Grupurilor parlamentare ale PSD, vă solicit o pauză de 5 minute, în care liderii grupurilor să meargă la Sala Barbu Catargiu și să stabilească algoritmul de repartizare a locurilor în această comisie.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc. 5 minute. Este vorba de 21 de membri, conform algoritmului care v-a fost înaintat.

Revenim la fără un sfert. Vă mulțumesc.

   

După pauză

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnii secretari, vă rog să îi invitați pe liderii de grup să vină, să reluăm lucrările în plen, că am depășit termenul.

Vă mulțumesc. Vă rog să luați loc, doamnelor și domnilor colegi.

Intrăm în procedură de adoptare a hotărârii. După aceea, prezentăm propunerile, normal, și după aceea adoptăm hotărârea... sau, haideți să propunem...

Deci, doamnelor și domnilor colegi, înainte de a trece la procedura de vot, doamnelor și domnilor senatori și deputați, componența comisiei este de 21 de membri, care să acopere, conform procedurilor și conform Regulamentului Camerelor reunite, numărul de parlamentari prevăzut în algoritmul care funcționează la nivelul Parlamentului.

Pe cale de consecință, dau cuvântul liderului Grupului PSD, domnul Neacșu, pentru a prezenta candidații din partea Grupului PSD.

Vă rog să...

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Nu. Vă mulțumesc.

Dacă-mi permiteți, domnule președinte, prima dată am să vă rog să-mi dați cuvântul să prezint rezultatul discuțiilor și negocierilor pe care le-am avut în Comitetul liderilor.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă rog foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Deci, în urma discuțiilor pe care le-am avut împreună cu liderii grupurilor parlamentare - de la Senat și Camera Deputaților - referitor la componența comisiei, care va face parte din anexa nr.1, avem următoarele repartizări, conform algoritmului politic.

Grupurile parlamentare ale PSD, Senat și Camera Deputaților, opt locuri din 21.

Grupurile parlamentare ale PNL, Senat și Camera Deputaților, cinci locuri.

Grupurile parlamentare ale PDL, două locuri.

Grupurile parlamentare ale PP-DD, două locuri.

Grupurile parlamentare ale UDMR, două locuri.

Grupul parlamentar al minorităților naționale, un loc.

Și Grupul parlamentar al Partidului Conservator, un loc.

De asemenea, pentru componența biroului comisiei s-au decis, în urma negocierilor dintre lideri, următoarele lucruri: biroul comisiei va fi compus dintr-un președinte, trei vicepreședinți și un secretar.

Președintele aparține Grupurilor parlamentare ale PSD, un vicepreședinte va fi numit de Grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal, un vicepreședinte din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat Liberal, un vicepreședinte din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului Poporului, iar secretarul este alocat Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă rog să citiți și lista, domnule președinte Neacșu. Domnule Neacșu, vă rog, prezentați și lista cu propuneri din partea Grupurilor PSD.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Am să prezint propunerile Grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaților, domnule președinte de ședință.

Colegii noștri care sunt propuși să facă parte din această comisie sunt următorii: domnul deputat Dîrzu Ioan, domnul deputat Iordache Florin, domnul deputat Ștefan Viorel și domnul deputat Emacu Gheorghe.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc.

Domnule președinte Sârbu, vă rog să prezentați și dumneavoastră lista din partea Senatului pentru candidații nominalizați de către Partidul Social Democrat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ilie Sârbu:

De la Senat avem pe domnul senator Chelaru Ioan, doamna senator Firea Gabriela, domnul senator Greblă Toni și domnul senator Vâlcov Darius-Bogdan.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Domnule deputat Gerea, vă rog să prezentați dumneavoastră. Cum doriți dumneavoastră. aveți un număr de cinci locuri. Le-ați distribuit dumneavoastră cum doriți, vă rog să nominalizați.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc și domnului senator Hașotti pentru încrederea acordată.

Deci parlamentarii PNL desemnați în comisia specială sunt senatorii Dian Popescu și Petru Ehegartner și deputații Andrei Gerea, Gigel Știrbu și Mircea Dolha.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Din partea Grupului PDL, domnul deputat Toader.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Așa cum am stabilit, noi nu participăm la această comisie, așa că locurile noastre rămân libere.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Nici la vicepreședinți? E o funcție de vicepreședinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nici la vicepreședinți.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Din partea Grupurilor parlamentare ale PP-DD.

Vă rog, domnule deputat Fenechiu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul parlamentar al PP-DD a făcut următoarele nominalizări: domnul senator Vochițoiu Haralambie și domnul deputat Ciuhodaru Tudor.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc.

Din partea Grupurilor UDMR. Vă rog, domnule deputat Máté.

Video in format Flash/IOS

Domnul Máté András-Levente:

Domnule președinte,

Avem desemnat pe domnul deputat Korodi Attila și pe domnul senator Vegh Alexandru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumim.

Din partea grupurilor minorităților naționale, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Grupul nostru parlamentar o desemnează ca membru în această comisie pe doamna deputat Oana Manolescu.

Vă mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Și eu vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor,

Au fost făcute propunerile. Lipsesc două nominalizări.

Mă scuzați, am greșit grav față de domnul deputat Ciucă.

Partidul Conservator.

Video in format Flash/IOS

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu este nicio problemă. Eram în discuții cu colegii noștri.

Îl nominalizăm pe domnul deputat Moldovan.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Deci au fost nominalizați.

Doamnelor și domnilor, intrăm în procedură de vot.

Hotărâre. Titlu Hotărâre.

Domnul deputat Cernea, vă rog. Procedură, numai procedură, că n-aveți propuneri.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc.

Întrucât sunt două locuri libere în această comisie, propun ca și deputaților neafiliați să le fie acordate două poziții în această comisie.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc foarte mult.

Vă rog, aceasta poate să fie o dezbatere politică și o discuție cu PDL-ul.

Domnul deputat Neacșu, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte,

Cu tot respectul, țin să-i atrag atenția colegului meu că nu sunt două locuri libere, sunt două locuri neocupate. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc.

Pe cale de consecință, până se va lua o hotărâre pe baza negocierilor dintre cele două formațiuni politice, dacă cedează sau nu cedează aceste locuri, trecem la procedura de vot.

Titlul Hotărârii.

Dacă sunt observații? Nu sunt. Supun la vot.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Un vot împotrivă. Două voturi împotrivă.

Abțineri? 14 abțineri.

Titlul a fost adoptat.

Art.1 lit.a) și b).

Observații? Da, domnul deputat Árpád.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Litera a) de la acest art.1 e neconstituțională așa cum s-a propus și contrat atât Regulamentului comun, cât și regulamentelor separate.

Propun un amendament la final.

Nu "Amendamentele pot fi transmis până la data de...", pentru că trebuie să existe o dată pentru doamnele și domnii senatori până la când depun ei amendamente că se dezbate în Senat și o altă dată în Camera Deputaților, când vine varianta adoptată de Senat la noi. Pentru ambele date se precizează: "Conform regulamentului fiecărei Camere se stabilește de Biroul permanent al Camerei respective."

Ca atare: "Amendamentele pot fi transmise până la data stabilită de Biroul permanent al Camerei respective." Aceasta este formula corectă din punct de vedere regulamentar.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Ne aflăm într-o comisie specială, este o procedură specială.

Există la art.8 un amendament care a fost făcut încă la începutul dezbaterilor de domnul senator Chelaru, exact care să acopere acest aspect legat de faptul că există dezbaterea în cele două Camere.

Pe cale de consecință, acest termen de 1 octombrie 2013 va funcționa pentru Senat.

Deci lucrurile sunt absolut clare, pentru că, la art.8, domnul senator Chelaru, sesizând această inadvertență, a făcut o specificare pentru Camera Deputaților:

Pe cale de consecință, dacă la art.1 lit.a) și b) nu sunt observații, îl supun la vot integral.

Cine este pentru? Vă rog să vă exprimați prin vot.

Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Patru voturi împotrivă.

Abțineri? 14 abțineri.

Cu majoritate de voturi a fost adoptat.

Art.2 alin.(1), (2) și (3).

Dacă sunt observații din partea doamnelor și domnilor senatori și deputați? Nu sunt.

Supun la vot.

Cine este pentru? Vă rog să vă exprimați prin vot.

Vă rog să votați, doamnelor și domnilor senatori și deputați.

Vă mulțumesc foarte mult.

Voturi împotrivă? Patru voturi împotrivă.

Abțineri? 14 abțineri.

Cu majoritate de voturi, art.2 în integralitatea sa a fost adoptat.

Art.3. Observații? Nu sunt.

Supun la vot.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Patru voturi împotrivă.

Abțineri? 14 abțineri.

Cu majoritate de voturi art.3 a fost adoptat.

Majoritatea pe care am menționat-o este de 312; îmi comunică domnul secretar.

Art.4. Vă rog să vă exprimați prin vot dacă nu sunt observații. Nu sunt.

Cine este pentru? Vă mulțumesc. 312 pentru.

Voturi împotrivă? Patru voturi împotrivă.

Abțineri? 14 abțineri.

Cu 312 voturi pentru, patru împotrivă și 14 abțineri a fost adoptat art.4.

Art.5 alin.(1) și (2). Observații? Nu sunt.

Supun la vot.

Cine este pentru? Mulțumesc. 312 voturi pentru.

Voturi împotrivă? Mulțumesc. Patru voturi împotrivă.

Abțineri? 15 abțineri.

Art.5 în integralitatea sa a fost adoptat.

Art.6 alin.(1) și (2).

Observații? Nu sunt. Supun la vot.

Cine este pentru? 312 voturi pentru.

Voturi împotrivă? Patru voturi împotrivă.

Abțineri? 15 abțineri.

Art.6 alin.(1) și (2) a fost adoptat în integralitatea sa.

Art.7. Observații? Nu sunt. Supun la vot.

Cine este pentru? Vă rog să votați.

Mulțumesc, doamnelor și domnilor senatori și deputați. 312 pentru.

Împotrivă? Patru voturi împotrivă.

Abțineri? 15 abțineri.

A fost adoptat.

Art.8 alin.(1), cu amendamentul propus de către domnul senator Chelaru, care îndreaptă acea problemă legată de depunerea amendamentelor la Camera Deputaților.

Deci art.8 în integralitatea lui, dacă nu sunt observații, îl supun la vot.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Patru voturi.

Abțineri? 15 voturi.

Cu 312 voturi pentru, patru voturi împotrivă, două abțineri, a fost adoptat și acest articol.

Supun la vot... 15 abțineri a fost adoptat.

Supun la vot anexa cu componența nominală care a fost propusă de către liderii grupurilor parlamentare, care a fost prezentată și care a fost consemnată la secretariat.

Vă rog, observații.

(Domnul deputat Remus-Florinel Cernea dorește să ia cuvântul.)

Suntem în timpul procedurii de vot, stimate domnule coleg. Nu știu cum e la Camera Deputaților, dar la noi, la Senat, așa este, iar eu, din păcate, n-am cum să procedez decât așa cum...

Supun la vot anexa cu componența nominală.

Vă rog să vă exprimați prin vot. Vă mulțumesc foarte mult. 312 voturi pentru.

Voturi împotrivă? Patru voturi împotrivă. Cinci voturi împotrivă.

Abțineri? 15 abțineri.

Anexa a fost adoptată.

Vă supun votului, doamnelor și domnilor senatori, hotărârea în ansamblul ei.

Vă rog să vă exprimați prin vot.

Vă rog să numărați, domnule coleg.

Vă rog să votați, doamnelor și domnilor senatori. Mulțumesc.

311 voturi pentru.

Voturi împotrivă, vă rog. Cinci voturi împotrivă.

Abțineri? 15 abțineri.

Hotărârea a fost adoptată.

Se va întruni comisia și va stabili. Vă rog să vă întruniți, comisia.

Noi când am votat anexa, am votat și structura biroului, care a fost prezentată ca urmare a dezbaterii și înțelegerii dintre lideri - un președinte, trei vicepreședinți și un secretar.

Domnul deputat Cernea. Nu, domnul senator Vochițoiu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Haralambie Vochițoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Cred că astăzi am făcut un lucru foarte important.

Pe de o parte, mă bucur că, după ce săptămâna trecută am încercat, fără niciun efect, noi, Grupul Partidului Poporului-Dan Diaconescu, să cerem înființarea acestei comisii, astăzi, în sfârșit, puterea își vine în fire și constituie această comisie, din care facem și noi parte.

În al doilea rând, vestea tristă este că astăzi cred că intrăm într-o eră foarte întunecată, și o să vă explic de ce.

Îmi pare rău că acest proiect, care ar fi trebuit să aducă miliarde de euro României, zace de mulți ani prin sertarele guvernelor care au guvernat - cică - această țară.

Am ascultat astăzi cu uimire cum reprezentanți ai PDL îi cereau imperios premierului Ponta să-și asume răspunderea. Dar dumnealor, atâția ani, de ce nu și-au asumat răspunderea?

Dacă astăzi premierul României, procuror de profesie, ne spune - cu ghilimelele de rigoare - citez: că "îi e teamă să-și asume răspunderea" înseamnă că totuși avem o problemă în statul nostru.

Dacă premierul României...

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule senator Vochițoiu, un moment. Sunteți la explicarea votului, da? Am înțeles că ați votat pentru. Atunci...

Video in format Flash/IOS

Domnul Haralambie Vochițoiu:

Am votat pentru, dar...

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Haralambie Vochițoiu:

...dar aș vrea să ținem cont că, dacă la acest nivel există temeri de asumare de răspundere - și eu cred că sunt justificate -, ce să-i cerem unui funcționar public care primește 200 de euro salariu, să semneze anumite documente.

Dacă nu normalizăm starea de lucruri în țara noastră, ne vom trezi că vom vota inclusiv FAZ-urile șoferilor în Parlamentul României.

Vă mulțumesc. Și sper ca această comisie să nu fie doar un simulacru pentru o decizie deja luată.

Eu fac parte, cu toată dorința de a contribui și noi vrem să contribuim de-adevăratelea la bunul mers al acestui proiect, să-l pornim. Într-adevăr să fie un lucru bun pentru români.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

Domnul deputat Toader.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnilor președinți,

Pe procedură.

Vă rog să acordați o pauză numai de cinci minute, fiindcă, așa cum am declarat, nu participăm la dezbaterile pentru comisie. La restul dezbaterilor, pe punctele ordinii de zi, participăm și vă rog să fiți de acord să pot să-mi chem colegii.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Constat că intervenția dumneavoastră este puțin tardivă. Grupul dumneavoastră, în integralitatea sa, este prezent în sală. Cred că dacă mai întârzie unu, doi nu trebuie să acordăm o pauză. Cred că pot să fac acest abuz să nu vă acord o pauză pentru cei care deja au intrat în sală.

Domnul deputat Cernea, vă rog. Scurt.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte de ședință.

Vă atrag însă atenția că, mai devreme, am făcut o propunere, care ar fi trebuit măcar formal supusă la vot. Chiar dacă nu reprezint un grup important din Parlament - numeric vorbind - este o propunere pe care am formulat-o și care ar fi trebuit să aibă o urmare.

Sper să vă obișnuiți că trebuie să existe și opoziție în Parlament, oricât de firavă ar fi ea.

De asemenea, cred că această comisie nu va fi credibilă dacă va fi blocată doar într-un algoritm politic.

Cred că ar fi trebuit - și a fost vorba de o deschidere la dialog cu toate părțile implicate - ar fi trebuit să existe o mai mare flexibilitate pentru a include și vocile, chiar și minoritare, ale deputaților neafiliați.

Vă mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule deputat,

Sunt obligat să vă atrag atenția - pentru că așa prevede regulamentul - că noi nu putem să dispunem de dreptul pe care un partid politic și l-a câștigat, de reprezentare algoritmică în structurile Parlamentului, pentru că ar fi cea mai gravă încălcare a Constituției. Acest partid a fost trimis în Parlament cu un număr de voturi, are dreptul la două persoane, doi domni senatori sau deputați, și noi nu putem să intervenim. Este decizia suverană a partidului.

Mulțumesc. Luați loc. Luați regulamentul, citiți și Constituția și o să vedeți că am dreptate.

Domnul deputat, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin Potor:

Stimați colegi,

Aș dori să-mi acordați șansa să vă explic votul meu - da, categoric.

Sâmbătă, împreună cu senatorul de Alba Atanasiu, ca parlamentari de Alba, am coborât în mină, la mineri, la cei 33 de mineri care se aflau undeva la 6 grade Celsius, într-o umezeală de nedescris și într-o - hai să recunoaștem - o sperietură și o trăire psihică greu de imaginat și de explicat.

În urma unor discuții pe care le-am avut cu ei timp de mai bine de o oră, m-au făcut mandatarul lor - și pentru că acolo se găsește mai greu hârtie și creion - pe o cască de miner albă, s-au semnat cu toții. (Domnul deputat arată casca spre parlamentarii din sală.)

N-au făcut niciun fel de comentariu, pentru că au încredere în parlamentarii pe care ei i-au ales, în parlamentarii din Parlamentul întregii Românii.

Au avut trei rugăminți.

Prima. Faceți o comisie parlamentară, ca să vedeți exact ce este la Roșia și care este avantajul țării. Astăzi am votat-o și vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut acest lucru.

Mi-au cerut să vă transmit și să vă fac invitația de a veni toți parlamentarii care doresc să afle ce este la Roșia Montană, cum se face mineritul, care sunt condițiile de acolo, să vină la Roșia Montană și să voteze apoi conform conștiinței lor, după lucrurile pe care le-au văzut.

Și, nu în ultimul rând, mi-au cerut să vă spun tuturor că sunt oameni, sunt români, sunt părinți și sunt mineri. Este meseria lor, pe care o fac dintotdeauna. Nu știu să facă altceva, pentru că acolo, în munte, nu se poate face altceva.

Cu încrederea pe care ei o au în Parlamentul României - și credeți-mă, mă bucur când oamenii care ne-au votat au încredere în noi - vă transmit mulțumirile mele încă o dată pentru votul pe care l-ați dat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 6 august 2020, 16:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro